Trať ČD Praha Děčín

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Zkrátka optický klam ze zbytečně široké kolejnice původního modelu.
Nepsal nedávno Tom Kanka, že ty kolejnicové pásy máme od počátků moc široké? Asi je někdo opravil.
Tady je jen lehký problém s osovou vzdáleností.
A tak to asi také má být. Protože odstup kolejí na nádražích je větší než na širé trati. To je vidět z každého videa ze stanoviště na dvoukolejné trati. Ale nechtěl bych to tak všude řešit v modelu.

Dnes se to v rámci koridoru od zhlaví kvůli výhybkám rozšiřuje právě až na 5m při výhybkách do 60km/h, ale není to pravidlo, že to je jen 5m. Může to být i více, záleží na daném místě. Kvůli vyšším rychlostem je dnes osová vzdálenost na trati 4 možná i 4,5m. Původní osová vzdálenost při rychlosti do 120 km/h byla dokonce jen 3.60m. S ohledem na vyšší rychlosti a "vetší průvan" od projíždějících vozidel se osová vzdálenost zvýšila.
Tohle řešit nemusíme. Ale ten problém s osovou vzdáleností v trati by se musel řešit i úpravou TDB v TSection.dat, protože to je v tom nastaveno.

Takhle vypadají zápisy v Tsection.dat.

TrackShape ( 793 - číslo sekce
FileName ( A2t75mStrt_D.s ) - název modelu
NumPaths ( 2 ) - počet linií TDB pro model ( SectionIdx )
SectionIdx ( 1 -2.4925 0 0 0 39756 ) - počet sekcí (1), osová vzdálenost (-2.4925 0 0 0 ), číslo odkazu definice vlastní TrackSection (39756)
SectionIdx ( 1 2.4925 0 0 0 39756 ) - počet sekcí (1), osová vzdálenost ( 2.4925 0 0 0 ), číslo odkazu definice vlastní TrackSection (39756)
)
Tady je samotná linie TDB, kterou my stavitelé i vy ostatní vidíme na začátku a na konci kolejového či silničního úseku daného modelu. Ty se pak automaticky spojují při přiložení dalšího úseku. Mají modré číslo a svislou tyč. Tyče s červenou barvou a číslem patří k výhybkám, stejná funkce, jen zvýraznění styku dvou trasových linií. Součtem modře označených čísel dostaneme osovou vzdálenost dvoukolejného modelu.

TrackSection ( 39756 - číslo odkazu sekce
SectionSize ( 1.5 75 ) - rozchod (1.5) v tomto případě zaokrouhleno ze 1435mm, délka sekce (75) vše je uváděno v metrech.
)
Takže jednak zbořit komplet všechny dvou a vícekolejné úseky tratí, upravit spoustu databáze v Tsection.dat, a hlavně nejen Dan J., ale i další aktivitáři by nás zabili. Překopat totiž všechny aktivity, opravit všechny trasy.
Tak to ani bohovi. Možná někdy někdo může zkusit při stavbě nové vlastní trati. To je pak důsledek toho, že nemáme všichni jednotný Global a tratě máme rozhozené do "vlastních" Train Simulátor složek.
Tohle sice až tak ničemu nevadí, ale mohlo to být trochu jinak. Čas nikdo nevrátí. A čo bolo, to bolo, Terazky .......

a hlavně nejen Dan J., ale i další aktivitáři by nás zabili.
Tohle opravdu neřeš. To by se musely opravit i modely TV pro dvě koleje a pak na tisících kilometrech tratí srovnat. Tohle nikdo dělat nebude. A jak jsem psal, jsem rád, že to ve hře nemáme jako ve skutečnosti, kdy se dvoukolejný úsek ve stanicích a zastávkách rozšiřuje.
A aktivitáři by tě nezabili, protože jen zúžení kolejí nemá vliv na trasy vlaků. Vliv má, pokud sáhneš na výhybky a posuneš je kousek dál.

No a právě to by se muselo udělat nebo by se pak dělaly rozšíření osové vzdálenosti před každým zhlavím a po něm. Proto jsem jen zkusil cizí modely kolejí.
Tady ještě náhled posledního testu, kdy jsem použil samostatné modely jednokolejky, kde jedno pře přepsáno z dvoukolejky na jednokolejný model posunutý pomocí funkce transform.. a druhý model jako statický posunutý kopírováním polohy a upravenou osovou vzdáleností. Napojení je lepší než u prvního případu, ale ještě by se muselo ladit.
novákolej_10.jpg
novákolej_11.jpg

Má to však podloží zapuštěné celkem dosti pod povrch, spousta nerovností by se ztratila. Po přizvednutí modelu je do dost dobře vidět.

novákolej_12.jpg

Tak po včerejší návštěvě jednoho Pana Modeláře, mimochodem zde velice uznávaného, se lehkou úpravou bez importu a znovu exportu upravil kolej 100m, na scr. č.1 je vidět zlepšení o 100%. K tomu byla upravena textura "AcelanTrack2.ace".
č.1
novákolej_13.jpg

č.2 Zde je náhled z druhé strany, trochu horší, neboť je zde výškový rozdíl modelu, ale podkladem pod kolejí si toho nikdo nevšimne.

novákolej_14.jpg

č.3 Boční pohled

novákolej_15.jpg

A tady je porovnání s neupravenou kolejí i texturou kolejnice. Vpředu je upravená kolej.

novákolej_16.jpg

vrchní pohled na celou"Věc".
novákolej_17.jpg

Obrácený pohled, kde je vidět rozdíl v šíři hlavy kolejnice bez vlivu textury. Každopádně úpravou textury samotné kolejnice dosti zeštíhlí.
novákolej_18.jpg

Paráda. Mikulda je velmi šikovný a znalý modelář. To jsou koleje nebe a dudy. Otázka je, jak se s tím popere simulátor. Když si představím děčínský uzel, například.
Pro porovnání, schválně jsem si vyskočil z mašiny a to jsem netušil, že boky kolejnic mám také takové mazanice. Naštěstí je nemám tolik rezavé. :)
koleje.JPG

Bylo by zajímavé vyměnit modely.

Jenže zase jsme přišli na problém, oblouky by tak dobře nešly, ale dalo by se ošidit úpravou "styku" mezi kolejemi, zúžení a rozšíření by si nikdo nevšiml, ale největší problém v tom všem je různorodost mapování modelů kolejí jako takových.
Viz scr. níže s příhodným názvem "Hnus fialový"
Hnus_fialový.jpg

Jenže zase jsme přišli na problém, oblouky by tak dobře nešly, ale dalo by se ošidit úpravou "styku" mezi kolejemi, ...
Problém oblouků je hlavně v tom, že jakmile si někdo zapne naklápění kolejí, OR tam napere dynamickou kolej opět původního profilu MSTS - tj. s 15 cm širokými kolejnicemi.

Zrovna dělám poslední testy na aktivitě a jak koukám na ubíhající štreku i když zastavím, tak nemám šanci rozlišit detaily na kolejnici. Tedy bych řešil jen textury pražců aby byly užší a hustěji nasázené. Tedy za mě, já bych do toho nešel. Zbytečná ztráta drahocenného času. Je lepší jej věnovat modelováním dominantních objektů kolem trati. Tedy ne nějaká čísilka na sloupech, kliky na dveřích, čeho si nikdo nevšimne, ale velké komplexy budov a továren, železniční stanice jako jeden blok i s podložím. Není to tak těžké, jen se do toho pustit.

Tygy, máš to pěkné, ale mě vadí ty přeexponováné světlé plochy. Kdybys přidal oblačnost, tak se to trochu spraví. Icik prostředí stále ladí, ale asi to tak jednoduché nebude. Ty chodníky jsou, jako když tam chybí textura. Zkus pro porovnání fotku z editoru.

Hodně zkresluje samotný úhel screenu, Tohle se vše doladí, Fotograf taky nemá vždycky svůj den, aby měl foto na 100%
:cool:

Tygy, podobný problém s přeexponováním jsem viděl i u vnitřní konstrukce posuvny - však jsem psal... Pak to vypadalo jako chybějící textury.
Ale jelikož tě dobře znám, vím, že problém bude jednou vyřešen... ;)
Tak hodně elánu a zdaru.

Už se ti to pěkně rýsuje. Obrázky mi připomněly, že v Ústí mám také mnoho restíků na modelech, které do BP nelícují. Ten blok továren na prvním obrázku musím trochu zkrátit, naopak prodloužit zdymadla, atd atd. Je toho tolik k úpravám, že by na to člověk potřeboval mnohonásobek času. U Matesových modelů je plus, že on mne za mé úpravy pranýřovat nebude.
Jinak mne fascinují ty tvé silnice. Hlavně na křižovatkách.

Back
Nahoře