Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
To by přeci jen stálo za dokončení; třeba nějaká novoroční miniaktualizace
Já jsem zvolil, buď se budu věnovat podobným téměř nepotřebným detailům, nebo dokončím trať 090. Obojí by určitě nešlo. Den má jen 24 hodin a život není jen sezení u počítače. A nyní zase volím domodelování Drážďan. Je tam toho ještě hodně. A na české straně je to podobné. Nejedná se jen o originální budovy, ale všelijaké stavby na trati, které musí být na míru a jsou řešeny provizorně, co editor dal.

Já jsem zvolil, buď se budu věnovat podobným téměř nepotřebným detailům, nebo dokončím trať 090.
Jasné, chápu. Nicméně kdybyste měl pak chuť to mezi tím Dolním Žlebem a PHA-Podbabou dosadit (schválně se připomínám dokud je 090 na pořadu dne :)), určitě by to nezůstalo bez kladné odezvy :). A myslím, že to, v porovnání s modelováním takých veledíl jako staniční budova Dresden Hbf, ani není tak složité nebo časově náročné ;).
Ještě jednou děkuji za krásně zpracovanou trať a ať vám ani v novém roce neubývá motivace ke stavění :D.

Jasné, chápu.
Asi ne. Tedy na první svátek vánoční, celé dopoledne jsem si připravoval textury na modely z toho, co Kimir nafotil a je použitelné. Většina fotek byla deformovaných, ale naštěstí to šlo srovnat i v Photoshop Elements 14. Ale také mne překvapilo i malování ve Win11. Ono umí oříznout vše, co tam nepatří. Například nafocená cedule a zmizí vše, kromě cedule. Na obrázku je příklad oblouku v hale nad východem. Ale to byla jen použitelná půlka, kterou jsem pak překlopil do zrcadla, protože překážely prapory s reklamou na čokoládu, které jsem přilepil na volné místo. Tedy bude i reklama na čokoládu. Jinak těch textur je hafo. Mám poskládané celé přízemí s obchody a další drobnosti s reklamami i odjezdovou tabuli dole naproti toho oblouku na obrázku. Škoda, že toho Kimir nenafotil víc, co je použitelné na modely. Dresdenvnitrek.jpg

Tak jsem poskládal fotky od Kimira na interiér, ale zatím je to jen těžká beta verze. Zatím jsem se jen s budovou potřeboval strefit přesně do haly. Už to konečně lícuje. Jinak ještě musím posunout rozměry přízemí i trochu zúžit ten oblouk nad východem, mám to trochu v nepoměru, nemám ještě alfu, ale mám radost, že se to trochu rýsuje i uvnitř. Původně to byl jen upravený existující model z počátků MSTS, ale nyní je nádražní budova už komplet moje práce. Jen to překrytí halou zůstalo původní i když s upravenými rozměry. A to jsem si myslel, že interiér asi nepůjde, když se to vlastně ani nedá pořádně nafotit.
2512DrHBF1.JPG
2512DrHBF2.JPG
2512DrHBF3.JPG

Svátky končí a já mám to hlavní už uděláno. Ještě srovnat ty reklamní tabule na zarážedla. Ta asi budu muset osadit samostatně. Zatím se tam válí po zemi. Ale už to tady konečně vypadá jako na nádraží. Už jsem se i naučil vyrobit texturu s alfou. Složitě. On totiž Photoshop Elements 14 neumí uložit jako TDA. Ale poradil jsem si. Kimir určitě bude mít radost, že jeho fotky neskončily jen v šuflíku, ale mnohé se daly použít. Tedy po narovnání deformace a všelijakého retušování. Ale samozřejmě tam jsou ještě nějaké nepřesnosti. To se ještě doladí.
2612DrHBF5.JPG
2612DrHBF1.JPG
2612DrHBF2.JPG
2612DrHBF3.JPG
2612DrHBF4.JPG

A stejně se mi to nelíbí. Ten plac u tabule odjezdů mi připadal moc velký. Pak jsem si tedy ještě přeměřil v maps.google budovu a já ji mám o 20 metrů kratší. :) Naštěstí je to ten nejmenší problém. Už jsem to srovnal. Také ta konstrukce odjezdů se mi zdá moc tlustá, tak jsem jí trochu zeštíhlil.
A ve finále bude mít radost Deterio. Konečně došlo na jeho cedule zastávek, jak mi nedávno nafotil. Jen Dresden HBF je z Kimirovy fotky. Právě do této vzorkovnice si mohu jen sáhnout a potřebné cedulky lepit rovnou na nástupiště. Rozmazané obrázky dělá Gmax, ve hře to bude ostré.
cedule.JPG

Budova Dresden HBF by už mohla být finální. Tedy hala a budova. Doplnil jsem tam i ty dva stánky, aby to tam nebylo tak prázdné. Také jsem si všiml, že na perony dole je sešikmený přístup. Také jsem doplnil šikmý náběh nahoru. Je to vidět na druhém obrázku.
Už jen zbývá ten půlkulatý přístřešek nad schody naproti budovy.
Na ukázku i dvě nástupiště kde jsou nové cedule také součástí peronů. Jinak samozřejmě nové cedule, jak nafotil Deterio, jsou už po celé trati. Některé jen přeskinované, některé nové.
2812DrHBF1.JPG
2812DrHBF2.JPG
2812DrHBF3.JPG
2812DrFrei.JPG
2812DrMite.JPG

Letos jsem ještě stihl ten přístřešek s východem naproti nádražní budovy. Trochu jsem udělal i 3d ty pilíře včetně kamenného zábradlí nahoře. Jen ta cedule je z druhé strany Potěmkinova vesnice, protože jí Kimir z druhé strany nenafotil. Ale i tak jsem tu sešikmeninu fotku pěkně srovnal.
3012DresdenHBF1.JPG
3012DresdenHBF2.JPG
3012DresdenHBF3.JPG
3012DresdenHBF4.JPG

Normálně editory tratí mi právě říkají "Už se na to Zbyňo "vyser" a slav Silvestra".

Vymodeloval jsem první segment zdi v oblasti Dresden Mite a vůbec se mi v TSRE5 nechce uložit. Zkoušel jsem to několikrát po sobě, pak dal ve w vyhledat model a ten se vůbec neuložil. Ale tohle se mi stalo i v Dresden HBF. Osazení cedule s odjezdy vlaků a nikdy se neuložila. Ale šlo to v editoru MSTS. Někdy pomohlo přejmenování již osazeného objektu, například stromu a pomohlo to. Ale teď ani to ne. Tak editor MSTS, tam se model sice uložil, ale byl v tomto editoru neviditelný. Tak znovu TSRE5 a tam už konečně byl a jen jsem jej srovnal a vystředil. Tady je důkaz, že po novém načtení ten blok už je. Pak bude následovat podjezd a dál budou ty pěkné malované podloubí. Ale to až příští rok. Teď v poslední den v roce je jiná činnost. A to jsem byl jak dopoledne, tak odpoledne i na chvilku na kole. Abych do nového roku tolik neztlustnul. :) DrMiteFriedrich.JPG

S těma modelama v editoru se něco děje. To už jsem zjistil taky. Měl jsem tam modely, které jsem osazoval z nabídky, řádně registrované v REF, viditelné v SView, a najednou jsem je v nabídce v TSRE5 neviděl a nenašel. Zmizelo jich cca deset. V trati ty osazené zůstaly, ovšem znovu ho osadit nemůžu. Protože ho nelze v nabídce najít. V SView je pořád viditelný. Je to zajímavé. Je to někdy od začátku září. Nevím to přesně. MSTS klasické nemám, všechno už dělám jen v OR TSRE5. To byl taky kompletně ten úsek mezi Chrástem u Plzně a Rokycanama. A mám tam osazené objekty, které cca od toho začátku září už v nabídce nenajdu. Někdo si tady na fóru stěžoval, že mu zmizely u modelu Brejlovců podvozky. A řešilo se to nějak. Tak jsem si říkal, jestli nedošlo k nějakému vývojovému novému nastavení něčeho, co tohle mohlo způsobit. Ještě se pokusím to přepisem nějak udělat. To je dobrý nápad. Jestli se bude muset změnit i název Shapes souborů, nebo bude stačit přejmenovat název Textures a otevřít S soubor a přepsat tam směrování na texturu. Uvidíme. Taky mě to štve.

V trati ty osazené zůstaly, ovšem znovu ho osadit nemůžu. Protože ho nelze v nabídce najít.
Já jednorázové modely na míru do refu vůbec nedávám, protože se takový už jinde použít nedá. Většinou tam ale mám osazené i zarovnané pravítko, tak jej jen přejmenuji na ten nový model a ten pak jen vystředím na své místo. Ale v případě výše mě tato metoda nefungovala. Po znovu načtení editoru jsem tam měl zpět to pravítko a ne nový model. Pomohlo až MSTS. Tam v zápisu ve w už nový model byl uložený.
Ale mě se tato anomálie začala dít nejprve v práci a až včera i doma. A obojí mám Win10 Pro. Tak jsem myslel, jestli nějaká aktualizace windows. Ale to by nefungoval plán B v editoru MSTS.

Tomuhle nerozumím ale mně kdysi začal antivir pro Win 10 požírat textury ace. Vyřadil jsem celý MSTS z kontroly a mám klid. Nedávno jsem se bavil s Alcaponem a tomu třeba takto sežral část LEO Ex. :-)

TSRE5 s tím nemá nic společného. Byla to chyba ode mě, kdy jsem v kódu OR CZSK řešil animace FA pro žaluzie na diesely.
Vidíš, ja je ten PC svět záludný? A já vsázel na sežrané soubory, jako se mi to stalo u mně a koukal jsem na to jak debil. :-) :-)

Například toto zmizelo, a netuším proč. Vytáhl jsem si to z trati ZSR 130. Ale nechci tady Zbyňkovi plevelit vlákno.Noname.jpg

Já mám podezření na nějaké ošetření v kódu TSRE5, kdy se testuje struktura zápisu souboru (ať už aktivity nebo world nebo jiný) a pokud se nenajde shoda, TSRE5 přestane do nich zapisovat. Ale to je jen moje domněnka. Setkal jsem se s tím právě už několikrát u aktivity souboru.
Ale Dan má pravdu, vyloučit antivir se nedá. Lepší je, aby se nastavilo vyloučení konkrétních složek.

Ale jinak se řídím heslem, "jak na Nový rok, tak po celý rok" :)
Myslím, že tyto zdi už jsou veselejší než nějaká cihla. Je tam i česká tramvaj.
Strefil jsem se pod koleje na první pokus. Jinak zábradlí nahoře si nevšímat, ta vyměním. I ty sloupky ještě upravím a myslím i naklonuji mezi ty oblouky, samozřejmě s menšími rozměry. A jak někde uprostřed obrázky narušují ty sloupy, až nyní vidím, že se jedná o stejný obrázek z dalšího pohledu, tedy to půjde vyretušovat. A pak přetisknout jiným obloukem, ať tam nemám duplicity.
0101DrMite.JPG
0101DrMite1.JPG
0101DrMite2.JPG
0101DrMite3.JPG

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře