Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Děkuji. Ještě pro upřesnění, zkoušel jsem jak mašinu z Packu, tak i stroje, které jsem si doplnil sám (používají stejné ladění), zkoušel jsem i neORCZ vozy, paradoxně se chovají lehce korektněji, než ORCZ vozy, při rychlém odvětrávání nemají tak citlivé brzdy a brzdové válce se nenaplní. A netřeba zkoušet to s rychlobrzdou, nebo přebitím potrubí ve Švihu - stačí jen z jakéhokoliv stavu zavést Nízkotlaké přebití a vyčkat 5,4 baru v celé soupravě, pokles je tak rychlý, že brzdy naskočí i bez předchozího přebití.Kouknu na to.
Jo, přesně jsem se trefil s info textem naopak.Přesně naopak, než je utahování celé soupravy (shift+§ utahuješ celou soupravu a Shift+ů ji povoluješ).Obrať to prosím, ať je to stejně, Shift+Ctrl+§ zabržděno a Shift+Ctrl+ů odbržděno. Jinak
Byla tam závada něco jako popsal Pajavlaky.Děkuji. Ještě pro upřesnění, zkoušel jsem jak mašinu z Packu, tak i stroje, které jsem si doplnil sám (používají stejné ladění), zkoušel jsem i neORCZ vozy, paradoxně se chovají lehce korektněji, než ORCZ vozy, při rychlém odvětrávání nemají tak citlivé brzdy a brzdové válce se nenaplní. A netřeba zkoušet to s rychlobrzdou, nebo přebitím potrubí ve Švihu - stačí jen z jakéhokoliv stavu zavést Nízkotlaké přebití a vyčkat 5,4 baru v celé soupravě, pokles je tak rychlý, že brzdy naskočí i bez předchozího přebití.
Bohužel změny nastaly i u osobky: (zatím zkoušena jen) řada 151 s 10 vozy, zadní autovůz DDm pouze v režimu P, úsek Košice-Kysak, pak jsem to musel vypnout.Abyste pochopili, proč tam vznikla chybka, je to proto, protože se ladil tlakový spád. On byl totiž příliš pomalý, špatně a nerealisticky se brzdily dlouhé náklady a vůbec to neodpovídalo zvukové nahrávce, kde je slyšet za jak dlouho naskočí brzda na posledním voze dané soupravy. Je to stále ještě otevřené a můžou nastat případné změny. Ale už teď mi to přijde lepší než dříve.
Tohohle jsem si taky všimnul. Ale tehdy jsem si klamně myslel, že jsem brzdu omylem přebil, takže jsem jen odvětral brzdové válce a moc to neřešil.Díky. To funguje.Byl jsem po havárce PC nucen pořídit konečně nový a firmu jsem zaúkoloval, že musí za každou cenu OR chodit tak, jak to bylo.
Přesto nastal problém: Fonty k Mirelu zmizely, což je asi logické, byly ve Windowsu, takže Mirel psal jinak (vyřeším, doplním).
A teď jsem asi udělal kravinu, ale ta by teoreticky neměla nastat: Pro jistotu jsem přepsal skoro vše znovu. Kromě toho, spousta packů byla během měsíců aktualizována, hlavně ty vozy, tak jsem nechal přepsat i potřebné soubory, stíny, tertexy, soundy a spol. Včetně x5x Packu, přičemž jsem doufal, že si 350 nasají ty nově stažené fonty (kde jsem měl pouze úpravu zesílení zvuku některých stykačů - neřeším).
Bohužel testovací rychlobrzda a zkušební lehčí "přešvihnutí" soupravy A+B ladění ORCZ/SK se 150.222 a následné zavedení "nízkotlakého přebití", způsobí, že po navrácení brzdiče do jízdní polohy, ventil odvětrává z 5,4 baru na 5 barů tu soupravu během cca půl minuty, místo cca 4 minut. To způsobí naskočení brzd vlaku i lokomotivy a není z toho ven, jedině cheatem Shift+pomlčka, vše srovnat na 5 barů.
Co se mohlo stát? Aktualizace si s něčím nerozumí? Měl ten problém ještě někdo? Trainset jsem měl v tomhle vyladěný, tak jsem to tolik nesledoval, ale pokud vím, vadné nízkotlaké přebití a necitlivost rozvaděčů se tu neřešila. A naopak aktualizace tomu snad neměla ublížit.Co jsem si s tím zase provedl?
...také jsem si při té příležitosti všiml, že na tlakoměru tlak při švihnutí naskakuje poměrně pomaleji, než předtím. Jestli to nějak souvisí, případně pomůže odhalit chybu. Se z toho po... Všechno fungovalo.
![]()
Upřímně, já sám používám vysokotlaké švihy jen výjimečně. Třeba, když mi bouchne VZtka, nebo z nějakého důvodu tam hodím záchranou a potřebuju fofrem odbrzdit (např. nechci úplně zastavit), ale jak jsem už napsal, to dělám jen výjimečně. Většinou po bouchnutí VZtky nebo hození záchrané (a když odbržďuju po zabrždění) použiju odbržďovací polohu a nafoukám brzdový potrubí pomalu a plynule.Tak ono naštěstí k tomu, aby brzda povolila (natož, aby odlehly zdrže), by nemělo být potřeba hlavní potrubí dofoukat až na tlak v rozvodovém vzduchojemu. Ale samozřejmě bych se sám od sebe do brzdění při 5.4 barech v rozvodových vzduchojemech také nepouštěl (třebaže někdy je potřeba do toho sáhnout dříve, než se časovací vzduchojem odvětrá, a pak odbrzdit opětovným přebitím).
Krátkých švihů se osobně nebojím, do delších se nepouštím - stačí jedna netěsná vyrovnávací záklopka v soupravě a je problém. Pokud je ale rozvaděč v pořádku a vyrovnávací záklopka těsní, tak mám vyzkoušeno, že i u solo mašiny lze zavést plnící švih po celou dobu, co se vyprazdňuje brzdový válec, a brzda se nepřebije.
U krátkých souprav, jak popisuješ, to švihání nemá příliš smysl – vyprazdňování brzdového válce tam není omezováno nárůstem tlaku v potrubí, ale dýzou v rozvaděči, takže nic neurychlíš.

Bla, bla, bla. Zase chceš mít všechno bez práce. Hlavně mi tu nepiš, jak to vše dělá posunovač a ty jen čumíš v kabině. Bla, bla, bla...Ahoj.
Tak k těm hadicím a kohoutům, jak jsem psal v SZ. Nevím zda není v update. AI vlak najede na moji lokomotivu a přihodí mi tři vozy, Mašina AI se od vozů odvěsí a odjede.
Mezi lokomotivou a vozy, co byly AI se po odvěšení kohouty uzavřou, le mezi moji mašinou a vozy, co mi AIčko přidalo, jsou hadice rozpojeny a kohouty zavřené.
Zobrazit přílohu 38130