Aktivity ZS pro projekt Bratislava - Praha v OR

Dane, já myslel, že někdo ze starých pardálů aktivitářů poradí a ne, že si myslíš, že to tak není a že to bude dělat asi něco jiného. :)
Já bych ti poradil, ale sám nestíhám a nastal velký průser v OR, kdyý 90% aktivit bude mít velký problém s odbavením. Jinak vše v aktivitách je kompromis. Musíš s tím počítat.

Tak jsem si dal vánoční šichtu a aktivitu projel znovu. Sice podle hlášek jsem omylem opět dal předchozí verzi :) , ale naštěstí trasa byla v pořádku. Jak jsem posunul ta návěstidla "označník pro zrušení omezení rychlosti návěstidlem", tak už vše funguje jak má. Tedy žádné zásahy NZ1 nebo ztráta trasy hráče. Ale tohle je věc stavitelů tratí, aktivitáři to neovlivní. Tedy tohle návěstidlo se musí dát od poslední výhybky tak daleko, aby tam byla nějaká rezerva k šíbování. Asi nejlépe jako ten označník ve správném umístění. Ale pak na TM naskočí traťová rychlost až když označník mine poslední vůz vlaku. Tedy pak už nemá smysl mít aktivní zásahy rychlobrzdy při překročení rychlosti a v OR je mám i já této vychytávky dávný příznivce, nastavené jako vypnuté. :)
Jinak mne tak napadlo, že laik, který zná jen osobní železniční stanice, když pojede tuto aktivitu do konce, asi musí zírat, kudy to vlastně jede a jak se zkratkou dostane od Kolína na berounskou trať. Já mám pražské spojky v reálu projezděné, tedy všechna místa jsou mi známa, ale kdybych nepracoval na dráze, tak bych jen zíral, kam se po těchto tajných pražských kolejích dá dostat.

A teđ, když si ta návĕstidla posunul, dáš před nĕ revers, tak tĕ pustí odjezdové návĕstidlo na zhlaví? To je ten problém. Když to skryté bylo hned za a dal jsi revers za to skryté, pustilo tĕ odjezdové ze stanice, ale když si dal revers před nĕj, mĕl jsi na odjezdovém ze stanice na stůj. Pak když si chtĕl vyjet jen s mašinou za zhlaví musel si dávat revers strašnĕ daleko za to skryté, jestli tohle udĕláš, tak rozdrbneš 90% aktivitářům aktivity s posuny.

Ahoj Dane, já mám vždy reverz před návěstidlem označník, protože pak by to byl posun za označník a to by se solo mašinou vypadalo divně. Ale v jiných aktivitách jsem šiboval i s vozy a vešel jsem se. Vše funguje jak má. Odšíbuji na bílou a pak odjedu s vlakem na barvu. Tak jak to má být.

Zdravím,
rozjel jsem aktivitu "zs20_TestLysa_BP9610". Zatím jsem dojel do Dřís, na odj.náv. mám "Posun dovolen" a na F4 vidím reverzní bod.
Dosud v pohodě. Sice mi kousek za Lysou při jízdě vyskočila hláška o neúspěšně ukončené aktivitě, ale po odklepnutí to zatím jede dál.
Musím Zbyňkovi opravdu poděkovat za vánoční dárek.

Sice mi kousek za Lysou při jízdě vyskočila hláška o neúspěšně ukončené aktivitě
To by nemělo. S peršanem se nesmí překročit rychlost 100, respektive 105 a posuny deaktivují hlášky. Tedy jedině, kdyby se nějaká zpráva neobjevila. Ale dávám je vždy těsně před reverzní bod. Tedy nejprve zpráva a potom reverz.

Já teď zkouším pokračování aktivity. Náklad se doveze do Vršovic. Tam se zase přeleze na jinou soupravu na čekačkách . A tu odvezeme do Berouna. (vydaná verze dojede až do Radotína.)
V Kolíně chci vyzkoušet takovou zápletku. Nemá jiné vysvětlení než, že strojvedoucí jednoho nákladu dostal průjem a vlak škrábnul aniž by vzadu udělal hranice, jak pospíchal ven. A tento konec vlaku bude blokovat moji trasu. Jelikož ten fíra to měl na záchodě ještě nadlouho, tak bude nutné zastavit a naběhnout na soupravu toho pokakaného fíry a popotáhnout k návěstidlu, aby se vzadu udělaly hranice. Mělo by to s LC jít. :)

Nemám problém na Alt + F9 přejít na jakýkoli vlak a popojet s ním. Ale v tom Kolíně, jak píši výše u toho průjmového strojvůdce to nejde. Jakmile zastavím vedle, a přejdu na tento vlak, tak se dějí hrozné věci. Vlak přeskočí na kolej trasy hráče a oba vlaky se prolnou. Tedy asi problém je, že konec vlaku kříží mou trasu. Protože na ostatní vlaky v Kolíně přejdu bez anomálií. Dokonce i na soupravu Metrans na čekačkách ve Vršovicích, kam mám v budoucnu přejít. Zkusil jsem nahrát poslední uloženou pozici před přejitím, ale i tohle save už bylo prolnuto v čase budoucím. Tak jsem musel nahrát o jedno save dříve v Záboří po napojení na vlak a zkusil do Kolína skočit odtud. Už to šlo, vlak jsem navrčel a popojel k návěstidlu. Ale když jsem odskočil zpět na vlak hráče, nestačil jsem se divit. I když jsem jej nechal zabrzděný, naskočil jsem do jedoucího vlaku někde před Starým Kolínem. :) Do rychlosti asi 80 km/h. Ale Kolín jsem už projel.
Ale takto to nejde. Já nepotřebuji žádnou AI, aby jezdila s mým vlakem, když si jen na chvíli odskočím odšíbovat jiný vlak.
Poradí někdo? Ale asi ne, protože jak zde čtu, tak se tady spíš kocháte, jak AI jezdí s traffic a připojuje vám vozy. Já preferuji simulaci strojvedoucího a vše si rád odšíbuji sám. Asi budu muset postaru, někde zastavit, pak odpojit lokomotivu a najet na překážející vlak, popotáhnout k návěstidlu, odpojit, najet zpět na svůj vlak a pokračovat v jízdě.

Měl by pomoci absolutní WP na určitý čas, který zabrání odjezdu tvého vlaku.

Měl by pomoci absolutní WP na určitý čas
Bohužel, tady z aktivitářů nikdo nemá čas poradit. Prý existují nějaké časové kódy, jak zablokovat návěstidlo, ale já opravdu nemám páru, jak je zadat. Textová zpráva to určitě nebude :) Ale nic se neděje, vyřešil jsem vše postaru.

Zbyňku, umístíš WP před návěstidlo, kterým chceš blokovat jízdu (je jedno, jestli trafficu, či hráči), na místo času v sekundách zapíšeš zápis 3XXYY. Pro blokování návěstidla do času např. 10:09, zadáš 31009, nebo 9:13, zadáš 30913, pro 22:21 zadáš 32221, 1:01 zadáš 30101 apod. V tomto čase se ti rozvítí šajba dle situace, jestli si trasu nezabral vlak puštěný do oodílu dříve. Resp rozvítí se, jakmile se oddíl uvolní, či je volný.

situace, jestli si trasu nezabral vlak puštěný do oodílu dříve.
Proto musíš blokovat tímto způsobem i AI traffic, narozdíl od MSTS nemá hráč přednost.
Bohužel, tady z aktivitářů nikdo nemá čas poradit. Prý existují nějaké časové kódy
Nezlob se na mně, ale tohle jsem ti psal s tím blokováním už několikrát do mejlu., mám za to, že jako tvůrce aktivity s rozsahem, jako byl "Den Blbec" víš, co je to WP. Takže pokud ne, klikněš na kolej Pravým myšítkem a dáš "umístit vyčkávací bod" a otevče se ti okno a do něj zapíšeš čas popsaný výš. "3XXYY". Tohle funguje pro blok návěstidel. Dává se těsně před odjezdové návěstidlo.
Taksamo umístit vyčkávací bod třeba:
60001, aby AI vlak najel na 2. AI vlak, ale tady je musíš po zmizení z dohledu hráče zase rozpojit než zmizí, jinak pokud zmizí jako celek neloadneš z uložené pozice.
60002, žádost AI vlaku jízdy proti stůj
60012 vlak po najetí na bod houká
60011 vlak po najetí na bod píská

Nemám problém na Alt + F9 přejít na jakýkoli vlak a popojet s ním. Ale v tom Kolíně, jak píši výše u toho průjmového strojvůdce to nejde. Jakmile zastavím vedle, a přejdu na tento vlak, tak se dějí hrozné věci. Vlak přeskočí na kolej trasy hráče a oba vlaky se prolnou. Tedy asi problém je, že konec vlaku kříží mou trasu. Protože na ostatní vlaky v Kolíně přejdu bez anomálií.
Zkontroluj trasy daných trafficů. To vypadá, že jsi trasu toho "pokaděného" nastavil na stejnou kolej, jakožto trasu hráče 2, zatímco u trasy hráče 1 ji máš správně vedle.
Ale když jsem odskočil zpět na vlak hráče, nestačil jsem se divit. I když jsem jej nechal zabrzděný, naskočil jsem do jedoucího vlaku někde před Starým Kolínem. :) Do rychlosti asi 80 km/h. Ale Kolín jsem už projel.
Ano. Ve chvíli, kdy si "odskočíš" z vlaku hráče, ten se ihned chová jako traffic a jede si svoji trasu podle toho, jak má postavenou cestu/trasu. Jestliže z něčeho přecházím na jinou loko, mám trasu opouštěného HV postavenu podle toho, jak chci, aby .... odjel, stál nebo nic mezi tím.
Jestli si chceš odskočit, tak s tím zkušenosti nemám, takže nevím, jestli ti bude stát na WP 3XXYY. Vybavují se mi s tím patálie při přepřazích v Kutné Hoře, že jsem musel dávat konec trasy lamin za odjezdovou šajbu, až díky čemuž se mi nehly. WP mi tehdy tuším neposlouchaly.
Asi budu muset postaru, někde zastavit, pak odpojit lokomotivu a najet na překážející vlak, popotáhnout k návěstidlu, odpojit, najet zpět na svůj vlak a pokračovat v jízdě.
Neboj. To bude šlapat. Udělej si ten Kolín jako samostatnou zkušební aktivitu s krátkými trasami jen v Kolíně, a v té to zkoušej. Consisty použiješ stávající, trasy si nakreslíš krátké a máš to za 5 minut projeté a testuješ a testuješ.

Pokud chceš na chvilku opustit své vozidlo zmáčkni zkratku Ctrl + M, tím se ti nastaví návěstidla do manuálního režimu, s timto manuálním režimem ti návěstidlo skočí ze zelené do červené a souprava zůstane stát. Jak se vrátíš opět tu samou zkratku a jedeš dál. Tu trasu hráče musíš stavět jako trasu trafiku, právě proto, když jej opustíš nebo jej pustíš do automatiky. Tedy pokud chceš stavět u nástupiště ten WP dáš k nastupišti. Nevadí když ho přejedeš, návěstidlo tě odbaví stejně, jen kdyby si to hodil na automatiku, tak ti zastaví na něm a čeká do určeného času. Bacha pokud do WP zadáš klasicky sekundy a nezastavíš přesně na něm, neodbaví se a ty tam budeš stát až do skonu světa. WP v sekundách dávám pouze trafiku u nástupišť.

Já preferuji začínat jednodušším a postupně přidávat složitější postupy. Proto začínám nákladní aktivitou, kde nepotřebuji žádný pevný jízdní řád. Ale tím pádem nemohu používat časové body, tedy ani ohledně blokování návěstidel.
Ale i tak jsem zkoušel si hlídat časy, tedy pokud na nějakém reverzu neposkočil čas o desítky minut dopředu a já musel jet znovu od posledního save. V Záboří nad Labem jsem po dvou hodinách. Asi v 9:03 a v 9:13 po objetí soupravy jedu na Prahu. Ale na ten čas jsem ještě asi 2 minuty čekal, aby byla rezerva. Pak to jedu podruhé na tom samém PC, jenom jsem změnil zápletku v Kolíně, kde nebude přecházení na jiný vlak, ale provedu posun, kdy přistavím další dva vozy do vlaku. A přidal jsem traffic od Prahy. Jenomže už Nymburka jsem měl u peršinga větší problém jej udržet na mezi adheze a v Záboří jsem byl o dvě minuty později. A to mám FPS zafixované na 30. Tedy po odposunování a najetí na vlak byl čas odjezdu.
Stejně by mne zajímalo, v jaký čas přijeli ti, co tuto aktivitu už jeli. Rozjet se s peršanem tak do rychlosti 70km/h je vrchol umění, jak si člověk musí hlídat rozjezdový proud, aby mašina nehrabala. I když je to také unreal, 163 prý v reálu nesklouzne. Tam to hlídají čidla (jednoduše napsáno)
Ale i tak bych zrovna do toho Záboří ten časový bod postavení návěstidla dal. A na úplný začátek cesťák ve Všetatech za prvním reverzem. Kdybych jel z depa svižněji, tak mne dispečer pustí ještě před osobákem a tím si nevychutnám jízdu na blok.

Když zadáš ten blok a ty u něj nejsi tak se stejnak odbaví, prostě v tom čase pokud bude volná trať bude návěstidlo svítít zeleně. Bohužel vrátílo se to, že budeš muset dát čekačky, protože na každém PC se to chová jinak, tak jako dříve s Binem, ale tohle se neřeší, hlavně, že máme jiné bejkoviny.

Tak jsem to risknul a hurá, v Kolíně mi vyšel perfektní posun. Ale když jsem to jel, opravdu jsem se bál aby v té pavučině mne to nehodilo někam jinam. Ale moc se kochat nebudete, protože veškerý traffic cloní vlak na sousední koleji. :)
Ale z Malešic do kopce jsem málem Lukynovi-CZ uvařil Vectrona. Plný výkon a rychlost postupně spadla asi na 12km/h, ale vyjet se podařilo.
2712Malesice.JPG
A pak se přeleze na čekačky a tam zase pojedeme s podobně těžkým a dlouhým vlakem, tentokrát Metrans od Petra Šimrala. Ale s těmi kontejnery nás do Berouna už žádný kopec nečeká. Takže už celkem pohodová závěrečná jízda.

2412cekacky.JPG
2712Inteligence.JPG

a do něj zapíšeš čas popsaný výš. "3XXYY".
Tak jsem to vyzkoušel ve Všetatech, protože tam opravdu hrozí, že dojde k nesprávnému řazení vlaků jak mají jet, pokud pojedeš z depa svižněji.
Zadal jsem kod 30708, tedy aby se návěstidlo za reverzem postavilo v 7:08 a opravdu funguje. Jel jsem z depa jak prase :) Abych nasimuloval, že by mne to hodilo před osobák, ale kdepak, návěstidlo se postavilo přesně v 7:08.
Ale. Když vyjíždím z depa, tak má vedle přijet a zastavit podbíječka. Sice přijela, ale hned zmizela. A ona má vyčkávací čas 300 sekund a ono se mi to pak asi přečetlo jako kód 0 hodin. Tedy tyto kódy mají vliv na všechny klasické WP, kterým čas začíná trojkou? To by nebylo dobré. Ale změnil jsem jej na 400 a Plaser už poslušně čeká a nestraší hráče zmizením.

edy tyto kódy mají vliv na všechny klasické WP,
Ano, může se stát, poněvač tam jsou 3 a dvě nuly, když by jsi dal 398, tak asi ne. Jinak já dávám i na vozy coby AI odstavené ve stanici kódy s časem 3XXYY. A mizí 5 minut po mým odjezdu ze stanice. Klasiku používám jen jedu-li stanicí během aktivity dvakrát. Jinak jsi mohl použít 299.

Back
Nahoře