Zdravím,
aktualizace 28 vyjde 1. února a bude obsahovat tyto úpravy:
- Nová trať Hořovice - Plzeň.
Tento úsek obsahuje i právě budovaný tunel u Ejpovic, který jsem postavil na základě projektové dokumentace, dostupné počítačové vizualizace a osobní obhlídky místa činu (probíhající stavby), takže by můj tunel měl odpovídat podobě skutečného tunelu.
Případné odchylky opravím, až se tunel dokončí.
V úseku Plzeň Doubravka - Plzeň hl. n. zatím není žádná krajina a stanice Plzeň hl. n. je postavena jen částečně, protože polovina plzeňského nádraží se momentálně modernizuje.
Až bude modernizae dokončena, dodělám kolejiště v celém nádraží a krajinu od Doubravky až na hlavák.
S kolejemi, které mám už v Plzni položené, by se hýbat nemělo.
Děkuji Matesovi za model nádražní budovy v Plzni, Miranovi za modely čekáren v Ejpovicích a Klabavě, Pikku za model stavědla v Rokycanech, model nádražní budovy v Holoubkově a Kařízku a jednomu nejmenovanému kolegovi za sehnání projektové dokumentace Ejpovických tunelů.
- Nová trať Klášterec nad Ohří - Cheb
Vydání aktualizace se zdrželo, protože jsem čekal na model střechy do Karlových Varů, pod kterou zajíždí vlak - kdo zná nádraží v Karlových Varech, tak ví, že je to dominanta tohoto nádraží, bez které tato stanice být nemůže.
No bohužel střecha není, modelář se neozval a odkládat vydání aktualizace o další rok už se mi nechtělo, takže Karlovy Vary jsou zatím bez zmiňované střechy.
Kdyby měl někdo zájem jí vymodelovat, byl bych moc rád - samozřejmě pošlu fotky a rozměry - je velká škoda, aby v Karlových Varech ta střecha nebyla.
Děkuji Matesovi za model nádražní budovy Hájek, nádražní budovy Perštejn, ocelový most v Karlových Varech, děkuji Deteriovi za střechy na peronech v Chebu a také bych chtěl poděkovat za nádražní budovu v Ostrově nad Ohří + nějaké nádražní domky v této stanici, bohužel ale nevím, kdo je autorem, vyhrabal jsem ty modely po mnoha letech někde v počítači, takže i tomuto neznámému autorovi děkuji za pěkné modely.
Z nových úseků je to vše a teď přijde na řadu eliminace:
- Byl odstraněn rozestavěný úsek Púchov - Bratislava.
Nevím, jestli bych tento úsek někdy dokončoval, kvůli problémům s dynamickými kolejemi, ale pokud bych ho chtěl dokončit, tak bych ho stejně nejdříve celý smazal a postavil znovu a kvalitněji.
Takže jsem ho smazal rovnou, ať nepřekáží, protože čím více kolejí trať obsahuje, tím je stavění časově náročnější, načítání i ukládání trvá déle, proto jsem se rozhodl tento úsek smazat už teď, stejně by k tomu později došlo.
- Byl odstraněn rozestavěný úsek Praha Vysočany - Praha Čakovice.
Nemám žádný zájem dokončovat na tomto úseku krajinu, takže do koše s tou tratí, ať nepřekáží.
- Byl odstraněn rozestavěný úsek Valašské Meziříčí - Hostašovice.
Ten samý důvod...
Já dokonce ani nevěděl, že tam mám koleje položené, no k čertu s tou tratí.
- Byl odstraněn rozestavěný úsek Odry - Budišov nad Budišovkou.
Tahle trať je sice pěkná a dřív jsem k ní měl určitý vztah, ale momentálně nemám žádný zájem o dokončení krajiny.
Kdybych se někdy rozhodl krajinu udělat, koleje postavím znovu - stejně bych je zboural a stavěl znovu, byly ve strašném stavu (technika stavění před deseti lety).
TIP: Pokud se někdo rád projíždí i po těchto rozestavěných (teď už smazaných) tratích, udělejte si zálohu Tratě 321 ve verzi aktualizace 27 a můžete se po těchto tratích projídět dál.
- Byla dokončena krajina na zkušebním okruhu u Velimi.
Pochybuju, že se někdy někdo po tomto okruhu projede, ale je to taková zajímavost naší republiky, že mi bylo líto ty koleje smazat, tak jsem tam tu krajinu dokončil.
- Byl kompletně zbourán a znovu postaven úsek mezi Ostravou Svinovem a Bohumínem.
Je to počátek přestavby Ostravska, v Bohumíně se možná ještě bude hýbat s kolejemi č.1 a č.2 u peronů (záleží na novém modelu peronů, který se připravuje) a v Ostravě hl. n. se ještě bude upravovat zhlaví směr Ostrava Stodolní, jinak vše mezi Svinovem a Bohumínem je hotovo.
Bohužel tato rekonstrukce přinesla jednu negativní záležitost, kvůli posunutí kolejí nebylo možné reálně napojit Bohumín na trať do Dětmarovic a Ostravu hl. n. na trať směr Ostrava Stodolní, proto za Bohumínem a za Ostravou hl. n. vzniklo to příšerné fiktivní esíčko, které je i u Polanky nad Odrou.
Je to dočasné nouzové řešení, v příští aktualizaci už budou všechny tyto tři místa reálně napojené.

A v Ostravě hl. n. ještě není dokončen model nástupišť směrem k Ostravě Stodolní, model by měl být dokončen do příští aktualizace, děkuji za něj Deteriovi a Matesovi děkuji za nádražní budovu.
- Deterio dodal velké množství nových typů návěstidel, takže průběžně vyměňuji v různých stanicích, prozatím byly některé návěstidla vyměněny v Chocni, Kolíně, Ostravě Svinově, Ústí nad Orlicí, České Třebové, Českém Těšíně a v Polance nad Odrou, další budou příště.
Do Ostravy hl. n. byly k peronům umístěny návěstní opakovače (bílé světla - přesný název neznám).
- Na německé části tratě Děčín - Bad Schandau byly změněny textury pražců, byly upraveny zvuky jízdy, sloupy trakčního vedení, byly umístěny námezníky k výhybkám a byly vloženy přestavníky na výhybky (německé nemám, tak jsem použil rakouské - lepší než nic...).
- Hlášení staničního rozhlasu přibylo ve stanicích: Rokycany, Ostrov nad Ohří, Kynšperk nad Ohří, Karlovy Vary, Chodov, Sokolov a Cheb.
No a dále už byly upraveny jen nějaké detaily:
- Opraveny špatně nastavené přestavníky v Chomutově.
- Opravena textura na nádražní budově v Turanech.
- Upraven model estakády v Ústí nad Orlicí.
- V Margecanech byly upraveny zvuky jízdy přes výhybky.
- Do stanic Harmanec Jaskyňa a Dolný Harmanec bylo doplněno chybějící rušení omezené rychlkosti.
- Úprava rychlostníků v Berouně.
- V Mošnově na letišti přibylo více typů zaparkovaných letadel.
- Ve stanici Hranice na Moravě byla vyměněna prasklá žárovka v posunovém trpaslíku.
- Došlo ze změnám značení v mapách Tratě 321, hotové úseky s krajinou jsou teď označeny červeně, rozestavěné úseky bez krajiny jsou označeny zeleně a zmizelo označení plánovaných úseků.
Z této aktualizace je to vše, v příští aktualizaci bude celková přestavba Ostravska.
- Bude smazán úsek Ostrava Kunčice - Frýdek Místek - Frýdlant nad Ostravicí - Ostravice.
- Bude smazán úsek Frýdek Místek - Český Těšín.
- Bude smazán úsek Čadca - Zwardoň.
Tyto úseky budou na trvalo smazány, kdo si je chce zachovat, musí si udělat zálohu Tratě 321 před aktualizací 29.
Úplně smazány a znovu postaveny budou úseky:
- Ostrava hl. n. - Ostrava Stodolní - Ostrava Kunčice.
- Ostrava Svinov - Ostrava Vítkovice - Ostrava Kunčice - Havířov - Český Těšín.
- Bohumín - Karviná - Český Těšín - Čadca - Žilina (k Žilině bude smazáno, Žilina zůstane).
- Dětmarovice - Petrovice u Karviné.
Děkuji ještě jednou všem modelářům za krásné modely, děkuji také Jefferovi za úpravu map a Ďasíkovi za úpravu webových stránek.
Hezký zbytek víkendu.