Teď o svátcích jsem si dal od stavění pauzu a jenom jezdím, abych práce také otestoval ve hře a trochu se pokochal.
Doma mám od října nový PC se čtyřjádrem i5 2.8 giga. Zde je ve hře FPS kolem 56 na trati, ve stanicích kolem 40 a větší uzly to místy padá na 20. Jel jsem aktivitu Vysočina, kde ve finále při jízdě z Prahy Vršovic na hlavní začaly problémy. Buď se nenačetl jednen nebo druhý traffic a když problém není, zmizí textura kabiny, ale stejně o kus dál se nenačte jiný traffic. Když se mi podaří projet na hlavní nádraží, při pohledu do haly FPS spadne na 5. Po výjezdu z haly se zase vyhoupne přes 20. Pak objíždím soupravu, FPS spadne u haly na 5 a když vjedu do smíchovského tunelu, vypadne textura pultu lokomotivy, zůstanou jen hejblata. Po výjezdu z tunelu pult opět naskočí.
Pak jedu na ONJ a skončím na načítání pendolina a 451.
Zkoušel jsem všechny možné ladění výkonu, které počítač umožňuje s různým přetaktováním a jen v jednom případě jsem projížděl halou s FPS 22, ale za chvíli jsem skončil modrou smrtí.
Michal má ten samý PC, ale nemá tam nainstalované zbytečnosti jako utilitky Asus na řízení výkonu a MSTS má v oddíle na FAT32. Poslal jsem mu aktualizace a složku saves. Loadnul si Vršovice a měl ty samé problémy jako já.
Včera jsem vytáhl ze skříně můj starý PC z roku 2002 (v roce 2005 se měnila havarovaná základní deska s procesorem - Asus 800 z hlavy si přesný název nepamatuji, ale tam mám procesor 3 giga socket 478, virtuální dvoujádro, 3 giga RAM duál, ATI X1650/512 do AGP, WinXP HOME.
Nahrál jsem do něj aktuální trať a složku saves. Nastavení grafiky mám stejné jako u HD5770 na novém PC, MSTS mám všude v oddíle D NTFS. (FAT32 jsem kdysi zkoušel a neviděl jsem žádné zlepšení).
Loadnu si Vršovice této aktivity a jedu Pannoniu do finále k cíli. Pod Bohdaleckým mostem mám FPS 17 (u nového PC 45) Ve Vršovicích zastavím s FPS kolem 10, občas to spadne na 7. Jedu na hlavní. Občas to nepatrně škubne, když se postupně načítají vlaky na hlavním nádraží, ale MSTS drží a kabina je v pořádku. FPS 7 až 9. Přijedu na hlavní nádraží, pod halou mám FPS také 7 -9 (u nového PC 5). Provedu posun, žádný problém, textura kabiny drží i ve smíchovském tunelu. Odjedu na ONJ, zastavím , odpojím a jedu odstavit lokomotivu před halu, všechny traffic jsou načtené, žádný problém a aktivita ukončena.
Do práce jsem si poskládal také nový PC, ale co popelnice dala, jen procesor jsem si koupil nový AMD Phenom II X2 560 Black Edition. Mám ho přetaktovaný z 3,3 na 3,8 giga. Zde mi MSTS ve hře šlape jak hodiny a tuto aktivitu jsem projel bez jediného problému a všude, kde mi domácí i5 padal, tento PC to obstál. Průjezd halou na hlavním nádraží FPS 19. Ani jedna chyba, že by se něo někde nenačetlo nebo že by vypadla textura stanoviště.
Zde mám vyřazenou grafiku ATI X1900/512, 2x2 giga RAM, ale XP na 32 bitech, takže využívám jen 3 giga.
FPS ve volné krajině také kolem většinou 56, ale oproti i5 víc kolísá, padá na polovinu dolů a zase nahoru.
Možná problém bude asi tady, že počítač v případě vyšších zátěží sníží FPS a proto je stabilní. Ten nový na i5 dost drží ve FPS stabilitu. Pak přijde nějaký šok v podobě traffic vlaku a PC to při vysokém FPS neudejchá. To je asi moje lajcké vysvětlení.
Zajímalo by mě, jaké mají zkušenosti ostatní. Donedávna jsem si myslel, že po nástupu MSTS BIN je už hra stabilní a něco jako pád MSTS při načítání vlaků traffic je už minulostí. Tohle platilo bohužel jen paradoxně pro starší a slabší počítače.