Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Já jsem měl teď 8 dní chřipečku, tedy naprosto OFF. Ale i tak jsem sem tam něco udělal. Protože marodění mne nebaví.
Projel jsem aktualizovanou aktivitu Den blbec. Příjezd do Brna je nyní nebe a dudy. Ještě jsem tedy domodeloval ten zbouraný barák DDM, aby to tam bylo plnější.
1810DDM1.jpg
1810DDM2.jpg
Ale pak jsem ještě nevydržel s těmi perony. Nejen Modřice, Podivín i Lužice šly do pryč a nahradil jsem novým modelem, ale hlavně Hodonín. To už se nedalo a tady jsem to udělal i s vlaštovkami. Nádražní budovy někdy příště.
Nakonec pro aktivitu Den blbec zvítězila tato žehlička naladěná od Josefa. Kabina k ní je katastrofa, ale pokusím se dát dohromady alespoň použitelně tu od Nebuluse. Ta vypadá graficky velmi dobře.
1810Hodonin0.jpg
1810Hodonin2.jpg
1810Hodonin1.jpg

Nejprve poděkování Alcaponemu za rady co a jak. Nastal průšvih v návěstidlech. Ve složce trati je složka Openrails, kde jsou i soubory scriptů návěstidel upravené kvůli traffic. A nyní jsem zjistil, že tam jsou ty samé jako v adresáři trati, tedy neupravené. Ale já Deteria upozorňoval, pokud rozšíří scripta o nějaká návěstidla, aby současně upravil i tuto složku. Nevím jestli jsem zmatkoval já nebo Deterio mi to samé poslal i do složky Openrails, ale zkrátka vše je nyní špatně. Scripta jsem opravil, nyní jedu znovu aktivitu Den blbec a vlaky se chovají úplně jinak. Tedy musím vše přepracovat. Ale to se týká i ostatních aktivit.
Ale co mi vadí nejvíc, musí být nějaká chyba ve scriptech, když postavím na odjezdu například v Pardubicích nebo Olomouci bílou pro posun, tak se bílá musí zobrazit i na cestových návěstidlech, ale to se neděje, protože se nepostaví vlaková cesta skrz, ale na jednom z cesťáků je stůj, dokud předchozí lokomotivou neprojedu. A děje se to i v ORCZSK.

Tak mi to nedalo a vyměnil jsem zbytek stavebnicových peronů. Ale co stanice, to jiná délka, naštěstí nebyl problém různé délky pohotově vyrobit. A jako poslední jsem udělal ty nejdelší 400m ve Studénce. Jinak jsem si vzpomněl i na Třebíč, Znojmo i Retz. Všude jsem osadil nové v potřebné délce.
Někdo sice může namítnout, že někde bude jiná dlažba, ale to zatím neřeším, v případě potřeby lze textury vyměnit. Respektive vyrobit různé skiny na tutéž texturu, protože přemapovávat vše se mi chtít určitě nebude. Ale to až někdy. Nikde také nemám podchody, ale vše je nachystané až bude na to chuť.
2110Studenka.JPG

Mám dobře vyfocený památník na havárii EC108 pod mostem ve Studénce. Nechceš ho tam, Zbyňku, osadit? Není to fetiš, jen si říkám, že by v trati mohla být zastoupena i takováto realita.

Takový památník zvládne i začátečník modelář. Je to jen jednoduchá deska. Snažte se také někdo druhý. Mě by to zbytečně zdržovalo. Ale možná někdy jo. Já mám ještě hodně restíků jak s modelováním, co ještě bije do očí, také jsem i zkusil dokončovat krajinově zapomenutý úsek do Jaroměře. Nějaká políčka a baráky jsem doplnil, ale nějak to nejde. Chybí motivace. A přitom jsem tam na panťákách jezdil. V turnuse jezdil nějaký strojvedoucí Bubla a ten byl samá legrace. Já jsem měl nějakou dvounoční, kdy se přes den spalo na nocležně v Pardubicích a tam jsem vystřídal denního mechanika. Někdy jsme měli odlišné šichty od strojvedoucích. Strojvedoucí Bubla, se kterým jsem pokračoval byl už rozesmátý, že mi v Jaroměři vyjednal, aby nás výpravčí vzal na rovnou. Povídá výpravčímu, že další pendl pojede ze Zbynďou a on by si přál přijet do Jaroměře stovkou. :) A tak jsme tam přijeli konečně stovkou. Jinak nás většinou brali někam na bok a tedy příjezd od vjezdu 40, což byla nuda. :)

render.jpgAle prosím bezevšeho.Když už používáš moje textury panelu, tak mám tři varianty!!! Mohl sis taky vzit muj model, chybí ti to odskočení panelů.

chybí ti to odskočení panelů
říká někdo, komu chybí víc než 10 let v Brně na hlavním podchody příchodu k vlakům i s těmi modrými výtahy. Včetně dokončení stěny za 4. nástupištěm a střech. I ta myší díra by tam byla na místě. Samozřejmě je to tvoje věc a když není na to čas, tak není na to čas, to umím pochopit. Ale to připomínám jen proto, abys nekritizoval co tvoří druzí, ale nejprve si zametl před vlastním prahem. Michale promiň, ale dřív z tebe vypadl alespoň nějaký model, byť často nedokončený. Ale nyní po 5 letech nicmodelovaní od třetích stran, kdy jsem se tedy naučil modelovat a jsem už soběstačný, tak tady vytváříš jen toxické prostředí. Jako by tě štvalo, že tvé rozpracované modely, plánované ke zveřejnění za 15 až 20 let už budou k ničemu.

Jak testuji aktivitu, tak přetekla trpělivost koukat na starý model "zed_betonova" . Je hojně osazovaný snad všude a do očí bije, nejen, že je moc tmavá textura, ale má i mizerné rozlišení 64x64. Tak jsem hledal na mapy.cz něco podobného, ale použitelné je tohle (je nad stanicí Hrušovany u Brna). Udělal jsem texturu 512x512 a výsledek je viz momentka z aktivity. Obrázek je za zastávkou Kolín dílny. A nevypadá to vůbec špatně. Samozřejmě změna bude u všech desítek těchto osazených zdí. Původně jsem chtěl ten starý betonový plot z těch bloků na sobě, ale ten se asi už nikde nevyskytuje.
2410zed_betonova.JPG

Tenhle je rovnou možno osadit na místě, kde doopravdy je a ve hře chybí: ulice Jiřího ze Vtelna, Horní Počernice, průmyslový areál naproti nádraží. :D

Já zkoušel ještě na google a tam se dostaneš jen na okraj a je to focené moc z výšky. Ale i tak tyto nejsou moc ostré a navíc tmavé, obrázek je nutné hodně zesvětlit. Ideál by byla fotka přímo na místě. tedy z blízka co nejrovněji jeden blok, který je čistý bez pomalování, protože by se to u dlouhého plotu opakovalo a nebylo by to pěkné.
osadit na místě, kde doopravdy je
:) já i v těch Hrušovanech mám namísto plotu protihukovou zeď. :) Ale tam to vyměním. I když si toho 99,9999% uživatelů vůbec nevšimne. proto nemá smysl řešit až takové detaily. V Počernicích spíš chybí model toho areálu než nějaká originál zeď. Ale komu by se do něj chtělo. :) To musí mít člověk nějaký osobní vztah, pak by to i šlo.

Já tam několik let chodil brigádničit. Sídlil tam dopravce, který jako poslední provozoval Karosy řady 700 v městském provozu, z toho jednu z roku 1987, poctivý kousek bez devadesátkových zlepšováků, takže jsem tam byl víc než často, dokud to jezdilo. :D Ale ten areál by se celkem dal poskládat z jiných areálů, byly tam nanicovaté haly a přístavky beztak stavěné podle tehdejších jednotných mustrů. Bylo fajn pozorovat projíždějící "Hradečáky" s peršingy.

Myslíš něco jako tohle?
Nakonec jsem vyrobil soustředný nový model a obě varianty, protože jen přeskinováním ten plot má moc úzké bloky a při pohledu z vlaku jsou sloupky hrozně zahuštěné. Nyní mohu jednak upravovat a také rovnou přilepovat k novým modelům a vyrobit si jakoukoli délku. A navíc jsem srovnal i konce a vrchní část. A hned to vypadá líp. Ten samý plot z Počernic je trochu méně ostrý, mapy.com to lepší nemají, ale stále je to v normě. Jaký je to nyní krásný plot. Přitom jen taková jednoduchá blbost, jak praví klasik. Bylo trochu práce s mapováním, protože ta horní plocha, to jsem musel texturu převrátit o 90°, jinak vzniklo vždy cosi škaredého, rozmazaného. Ale otočením už to šlo. Stejně jako boky, opakování 20x na 50m délky.
plot_beton_old.JPG
plot_beton_new.JPG
ulice Jiřího ze Vtelna, Horní Počernice, průmyslový areál naproti nádraží.
plot_HP.JPG

A další věc, která mi už 20 let vadí v Brně, že nemáme originální barák Malá Amerika. Model nahrubo už mám, ale ještě si musím připravit textury. Bude to taková vystříhovánka a slepovačka. Bez tohoto baráku to opravdu nebylo Brno. Dodnes tam strašil nějaký červený barák z defaultních tratí. Ještě bude nutné postavit zdi u podjezdu. A také ještě prodloužím tu rampu až dozadu.
2910Brno_MalaAmerika.JPG

Zeď i Brno značka IDEÁL! :cool: A ten areál na Jiřího ze Vtelna je na 95% reál! Kdybys toužil po tom jej "učesat" a zreplikovat, tak napravo od této budovy byly spíš betonové placy místo trávy, na kterých stávalo několik aut a dodávek a všeljak namrskané budovy/velké stany. Podél cesty kolem hlavní budovy nějaké to okvětí a jeden dva menší jehličnany. Cca několik polí od začátku zdi a budovy byla vrátnice a závora!:D S pohonem a ukotvením na straně blíže k budově. Celkově je to obří areál, ale tak neuspořádaný, že jakékoliv neoriginální budovy tam padnou jako ulité.

Back
Nahoře