Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
A ty Bohušovice mi zrovna právě nepřijdou, protože člověk zírá daleko na rovinatou trať. :D Ale tam ta lovosická zástavba zrovna uzavírá ten kraj, kam už by fíra neměl zírat a průjezdem oblouku se to přímo nabízí. Kralupy jsou v tomhle super osazené! Taky oblouk a pohled za ním do skvěle osazeného sídliště a fíra se vzpínající se mašinou směr Nelahozeves musí vidět lidem do obýváků a těšit se už taky až z toho sleze na večeři.:cool: Tak... je to jen takový námět do budoucna.

Už asi blbnu a měl bych to konečně zabalit a vydat. :)
Napadlo mne udělat chodníky na všechny mé stavby a budovy do ulice. Nedávno jsem namítal, že by každý domeček měl mít nějaké základy do hloubky pro osazování ve svahu. Ale i domečky a stavby v rovině by měly mít nějaký základ. I ty zdi mi někde nepatrně vykukovaly nad terén. Není to žádný problém vytvořit chodník. Zkopíruji hlavní část budovy, stavby, přebarvím na dlažbu a zvětším obvod podle potřeby šířky chodníku. A pak to jen spustím dolů pod objekt, tedy s potřebnou tloušťkou a nakonec se to přilepí k modelu budovy. Samozřejmě u nových modelů s pivotem -0,2 m, aby při osazení modelu byl chodník ve správné výšce. Ale právě v noci to má dobrý efekt, nebude ohraničení černou tmou. Tedy už jen ty silnice nějak vyřešit.
1601Chodniky1.JPG
1601Chodniky2.JPG
1601Chodniky3.JPG

Ale tam ta lovosická zástavba zrovna uzavírá ten kraj
Nechápu o jaké zástavbě je řeč. Tam jsou na svahu jen zahrádkářské kolonie a nějaké malé rodinné domečky. Něco jsem tam teď doplnil, ale nijak to asi výhled z kabiny nerozšíří. Bez obrázku nelze nic vylepšovat. Ale na tohle upozorňuji už dávno.

Můj pokus o prototyp činžovního bloku. Problém je střecha, nějak se mi to deformovalo a textura se mi také nelíbí. Asi to udělám znovu a jinak z lichoběžníků. A pak už mohu sekat různé rozměry i patra a také do vzdálenějšího pozadí i jako kulisu bez vnitřních traktů.
Nejdéle trvá udělat si to kopyto.
Dal jsem tam i tu podezdívku. A tím pádem nemusí být v terénu utopená okna. Chodníky ne, protože tyto bloky jsou často ve svahu.
1701Decin.JPG

Když už si děláš to kopyto, tak by to chtělo víc textur střechy. V reálu má každý dům svojí, takhle jednolitá vypadá divně.

Nechápu o jaké zástavbě je řeč. Tam jsou na svahu jen zahrádkářské kolonie a nějaké malé rodinné domečky. Něco jsem tam teď doplnil, ale nijak to asi výhled z kabiny nerozšíří. Bez obrázku nelze nic vylepšovat. Ale na tohle upozorňuji už dávno.
Ano ano! Na svahu zahrádkářské kolonie, ale za kolejištěm je několik starších hal a za nimi tu a tam nižší paneláček a malé bytovky cca 50. léta. Oblouk a scenérie je ukončena tím obecním pavlačákem a kolem něj garáže, stromy, v pozadí nějaká vyšší stavba drážního typu. A pak už jen svážek a ta kolonie. Myslel jsem si, že by to takhle bylo živější, severočešštější, ta placka bila do očí. :) Třeba bude upgrade už perfektní.

Jinak ty bloky domů se mi moc líbí!! Střecha a průčelí by se potom daly použít jednotné i pro typ textury "blok_domu_pavlace".:cool: Pořádný okopaný pavlačák s rozvěšeným prádlem snad v žádné trati v simulátoru nemáme. Přitom to bývá základ pomalu všech železničních uzlů Prahy, Brna i Plzně. Než je zbourají...:eek:

tak by to chtělo víc textur střechy
Však jsem napsal, že střecha se mi nelíbí. :) To byl jen test, který dopadl, že střechu musím udělat jinak. :) A mezi tím čas vypršel. Udělal jsem tam i krovy, ale pak se zamotal ve výpočtech :) Mě vymodelovat tento blok domů napadnul dnes ve dvě ráno, kdy jsem se probudil a pak už nemohl usnout. :) A těšil se do práce, abych realizoval. Ale mezi tím přijela práce.

V reálu má každý dům svojí, takhle jednolitá vypadá divně.
Teď už je to lepší, ne? Ale vylámal jsem si na tom zuby, protože kvůli textuře střechy jsem musel tuto uprostřed rozdělit, jinak by půdní okna byla nepěkně deformovaná. Udělal jsem ještě variantu obdélník, také na míru do Děčína, ale nešlo to tak hladce. Opět ta rozpůlená střecha. Asi to chce vlastní textury.
Ale jinak je to už moc uniformní, musím nadělat i jiné fasády. Snad k nim bude i lepší střecha, protože mapovat rozdělený lichoběžník je hrozná pakárna. Vnitroblok u obdélníkového tvaru mi se střechou nelícuje, ale to už jsem vzdal. Tam stejně moc vidět nebude.
Ale až ve hře vidím nepřesnosti v mapování. protože v tom Gmax je vše rozmazané. Ale to se dá opravit.
1701Decin1.JPG
1701Decin2.JPG

Zbyňku, k těm obrázkům, zapomněl jsem na to reagovat. Ale toto by mohlo s osazováním Lovosic třeba pomoct. Ten úvod se paradoxně rovnou otevře na ten výhled za táhlým pravým obloukem z nádraží.

Lovosice dron

Nepřesnosti jdou vidět v Shape Vieweru, základ je si každý model po exportu prohlédnout tam.
To jako jo, tam to také vidím, ale i tak jsem toho dost přehlédl. Co už. :) Důležité je, že jsem se na takový model zmohl. :) Stejně vlaky kolem jezdit nebudou a i tak to svůj účel splní.

Nakonec jsem ty střechy přepracoval a obdélníkovému domu dal jinou fasádu. Ale střechy z podkrovím tam moc v celé délce nelícovaly a nakonec se Společenství vlastníků dohodlo, že dají všude jednotnou střechu. Stejně na staré domy se ta podkroví moc nehodí.
Ale jinak, vedle jsou původní bloky, které kdysi modeloval Roman a on tam ty střechy má nejen jednolité ale i dost neostrou texturu. Jenomže tenkrát před 19 lety na ty slabé počítače to bylo takto cílené.
Já si to alespoň vyzkoušel, jestli starý model dokáži nahradit. Jinak ještě vyměnit to podsklepení, protože tam, kde je to hodně ve svahu už je tam moc betonu. Ale jinak to účel plní.
1801Domy1.JPG
1801Domy2.JPG
1801Domy3.JPG

Ty domovní bloky vypadají parádně, jediné co jim snad ještě schází k dokonalosti jsou rozdílně vysoké střechy.

co jim snad ještě schází k dokonalosti
Tohle jsou jednoduché modely činžovních bloků. Pokud by to mělo být dokonalé, celá stavebnice by neobsahovala jen hrany celého bloku, ale každý dům by musel být samostatný a pak by měl každý i svou střechu. A pak si je v gmax skládat i do šikmých svahů. Třeba na to jednou dojde. Ale pak celý blok nebude mít 700 polygonů ale třeba 2000.

To je nějak hodně, takovýhle model by měl mít okolo 50 polygonů.
Také se mi to zdá nějak moc. Vždyť to jsou dvě soustředné krychle bez stropu a spodku. Tedy 4 polygony kolem dokola, jen vnější má o 4 víc kvůli podezdívce. Vlastně ten vnitřní také, protože je to klon otočený naruby. Pak je jedna plocha okapu, ta má zatím zbytečně moc, protože jsem měl plochu na 9 polygonů, kde jsem prostředek vyloupnul, tedy 8. Ale šlo by to ještě snížit na 4. A pak střechy. To byl kvádr, kde jsem odebral vrch a spodek, tedy zbyly 4 polygony a vrchní vertexy jsem spojil do nuly a tím vznikla střecha, Ale jelikož je to do čtverce tak vrch střechy je zkosený, tedy vertexy posunuté dovnitř, kdy se čelní plochy odmazaly, protože střechy jdou do čtverce a problikávalo by to. Tedy dva polygony na každou střechu, tedy krát 4. Tedy by to mělo dělat asi 30 polygonů. Tak proč mi to píše 720? Nenačítá se něco ze záhrobí? :) Nějaké fantomové polygony? Schválně dávám obrázek otočeného modelu zespodu, aby bylo vidět , že vše zbytečné je odmazané.

1901model.JPG

Už jsem to našel, ale nechápu, jak jsem této anomálie docílil.
Barák jsem rozebral, ale i tak je zajímavé, že všechny polygony jsou všude krát dvě. Ale asi je to normální.
Střecha má dvě plochy, ale 6 polygonů. Tedy komplet je 24 polygonů.
blokStrecha.JPG
Krov i když má 8 ploch tak má 16 polygonů
blokkrov.JPG
Vnější obvodová zeď má 8 ploch, ale 16 polygonů
blokDumEx.JPG
A vnitřní obvodová zeď má to samé jako vnější, ale :) 664 polygonů.Tady je ta chyba. Když se podívám na vertexy, tak je jich tam jak nas****.
Když to vydělím, tak ten model vnitřních zdí je tam 41 a půlkrát. Jak se mi tohle povedlo? Je to dobré vědět pro příště. Asi nejrychlejší bude vnitřek smazat a znovu naklonovat, zmenšit a otočit naruby vnější zeď.
blokDumIn.JPG
blokDumInV.JPG

... je zajímavé, že všechny polygony jsou všude krát dvě. ...
Zbyňku, to je naprosto v pořádku, GMax (resp. každý 3d program) neumí pracovat se čtverci ale jen s trojúhelníky, což jsou právě ty polygony. Takže k tomu, aby vytvořil např. obdélník, potřebuje ty trojúhelníky dva, ze kterých ho složí. ;)
I ty lichoběžníky, z kterých je sestavena střecha, lze vytvořit ze dvou polygonů. Ten blok - 4 stěny vnější, 4 vnitřní, 4 střechy vnější a 4 střechy vnitřní - lze udělat z 32 polygonů. Míň ani prd! :)

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře