Zvuky Jacek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Makrdop
  • Datum začátku Datum začátku
Čouda napsal:
Mi neříkejte že na čmeláku skoro neslyšíte motor.
No je pravda, že ten motor moc nepočuť. Vonku ho počuť na 5 kilometrov ďaleko a v kabíne je to prekvapivo relatívne tiché. A raz keď som tomu dal 8. stupeň pri 50km/h, tak sme otvárali okná, že kde je ten rachot, pretože v kabíne bolo počuť všetko možné, ale nie motor. U mňa sú tie hlasitosti OK, skôr je to nedostatočne hlasné vonku, ale to sú už vlastnosti MSTS.
Naproti taký pomaranč, tam sme si museli pomaly kričať do ucha, aby sme sa počuli.

Karel Zelenka napsal:
To Zbyněk. dejte nám prosím ke stažení celou vaši současnou složku SNDELOK, protože kombinovat to, jak je výše napsáno to nejde. Ať můžem porovnávat.
Díky
Tu máte každý, kdo má BP sndElok z verze BP81 a do toho je nakopírována sndElok od Jacka. To není žádná bijící se kombinace, ale jen doplnění zvuků navíc.
Když do 12345 překopíruji 6789 tak nevznikne žádná nefunkční kombinace ale jen složka 123456789. Původní zvukové SMS od Dejva potřebovaly zvuky 12345, ale Jackovy 123456789. Tedy nic se nemůže spolu hádat.
Vycházím z Jackova tvrzení, že do Dejvových zvuků nezasahoval, ale jen přidal další nové zvuky. Snad už to konečně někdo pochopí.

Já když jsem testoval jen Jackovo 6789, tak tam právě chybělo něco z 12345. Možná to už Jacek u sebe doplnil, nevím, nestíhám vše sledovat.

Jinak připomínky by měli ,ale dávat tací, kteří na těchto lokomotivách jezdí nebo mnoho let jezdili. Jinak se nehneme z místa.

Zbyněk Šemora napsal:
Tu máte každý, kdo má BP sndElok z verze BP81 a do toho je nakopírována sndElok od Jacka. To není žádná bijící se kombinace, ale jen doplnění zvuků navíc.
Když do 12345 překopíruji 6789 tak nevznikne žádná nefunkční kombinace ale jen složka 123456789. Původní zvukové SMS od Dejva potřebovaly zvuky 12345, ale Jackovy 123456789. Tedy nic se nemůže spolu hádat.
Vycházím z Jackova tvrzení, že do Dejvových zvuků nezasahoval, ale jen přidal další nové zvuky. Snad už to konečně někdo pochopí.

Já když jsem testoval jen Jackovo 6789, tak tam právě chybělo něco z 12345. Možná to už Jacek u sebe doplnil, nevím, nestíhám vše sledovat.
Zbyňku, to je ale to co nechci ani omylem. Zvuky dělám tak, aby fungovaly jak je nastavím, ne, aby tam každý přidal co ho napadne a pak se mě ptal, proč mu moje zvuky nejdou. Když teda smícháte moje zvuky 12345 a Dejvovy 6789 jak píšete, vznikne spíš 1x34x5x6x78x9, protože wav nejsou stejné a ty co stejné jsou mají jiné názvy. Ty co mají stejné názvy, mají upravený obsah. Kolikrát to mám ještě napsat??
Nikdy jsem netvrdil, že jsem do Dejvových wav nezasahoval, kde jsem to psal?
Ať každý používá co chce, když se někomu líbí původní zvuky, ať je má, ale ať po mě nechce rady, když smíchá hrušky s jabkama. To můžete zrovna do dieslů přidat Kapounovy zvuky a pak mi psát, že to nebo tamto mám blbě. Nad tím balíkem jsem strávil rok práce, ale asi zbytečně.
Právě jste mě přesvědčil, abych upravil instaláky tak, aby při instalaci smazaly obsah původní složky

Čouda napsal:
Jacek má i diesely mimo reál. Mi neříkejte že na čmeláku skoro neslyšíte motor.

Připojuju se k Čoudovi. Trakčáky často "přeřvou" ten úžasný zvuk turbodmychadla na Brejlovcích. Dunitý zvuk Brejlovcům chybí, ovšem toto se asi ani uměle nedá dotvořit. Jacku, omlouvám se za kritiku.

Nahrávka od Nebuluse mi přijde ale celá divná. Když poslouchám Brněnské Brejlovce, je to úplně o něčem jiném. A podotýkám i při zvuku "naprázdno".

Čouda napsal:
Hádejte se, hádejte se, do sebe!!!!!
Čoudo, tady nejde o žádnou hádku, ale vysvětlit si problém. To je rozdíl.
Takže Dejv měl 12345 a Jacek měl 3456789, kde 345 jsou zvuky s Dejvovými názvy, ale jsou novější nahrávky nebo upravené.
Takže pokud 12345 překopíruji novějšími 3456789 co vznikne? Jackovy sms musí hrát správně, protože původní zvuky se aktualizovaly, ale dočasné sms od Dejva 345 budou hrát nesprávně. Jelikož tyto jsou jen dočasné, tak to zase takové neštěstí není. Já jsem před aktualizací projezdil 111, 210, 123 a x6x, které jsou na Dejvových sms a není tam žádná divočina a mám pocit, že to hraje vyváženě. To odfukování brzdy, to dělalo i dříve a myslím, že takto nemocný je i Sergej.

Teď se nabízí otázka, proč nové zvuky nedostanou originální název, ale nahrazují jinou nahrávku. Pak by se opravdu mohly smíchat zvuky od všech autorů a pro tvorbu by byl větší výběr. Ale jen se ptám, nic nenavrhuji. Právě tímto způsobem se našel například vhodný zvuk pro stykač pneumotoru 230.

Jinak udělat instalačku tak, aby smazala, vyčistila adresář není špatný nápad. Také mi napadlo, že ve vozidlech i zvucích je hromada zbytečných starých nepoužívaných souborů.

Není proč se hádat, buď můžu používat jedno nebo druhé, ale ne obojí. :D

Heme, tady opravdu pomůže asi jen porovnání ukázky přímo z MSTS, protože já třeba ten motor krásně slyším. Jinak naši (krnovští) brejlovci měli taky jiný zvuk než ten slovenský, to je fakt.

Stojí za úvahu fakt, že Trainset máme jenom jeden, ale zvukařů je víc. Kdyby všechny wav měly od různých zvukařů originální název, aby se nic nepomíchalo, pak by uživatel pouhou záměnou sms mohl vyzkoušet na stejnou lokomotivu zvuky různých autorů. Ale není to tak jednoduché, každý zvukař by musel mít synchro s naladěnými engy. A jestli krnovští brejlovci hrají jinak než slovenské, není žádný technický problém, aby tomu tak bylo v MSTS. sms na jednu řadu může být několik variant s označením například inventárního čísla a šlo by odlišit od sebe tiché lokomotivy od vymlácených, různé houkačky, různé kompresory atd. Jen je nutné, aby různí zvukaři používali složky dle norem a pak by bylo možné i vzájemné zapůjčení zvukových nahrávek. Běžný uživatel na takovém řešení jen může vydělat. Takže bez norem a vzájemných dohod se opravdu neobejdeme. A pak je i možné, aby některé inventární číslo lokomotivy se i celkově chovalo jinak. Nejen zvukově, ale i výkonově. Potom už má smysl mít v trainsetu lokomotivy, které se na pohled liší jen inventárním číslem.

Tak ve zvucích dalších autorů bych neviděl problém, ale vzájemné sdílení souborů v jedné složce je nereálné. Např. někdo vytvoří sms, které budou využívat moje wav motoru 742. Bude to fungovat, nebude to konfliktní. Ale jen do doby než udělám aktualizaci a staré wav nahradím novými s jinou frekvencí. Normy jsou tady k ničemu, případný další autor musí mít jiný název složky nebo souborů. Stejně jako u kabin. To bych ale neřešil, s tím si poradí ten autor a žádní aktivní nejsou.
Mimochodem u čmeláků jsou k dispozici 3 zvuky motoru a 7 verzí sms, které se liší kromě nastavení stupňů podle regulátoru právě v nastavení hlasitostí, u jedné je tišší motor, hlasitější trakčáky, u druhé naopak. Liší se vrzání sedačky nebo zvuky kontroléru. Možná proto Čouda neslyší motor :D A bude ještě další verze motoru.

Rozhodně souhlasím že u každého zní zvuky jinak. Já jsem třeba s Jackem řešil zvuky na 464.0, kdy já vůbec nemám slyšet výfuky a Jacek ano. Přitom je vše v pořádku - eng i sms.

To že někdo neslyšíte nějaké zvuky nemusí být problém v ozvučení lokomotivy, ale jen ve Vašem počítači. Jak jsme se dočetli v jiném vlákně, soundcfg.dat má hodně lidí každý pes jiná ves. Nebo máte nesprávné nastavení MSTS. Já mám například problém, že všechny zvuky od Jacka jsou slyšet až moc (zajímavé že jen na elektrikách). A musím stáhnout hlasitost na zesilovači. Neslyším štreku ani hlášení odjezdu nebo jízdy proti stůj (velmi slabě). Jacek mi tenkrát odpověděl, že mám moc potichu zvuky trati a jmenovaná hlášení. To je sice pěkné, ale pokud si spustím aktivitu na 830 do Lanškrouna, je to paráda. Vše je slyšet zřetelně a zvuky jsou vyvážené. Neměl jsem problém ani s jinými traktory. Takže zesílit zvuky v trati by bylo špatné řešení, protože by to u traktorů řvalo až moc. Tak nevím, proč mám problém jen s těmi elektrikami. (originál sms)
Jinak k hodnocení zvuků doufám používate počítač s kvalitní zvukovou kartou a kvalitní reproduktory. Nějaké šeptátko z notebooku nebo nějaké malé repráčky v telefonní kvalitě (staré telefony) nejsou zrovna nejvhodnější. Také u některých hodně levných systémů 2+1 sice hudba může hrát efektně, ale může tam být máloslyšitelné středové pásmo.

Pánové zdravím.
Já používám čistě zvuky od Jacka. Jde o to, že každý přeinstal při ubdate TBP mi zruší venkovní zvuky u 754, 770, 850, M131... Když používám jen zvuky od Jacka, tak mi to jede vše v pohodě. Čím to je nevím, v tom se zase toliko nevyznám, jen píšu jak to funguje u mne. Nemám zatím nainstalovaný poslední ubdate TBP.
S pozdravem Dan.

Zbyněk Šemora napsal:
Já mám například problém, že všechny zvuky od Jacka jsou slyšet až moc (zajímavé že jen na elektrikách). A musím stáhnout hlasitost na zesilovači. Neslyším štreku ani hlášení odjezdu nebo jízdy proti stůj (velmi slabě). Jacek mi tenkrát odpověděl, že mám moc potichu zvuky trati a jmenovaná hlášení. To je sice pěkné, ale pokud si spustím aktivitu na 830 do Lanškrouna, je to paráda. Vše je slyšet zřetelně a zvuky jsou vyvážené. Neměl jsem problém ani s jinými traktory. Takže zesílit zvuky v trati by bylo špatné řešení, protože by to u traktorů řvalo až moc. Tak nevím, proč mám problém jen s těmi elektrikami. (originál sms)
no to už po včerejšku víme, nemáte čistý balík zvuků, ale směsku všech předešlých verzí, proto se pořád nemůžeme na hlasitostech domluvit. Posílal jsem Vám několikaminutovou zvukovou ukázku přímo z aktivity MSTS, kde jsem stál s 363 a kolem mě projelo 5 trafficů. Potom totéž z 770. Bylo zřetelně slyšet i hlášení jízdy proti stůj, všechno i s grafickým zobrazením ze zvukového editoru, takže u mě bez problémů.
Zvuky tratě bych vůbec neřešil, protože v menu MSTS se dá jejich hlasitost nastavit (hlasitost vlaků/hlasitost okolí), takže každý podle podle svého uvážení.
No a že je třeba někdy sáhnout na potenciometr repráku, to už je úplná maličkost, já mám ovladač přímo na klávesnici a hýbu s tím pořád - hudba, video, hra nebo msts, systémové zvuky, atd. Nikdy nic nemůžete nastavit tak, aby bylo naprosto stejně hlasité.

Mimochodem, teď zkouším MSTS na notebooku a zatím jsem ve zvucích nenarazil na nějaké rozdíly oproti PC. Ukázky však zatím nahrát nemůžu.

Jacku, my se nemůžeme domluvit z jednoho důvodu, že si každý myslíme, že máme jiné prostředí. To co jsem napsal v předchozím odstavci je čistě sndElok z Tvých stránek. Žádná kombinace. Když jsem se ptal jiných lidí od MSTS jak to hraje jim, měli stejné problémy jako já. Testoval jsem opravdu poctivě s originály.
Takže to vypíšu ještě jednou:
- trakční motory jsou moc nahlas
- hukot převodovak je moc nahlas
- u 350 (možná i jiných s BSE)) v kabině nejsou slyšet zdrže při brzdění, není slyšet odfukování (v reálu)
- 451 jen zkreslený zvuk u trakčáků při rozjezdu.
- u 230, 240 na shuntech spínají jen stykače ne pneumotor.
- 242 je chybná animace kontroleru na shuntech, to je problém kabiny, proto jsem zvuky neřešil.
-210 nemá pneumotor
- 111 nemá kontroler
Další jsem netestoval.
Jelikož hořela uzávěrka aktualizace, aby se dalo jezdit v aktivitách hlasitosti některých dílčích zvuků jsem do této aktualizace provizorně stáhl sám. Jinde jsou původní sms. Nic víc. Očekávám, že to do další aktualizace dáme finálně dohromady. Ale k tomu je třeba vyjádření i dalších znalých lidí včetně hlavního zvukaře. Moje lokomotivy byly 451,2, jednou za turnusový oběh 141, někdy 123 výjimečně 150 a 350. Do těchto a dalších by měl mluvit někdo znalý. Můj názor je ten, že se původní zvuky elektrik měly nechat na Dejvově/Dráčik nastavení, jen tam doplnit vazby na stažený sběrač, odstranit nějaké chyby, ale aby výsledné zvuky byly stejné. (nezasahovat do wav). Pak se mohla testovat řada po řadě a postupně eventuelně vylepšovat. Pokud nám jde o stejnou věc, co největší přiblížení k reálu.
Jinak věřím, že většině z Vás uživatelů je jedno, jak to hraje, protože netušíte jak to má správně hrát. Vám stačí, že to nějaké podobné zvuky, které jste někdy na nádraží slyšeli vydává. Jinak si neumím vysvětlit, že se stále něco nelíbí jen mě.
Ó jak bych si přál, kdybych na lokomotivách těch 19 let nejezdil a nikdy neslyšel jak to v kabině hraje. Pak jsem nemusel být jen ten reptající a líbil by se mi každý zvukový efekt. Ale také bych nikdy nepostavil BP a byl bych asi spokojeným uživatelem Martinovy 321 a ostatních tratí.

Zbyněk Šemora napsal:
... Jinak si neumím vysvětlit, že se stále něco nelíbí jen mě...
Zbyňku, nejsi sám. Já už Jackovi psal nějaké připomínky ohledně zvuků na parní lokomotivy, kdy výfuky jsou slyšet víc v kabině než venku.

Hynďa napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
... Jinak si neumím vysvětlit, že se stále něco nelíbí jen mě...
Zbyňku, nejsi sám. Já už Jackovi psal nějaké připomínky ohledně zvuků na parní lokomotivy, kdy výfuky jsou slyšet víc v kabině než venku.

V každém případě se nepohneme bez porovnání ukázek z MSTS, protože můžeme ladit nastavení zvuků jako takových, tj. co má jak být. Ale neustále hýbat s hlasitostmi na základě toho, že jeden neslyší motor a druhému stejný motor řve, to bych se nutně musel zbláznit.
Třeba tu 451 jsem teď zkoušel a trakčáky jsou v pořádku. Žádný kaskádový efekt. Vím přesně co to je, ale setkal jsem se s tím jen u starého PC, při jízdách s FPS 0 - 4, tam se frekvence měnila skokově.
Nebo Hynďa neslyší parní stroj u 464.0. Já ho slyším a hlasitost je v sms na maximu. A co teď?
Zkrátka počkáme až na ty ukázky.

Jinak rozdíly mezi hlasitostmi v kabině proti vnějším jsou neřešitelné, viz FAQ na mých stránkách

Ja sa chystám v dobe do cca 2 týždňov nahrať kompletné zvuky na laminátky.

Nahrávky 230 síce nemám ale u 230 to mám tak vyriešené, že zvuk kompresoru som si "požičal" s ruskej ČS4, je to úple identické, nakoľko 230-ky som počúval vlani v Devínskej, o pneumotore neviem, ale keď by Jacek zbúchal z mojich nahrávok zvuky na 240 tak si myslím, že by nebol problém po dosadení kompresoru ČS4 a nejakého podobného zvuku pneumotora spraviť aj variantu 230, alebo by tieto dve veci v originále mohol niekto nahrať.

Back
Nahoře