Stavba tratí - mohl by mi někdo poradit?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
No sláva !
Já se omlouvám, ale odběhl jsem do Večerky pro chleba (stejně ho neměli)
Můžu se zeptat ?
a) v čem by ten problém
b) co tu bude za trať (.... já jsem zvědavej jak 7 opíčáků)

pepeQ-2 napsal:
No sláva !
Já se omlouvám, ale odběhl jsem do Večerky pro chleba (stejně ho neměli)
Můžu se zeptat ?
a) v čem by ten problém
b) co tu bude za trať (.... já jsem zvědavej jak 7 opíčáků)

Problem bol v tom, ze tam boli skryte navestidla (ovladace vyhybiek). Stacilo presunut kolaj inde, dat ulozit, potom dat kolaj naspat a dal som tam novy ovladac a uz to vsetko fungovalo. Bude to trat z Margecian do Brezna, ale tak skoro to nebude, lebo som len zacal, vecer by som mal mat aspon provizorne dokoncenu stanicu Dobsinska Ladova Jaskyna.

P. S. Dakujem za rady :):):)

Zdravim, chcem sa spytat, da sa nejakou klavesou dosiahnut, aby sa model mostu alebo nasypu zarovanl ku kolajam? Mam akurat taku situaciu ze mam kolaj ktora mi klesa a akurat je tam most, a jak skusam tak skusam, neviem ten most zarovnat ku kolaji, ani ked stlacim klavesy na detailnejsie otacanie alebo zdvihnutie.

IceMcLaren napsal:
Zdravim, chcem sa spytat, da sa nejakou klavesou dosiahnut, aby sa model mostu alebo nasypu zarovanl ku kolajam? Mam akurat taku situaciu ze mam kolaj ktora mi klesa a akurat je tam most, a jak skusam tak skusam, neviem ten most zarovnat ku kolaji, ani ked stlacim klavesy na detailnejsie otacanie alebo zdvihnutie.

Diskuze nejen o hře Microsoft Train Simulator / MSTS / Stavba tratí / Jak srovnat nástupiště s kolejí?

Dakujem, asi som slepy, beham okolo a nevsimnem si to :eek::eek:

Tak som to skusil, ale to mi nefunguje, asi to je preto ze kolaj je v obluku a klesani.

Naposled editoval moderátor:
Já bych to zkusil takto: Podíváš se na sklon tratě v místě mostu. Vložíš most do tratě někde vedle a nejprve (aniž bys jej otáčel) mu nastavíš myší stejný sklon. Jeden krok myší je 0.15. Pak jej přesuneš pod koleje a natočíš. Takto podnásepuje Zbyněk.

Já si udělám někde stranou kousek terénu se stejným sklonem jako kolej, položím na něj objekt, N, přešoupnu objekt na místo kde má být a kdyžtak ještě dorovnám myší.

Koukám, tři stavitelé a tři různé způsoby :)
Já si zarovnám objekt podle popsaného způsobu, tím chytnu sklon a pak už to stačí jenom pootočit Ctrl+myší, případně Ctrl+End+Num4 nebo 6.

Pokud použiji na naklopení N, tak je to většinou nepřesné, protože šikmá rovina v MSTS není rovina, ale jakési schody.
Pokud použiji při natáčení objektu klávesu END, tak se objekt natáčí i v druhé ose, což je nežádoucí.
Přesné řešení je pouze jak píše Jiřík. Jenomže, co když máme pomocí klávesy end sklon trati například 1 promile nebo jiný mimo stupnici kvůli přesnému výškovému propojení kolejí ? A je to v oblouku, tedy klasické zarovnání ve world se použít nedá. A to samé u krátkého objektu, kde se nedaří myší objekt správně naklopit.
Řešení je podobné. Vyhledáme ve world přilehlou obloukovou nebo dynamickou kolej pomocí souřadnic (pravé tlačítko myši na kolej v editoru a souřadnice se objeví)
Ve World to vypadá takto : Position ( -573.202 44.5022 399.713 )
Najdeme to tak, že do vyhledávání zapíšeme například první číslo -573.20. Většinou to skočí na tu správnou kolej.
Opíšeme si : QDirection ( 0.00255004 0.760469 0.00298637 0.649363 ) a podobně vyhledáme přilehlý objekt, který chceme naklopit. Přepíšeme zápis QDirection na ( 0.00255004 0.760469 0.00298637 0.649363 ), uložíme a refrešujeme editor. Stačí si odběhnout s kamerou 4 km a zpět. Objekt už máme naklopený a pak už jej myší dotočíme jak potřebujeme.
Ale problém je u například u náspů nebo peronů a jiných jednostranných objektů. Mohly by se Vám natočit naruby než potřebujete.
Proto tento objekt si naklopíme myší nahrubo a uložíme. Vyhledáme přilehlou kolejnici se kterou budeme zarovnávat.
Porovnáme QDirection ( 0.00241058 -0.390096 -0.00102126 0.92077 )
Pokud znaménka i u objektu jsou stejná, můžeme celý zápis přepsat klasickým způsobem.
Ale pokud se znaménka liší a model má například
QDirection ( -0.000694124 0.964208 -0.00252429 0.265135 )
Tak je nutné přepisovat jen čísla bez znamének do kříže a to První číslo od koleje přepíšeme třetí u modelu a druhé od koleje čtvrtým na modelu. Pak třetí na první a čtvrté na druhé. Znaménka na modelu musí být zachována. Finál pak vypadá takto:
QDirection ( -0.00102126 0.964208 -0.00241058 0.390096 )

To samé se dělá i u rovných úseků, kdy potřebujeme správně natočit perony nebo lampy.

Mohl by mi někdo poradit?? Při pokládání objektů bylo vše v pořádku, až do teď... Když chcu položit objekt tak se mi kurzor (žlutý křížek kderý zobrazuje kde se položí objekt) oběví na nějakém místě.. a když ho posunu o trošec na jiné místo, tak mi uskočí o cca 50 metrů.. Mezi tuto vdálenost nemůžu položit žádný objekt.. Není problém v tom, že jsem umístil moc objektů na čtverec??

Johníík napsal:
Mohl by mi někdo poradit?? Při pokládání objektů bylo vše v pořádku, až do teď... Když chcu položit objekt tak se mi kurzor (žlutý křížek kderý zobrazuje kde se položí objekt) oběví na nějakém místě.. a když ho posunu o trošec na jiné místo, tak mi uskočí o cca 50 metrů.. Mezi tuto vdálenost nemůžu položit žádný objekt.. Není problém v tom, že jsem umístil moc objektů na čtverec??
Zkus se podívat, zda si omylem nezatrhl v tabulce Umístění "uchytit k mřížce" to by mohl být ten problém...

Díky, už to pracuje jak má..:wink:
Ale už by byl další problém.. V AE si chcu vytvořit primitivní aktivitu, abych vyzkoušel trať. Když chcu přehodit výhybku, tak mi počítač zamrzne a musím restartovat comp:cry:. co je špatně?? Jinak nešel by nějak udělat počáteční bod trati, abych ho nemusel dělat přes AE?? :P

Johníík napsal:
Díky, už to pracuje jak má..:wink:
Ale už by byl další problém.. V AE si chcu vytvořit primitivní aktivitu, abych vyzkoušel trať. Když chcu přehodit výhybku, tak mi počítač zamrzne a musím restartovat comp:cry:. co je špatně?? Jinak nešel by nějak udělat počáteční bod trati, abych ho nemusel dělat přes AE?? :P
Při přehození výhybky může být několik problémů:
1. Nemáš za ni napojenou kolej (to asi nebude tvůj problém, proč bys tam jinak jezdil že :) - úřípadně ta trasa, kam přehazuješ končí třeba výhybkou atd...
2. V případě, že jezdíš po "oválu" se ti zacyklila trasa = dostal si se do kruhu, což je pro MSTS problém
3. Máš hned za tou výhybkou napojenou další výhybku bez mezivložené koleje.
4. Už mě nic nenapadá, třeba někdo doplní...
PS: Abys nemusel při zamrznutí restartovat počítač, je dobré trať projíždět jak já říkám we wokně = ne přes celou obrazovku, ale zmenšeně. Pak při zamrznutí jen vypneš MSTS a nemusíš restartovat. Návod je pěkně popsaný zde (hned první příspěvek).

Naposled editoval moderátor:
Zdravim vsetkych,
chcem sa opytat vsetkych, ktory staviate trat pomocou markerou a fotomapy ci sa Vam nestalo, ze ste si napr. v google earth oznacili miesta a potom vam to v RE nepasovalo. Ja si to oznacim v GE a ked v RE tam davam snimku tak mi 2 markery pasuju, ale ten treti my na tu snimku nesedi nech otacam snimku ako chcem, nemal niekdo z Vas podobny problem? Ak ano ako ste ho vyriesili?

Ad IceMcLaren

V popisu otázky vidím hned dva problémy:
1) mezi vygenerovaným terénem, který stavitelé tratí MSTS využívají z US serverů a souřadnicemi z našich map, ze kterých se tvoří datábáze značek pro soubory mkr je nějaká polohopisná chyba - vše je posunuto o cca 20 -200 m
2) umístění obrázku z fotomapy jako konkrétní texturu do trati
První problém bych vyloučil - pokud dva body sedí třetí ne - pak je to spíše ta druhá část.
Pokud je tedy terén vygenerovaný pak je ( alespoň dle mojích zkušeností) zhola nemožné usadit na tento zvlněný terén 2D obrázek. On se totiž díky výškovým rozdílům podkladu zákonitě zdeformuje. To byl důvod proč jsem tuto cestu opustil a více se spoléhám na kvalitně vytvořená data pro mkr - kterým důvěrně říkám "mrkátka" neboť: mrknu a vidím ... ! :-)
Pro tvorbu dat pro "mrkátka" tedy více využívám Google Maps - mimo jiné mám pocit, že jsou více v souladu s "posunem" terénu (dle 1) než kdybych souřadnice získával z našich map - a také je tam uživatelsky příjemnější prostředí a šikovné pomůcky. O těch ale až v pokračování ....

Uz som pisal Heklovi a ten mi to vysvetlil. A rozhodol som sa , ze pojdem tou cestou, ze sa budem spoliehat na markery a snimky budem pouzivat len ako pomocky na obluky atd. Ale aj tak dakujem za pomoc Pepe.

Mne poradil a vlastne vygeneroval teren jeden ochotny clen fora (meno neuvadzam, aby ste ho nezasypali poziadavkami, ak to cita, sam sa ozve, ak mu to nevadi). Markery beriem odtialto http://www.zonums.com/gmaps/digipoint.php. Po dosadeni do terenu som nepostrehol nejaky posun 20-200m,alebo neviem, ako to bolo myslene. Skaratka, hodim par markerov, dosadim letecke snimky a sedi to s presnostou +- 1-2m, v kopcovitom terene max 10, kde k skresleniu samozrejme musi zakonite dojst jednak samotnymi GPS a jednak deformovanim 2 D obrazku-transferu. Kazdopadne tuto metodou povazujem za velmi presnu, chce to len trpezliovst a prist na system ako sa povie. Samotny teren je vygenerovany relativne presne, odchylky su akurat v tom, ze teren treba kde to trochu dotvarovat, ale tie upravy su minimalne, kto trat nepozna naspamat, ani by o tom nevedel. Ked ma clovek sklonove pomery a dodrzuje ich, tie upravy terenu su skutocne zanedbatelne. Dokonca sedi aj nadmorska vyska +- 0.5 m:D Samotna priprava, vymarkerovanie a dosadnie fotomapy sice trva, ale vravim,len zo zaciatku, potom to ide ako na pase. Ostatne, kazdy ma to svoje zrejme.:wink:

Back
Nahoře