Modely parních lokomotiv ČSD

Ak bude mať niekto záujem o úpravu spiahla albatrosa na 80 cm bez toho, aby to sekalo, uverejním to tu. 8)

Robo napsal:
Ak bude mať niekto záujem o úpravu spiahla albatrosa na 80 cm bez toho, aby to sekalo, uverejním to tu. 8)

Prosil bych lépe číst soubor readme. Nejsem proti různým modifikacím a úpravám, i když s jimi nejsem nadšen. Ovšem musí mít vše určitý řád. Byl bych rád, kdyby veškeré možné updaty byly soustředěny na jedny stránky, a to na stránky Pilow Inc. (odkaz je pod příspěvkem)

Naposled editoval moderátor:
Pikku napsal:
Robo napsal:

Prosil bych lépe číst soubor readme. Nejsem proti různým modifikacím a úpravám, i když s jimi nejsem nadšen. Ovšem musí mít vše určitý řád. Byl bych rád, kdyby veškeré možné updaty byly soustředěny na jedny stránky, a to na stránky Pilow Inc. (odkaz je pod příspěvkem)
To vieš, ľudia sú všelijakí ... načo by si dali tú námahu čítať readme a riadiť sa podľa toho, keď si nedajú ani tú námahu, aby po sebe prečítali, čo napíšu ?

Naposled editoval moderátor:
Ja by som sa chcel spítať či nemá niekto nastavenie parných rušňov pre 80cm v DEFAULT.WAG
Mohli by ste mi poslať veľkosti parametrov SIZE a ESD_Bounding_Box.
Chcel bi som ho pre TAXOVE 475.1 a PIKKOVE 498.0, 534.03, 524.1, 475.0, 477. Vopred ĎAKUJEM!
Mam cely svoj TRAINSET nastaveny na 80cm (3.5GB) a nechce asa mi ho prepočítavať na 30cm!!!

Pikkovi som poslal svoje namerané hodnoty na 80 cm ako pre Kremáky, tak aj pre Albatrosy. Tým pádom sa dočkáš oficiálneho upgradu na pikkovej homepage.

Všechny tyto updaty spřáhel jsou již provedeny Honzou Ungrmanem (Nezávisle vše přepočítal a rovnou mi poslal upravené soubory). Bohužel vzhledem k nezvyklému chování kremáku při použití nestandardních spřáhel 80cm musíte zatím počkat, takhle to ven nepustím. Zde je vidět, jak se nevyplácí používat jiný default.wag než standardní. (Robo, tobě chodí 80cm kremák normálně ???)

áno, všetko funguje korektne. Dobre si pozri, ktorý parameter v engu (couping) je navyše v štandardnom nastavení na 80 cm.
Ono je pravidlo - ak je model nesymetrický, zvlášť para a jej tender, nestačí len obyčajné prekopírovanie spriahla a zásah do sd, ale aj zásah do spriahla samotného - viď moje zaslané hodnoty.
Túto úpravu som dosadil aj do 475.001 a sekanice tiež prešli.

Robo napsal:
áno, všetko funguje korektne. Dobre si pozri, ktorý parameter v engu (couping) je navyše v štandardnom nastavení na 80 cm.
Ono je pravidlo - ak je model nesymetrický, zvlášť para a jej tender, nestačí len obyčajné prekopírovanie spriahla a zásah do sd, ale aj zásah do spriahla samotného - viď moje zaslané hodnoty.
Túto úpravu som dosadil aj do 475.001 a sekanice tiež prešli.

Ještě jednou si někde přečtu, že mám nesymetrický model a naseru se.

V tom prípade sa naser na Shape Wiever. Však sa spýtaj Honzu, aké hodnoty dosadzoval do sd.

bob57_cz napsal:
Ukaž mi jediný model, který bude absolutně symetrický.
No mne sa ideálne symetrický model doteraz ešte nepodaril ... vždy to o nejakú desatinu ale aj o celý mm dva utečie. Ale kukni si väčšinu vagónov ( ak nie všetky ) Ondru Janiša, tie sú tomu veľmi blízko ... našťastie na slezine mi prezradil, ako na to, len to ešte overiť v praxi.

Tax napsal:
bob57_cz napsal:
Ukaž mi jediný model, který bude absolutně symetrický.
No mne sa ideálne symetrický model doteraz ešte nepodaril ... vždy to o nejakú desatinu ale aj o celý mm dva utečie. Ale kukni si väčšinu vagónov ( ak nie všetky ) Ondru Janiša, tie sú tomu veľmi blízko ... našťastie na slezine mi prezradil, ako na to, len to ešte overiť v praxi.
Právěže tam vždy nějaká asymetrie musí být. Jde jen o to, kolik desetinných míst tolerovat jako symetrický a co je už nesymetrický. Absolutně jsou nesymetrické naprosto všechny, v určité toleranci zaokrouhlování jsou však symetrické.

bob57_cz napsal:
... Jde jen o to, kolik desetinných míst tolerovat jako symetrický a co je už nesymetrický. Absolutně jsou nesymetrické naprosto všechny, v určité toleranci zaokrouhlování jsou však symetrické.
Čo sa týka dĺžky, tam nejakých 5 - 10 mm nehrá žiadnu významnú úlohu, U šírky to už môže byť veľa, ale 3 mm sú nepostrehnuteľné.

Pánové - něco málo k symetrii na ose Z.

Model jako takový nemusí být symetrický. To není podmínkou správného fungování neboť MSTS se neřídí rozměry modelu ubsaženými v S souboru. Ty jsou použity pouze k zobrazení modelu a k ničemu jinému. Podstatné pro správné fungování je symetrie pomyslných spojovacích rovin. U klasických vozů, kde je nejdelší nárazník, je to jen shoda okolností že zrovna nárazník určuje tento rozměr. Pokud se budeme bavit o osobních vozech s měchy tak krajní rozměr určují měchy ale ty přece nemají se spojovací rovinou nic společného. Ta by měla být opět v rovině nárazníků. A pokud je model vozu v ose Z nesymetrický tak to bude mít při správném nastavení pouze optický problém - na jedné straně bude mezera mezi nárazníky nebo na druhé straně se budou nárazníky prolínat. Toto je dáno jen tím, který rozměr (přední či zadní nesymetrické nárazníky) si zvolím za spojovací rovinu.
V případě parních lokomotiv spojovaných s tendrem může být určitá nesymetrie vlastního modelu v ose Z přímo nutná. Je to totiž dáno tím jak například stěny kabiny přesahují až přes tendr a ten je naopak do kabiny vnořen. Dalším typickým příkladem nesymetrie modelu (S souboru) je třeba model šroubovky, který používám. Pokud bych tento model udělal jako nedílnou součást vlastního modelu vozu tak to bude také silně nesymetrický model. A přitom to ničemu nevadí.

Takže se už konečně naučte rozlišovat model jako takový (S soubor) a polohu styčných spojovacích ploch ke kterým se vztahuje nastavení chování. Jsou to dvě naprosto různé věci.

PS

Pokud se někdo podíval na můj Es vůz tak by zjistil že je v ose Z zcela symetrický. K tomu stačí jedna malá operace před exportem modelu do MSTS a to je automatické vycentrování modelu v modelovacím programu. Dá se toho dosáhnout i jinými postupy.

Takže, psal jsem to Honzovi Ungrmanovi a zřejmě to musím napsat i sem. Pokud si zobrazíte parní lokomotivu s přívěšeným tendrem v SVieweru, ukáže vám samozřejmě rozměry. Jenže pokud má 498.0 v SVieweru hodnotu délky 16metrů, není to samozřejmě tak, že je lokomotiva takhle dlouhá a vpodstatě je to kvádr s touto délkou. (Z Svieweru si můžete maximálně odečítat rozměry u normálních lokomotiv nebo tendrovek.) U parní lokomotivy s přivěšeným tendrem se zobrazí délka KVÁDRU opsaného okolo modelu. Uvědomte si ovšem, že tendr je připojený v JINÉM místě než tam, kde je zadní hrana střechy budky. A pro mne je důležité, aby byl model symetrický tam, kde se tendr připojuje. Tzn. vpředu jsou to nárazníky a vzadu to místo, kde se tendr připojí. O dokonalé symetrii se nemá vůbec cenu bavit, protože v tom případě není symetrický ŽÁDNÝ model co jezdí v MSTS. Důležitá je symetrie míst, kde jsou umístěna spřáhla. A to mají oba modely, jak 498.0 tak 534.0 a stejně tak jejich tendry. Proto nelze ani zaměnit tendry mezi modely, protože pomyslné konce všech parních lokomotiv jsou jinde u toho kterého modelu. Jediný můj model, který není symetrický je 556.0. Právě díky tomu jsem tuto chybu na dalších modelech už neopakoval. Navíc, to že model nebude symetrický, se projeví stejně pouze opticky.

Ppoollll napsal:
... V případě parních lokomotiv spojovaných s tendrem může být určitá nesymetrie vlastního modelu v ose Z přímo nutná. Je to totiž dáno tím jak například stěny kabiny přesahují až přes tendr a ten je naopak do kabiny vnořen...

To je přesně ono, navíc nechápu proč bych nedokázal vystředit osu Z, vždyť to dokáže přímo program ve kterém se modeluje.

Ak má model hodnoty trebárs 8.21XX a -8.25XX - toto svojim spôsobom pokladám za ako-tak symetrické, ale ak má model hodnoty 8.XXX a -7.XXX - na toto je štandardné upravovanie prikrátke a treba zasiahnuť do parametrov Coupling.

Robo - píšeš kraviny pokud to vztahuješ k modelům parních lokomotiv a přípojných tendrů. Tam je to jinak :!: :!: :!: :!: Tam se nelze řídit tím co ti vypíše ShapeViewer. Přečti si předešlé příspěvky - můj a Pikkův - a konečně pochop o čem píšeme.

Back
Nahoře