Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Já jsem zase trochu pokročil, vymodeloval další variace svých modelů mostů, aby mi to všude lícovalo. Také se osvědčily mé stavební bloky, které jsem doplnil o další variace asfalt a zábradlí na jedné straně. Nejsem příznivce osazování vozidel na koleje, ale v případě Blankenfelde, tam ty koleje stejně nikam nevedou a kdo pojede vlakem od Drážďan, tak bude vidět, že už se blíží k Berlínu.
Ještě to bude práce a práce. Terén mám ale srovnaný, zdi mosty a protihluky osázené, tak už mohu sázet konečně stromy, ale to až počínaje zítřkem. A pak stovky domečků, nejlépe německé. Nádražní budovy, stavědla. Možná něco zkusím vymodelovat.
1205Weinbohla.JPG
1205Neuhof_most.JPG
1205Blankenfelde.JPG

Nyní už jedu víc do podrobností, tedy i perony. Němci mají jen délky 50,100,150m a textury na nich různě roztažené. Ale do oblouku je třeba i 10m díl a namísto 150m je třeba 160m. Někde 140. Tak, že si 10m vyrobím kompatibilní. Ale když jsem viděl tu zkosenou texturu.... :) Ale podařilo se mi to namapovat. A 10m díl jsem si pak naklonoval na různé délky i šířky. Tedy všechny ty jejich perony vyměním. Když jsem mapování textury zjemnil, tak celek vypadá už ostře.
Porovnání, původní německý model je vpravo. Jinak to rozšíření z 2,5m na 4.5m to s tou křivou texturou o moc lépe už nejde. Třeba časem bude lepší textura.
DBperony.JPG
DBperony2.JPG
DBperony3.JPG

Ještě jsem měl nějaké restíky v náspech na výjezdu z Drážďan. Ale jak vyřešit tu úzkokolejku v Radebaul Ost. Napadá mne jen někde vyďobat modely kolejí a osadit je jako statické modely a na ně pak naskládat i nějaké úzkokolejné historické vagony. Ale nemám ponětí, jaké kolejové díly hledat. Ale jinak, když vidím co bude potřeba osadit domečků například zde.... :) Zlatá širá trať kde jsou jen pole a lesy. I v tom Berlíně je okolí trati zarostlé vegetací a protihlukovými zdmi.
RadebeulOst.JPG
A pak by to chtělo nějak vyřešit tu napájecí kolej pro berlínský Sbahn. Asi by bylo nejednodušší nějaký model do Track_B. Neexistuje už něco? A kde mám dynamické koleje, to bych asi musel doskládat ručně. Anebo by to šlo, kdyby model měl pivot tak, aby automaticky přiskočil při osazování na správné místo. Pak by to šlo rychle.
BlnSbahn.JPG

Z toho Radebeulu-Ost vede ta úzkorozchodka do Radeburgu. V polovině trati je stanice Moritzburg. Co se tam natáčely, v roce 1973, Tři oříšky pro Popelku. Když jsem tam byl naposledy, tak to tam tahaly parní mašinky. Ale to už je taky let...

Další nádraží, kam nepůjde dát žádný náhradní model je Doberlug-Kirchhain. Strýček google dopřál nějakých fotek, ale i tak to bude improvizace. Něco ještě vyretušuji.
Nemám zatím vymodelované sedlové střechy, protože ještě budu upravovat rozměry základních modulů. Tedy to ještě nemá tu správnou vizáž. Tohle je první pokus vložení do trati. A to propojení nádražích křižujících se tratí, to je na mapách hodně nezřetelné. Nějak se s tím poperu. A pak ty schody, to bude až další kapitola. Zatím také nebudu řešit.
1905DoberlugKirchhain.JPG

Jestli někdo zkoušel aktivitu test návěstidel, tak jsem ji protáhl až do Berlína a je zajímavé jet na blok.
Nechápu jak to Němci mají zařízené, ale když ve dvou stovce uvidím v dáli výstrahu, tak i přes rychlobrzdu projedu kolem stůj ještě v sedmdesáti. Až na třetí pokus jsem to dal a včas zastavil. Ale chtělo by to, aby TM neukazoval jen zelenou a červenou, ale také žlutou. Pak by se to dalo ukočírovat.
Dále jsem mezi Drážďany a Berlínem už vysázel nějakou tu zeleninu a hned se lépe jede. Ale té vegetace je zatím jenom hrubý začátek, detailní sázení stromů a křovin teprve přijde.
1905test1.JPG
1905test2.JPG

Nad 160 už se nejezdí podle návěstidel, ale podle zabezpečovače (LZB nebo ETCS).
Ještě že reálně Berlíneři a Hungárka jezdí minimalně z Čech do Berlína max 160 km/h. Nevím, jak je na tom NJ 456/457 nebo jeden pár Vindobony 256/257, ten však zrovna Railjet zastavuje mezi Dresden-Berlin vícekrát.

Nad 160 už se nejezdí podle návěstidel, ale podle zabezpečovače (LZB nebo ETCS).
Ale jak to funguje v praxi? To jako ignorují návěstidla, když je tam červená? Protože je mi divné, že podle návěstidel mají propustnost tratí jako u nás kdysi trať Praha - Lysá nad Labem. Žádný autoblok, ale mezistaniční oddíly dlouhé i přes 5 km. Tedy kdyby nějaký regionální vlak byl předjížděn nějakým rychlejším, tak ve stanici bude čekat kolem 15 minut, než bude odhláška. Respektive jej musí uhnout tak včas, aby rychlík za ním nechytnul výstrahu. Tedy jedině, pokud by mohl jet i proti červené
Také je mi divné, že ty předvěsti mají před hlavními návěstidly blízko jako pro rychlost 120. Přece u nás platilo, když se jede nad 120, tak na výstrahu, žluté světlo na opakovači musel fíra snížit rychlost tak, aby kolem návěsti výstraha neprojel rychleji než 120. Tedy něco musí upozornit fíru, že má brzdit na budoucí výstrahu. Mají Němci nějaký model, který má tohle aplikováno na stanoviště?
Člověk vjede za hranice, poskládá návěstidla podle dokumentace (většinou videa od Mikuldy, který má poctivé záznamy až do Hamburku) a nestačí se divit.

Prosím Vás, chodí Vám klasický MSTS s binem (bez OR) plus BP na PC s Win11? (Včetně všech updatů trati) Děkuju.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře