Stavba tratí - mohl by mi někdo poradit?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
To neznamená, že to v jiném atypickém globalu nemůže být. Ale snažil bych se tomu doplňování globalu vyhnout, třeba použitím čtyř dynamických kolejí.

Tak som to skusal aj s dynamickou kolajou. Zistil som ze sa mi obluk sklada z deviatych kolaji a z toho styri su tie ake nemam v shapes subore. Nebude mi to padat ked tam dam tolko dynamickych kolaji?

IceMcLaren napsal:
Tak som to skusal aj s dynamickou kolajou. Zistil som ze sa mi obluk sklada z deviatych kolaji a z toho styri su tie ake nemam v shapes subore.

A z jakých kolejí? Stavíš podle GPS? Já jsem jel podle značek GPS a podle traťováckých plánků.
Tam, kde podle plánků měl být R=350 m, tak podle GPS vycházelo krásně 500 m, tam, kde měl být 800 m, vycházelo 1000 m, tam kde mělo být 1000 m, jsem musel čarovat. Rovinky taky vycházely delší, než by měly.

Staviam podla GPS a tratovackych planov. Na sirej trati mi nerobi problemy spravit akykolvek obluk, na to som uz prisiel.
Len stanicu ktoru staviam je v obluku a ma 4 kolaje.
Obluk je tusim z kolaji 1000r1, 750r1, 500r1, 750r1, 500r5d, 2x750r5d a 2x100r1d, polomer obluka je 650. Momentalne som v robote takze som vsetky kolaje mozno nenapisal dobre, ale proste ta hlavna kolaj mi pasuje.
Ale ked chcem dat a4 kolaj tak tu nemam v shape subore.
Su to kolaje a4750r1d a 10d.
Akurat tie potrebujem, aby mi ten obluk krasne vyssiel.

mikulda napsal:
...
Tam, kde podle plánků měl být R=350 m, tak podle GPS vycházelo krásně 500 m, tam, kde měl být 800 m, vycházelo 1000 m, tam kde mělo být 1000 m, jsem musel čarovat. Rovinky taky vycházely delší, než by měly.
Musíš počítat s přechodnicí. Pak už to vychází přesně. Když porovnám místo, kde začíná oblouk s videem z reálu, tak mi připadá, že jsem ještě v rovině. Já například, když jsem osazoval R200, tak jsem na začátek a konec dával krátkou r500 a začátek a konec oblouku i uhel mi vycházel téměř přesně. Takže na jednokolejkách vždy používám skutečné poloměry podle tabulek plus větší poloměr na přechodnici. Na dvoukolejkách jsem omezený výběrem hotových dílů, tak je nutné to nakombinovat. Jen některé úseky, kde to jinak nejde dělám z dynamických kolejí i zde. Co se týká vícekolejných nádražích, tak tam jedině dynamické koleje. Jen tak to vyjde pěkně plynule. (Vršovický ranžír, a hodně dalších, aktuálně i Chlumec nad Cidlinou. ) Z velkých stanic, které jsou ještě nějak v oblouku jsou vždy noční můry, ale ve finále jde úplně vše. Když se nic neošidí, tak vlastní jízda v MSTS takovou stanicí pak stojí za to.

Zbyněk Šemora napsal:
mikulda napsal:
...
Musíš počítat s přechodnicí. Pak už to vychází přesně. Když porovnám místo, kde začíná oblouk s videem z reálu, tak mi připadá, že jsem ještě v rovině. Já například, když jsem osazoval R200, tak jsem na začátek a konec dával krátkou r500 a začátek a konec oblouku i uhel mi vycházel téměř přesně. Takže na jednokolejkách vždy používám skutečné poloměry podle tabulek plus větší poloměr na přechodnici. Na dvoukolejkách jsem omezený výběrem hotových dílů, tak je nutné to nakombinovat. Jen některé úseky, kde to jinak nejde dělám z dynamických kolejí i zde. Co se týká vícekolejných nádražích, tak tam jedině dynamické koleje. Jen tak to vyjde pěkně plynule. (Vršovický ranžír, a hodně dalších, aktuálně i Chlumec nad Cidlinou. ) Z velkých stanic, které jsou ještě nějak v oblouku jsou vždy noční můry, ale ve finále jde úplně vše. Když se nic neošidí, tak vlastní jízda v MSTS takovou stanicí pak stojí za to.

Ja pozeram vzdy aj na prechodnice, len neviem ked tam budem mat viac dynamickych kolaji ci mi potom nebude editor alebo hra padat. Ak nie tak potom mam problem vyrieseny. A este ak nebude vadit ze by dynamicka kolaj mala vyse 100 metrov, to aby som usetril pocet objektov.

Já mám dynamické koleje úplně všude a dá se to počítat na stovky kilometrů. Ale jestli na Xtrack se náhodou dynamická kolej nechová jinak. Kdo staví na Xtraku DK snad nikdy nepoužili. Jenomže DK se dá perfektně až dvakrát ohnout různými poloměry a to ušetří obrovské množství drobných kolejí. A vyrobím jakýkoli poloměr do R2000m Jen je škoda, že to nejde víc.

IceMcLaren napsal:
Ale ked chcem dat a4 kolaj tak tu nemam v shape subore.
Su to kolaje a4750r1d a 10d.
Akurat tie potrebujem, aby mi ten obluk krasne vyssiel.
Ale je tam a2t750r10d. Tak dej tuhle a vedle ní dvě dynamické.
Zbyněk Šemora napsal:
Musíš počítat s přechodnicí. Pak už to vychází přesně.
A proč máš tedy takové problémy se trefit při propojování? :D :D :D
Zbyněk Šemora napsal:
Co se týká vícekolejných nádražích, tak tam jedině dynamické koleje. Jen tak to vyjde pěkně plynule. (Vršovický ranžír, a hodně dalších, aktuálně i Chlumec nad Cidlinou. ) Z velkých stanic, které jsou ještě nějak v oblouku jsou vždy noční můry, ale ve finále jde úplně vše. Když se nic neošidí, tak vlastní jízda v MSTS takovou stanicí pak stojí za to.
Já jich mám taky dost (Třebušice, Most, Bohosudov, Ústí západ, Řehlovice, nejlepší jsou Obrnice, ty jsou v R=250m) stavím ze čtyřkolejných a ty další čtyřkolejné prostě o půl metru posunu. Sice ty čtyřkolejné se uprostřed oblouku trochu rozestoupí, ale při R=1000m to nejde vůbec vidět.

Moc se nesměj. Před šesti lety, když se začínalo, nějaké GPS bylo sci-fi. Neexistovaly letecké mapy a tedy se stavělo dost podle školních atlasů.
Jinak doporučuji nepokládat koleje jen vpřed, ale i paralelní větve, jako dělám já. Jelikož ani GPS není přesné, tak budeš mít stejné problémy se přesně propojit. Existuje vůbec nějaký stavitel, který dělá paralelní tratě, které se musí po nějakých 100km znovu potkat ? Ten by snad pochopil, o čem je řeč.

Zbyněk Šemora napsal:
Existuje vůbec nějaký stavitel, který dělá paralelní tratě, které se musí po nějakých 100km znovu potkat ?
Ehm, hm. (významné zakašlání)

Propojoval jsem se dvakrát, ve Světci směrově na metr přesně, výškově na půl metru, v Louce u Litvínova směrově na dva metry, výškově na metr.
To je výhoda GPS a vygenerovaného terénu.

Jenomže já myslel vydané a veřejné tratě. O Petrovi Šimralovi vím, posílal tehdy pracovní aktualizace. Ale také stavěl pomocí GPS. Jenomže také psal, že to není úplně přesné a například v údolí mu vyšly koleje na protějším svahu než měly být. Tak nějaké korekce také musel dělat.
Mikuldo, nekašli, protože opravdu nevím, že něco stavíš. V profilu máš pan strojvůdce, tak Tě mám jen za pozorovatele tohoto fóra. Sice je pěkné nechlubit se předem, ale pak nemůžeš ani kašlat a divit se, že nevíme, že jsi vynikající stavitel. Ale jestli je pravda co píšeš, tak asi budeš a smeknu.
Martin Stavitel nahoře u Bohumína propojení má, ale jak se psalo, kilometricky mu to nevychází kvůli chybě z počátků stavění (takové jsme dělali tehdy všichni). Až propojí koleje přes Valmez, tak pak teprve bude o paralelní trati řeč. Asi podle GPS to nebude umění se strefit, ale když člověk stavěl po staru s krumpáčem a lopatou, pak se teprve pozná Stavitel. (ale to nemyslím na sebe, jen čekám kdo bude další) Není umění se strefit na nějakých desetikilometrových propojkách, ale bavíme se o spojení po stovkách km.

A když už je řeč o tom propojování, tak docela dobré dílo jsou i relativně velmi malé úzkorozchodné smyčky. Sejdeš-li se z chybou 10 cm, tak půlku smažeš a kombinuješ znova. A ani jedna se mi nepodařila naprosto stoprocentně.

Pri stavbe pomocou GPS (( ak dotyčný ale nemá rozdiel medzi tvarom súradnice GPS ( ..min, sekundy ) a zadaním MSTS ( desatinné miesta )) sa dá trafiť úplne presne bez akýchkoľvek nutných korekcií, či už pri stavbe paralelnej trate, alebo trianglu, ako napr TT-Leopoldov-Sereď, kde vzdialenosti vyššie uvedených staníc trojuholníka sú cca. 15÷17km. Myslím, že postup stavby je totožný u všetkých...dajakou pomôckou vykolíkujú trať a potom kladú koľajnice. Pri generovaní terénu z NASA je však už v mape zanesená chyba cca 200 m, ktorú je treba korigovať, potom to sedí, vygenerovala si mi aj taká kravina, ako je odpadová kopa z niklovky v Seredi ( a podotýkam na svojom mieste ). Takže chce to len vyskúšať a doladiť..............

Zbyněk Šemora napsal:
... Mikuldo, nekašli, protože opravdu nevím, že něco stavíš. V profilu máš pan strojvůdce, tak Tě mám jen za pozorovatele tohoto fóra. Sice je pěkné nechlubit se předem, ale pak nemůžeš ani kašlat a divit se, že nevíme, že jsi vynikající stavitel. ...

Zbyňku, nedávno v niektorom z príspevkov som písal - bola to odpoveď práve Tebe - že je u mňa na FTP betaverzie Mikuldovej trate a musím povedať, že je moooc vydarená. Skús si napísať Mikuldovi, nech Ti pošle link. Ale že Ty nejazdíš na X-Tracksoch, zrejme to nebude pre teba zaujímavé ...

Já jen nestavím na Xtrack a to neznamená, že jako ostatní nemohu na nich jezdit. Ostatním jsem psal pokyny, jak to udělat, aby to fungovalo. Spíš nemám čas vše projezdit. Ono jde buď stavět nebo jezdit. Obojí moc dohromady nelze. Ale už jsem i jezdil po jiných tratích než BP :D . Jednou jsem se překonat musel. Jen prolétnout v editoru pro hodnocení nestačí :D.
Mám nějaké pamatování, že Mikulda před lety něco stavěl, alespoň Petr Šimral jej zde chválil. Ale jinak se víc veřejně neví. (jestli pokračuje nebo není čas) Jak jsem napsal, všechna čest každému kdo tvoří. A jestli máš u sebe betaverzi, jedině dobře. Alespoň má zálohu proti zemětřesení, jako se stalo Brzdovi. Ale jestli to není tajné, stačilo by i několik obrázků sem na fórum. Pokud už existuje betaverze, tak to už nejsou prázdná slova "začínám stavět..." Mě se právě líbí tratě, kde se nejezdí jen tam a zpět, ale dá se vrátit i jinudy.

..ja tie dáta z toho HDD vydolujem...........jedna zaujímavosť - trolej cik - cak...........síce som omylom umiestnil izolátory tam, kde v reále nie sú, ale po úprave to bude dobré.......... úpravou prešli aj mosty, ktoré boli nízke a trolej šla do mostovej konštrukcie.....inak toto miesto na screenoch nazývam krajinou 1000 - cich kruhových objazdov..............
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img329.imageshack.us/img329/2776/scrgrb0.jpg[/URL]
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img220.imageshack.us/img220/7195/scrgrb1.jpg[/URL]
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img217.imageshack.us/img217/3958/scrgrb2.jpg[/URL]

Zdravim vsetkych,
chcem sa opytat skusenejsich stavitelov trati ktory si robili trat podla markerov, mam usek trati kde ani na Google Earthe ani na Zmaps nie je vidiet kusok trate, je akurat v tieni a neviem ako mam polozit markery, mate s tym niekdo skusenosti ako to vyriesit?
Mam dokumentaciu a su tam polomery oblukov, ale v useku trati ktoru nie je vidiet su aj rovinky.
Moze mi niekdo poradit ako na to?

Back
Nahoře