ČD 150/151 - ovládání v reále

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Pawlik
  • Datum začátku Datum začátku
Keď som mal 21 vozov, tak bola dopravná hmotnosť cca 1050 ton, neviem si predstaviť 1650, hlavne keď vlak osobnej dopravy môže mať 25 vozov. Predpokladám preklep v tom čísle. Druhý som si všimol pri stupňoch na šuntoch 27-31, 27 je prvý hospodárny, shunty sú 28-32.

Dráčik napsal:
Keď som mal 21 vozov, tak bola dopravná hmotnosť cca 1050 ton, neviem si predstaviť 1650, hlavne keď vlak osobnej dopravy môže mať 25 vozov. Predpokladám preklep v tom čísle. Druhý som si všimol pri stupňoch na šuntoch 27-31, 27 je prvý hospodárny, shunty sú 28-32.

S tou hmotností to tak bylo, alespoň to takto bylo napsáno v bržděnce.
Vozili jsme ruské rychlíkáče, které přijely z Milovic do Prahy, v Praze na hlaváku se k tomu šoupnuly další, většinou jich bylo celkem 20, k tomu byl náš hitlák a 2 pošty. Pro tu poštu jsme zajížděli s vlakovou mašinou k prvnímu peronu. Potom zpátky na vlak. Zkouška brzdy a odjezd. Vozili jsme to do Žiliny, kde si to brali Zvoleňáci, nebo tam někde odsud. Byly to těžký vozy, měli větší průjezdní profil, proto měly v Krasíkovských tunelech přednost.
S těma stupněma jsem se mohl seknout, jak jsem psal, přes 15 let nejezdím - nedobrovolně. Už si to tak přesně nepamatuji., ale na 150-kách jsem tehdy jezdil denně. Je to moje nejmilejší lokomotiva. Až bude v televizi únos vlaku, tak jsem to já. Přepadnu mašinfíru, svážu ho, odjezdím za něj šichtu a potom ho pustím.:D A klidně to odjedu zadara. Nemusí mi zato ani platit.

Kdybych sehnal nějakého človíčka, který jezdí přes Kolín a vzal by mně na 150-ku nechal mi také něco odkvedlat, tak bych mu zato dal vagon Falls - v H0. I dva, i tři. Podle doby kvedlání. A kdyby to bylo na takovou dobu, že bych si s sebou mněl vzít i svačinu, tak bych mu dal Faccs/Sas v H0.

Dráčik napsal:
No veď hádať sa nejdem, len pri dnešných pomeroch je to dosť vysoké číslo.

To je v poho. Na dnešní dobu je to opravdu hodně. Dnes možná je max. tak 850 tun - odhaduji. V době, hdyž jsem jezdil, tak ten rusák byl opravdu nejtěžší rychlík. Naše rychlíky mněly v průměru tak těch 1250 - 1300 tun.
masinfíra napsal:
Dráčik napsal:
No veď hádať sa nejdem, len pri dnešných pomeroch je to dosť vysoké číslo.

To je v poho. Na dnešní dobu je to opravdu hodně. Dnes možná je max. tak 850 tun - odhaduji. V době, hdyž jsem jezdil, tak ten rusák byl opravdu nejtěžší rychlík. Naše rychlíky mněly v průměru tak těch 1250 - 1300 tun. Mašina 150 je zvládala naprosto s přehledem. Jednou, když se mi pokazila, tak mi dali bobinu jedničku, nemněl jsem šanci, neudělal jsem s tím ani stovku.

Naposled editoval moderátor:
masinfíra napsal:
... S tou hmotností to tak bylo, alespoň to takto bylo napsáno v bržděnce. ..... Vozili jsme ruské rychlíkáče, které přijely z Milovic do Prahy, v Praze na hlaváku se k tomu šoupnuly další, většinou jich bylo celkem 20, k tomu byl náš hitlák a 2 pošty.
Ahoj, nic ve zlém, ale opravdu 1650 tun mi připadá moc!
V roce 1973 měla Dukla (Ex 22/23) Moskva - Praha hl.n. ( - Milovice) normu 650 tun pro 18-19 vozů, z toho 13 ruských.
Tahala to E 499.1, která měla v režimu R max povolenou zátěž 1000 tun.

Tom Kanka napsal:
masinfíra napsal:
... S tou hmotností to tak bylo, alespoň to takto bylo napsáno v bržděnce. ..... Vozili jsme ruské rychlíkáče, které přijely z Milovic do Prahy, v Praze na hlaváku se k tomu šoupnuly další, většinou jich bylo celkem 20, k tomu byl náš hitlák a 2 pošty.
V roce 1973 měla Dukla (Ex 22/23) Moskva - Praha hl.n. ( - Milovice) normu 650 tun pro 18-19 vozů, z toho 13 ruských.

Já se nehádám, je to možný. Píšu jen to, co jsem viděl napsaný na bržděnce. Nikdy mně moc nezajímalo, co je vzadu a ani mně to nenapadlo přepočítávat, jestli to má vlakvedoucí správně nebo ne.
Ty rychlíky, co jsme vozili(já jsem konkrétně toho rusa vezl asi jen 3x), souprava byla 20x rus a 3x CZ. Odjíždělo to nějak kolem půl jedenácté večer z hlaváku. Pokud někdo znáte hmotnost těchto vagopnů, tak to přepočítejte a budeme brát do úvahy opravené číslo. Já jsem to opravdu nemněl důvod zkoumat. Je možné, že se vlakvedoucí seknul. Já jsem vozil hlavně Bečvu, Vsacan, 809, Vihorlat, Hornád atd. Ta mašina 150 se mi tenkrát podělala na rychlíku s odjezdem 13:20 z Holešovic. Tam mi dali tu Bobinu. Myslím, že to mnělo cca 670 tun. Ten byl krátkej. Ne na rusákovi.

Tom Kanka napsal:
masinfíra napsal:

Já se nehádám, je to možný. Píšu jen to, co jsem viděl napsaný na bržděnce. Nikdy mně moc nezajímalo, co je vzadu a ani mně to nenapadlo přepočítávat, jestli to má vlakvedoucí správně nebo ne.
Ty rychlíky, co jsme vozili(já jsem konkrétně toho rusa vezl asi jen 3x), souprava byla 20x rus a 3x CZ. Odjíždělo to nějak kolem půl jedenácté večer z hlaváku. Pokud někdo znáte hmotnost těchto vagopnů, tak to přepočítejte a budeme brát do úvahy opravené číslo. Já jsem to opravdu nemněl důvod zkoumat. Je možné, že se vlakvedoucí seknul. Já jsem vozil hlavně Bečvu, Vsacan, 809, Vihorlat, Hornád atd. Ta mašina 150 se mi tenkrát podělala na rychlíku s odjezdem 13:20 z Holešovic. Tam mi dali tu Bobinu. Myslím, že to mnělo cca 670 tun. Ten byl krátkej. Ne na rusákovi. Teď mně ještě dodatečně napadlo, jak mohla být norma pro 20 vozů 650 tun, když jeden náš prázdný vůz váží průměrně 40 tun a to ještě nikoho neveze. Dalších cca 8 tun na vůz je na lidi - průměrně.
Tím nenapadám Vaši argumentaci, pouze přemýšlím, jak to s těmi normami je. Myslím si, že norma je jedna věc a skutečnost druhá. Jak jsem již napsal, nikdy jsem to neřešil. Dokonce ani jiný věci. Jednou mně čapli, že jsem 2 roky nechodil do školy. Holase málem křísili, když nato přišel.

masinfíra napsal:
Tom Kanka napsal:
masinfíra napsal:

Ty rychlíky, co jsme vozili(já jsem konkrétně toho rusa vezl asi jen 3x), souprava byla 20x rus a 3x CZ. Odjíždělo to nějak kolem půl jedenácté večer z hlaváku. Pokud někdo znáte hmotnost těchto vagopnů, tak to přepočítejte a budeme brát do úvahy opravené číslo. Já jsem to opravdu nemněl důvod zkoumat. Je možné, že se vlakvedoucí seknul. Já jsem vozil hlavně Bečvu, Vsacan, 809, Vihorlat, Hornád atd. Ta mašina 150 se mi tenkrát podělala na rychlíku s odjezdem 13:20 z Holešovic. Tam mi dali tu Bobinu. Myslím, že to mnělo cca 670 tun. Ten byl krátkej. Ne na rusákovi. Teď mně ještě dodatečně napadlo, jak mohla být norma pro 20 vozů 650 tun, když jeden náš prázdný vůz váží průměrně 40 tun a to ještě nikoho neveze. Dalších cca 8 tun na vůz je na lidi - průměrně.
Tím nenapadám Vaši argumentaci, pouze přemýšlím, jak to s těmi normami je. Myslím si, že norma je jedna věc a skutečnost druhá. Jak jsem již napsal, nikdy jsem to neřešil. Dokonce ani jiný věci. Jednou mně čapli, že jsem 2 roky nechodil do školy. Holase málem křísili, když nato přišel.
Teď ještě jsem koukal na internetu na hmotnost ruského lůžkáče, když to spočítám, tak jsem s celou soupravou na 1330 tunách. To si myslím, že bylo reálné, je možné že jsem se ukouknul a místo trojky viděl šestku, nebo to bylo blbě napsané apodobně. Ale hodnota 1330 tun mi připadá OK - na tu dobu.

Vy jste chodil k Holasovi ? Já také. Ten ve škole po Kratochvílovi zaváděl hrozné věci. Do školy jsme museli nosit sešity a dokonce se i zkoušelo. Ale člověk si zvykne i na šibenici.
Jinak je fakt, že Dukla platila téměř za nákladní vlak v hantýrce řečeno.

Zbyněk Šemora napsal:
Vy jste chodil k Holasovi ? Já také. Ten ve škole po Kratochvílovi zaváděl hrozné věci. Do školy jsme museli nosit sešity a dokonce se i zkoušelo. Ale člověk si zvykne i na šibenici.
Jinak je fakt, že Dukla platila téměř za nákladní vlak v hantýrce řečeno.

Chodil. On přece vymyslel ty zkušební testy, které dával každou školu. Bylo to podobné jako v autoškole. Proto ho všichni proklínali. V podstatě se u něj také dělaly všechny zkoušky a přezkušování z dopravy. Bohužel jak jsem se dozvěděl, asi před 7 lety skočil v Úvalech pod rychlík. Mněl nějaké vážné problémy.

Jeho testy si pamatuji. Také jsem slyšel, že nějak podobně skončil. Jestli byl vůl ve škole, tak to nebylo nic proti tomu, jak se rozhodl skončit.

Zbyněk Šemora napsal:
Jeho testy si pamatuji. Také jsem slyšel, že nějak podobně skončil. Jestli byl vůl ve škole, tak to nebylo nic proti tomu, jak se rozhodl skončit.

No celkem jsem valil kukadla, když mi to bývalý kolega z Masaryčky říkal.
V životě bych to nečekal, zvláště u něj. Školu to on žral, někdy až moc. Ale budiž mu ke cti, že když odhalil, že jsem 2 roky nebyl ve škole, tak jsem samozřejmě hned mazal na přezkoušení, proklepnul mně řádně, ale nesnažil se mně utopit.

On když přišel popvé do školy, byl to pro nás šok. Opravdu drážní mozek, jak vše žral. Dělal u toho hrozné grimasy, že se člověk musel štípat, aby se nezasmál. Ale časem si člověk zvykl i na to jeho zkoušení. Ale musím potvrdit, že u přezkoušek křivák nebyl a dalo se s ním vyjít. Také jsme si říkali, alespoň nás donutil se pravidelně do předpisů nakouknout a o to to bylo u pravidelných přezkoušek lehčí.
Ale ze začátku jsme jej opravdu nenáviděli, že nám z původního vyspání se ve škole po noční udělal skutečnou školu a museli si psát do sešitů i poznámky, ze kterých nás pak zkoušel.
Ale něco jsem slyšel, že současně to ani nejde. Skončit noční a pak jít ještě dopoledne do školy.
A když někomu čas na školu jaksi nevyšel, tak si nechat školu podepsat způsobem, že pošlu po kamarádovi jen Provozní záznam, to už asi nejde vůbec. Mám pocit, že před Holasem to tak někdo praktikoval.

Tenkrát se dělaly věci. Ale vrchol drzosti byl, někdo měl konec někde v Pardubicích, do depa jen zavolal, že končí a jde domů, ale ten rychlík, kterým se měl vracet měl půl hodiny zpoždění, tak si těch půl hodiny zapsal jako přesčas. Papíry se se pak posílali po komukoli, kdo jel do depa.

Na Benešovech jsme se pravidelně střídali v Vršovicích (oficiálně ale na hlavním nádraží) A také. Vlak měl například 20 minut zpoždění a psal se automaticky přes čas. Já bydlel na ubytovně ONJ, tak jsem papíry v depu odevzdával já. Ostatní kolegové se rozešli rovnou domů. Jelikož jsem jezdil na kole a z Vršovic mými zkratkami to bylo necelých deset minut (jinak turnusově na to byla hodina), tak mi připadalo také drzé odevzdávat u strojmistra papíry ještě půl hodiny před skutečným koncem směny a mít tam 20 minut jako přes čas.
Ale nikdy nebyl problém. Na ONJ byli vynikající strojmistři. Oficielně ten vlak zpoždění měl, tak o nic nešlo. Papírově vše sedělo. A že jsem se pohyboval v jiném časoprostoru byla věc druhá. :D
Na pražská depa rád vzpomínám. Tam bývala dobrá parta.

Zbyněk Šemora napsal:
On když přišel popvé
...
Na pražská depa rád vzpomínám. Tam bývala dobrá parta.

Ano, ano, byly to časy. Já když jsem přišel do Prahy, tak jsem byl nejprve půl roku na depu ve Vršovicích, kde jsem jezdil na Sergejích nexáky do Sokolova. Párkrát jsem mněl náklad na Dobříš, kde mně naháněl nějaký chlapík s hadičkou od pumpičky na kolo, protože jsme mu s pomocníkem byli na třešních. Ve Vršovicích byl školař nějaký Čížek, a ten byl také pěkně máklý. Jak člověk přišel o 2 minuty později, tak ho vyrazil. A po noční tam nesměl vůbec. On to kontroloval podle záznamu.
Jinak strojmistři byli také v pohodě. Po půl roce jsem přešel na Masaryčku. Tam jsem byl jako leťák, a pravděpodobně z toho důvodu jsem se hned dostal na rychlíky. Ty mně bavily opravdu nejvíc - hlavně taky protože rychlíky se jezdily se 150-kami, náklady jsem jezdit nechtěl, tam se víc stálo, než jelo. Za těch 6 let, co jsem jezdil, jsem jediný měsíc nemněl méně než 318 hodin najeto. Jo, to byl život. Někdy jsem padal na držku, ale stálo to zato.

Ty hodnoty trvalých rychlostí jsi tedy vzal kde? Je u nich napsáno "toto je trvalá rychlost"?

Pak to bude zřejmě proto, že ř. 151 má vzhledem k použití nekovových špalíků vyhlazená kola, horší adhezní vlastnosti a tímto byl "snížen" její výkon pro účely trakčních výpočtů.

Back
Nahoře