Zvuky Jacek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Makrdop
  • Datum začátku Datum začátku
Po aktualizácii zvukov mi chýbajú súbory:
x_BoBo_klapot_kol.wav
BoBo_klapot_kol.wav
742.512_LVZ_ticho_4s.wav
742.512_LVZ_5,5s.wav
x_770_motor_basy_nabeh.wav
x_770_motor_basy_dobeh.wav

Dajú sa niekde zohnať alebo je chyba u mňa?

Jene:
Děkuji za upozornění, oprava je na stránkách. Tady je přímý link
http://www.msts.jacek-modely.cz/soubory/Zvuky_loko_diesel_A_31-12-2008.exe

Stretol som sa s ďašou chybovou hláškou pri Laminátkach a to,že v súbore 240cab.sms je mnoho zvukových stôp (streamov)...vyskúšal som posledné tri bin-y z autorovej stránky a ani jeden nepomohol...nestretol sa tiež s tým niekto?

Pánové, je tam opravdu menší číslo než je počet streamů. Zvyšte si v sms souboru počet Streams o 1 a bude to dobré, na web to dám později.

Martens
pokud je to číslo menší, MSTS zařve "příliš mnoho zvukových stop" nebo "too many streams" a celý sms se nenačte. Řádek streams je v záhlaví souboru. S soundcfg.dat nebo s binem to opravdu nemá nic společného.

Jacek napsal:
Pánové, je tam opravdu menší číslo než je počet streamů. Zvyšte si v sms souboru počet Streams o 1 a bude to dobré, na web to dám později.

Martens
pokud je to číslo menší, MSTS zařve "příliš mnoho zvukových stop" nebo "too many streams" a celý sms se nenačte. Řádek streams je v záhlaví souboru. S soundcfg.dat nebo s binem to opravdu nemá nic společného.

Dík...už je to OK.

Prosim vas mozetemi niekto pomoct!!! Pri 350 sa mi vzdy same zapinaju ventilatori akonahle dam hore zberac hned sa sputstia a nevypinaju sa neviete niekto ako by som to vypol???? PLEAS

Ve vlákně o trati 321 se rozběhla dizkuze o zvucích, odpovím tady.
Znovu k úpravě souboru soundcfg.dat. Ve vláknu o binu psal Džord toto:
MSTS si musí připravit místo, kam všechny zvuky uloží před tím, než je může použít . Nedostatečný prostor (alokace paměti) v lepším případě způsobí, že se zvuk nemá kam nahrát a proto ty chybové hlášky, v horším případě MSTS spadne bez jakéhokoliv varování. V souboru /GLOBAL/soundcfg.dat v poslední sekci Scalability 5 navyšte hodnoty SoundSystem na: SoundSystem ( 5, 300, 200, 31457280 ) Druhé číslo je velikost zásobníku pro zvuky na jednom čtverci. mohl bych to pochopitelně ošetřit softwarově, ale bylo by to natvrdo a před takovou změnou by to chtělo odzkoušet.
Takže zřejmě čím vyšší hodnota, tím lépe. Ale asi s ohledem na RAM. Já jsem použil hodnotu 800 při své RAM 1600 MB. Co znamená poslední číslo, to nevím, ale může být taky větší.
Další věc je určité zkreslení zvuků vozů při vnějším pohledu, u mě to někdy vydává zvuk jako přelétávající stíhačka. Důvod je prostý. Pokud použijete soupravu stejných vozů, každý vůz vydává stejné zvuky, které se bohužel chovají taky úplně stejně. Řešením by bylo jen použít u každého vozu jiný sms s mírně odlišným nastavením, což je nereálné. Nejhorší je ucelenka ložených 4nápravových vozů, všechny vozy mají používají stejný sms soubor a přehrávají každý zvlášť ty stejné wav soubory. Čím víc vozů, tím větší zkreslení. Tady řešení není.

Naposled editoval moderátor:
Dobrý den, prosím o radu s následujícím problémem. Aktualizoval jsem si trainset na verzi 7.2 ze stránek pana Šemory. Mám problém se zvuky elektrických lokomotiv. Nejdříve jsem si nainstaloval balík zvuků pro el. lokomotivy od Jacka z 23.12.2008 + pozdější aktualizaci a pak nainstaloval výše zmíněnou aktualizaci trainsetu. Msts BIN mám verzi 1.7.1022. Mám problém se zvuky všech elektrických lokomotiv, konkrétně například 362.168. Nefunguje houkačka, pouze píšťala, kompresor se spuští i při staženém sběrači, přehraje se jen po krátkou dobu, ne po celou dobu plnění hlavního vzduchojemu, dále se zvuk "zasyčení při odbrzdění nepřehraje pouze jednou, ale mnohokrát. Ptám se tedy, je toto problém jen u mě, nebo to dělá všem? Předem děkuji za odpovědi.

Dobrý den, no právě mám poštu zahlcenou podobnými otázkami. Je to výsledek nedomluvy, ale rada je prostá: Nekombinujte moje zvuky s jinými, resp. stejnými z jiných stránek, nemůže to fungovat. Stáhněte si znovu z mých stránek celý balík. Archiv se sms soubory tam však není a kvůli poruše PC se na web teď nedostanu...

Tady je základní problém, Jacek je motorář a párař. Píše, že elektriky nezná a vše dělá podle nahrávek co má od svých dodavatelů.
Mé připomínky byly tyto:
Měl na elektrikách překřičené trakční motory a hukot převodovek plus některé doplňkové zvuky. Na 210 měl pneumotor a na 111 cvakal kontroler, což je nesmysl. 123 není synchro s laděním. Zvuk x6x také nehrál jak měl. Z těchto důvodů u jmenovaných řad jsou použity sms soubory původní Dejv-Dráčikovy. Hrají na úrovni své doby. Další důvod je ten, že se nedohodli Jacek s ŽSR a on u všech 363 odkazoval na sms, které kdysi zavedl Dejv a Jacek tyto 363new...zrušil.
Jinak předpokládám, že každá wav nahrávka má své originální jméno a tudíž pokud smíchám například wav v sndelok od Dejva a Jacka, tak se nic nemůže přepsat. Jacek mi říkal, že Dejvovy zvuky neměnil jen přidal zvuky nové, takže pokud zkopíruji vše dohromady, tak nic nepokazím. Pro výsledný zvuk jsou právě klíč ty SMS soubory. Pokud chcete Jackovy, stáhněte si jeho chování a bude Vám hrát bez chyb jeho nastavení. Pak můžete porovnávat a psát připomínky.
V každém případě to chce několik věcí. Strojvedoucích ze stejnosměrných a střídavých lokomotiv, kteří budou přímo s Jackem nastavovat tyto zvuky. A Jackovi bychom se měli složit na nový počítač. Má základní druhý problém, jemu vše hraje úplně jinak než nám všem ostatním, viz jeho nahrávky co poslal mě nebo Nebulusovi.
A poslední důležitá věc, málo komunikujeme nad důležitými věcmi. Já jsem například sehnal fíru ze střídavých mašin, on vybral nejvhodnější nahrávky, upravili jsme hlasitosti, ale dodnes nemám vyjádření Jacka. Asi kvůli poruše jeho PC.
Jenomže já jsem problém vyřešit nějakým způsobem musel.

Na elektrikách je proti traktorům jeden rozdíl. Je tam poměrně klid. Vozil jsem na směny zakázané rádio (respektive kazetový magnetofon). Poslech rušil jen zapnutý kompresor a to jak který. Na lokomotivách byly ještě trochu výraznější ventilátory. Jinak trakčáky měly zvýšený hukot při rozjezdu jen vyjímečně, když byly málo namazané nebo nějaká vymlácené leťácké "kýbly". Proto jsem se pokusil je provizorně postahovat na minimum, aby hráč vůbec vydržel dojet jakoukoli aktivitu, aniž by musel na určitých lokomotivách stahovat hlasitost reproduktorů. I tak si to zdá ještě moc. Na finální doladění je potřeba Mistr zvukař.
Největší problém byl ten, že u nově laděných lokomotiv s pneumotorem nebo kontrolerem jsem musel použít Jackovy zvuky, protože by to s původními zvuky nechodilo synchronně. Proto jsem nemohl čekat další půlrok, než se vše vyřeší.
Jinak mám pocit, že když Jacek asi před rokem zvuky elektrik vydal, téměř nikdo netestoval.

Já jsem zvuky tehdy testoval, ovšem ne jako celek. Zkoušel jsem jenom stroje, na kterých jsem někdy jel a názor jsem o tom Jackovi napsal do druhého fóra na boletickém webu. Bohužel bez odezvy.

451/2: Bylo to v tom smyslu, že původní zvuky motorů byly téměř dokonalé, zatímco ty současné jsou mimo, jakoby se vzaly zvuky používané u řady 141.
Hlasitost byla, myslím, v pořádku. Na žabotlamě se na stanovišti musí mluvit docela nahlas.

x6y: Nelíbila se mi frekvence zvuku trakčáků, motory byly jakoby velmi přetočené. Spíš to připomíná tryskáč.
471: Tady mi připadaly původní Dejvovy zkuky dokonalé a zcela odpovídající reálu. U nových mi také nesedí zvuky motorů.
15x: Ventilátory jsou opravdu hodně hlasité, já jsem si je dával na minimum, jinak by mi praskla hlava. Když se v reálu sepnou je slyšet jenom takové to zakňučení motorů při rozběhu, pak to téměř není slyšet.

Je mi jasné, že vytvořit dokonalé zvuky motorů je asi velký problém, protože nahrát pro každou rychlost smyčku,která je několik vteřin dlouhá, není možné.
Obecně platí, že na novějších elektrikách x6y, 130, 150/1 atd. je na stanovišti poměrně ticho, trakčáky (ony to budou spíš převodovky, co tolik hučí), jak psal Zbyněk, jsou slyšet hlavně při zrychlování nebo brždění EDB. Ale jsou zase kusy, kde je vymlácené těsnění u dveří stanoviště i strojovny a tam je řádný kravál, je to kus od kusu. Není problém natrefit na 162, kde si ve 140 km/h můžete povídat v klidu a v jiné ve 120ti už není slyšet vlastního slova.

Jacek má i diesely mimo reál. Mi neříkejte že na čmeláku skoro neslyšíte motor.

Trakčáky to je Jackův hlavní problém. Neodpovídají otáčky a hlasitost - jsou moc hlasitý.

To Zbyněk: neříkej, že Jacek je motorář, když mu ty zvuky nesedí. Teď jde o to, jestli to je jeho PC nebo to prostě dělá špatně.
P.S. na nový PC se mu skládat nebudu, protože vy se mi taky nesložíte na nový stroj, aby se mi líp skinovalo.

Zbyněk Šemora napsal:
Tady je základní problém, Jacek je motorář a párař. Píše, že elektriky nezná a vše dělá podle nahrávek co má od svých dodavatelů.
Zbyněk:
Tady není problém jestli jse motorář nebo párař. Čmeláky nebo pielsticky taky vůbec neznám a jaké jsou zvuky. Problémy jsou někde úplně jinde. A největší z nich jsou právě hlasitosti. Prosím, pochopte už, že se to chová na různých počítačích různě. Nejde o to, že bych měl nějaký atypický PC. – viz http://www.msts.jacek-modely.cz/paginy/navody/hlasitost_zvuku.htm . Někdo má nějaký zvuk nahlas, jiný ho skoro neslyší. S tím těžko něco udělám.
Další věc jsou konkrétní zvuky pro nějakou řadu, tzn. to jak co má hrát. To je právě o vzájemném testování, jenže z toho jsem od vydání balíku taky jaksi vystřízlivěl. Někdo napíše, že tohle má být tak a druhý, že úplně jinak. Pak napíše další, že je to úplný nesmysl a že to já neznám.
Zbyněk Šemora napsal:
Jinak předpokládám, že každá wav nahrávka má své originální jméno a tudíž pokud smíchám například wav v sndelok od Dejva a Jacka, tak se nic nemůže přepsat. Jacek mi říkal, že Dejvovy zvuky neměnil jen přidal zvuky nové, takže pokud zkopíruji vše dohromady, tak nic nepokazím. Pro výsledný zvuk jsou právě klíč ty SMS soubory. Pokud chcete Jackovy, stáhněte si jeho chování a bude Vám hrát bez chyb jeho nastavení. Pak můžete porovnávat a psát připomínky.
Zase jsme se nepochopili, opravdu už nevím, kolikrát to mám psát. Proč vznikl balík, co bylo měněno, co zůstalo, atd. to mám podrobně rozepsané na stránkách. Nebudu pořád dokola dokazovat, že např. 451, 471 a všechny x6y jsou beze změn. Balík je však další, samostatná verze, ne žádná nadstavba původního. Pokud to smícháte a ještě do toho přidáte wav od dalších autorů, jak se pak máme domluvit? V balíku je polovina wav původních, polovina nových, některé s původními názvy, další s jinými. Navíc i ty původní wav s původními názvy mají menší hlasitosti, atd…. Prostě jestli máme něco ladit, musíte bezpodmínečně smazat celou složku se zvuky a nainstalovat to co mám na stránkách.
Bohužel to opět dopadlo přesně tak jak jsem nechtěl, lidi si stáhli „moje“ zvuky, které ale moje nejsou a teď mi posílají výpisy z CB s desítkami tisíc chyb. A co já teď s tím?

Na web se teď nějakou dobu nedostanu, takže rada je následující:
1) Smažte celou složku sndElok
2) Nainstalujte si znovu celý balík zvuků http://www.msts.jacek-modely.cz/soubory/Zvuky_loko_elektr_wav.exe
3) Přidejte obsah tohoto archivu http://modely-tt.wz.cz/INST_Zvuky_elektr_sms_opravaUPD.rar
Čouda napsal:
Jacek má i diesely mimo reál. Mi neříkejte že na čmeláku skoro neslyšíte motor.

Trakčáky to je Jackův hlavní problém. Neodpovídají otáčky a hlasitost - jsou moc hlasitý.

To Zbyněk: neříkej, že Jacek je motorář, když mu ty zvuky nesedí. Teď jde o to, jestli to je jeho PC nebo to prostě dělá špatně.
P.S. na nový PC se mu skládat nebudu, protože vy se mi taky nesložíte na nový stroj, aby se mi líp skinovalo.
No buď klidný Čoudo, Tebe se nebudu ptát co má jak být :D
Jen si potvrdil, co píšu výš. U každého se to chová jinak. A aby bylo jasno, začnu ke zvukům postupně přidávat ukázky. Jestli to někomu bude hrát jinak než v ukázce, bude si to muset upravit u sebe...

Naposled editoval moderátor:
To Jacek: Díky za odkazy. Zvuky jsem nainstaloval a fungují. Měl bych jen připomínky u x6X a x5x by to chtělo jinou houkačku, ta co tam je, je z řady 130. A dále u těch samých řad, není ve skutečnosti slyšet nic u lokomotivní (přídavné,přímočinné) brzdy, protože na stanovišti se nachází jen ovladač, na rozdíl od lokomotiv první generace, od kterých ten zvuk pochází. Berte to prosím jen jako radu člověka, který na těch lokomotivách párkrát jel, ne jako kritiku.
To Zbyněk. dejte nám prosím ke stažení celou vaši současnou složku SNDELOK, protože kombinovat to, jak je výše napsáno to nejde. Ať můžem porovnávat.
Díky

Jste to polet pane Zelenko.

lokomotivní přímočiná brzda se ovládá přímo brzdičem Dako BP čili to na stanovišti krásně syčí. Nejspíš jste myslel vlakovou - průbežnou nebo-li samočinnou brzdu. U té je na stanovišti pouze ovladač a vlastní brzdič je jenom jeden ve strojovně. Navíc na stanovišti je to foukání trošku slyšet. Ale pro potřeby simulátoru bychom to teoreticky mohli zanedbat a nebo výrazně ztlumit - ještě kapku méně než to bylo u dejvových zvuků. On i ten zvuk toho ovladače není úplně ideální.

Back
Nahoře