Zbyněk Šemora
Strojvedoucí
No, aby náhodný příchozí do tohoto vlákna nezajásal, že se tady bude stavět.
Ne, nebude. 
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Mě právě bylo v těch 70. a 80. letech hodně smutno z toho, že jsme měli pěkné nové laminátky až na rychlost 140 km/h, ale nikde na střídavé trakci taková traťová rychlost nebyla. Všude maximálně 100 km/h i když u nás byly roviny jako když střelí. Jediný úsek, kde se jezdilo 120 a to ještě s omezením přes stanice na 100 byl úsek Praha - Česká Třebová s tím, že motorová jednotka Ganz, co vozila Hungárii měla rychlostníky 130. Ale opět jen někde na jmenovaném úseku. Ale když jsem byl v 4. ročníku na střední škole, tak už se postupně zvyšovala rychlost na 120 a to ze Zaječí do Brna. A později to někde zvedli i na 140. A pak přišel na řadu koridor a je to paráda. Jezdí se tady 160 a tak to mělo být už v těch 70. letech už dávno. Jenomže soudruhům ta stovka stačila, prý je to bezpečnější. Tedy já jsem z toho nadšený, že se to tady dál modernizuje, protože tenkrát to hodně odflákli, viz Šakvice, kde chybělo jedno propojení mezi první a druhou kolejí.Jako člověku, který na železnici má rád 70. a 80. léta ( a vzhledem k časovému vzdálení si je i silně idealizuje ), je mi z toho smutno. .....
Je to logické, tam bude komplet zhlaví, kde se bude všemi směry jezdit 80 do odbočky. Na vranovické straně se bude jezdit na 4. a 3. kolej do odbočky 100. Tedy obě zhlaví budou jinak.Ví někdo, proč je snesená i kolej na hlavní trati, prosím?

Na břeclavskou průmyslovku jsem nastoupil v roce 1977 a to už byla 120km/h z Břeclavi. Ale když se podívám na některé modernizace, třeba v Týništi nad Orlicí, tak to nádraží vypadá dost divně. Pochopitelně svůj názor nikomu nevnucuji. Dnes jezdíme sice až 160km/h, ale když jedu jako cestující z Prahy do Olomouce, tak jsou velmi časté výluky jedné z kolejí a tak při silném provozu to způsobuje i půlhodinová zpoždění a výhoda vysoké rychlosti je rázem pryč.
Co je divného na Týništi.
Však tam se napojovalo na tu boční kolej, protože se dělalo jen na půlce nádraží. A proč, nákladní divize chtěla zanechat původní počet kolejí.Možná má pán na mysli to esíčko u budovy![]()
Je mi jasné, že údržba je nutná, ale mně obecně vadí, jak se provádí. Když se člověk občas podívá na mapu výluk, tak jich je spousta. Ale skoro na každé trati se pak pracuje na jednom místě a za dva měsíce se v tom samém úseku provádí práce o kus dál. ( Teď nemám na mysli odstranění mimořádnosti. ) Nevím, jestli je to možné, ale ideální by bylo na vyloučený úsek poslat víc techniky i zaměstnanců, aby výluk bylo méně. Dnes se dělají i jen kvůli sekání trávy.Ono když se něco používá 10-15 let bez větší údržby, tak technický stav nebývá valný a poznat je to i na vlastní jízdě. V roce 1987 se udělala přeložka kolem Barrandovského mostu a o 15 let později to byl tankodrom (poznat to bylo o to lépe, že přilehlý úsek od stanice k přeložce dostal nový svršek se stavbou zlíchovského tunelu). Stav úseku Praha - Kolín (z konce 90. let) už taky není žádná sláva a to se to pilně flikuje už delší dobu. Jen za včerejšek jsem cestou do Peček viděl 4 výluky (2. TK SMRad, 1TK Sm-Vy, sudá skupina v Běchovicích a 2.TK Úvaly - ČB). Jen díky slabšímu provozu nebylo zpoždění.
Nejen tato stanice ztrácí svoji estetickou ladnost. Vím, že to přináší lepší nastupování a i zvýšení bezpečnosti, ale v některých stanicích se po podobné modernizaci zrušila i "rovná kolej". Ale jsou i povedené příklady. Nikdy bych nevěřil, že se ve Strančicích podaří na stejné ploše postavit dvě ostrovní nástupiště.Možná má pán na mysli to esíčko u budovy![]()