Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Už brzy se dočkáš svezení z/do Berlína. Tedy, mě se ta štreka líbí. Nejen rychlostní svezení, ale i ta zatím odklonová cesta, než v reálu dostaví úsek ze Sudkreuz do Blankenfelde.
Děkuji všem, co měli trpělivost mě naučit modelování. Nebulus, Tom Kanka a hlavně Mikulda s videonávody, které jsem si pouštěl i několikrát dokola než se ta pomyslná žárovka nad hlavou rozsvítila :) Ale retušování fotek jsem se musel naučit sám. Bez modelování by to tady bylo o ničem.
Podařilo se mi vyčistit nádraží Zossen od zaparkovaných autíček a nápisů na fasádě nového pronajímatele. Podobně i nádraží v Grossenhaim. Ale dole pod věžičkami ještě zůstala nějaká špína, ti lidi jsou prasátka. :) Asi ještě doretušuji. :)
2505Zossen.JPG
2505Grossenhain.JPG

Zbyňku, klobouk dolů, že si se do toho modelování pustil. Ale asi se ukazuje, že to je v dnešní, vláčkovské době nutnost.
Pořád věřím, že se každý rok najdou noví členové, kteří mají chuť se do toho pustit také. Ale asi jich velice málo zbyde, kteří vytrvají. A o toto málo se musíme podělit s ostatními komunitami jako například RW.

Už brzy se dočkáš svezení z/do Berlína. Tedy, mě se ta štreka líbí. Nejen rychlostní svezení, ale i ta zatím odklonová cesta, než v reálu dostaví úsek ze Sudkreuz do Blankenfelde.

(v prohlížeči na mob. vpravo nahoře trojtečka, přeložit.
Kompletně nový moderní úsek.
To bude velká fuška.

Odklonová cesta je zajímavá, aneb jak se prokličkovat spojkama až do centra Berlína :)

A tohle mne na stavění tratí nejvíc štve. Něco postavím a za zády mi to v reálu přepracují. Ale zase, kdyby tato nová trať byla už hotová, asi bych už nestavěl tu současnou trasu. Tedy je možné, že někdy v budoucnu budou obě. A pak asi zmizí i ta padesátka o kousek dál za Zossen.

Jelikož je na berlínské trati hodně nadchodů a pěkný model neexistuje, tak jsem si nakonec vyrobil vlastní. Jinak rozměr schodů jsem si ráno změřil na chodbě v bytovce doma. :) A šířku z fotomap. Tohle je jen stavebnicový prototyp, udělám pak všechny varianty na míru. V tomto případě budou schody šikmo.
2605lavka1.JPG
2605lavka2.JPG

...a když už mám ty schody... :) tak proč nedokončit překřížení tratí v Doberlug-Kirchhain. Trochu jsem i doladil fasády, aby u peronu nahoře nebyla utopená okna. U schodiště by měl být také výtah, ale to bych už opravdu vařil z vody. Důležité je, že nikdo nemusí přeskakovat zábradlí a také nikde nechybí, tudíž nikdo nespadne.
2805Doberlug1.JPG
2805Doberlug2.JPG

Blíží se léto a prázdniny a asi bude čas práce "zaletnit" a věnovat se aktivitám v přírodě. Protože editoru tratí věnuji mnohem víc času než je zdrávo (ale bez toho by nebyly žádné výsledky).
Trochu jsem přepracoval "aktivitu" Test návěstidel, jízda na blok za vlakem. Zjistil jsem, že je zajímavější než veškeré mé předchozí. Protože jet zelenou ulicí velkou dálku je nuda. Změnil jsem výchozí bod na Pirnu a šupajdá až do Berlína. A pěkně na blok. Tedy je nutné zvolit vlak, za kterým pojedu, aby ani neujel a ani moc nebrzdil provoz. A samozřejmě doplním i provoz vlaku kolem.

Díky aktivitě jsem pochopil, jak ta německá návěstidla fungují. Z Pirny jsem měl několik nehodových událostí, protože návěst volno a následovala stůj, bez výstrahy. A už jsem na to přišel. Rušička omezení rychlosti návěstidel se může umístit jenom tam, kdy následuje samostatná předvěst. Pokud se jede na způsob autobloku, tak se tohle osazovat nesmí, jinak za zelenou následuje červená. Jinak byla chyba ve stanici Heidenau. Namísto opakovacích návěstidel jsem měl osazená hlavní a také jsem samozřejmě k odjezdu na výstrahu nedobrzdil. :)

Tedy o čem bude letní aktualizace BP 99.9. :)
Trať do Berlína kompletní, vegetace na 90%. Zástavba budov tak na 40%, perony zatím bez podrobností a cedulek názvů stanic.
Ale pokud pojedete aktivitu Test návěstidel, tak budete mít oči až metr vpředu mimo obličej, aby jste dokázali z dvoustovky či sto šedesátky včas zastavit ku červené. A že chybí nějaké podrobnosti nikdo nebude vnímat. Monitor F4 je podmínka pro rychlost nad 120. Něco jako jak ukazoval Mikulda na své lokomotivě. TM F4 umožní vidět na 5km dopředu a tím se to dá ukočírovat. Bez TM je člověk při vysokých rychlostech mrtvej. :)

A do vánoc, kdy oslavíme BP100 bych měl dosázet baráčky, podrobnosti na peronech a hlavně modelovat a modelovat.

Asi tak nějak to vidím. Ještě něco doladím a aktualizace brzy půjde ven.

keď si samostatný a vieš si veci domodelovať.
Svatá pravda. Takto měl začínat každý začínající stavitel tratí. Nejprve se naučit modelovat v gmax. A není to až taková věda, jen stačí, aby někdo kdo už umí vysvětlil. Protože cokoli mi nesedí s dostupných modelů si pak dokáži vyrobit sám. A nemusí se jednat o žádné špičkové modely. Úplně stačí všelijaké mosty, zdi, nástupiště.

Dělám variaci nádraží do Pirny, model žádný problém, ale textury nemám. A ta fasáda je nejen moc roztažená, ale nehodí se. Vhodné mi připadají z nádraží Bad Schandau, ale hups, textura je ve formátu se kterým si nevím rady. Neporadí někdo, kdo ví jak ji převést do normálního formátu, čitelným pro gmax? Díval jsem se i na jiná nádraží, ale tam jsou stěny modelů v tak mizerném rozlišení, že je to škoda času.
modelPirna.JPG
textura.JPG

Ahoj Zbyňku, ten poslední obrázek je zkódovaný (zkomprimovaný na menší objem) přes Aclet. Ale to určitě víš.

Kdybych to věděl, tak se neptám. Aceit používám, ale ne na tento formát.
Ale i tak díky, pokus a omyl v Aceit a už mám správný formát.
A já jsem právě nepochopil, jen když rozkodováváš, dělej to vždy jako typ ace alfa. Když tam alfa není, budeš mít v tga tool bílý čtvereček alfy, ale to neva a zabalit jako no alfa jde vždy. Pokud ale rozbalíš s aclet bez alfy a ona tam je, jsi v... :-)

...a nakonec to ani nebolelo. Pirna s výstřižky textur z Bad Schandau a celkem to s přivřenýma očima i sedí s originálem. Tedy ještě ty vlaštovky, zatím se mi do nich nechce. A hodily by se na vícero místech. A mohu vytvářet další variace. Ale tu texturu eternitové střechy se mi na jedné straně nedaří srovnat. Pěkně to bije do očí. :)
0206Pirna.JPG

Když jsem už začal, tak by to mohlo být i komplet. Nejen vlaštovky, respektive stříšky, ale i perony. Jako jeden model. Samozřejmě zkušený modelář by to vymodeloval pěkněji, ale já se držím zásady, že je vždy lepší model originální bez podrobností navíc než jakákoli nepodobná náhražka. Možná na ty stříšky nad perony bych mohl dát něco tmavšího.
0306Pirna1.JPG
0306Pirna2.JPG
0306Pirna3.JPG

Tedy taková ruina, do které se mi vůbec nechtělo. I ty textury ze Streetwiew jsou slabé. Ale když je model a budou lepší textury, výměna už je legrace. Nejhorší jsou ty špičaté vikýřové zdi. Protože ten trojúhelník nahoře pod štítem je už součást střechy a textura musí navazovat. Většinou rozdělení vychází v půli oken. Však je to i vidět. Možná ještě vyretušovat ty dopravní značky. Ale tady se každý mihne 160.... :)
Ruina Zabeltitz.
0306Zabeltitz.JPG

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře