Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Zbyňo, ty jedeš jako drak. Uměl by sis představit tohle modelovat bez podkladů, bez fototextur, což ještě před pár lety se dělalo.

Pepo, od počátků MSTS se modeluje podle podkladů a fototextur. :) Vždyť na hodně modelů z počátků jsem dělal fotky já. Šakvice, Brno, Blansko, Skalice, atd. Takzvané omalovánky, kdy se textury jen kreslily, to byla hodně z nouze cnost. Takových modelů moc nenajdeš.
Ale jak drak nejedu. Nezávodím. Jenom využívám zimního období, kdy je cyklo v zimním spánku. A když se ani o víkendu nedá jet ven, tak modeluji i doma. Proto to odsejpá. Ale je fakt, že nějaký "pohon" člověk potřebuje. Pamatuji si, když jsme okopávali motykou vinohrad, taková nezáživná fyzická práce, která se ale udělat musela, tak jsme to řešili, že na každý konec řádku vinohradu jsme dali láhev vína a pak také člověk kopal jako drak. :)

Konečně mám trať mezi HBF a Neustadt podbetonovanou. Ještě zbývá spustit dolů zeď a osadit zábradlí u posledního dílu. Tento byl nejvíc nepravidelný útvar a například ty mosty jsem už všelijak natáčel od oka pokus a omyl. Podobně i s betonovou plackou pod kolejemi. A na čtvrtý pokus jsem to trafil. Asi rychlejší, než počítat nějaké kvadratické rovnice. :) To jsem si teda dal. Vždyť celý tento traťový úsek je jeden velký model.
0901DrFrei1.JPG
0901DrFrei2.JPG

Asi ne. Tedy na první svátek vánoční, celé dopoledne jsem si připravoval textury na modely z toho, co Kimir nafotil a je použitelné. Většina fotek byla deformovaných, ale naštěstí to šlo srovnat i v Photoshop Elements 14. Ale také mne překvapilo i malování ve Win11. Ono umí oříznout vše, co tam nepatří. Například nafocená cedule a zmizí vše, kromě cedule. Na obrázku je příklad oblouku v hale nad východem. Ale to byla jen použitelná půlka, kterou jsem pak překlopil do zrcadla, protože překážely prapory s reklamou na čokoládu, které jsem přilepil na volné místo. Tedy bude i reklama na čokoládu. Jinak těch textur je hafo. Mám poskládané celé přízemí s obchody a další drobnosti s reklamami i odjezdovou tabuli dole naproti toho oblouku na obrázku. Škoda, že toho Kimir nenafotil víc, co je použitelné na modely. Zobrazit přílohu 36378

Víc? :O já tam strávil 6 hodin nebo tak nějak abych to obešel celé :D a stálé málo koukám. Jo deformaci dělal můj foták dost,jen se to muselo upravit ve Photoshopu. Když jsem tenkrát Matesovi v Blávě říkal že mám pro něj fotky Dresden HBF,tak nikdo nechtěl věřit že. A najednou jak se hodí ;) .Díky Zbyňku žes je použil u svého projektu ;)

Letos jsem ještě stihl ten přístřešek s východem naproti nádražní budovy. Trochu jsem udělal i 3d ty pilíře včetně kamenného zábradlí nahoře. Jen ta cedule je z druhé strany Potěmkinova vesnice, protože jí Kimir z druhé strany nenafotil. Ale i tak jsem tu sešikmeninu fotku pěkně srovnal.
Zobrazit přílohu 36485
Zobrazit přílohu 36486
Zobrazit přílohu 36487
Zobrazit přílohu 36488

Cedule,práce s grafikou,stačí jen otočit a místo 17 bude 3 a je to,práce na cca 10-15 min :D

Já už to mám nahrubo celkem hotovo. Ráno u kafe jsem si naskládal a srovnal fotky, dokončil zdi a odpoledne u kafe jsem vyrobil dalších asi 700m zdí od HBF k Pirně. Dál už jsou náspy. Ty zdi v rovině, to byla jen půlhodinovka. Brnkačka. Kafe jsem ještě neměl ani dopité. :) Jak to není do oblouku, pak je to skutečně rychlovka.
Ale také jsem zkusil dva nepravidelné domečky, které nejdou ničím nahradit. Jsou to vlastně takové trojúhelníky.
Textury, co StreetWiev dal. Tedy jsem je musel hodně srovnat z perspektivy, ale lepší než nic. Ještě nemám domapováno, protože čas vypršel, pokračování zítra. Jinak ten úzký dům Fitness, je nižší, TSRE5 se neumí refrešnout. Zůstal mi tam viset první pokus.
1001Dresden1.JPG
1001Dresden2.JPGDrCredit.JPGDrFitness.JPG

Když jsem tenkrát Matesovi v Blávě říkal že mám pro něj fotky Dresden HBF,tak nikdo nechtěl věřit že. A najednou jak se hodí ;) .Díky Zbyňku žes je použil u svého projektu ;)
To já ti moc děkuji za ty fotky. Ale umím si představit sám sebe. přijedu do Dresden, trochu v šoku, co je tam lidí a překážek, tak nacvakám jak to jde a pak až doma zjistím, na co jsem zapomněl nebo co jsem fotil zbytečně. Když už člověk modeluje, tak ví, že je zbytečné fotit celou řadu, když v modelování se dá opakovat stejný výřez. Ale ty jsi měl smůlu, že polovina nádraží byla pod lešením.
Mě právě chybí například cedule z obou stran, ale ono to asi také jen tak nejde, když v zrcadle skla vidíš co tam nepatří. Nakonec jsem použil těch tvých fotek celkem dost.
Také ty reklamní cedule nad zarážedly, použitelné byly jenom dvě. To by tam člověk musel jet alespoň třikrát. Ale i tak je myslím dobrý výsledek. Děkuji. A já se alespoň v photoshopu naučil upravovat fotky. Před modelováním jsem neuměl téměř nic.

Já už to mám nahrubo celkem hotovo. Ráno u kafe jsem si naskládal a srovnal fotky, dokončil zdi a odpoledne u kafe jsem vyrobil dalších asi 700m zdí od HBF k Pirně. Dál už jsou náspy. Ty zdi v rovině, to byla jen půlhodinovka. Brnkačka. Kafe jsem ještě neměl ani dopité. :) Jak to není do oblouku, pak je to skutečně rychlovka.
Ale také jsem zkusil dva nepravidelné domečky, které nejdou ničím nahradit. Jsou to vlastně takové trojúhelníky.
Textury, co StreetWiev dal. Tedy jsem je musel hodně srovnat z perspektivy, ale lepší než nic. Ještě nemám domapováno, protože čas vypršel, pokračování zítra. Jinak ten úzký dům Fitness, je nižší, TSRE5 se neumí refrešnout. Zůstal mi tam viset první pokus.
Zobrazit přílohu 36849
Zobrazit přílohu 36850Zobrazit přílohu 36851Zobrazit přílohu 36852
K tomu Wiener Platz Dresden u HBF.Možná toto https://3dwarehouse.sketchup.com/se...+dresden&hl=en&order=relevance&direction=desc .Třeba se něco použít dá,je to dělaný pro Google Sketchup.

.Možná toto
Tam se asi musíš registrovat. Ale jde to přihlásit se přes Google. Mě by úplně stačily textury. Model toho Fitness mám. Škoda, že nejde model kovertovat do gmax. Uvidím. Ale i tak díky.
Ale já jsem dokončil ty baráky u Dresden Mite a na to, jaké to byly deformované fotky to zase nevypadá tak špatně. Jen ty fotky z editoru jsou tmavší než jsou ve skutečnosti. Ještě musím jeden blok budovy víc zkosit. A některé fotky trochu vyretušovat. Například stromy v patře nebo piktogramy z mapy. :) Ale zase jinde se hodí zase menší úhel. Ještě že si mohu nasekat varianty jak potřebuji. Dokonce to mám ostřejší než baráky z TheTrain.de, nebo jak to tam má adresu. :)
Jé až teď na to koukám, že mi na druhém obrázku ujel jeden roh. A tak jsem to ještě kontroloval, aby vše lícovalo. Ale tam je to schované mezi domy, asi proto jsem to neviděl.
1101DrMite1.JPG
1101DrMite2.JPG

Už je toho tak nějak až až. Asi bych to měl vydat a dát si na chvíli načerpání vydané energie. Na německé straně jsem si vyrobil, co jsem potřeboval. Ještě jsem vykuchal od Kimira několik fotek boku nádraží HBF a všelijak to poslepoval dohromady a myslím, že to už vypadá lépe. I když to bylo také šíleně deformované foto.
Doplnil jsem noční textury, některé opravil, aby tam nebyly ty světlé body jak je na obrázku výše, to už je doladěné. Ale i tak některé textury musím víc ztmavit. Hlavně ty mé baráky a sem tam nějaká zeď. :)
Přes víkend to projedu kontrolou na chyby a v pondělí to jde ven. Nahlášené chyby jsou také opravené. Na prvním obrázku je ještě chyba, nepozorně namapovaný bok a mám tam půlku podloubí a na levé věži někdo ukradl stožár. Dacana jsem chytil a už je zpět na střeše věže :) Noční budova už je správně. Na kopuli jsem zrušil průhlednost a tak se mi to zdá lepší.

Jinak, kdybych dal do ulic všude dlažbu, jako je na poslední fotce, nebyly by tak černé. Ale co s těmi silnicemi? Dají se udělat noční? Zkoušel to někdo?
1201DrHBF1.JPG
1201DrHBF2.JPG
1201DrHBF3.JPG

Ještě mne napadlo, dát kolem celého nádraží chodníky, aby to nebylo do ulice tak jednolité. Tedy včetně toho trojúhelníkového baráku naproti. To je výhoda modelování. Je možné přidat k vlastnímu modelu cokoli. Také jsem vyměnil texturu u východu vpravo. Tam není souvislá zeď, ale ve zdi dveře. A také jsem to i s podloubím schodiště posunul víc k sobě. (Porovnání s obrázkem výše) Sice tam nemám tramvaje, ale zatím neřeším. Už i tak to tam je dost počítačově náročné. Openrails je v pohodě, ale projížděl jsem to v MSTS a dost se to už škubalo.

1301DrHBF.JPG
1301DrHBF1.JPG

Ještě poslední novinky. Abych si procvičil modelování a skládání textur ze StreetWiev, tak jsem ještě udělal barák vlevo vedle nádraží HBF Sachcen Energie a bránu nad silnici. I když jsem na bránu použil originální texturu, moc se mi to nelíbí. Možná pomůže ztmavit. A za poslední, když už mám modely sloupků, tak jsem je naskládal i na zdi nádraží Neustadt. Zimní jsem udělal omylem. :)
1401DrHBF1.JPG

1401DrHBF2.JPG
1401DrHBF3.JPG
1401DrNeu.JPG

Při testech v zasněžené krajině velmi bily do očí všechny skály s letní texturou. Tak jsem to všude přepsal a samozřejmě doplnil zimní texturu a už se mi to i líbí. Ještě jsem našel bílé zábradlí v Děčíně. Také nesprávná textura pro denní, co patří do Snow. V noci to samé. Tak tohle nehlásit, opraveno. Jinak jsem si neuvědomil, že v osm ráno v zimně bude ještě šero. :)
zimaSkaly.JPG

A mohu se zeptat, jak to bude vypadat do budoucna se zástavbou Lovosic, zda se s ní ještě počítá? Tam ta průrva vlevo za nádražím, kde se stáčí trať kolem obecního baráku a garáží na Lovosice-město, a kterou je teď vidět na úpatí vzpínajících se vrchů Českého Středohoří, je taková... holá. :cool:

A mohu se zeptat, jak to bude vypadat do budoucna se zástavbou Lovosic,
Takových míst je opravdu hodně. Člověk osazuje celý den baráky, až vyhoří a už neví co kam dát. Ale pak si uvědomím, že tohle není simulátor chodce po městě, ale opravdu stačí zastavět jenom na dohled od vlaku. A tak to většinou mám. To jsou spíš jiná města, která to mají na domy chudší. Například vedle Bohušovice, na které jsem zapomněl. Ale také jsem tam doplnil pár baráků a opět došla fantazie, čím dál osazovat. Nyní když jsem začal modelovat mne napadlo vymodelovat celé bloky domů na míru podle ortofotomapy. Protože ty existující bloky (čtverce a lichoběžníky) téměř nikde nelícují. A přitom není problém takový vyrobit a použít již existující textury. Jako kulisa na pozadí to stačí. Ale i když takové práce jdou relativně rychle, ve finále u modelování čas rychle plyne a z rána je najednou večer.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře