Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Jako člověku, který na železnici má rád 70. a 80. léta ( a vzhledem k časovému vzdálení si je i silně idealizuje ), je mi z toho smutno. Mám pocit, že se ztrácí kontinuální krása. Ale jako cestující, který by tudy dojížděl za prací, bych se velmi těšil na dokončení. A tak mám při každé modernizaci pocit rozdvojení.

Jako člověku, který na železnici má rád 70. a 80. léta ( a vzhledem k časovému vzdálení si je i silně idealizuje ), je mi z toho smutno. .....
Mě právě bylo v těch 70. a 80. letech hodně smutno z toho, že jsme měli pěkné nové laminátky až na rychlost 140 km/h, ale nikde na střídavé trakci taková traťová rychlost nebyla. Všude maximálně 100 km/h i když u nás byly roviny jako když střelí. Jediný úsek, kde se jezdilo 120 a to ještě s omezením přes stanice na 100 byl úsek Praha - Česká Třebová s tím, že motorová jednotka Ganz, co vozila Hungárii měla rychlostníky 130. Ale opět jen někde na jmenovaném úseku. Ale když jsem byl v 4. ročníku na střední škole, tak už se postupně zvyšovala rychlost na 120 a to ze Zaječí do Brna. A později to někde zvedli i na 140. A pak přišel na řadu koridor a je to paráda. Jezdí se tady 160 a tak to mělo být už v těch 70. letech už dávno. Jenomže soudruhům ta stovka stačila, prý je to bezpečnější. Tedy já jsem z toho nadšený, že se to tady dál modernizuje, protože tenkrát to hodně odflákli, viz Šakvice, kde chybělo jedno propojení mezi první a druhou kolejí.

Trať Brno - Břeclav a Zaječí - Hodonín mám trochu mimo skutečné souřadnice, ale přesto jsem tam terén vygeneroval. Jde hlavně o vzdálené kopce. Okolí kolejí jsem srovnal, ale pozadí je takto lepší než se s tím plácat ručně. (Brumovice, Velké Pavlovice, Hustopeče) Zatím je to jen nahrubo, doladí se s pokládkou silničních dílů.
brumovice134.JPGvPavlovice134.JPG
Hustopece134.JPG

Na břeclavskou průmyslovku jsem nastoupil v roce 1977 a to už byla 120km/h z Břeclavi. Ale když se podívám na některé modernizace, třeba v Týništi nad Orlicí, tak to nádraží vypadá dost divně. Pochopitelně svůj názor nikomu nevnucuji. Dnes jezdíme sice až 160km/h, ale když jedu jako cestující z Prahy do Olomouce, tak jsou velmi časté výluky jedné z kolejí a tak při silném provozu to způsobuje i půlhodinová zpoždění a výhoda vysoké rychlosti je rázem pryč.

Víkendové info o budování tratí. Podnáspovat Zaječí - Hodonín trochu pracnější, protože je to samá změna sklonu, ale už zbývá jen Mutěnice - Hodonín. Tedy od někde mezi Čejčí a Mutěnicemi. Náspy naházet dle kopírování polohy kolejí v TSRE a osázet v MSTS editoru. Tak je to nejrychlejší.
264mutenice.JPG

Na břeclavskou průmyslovku jsem nastoupil v roce 1977 a to už byla 120km/h z Břeclavi. Ale když se podívám na některé modernizace, třeba v Týništi nad Orlicí, tak to nádraží vypadá dost divně. Pochopitelně svůj názor nikomu nevnucuji. Dnes jezdíme sice až 160km/h, ale když jedu jako cestující z Prahy do Olomouce, tak jsou velmi časté výluky jedné z kolejí a tak při silném provozu to způsobuje i půlhodinová zpoždění a výhoda vysoké rychlosti je rázem pryč.

Ono když se něco používá 10-15 let bez větší údržby, tak technický stav nebývá valný a poznat je to i na vlastní jízdě. V roce 1987 se udělala přeložka kolem Barrandovského mostu a o 15 let později to byl tankodrom (poznat to bylo o to lépe, že přilehlý úsek od stanice k přeložce dostal nový svršek se stavbou zlíchovského tunelu). Stav úseku Praha - Kolín (z konce 90. let) už taky není žádná sláva a to se to pilně flikuje už delší dobu. Jen za včerejšek jsem cestou do Peček viděl 4 výluky (2. TK SMRad, 1TK Sm-Vy, sudá skupina v Běchovicích a 2.TK Úvaly - ČB). Jen díky slabšímu provozu nebylo zpoždění.

Ono když se něco používá 10-15 let bez větší údržby, tak technický stav nebývá valný a poznat je to i na vlastní jízdě. V roce 1987 se udělala přeložka kolem Barrandovského mostu a o 15 let později to byl tankodrom (poznat to bylo o to lépe, že přilehlý úsek od stanice k přeložce dostal nový svršek se stavbou zlíchovského tunelu). Stav úseku Praha - Kolín (z konce 90. let) už taky není žádná sláva a to se to pilně flikuje už delší dobu. Jen za včerejšek jsem cestou do Peček viděl 4 výluky (2. TK SMRad, 1TK Sm-Vy, sudá skupina v Běchovicích a 2.TK Úvaly - ČB). Jen díky slabšímu provozu nebylo zpoždění.
Je mi jasné, že údržba je nutná, ale mně obecně vadí, jak se provádí. Když se člověk občas podívá na mapu výluk, tak jich je spousta. Ale skoro na každé trati se pak pracuje na jednom místě a za dva měsíce se v tom samém úseku provádí práce o kus dál. ( Teď nemám na mysli odstranění mimořádnosti. ) Nevím, jestli je to možné, ale ideální by bylo na vyloučený úsek poslat víc techniky i zaměstnanců, aby výluk bylo méně. Dnes se dělají i jen kvůli sekání trávy.

Možná má pán na mysli to esíčko u budovy :D
Nejen tato stanice ztrácí svoji estetickou ladnost. Vím, že to přináší lepší nastupování a i zvýšení bezpečnosti, ale v některých stanicích se po podobné modernizaci zrušila i "rovná kolej". Ale jsou i povedené příklady. Nikdy bych nevěřil, že se ve Strančicích podaří na stejné ploše postavit dvě ostrovní nástupiště.

Problematika výluk, to je kapitola sama pro sebe. Je to pár let co jsem půl roku nejel někde alespoň kus trasy v autobuse náhradní dopravy. I když musím v posledních letech kvitovat že ty výluky u nás jsou vidět. Moje "domovské" tratě 121 a 173 prošly za poslední roky modernizací a opravou jako nikdy předtím a ještě před pár cca 15-20 lety odepisované tratě mají dnes špičkový interval vlaků 30 minut A třeba na trati 173 se běžně ve špičce musí zdvojovat regína. Navíc díky "vynikajícímu stavu" tratě 171 byl zachráněn úsek Nučice - Beroun Závodí jako odklonová trasa pro Švejky a došlo na nemožné - obnovení stanice Loděnice (od roku 1998 nešlo křižovat) a místo plánovaného zrušení stanice Vráže proběhla její přestavba.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře