Aktivity ZS pro projekt Bratislava - Praha v OR

Ale sranda je, včera jsem to jel až do Lysé doma, vše OK a asi jsem se nevěnoval trati a před Lysou potkám náklad a otázka je, kde je Nexák, který měl jet před tímto vlakem. Tak jsem dal pauzu a klávesou á, že se půjdu podívat. A byl už před stanicí Dřísy. A pak už jen klávesou + zpět na stanoviště. Jenomže všude bílo a čekal jsem, až se vše znovu načte. A pak se dělo to samé. Vozy z auty se nenačetly a další cestu všude kolem jiskřičky, jak problikávaly ty vozy poletující všude kolem. Já tedy už opravdu nevím co to způsobuje.
Tohle dělal ORMG, když nestíhal a i jiné psí kusy a v ORCZ to bylo odstraněno. Mohu tě ubezpečit, že tak, jak mám obsazený Nymburk, je to tu i na videu, tak by jsi si v OR, ORMG ani neškrtnul. Buď by jsi měl poházené vozy všude možně, nebo by ti to na 99% spadlo. A dokonce si nejsem zcela jistý, jestli bude aktivita v mnoha směrech kompatibilní s ORCZ. Kosmeticky určitě ne, stmívání, rozednění a celkové chování počasí je úplně jiné a mnohem hezčí a hlavně blíž k naší poloze. Dále nástupy lidí do vlaku s manuálními dveřmi, ale i autonatickými fungují úplně jinak a daleko správněji. Pokud dáš třeba 810 z OR, do ORCZ budeš mít velký problém s odbavením cestujících.

Dane, ale když to ORCZ funguje jenom na těch nej počítačích. Už jsme psal SZ Icikovi s dotazem, jaká je minimální konfigurace, protože tam, kde mi jede OR normálně ORCZSK se tak seká, až postupně totálně zamrzne celý počítač a pomůže jen tlačítko reset, což je při testech v práci velký problém.

Dane, ale když to ORCZ funguje jenom na těch nej počítačích.
Prosím tě, to máš odkud? Právě naopak, OR a ORMG jsou daleko víc náročné na PC sestavy, než ORCZ. Třeba v kladickým OR jsi pomalu neprojel Prahou a to jsi tam ani nemusel mít hustý traffic.

Zbyněk má něco špatně. O tom není pochyb. Možná je to opravdu tou jeho 2GB grafikou.

Iciku, kloním se ke Zbyňkovi se žádostí o zveřejnění aspoň minimální sestavy PC (nebo specifikace NTB), která by s určitou perspektivou zaručovala plynulý chod ORCz. Včetně upozornění např. na kolizní typy GK (AMD) atd. Stačí asi nějaké obecné údaje typu "jádro iX nebo RyzenX, GK NVidia GDDR5 min. xGB, RAM 16GB, SSD disk" apod. Možnosti každého uživatele jsou různé.
Asi nejlepší by bylo zveřejnit to přímo na vašich stránkách, kde je možné parametry průběžně aktualizovat.
Díky i za ostatní uživatele.

Nic proti, ale pokud ti jedou PC hry, z posledního roku, třeba Mafia Remeake, tak ti pojede ORCZ zaručeně. :) Ale základ pořadavků je uváděn u všech her, takže by to asi mělo být i u tohoto projektu.

Právě naopak, OR a ORMG jsou daleko víc náročné na PC sestavy, než ORCZ
Haha dnes jsem si to ověřil :)

Právě jsem doma konečně asi na 125. pokus :) dojel aktivitu do cíle.
Za veškerými anomáliemi, co jsem popisoval je slabší počítač. To 4 jádro i5, AMD Radeon 9800 a 16gB RAM. :) Dříve to bylo dělo, ale jaksi doba pokročila.
ORCZSK jsem zkoušel nedávno na domácím počítači a fungovalo, ale jak to chodilo dnes na tom v práci, to by nikdo nedal a počítač by prohodil zavřeným oknem :)

Na tom domácím:
Processor = Intel(R) Core(TM) i7-9700F CPU @ 3.00GHz (8 threads, 8 cores, 3,0 GHz) (L1 Cache 512 KB) (L2 Cache 2048 KB) (L3 Cache 12288 KB)
Memory = 31,9 GB
Video = NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER (4,0 GB RAM) (nvlddmkm 31.0.15.2647)
Display = \\.\DISPLAY2 (3840 x 2160, 32-bit, -3840 x 0)
Display = \\.\DISPLAY3 (1920 x 1080, 32-bit, 2560 x 0)
Display = \\.\DISPLAY1 (2560 x 1440, 32-bit, primary, 0 x 0)
Sound = Realtek High Definition Audio (rtkvhd64 6.0.8975.1)

To jede normálně a nic se neškube. Nemám nijak zafixované FPS. Žádná náhlá rychlobrzda ani poletující vagony s auty.
Jediný problém je, že když si hráč nedá pozor při přecházení na druhé stanoviště, tak asi o 40 až 50 minut poskočí čas a tím veškerý traffic, který se po tomto čase má načítat, tak už bude dávno pryč a hráč žádný vlak nepotká. Problém asi bude na mírném sklonu jak ve Všetatech, tak v Lysé, kdy se mašina během přecházení hne. V MSTS nešlo přejít. pokud nebyla zavřená vlaková brzda, ale tady přecházení funguje i s otevřenou vlakovou brzdou a člověk se naučí tento nešvar.

Ale jinak je to logické, že na klasický Openrails nebudou takové HW nároky jako na ORCZSK. Vždyť jenom to vykreslení oblohy, celkový kontrast prostředí. Tady je potřeba počítač o level výš.
Já ještě musím dokončit konec v Záboří, tam jsem si potřeboval vyzkoušet jestli se ten 35 vozový náklad vejde mezi námezníky a je to tak tak. Takže tam ještě musím udělat úlohu odpojit vozy a pak připojit vozy.
A pak si to může každý vyzkoušet i v ORCZSK.
Nejtěžší je první část na Bardotce a hlavně to šíbování.
Až se přejde na 163, tam to není tak nebezpečné, jenom dva posuny mezi náklady, ale rozjet se s tou klouzavou potvorou dá tak zabrat, že nepotřebujete žádné divadlo kolem. Zábava je až do Záboří. Sice v reálu, jak už jsem psal by ta mašina neklouzala, ale je to jenom hra a celkem dobrá zápletka. Písek nepomáhá tak jedině sjet z výkonu nebo přitáhnout přídavnou brzdu. Tak se to také v reálu dělá.

Zdravím
a sleduji tuto diskuzi. Jsem na tuto aktivitu opravdu hodně zvědavý a předen za ní opravdu děkuji.

Ale jinak je to logické, že na klasický Openrails nebudou takové HW nároky jako na ORCZSK. Vždyť jenom to vykreslení oblohy, celkový kontrast prostředí. Tady je potřeba počítač o level výš.
OR CZ/SK běží na 64-bit verzi MonoGame engine .Net Framework 4.8 s podporou DX11. Umí využít až 5 procesorových vláken a využívat celou grafickou paměť. To je důvod, proč to na novějších sestavách šlape lépe než klasické OR.
Na druhou stranu, pokud má člověk opravdu starou grafiku a CPU, může to být pak na takové sestavě naopak. OR bude běhat asi lépe než OR CZ/SK.

Ale jak to máme vyzkoušet? Kvůli tomu si nebude nikdo pořizovat starý HW.

Jediný problém je, že když si hráč nedá pozor při přecházení na druhé stanoviště, tak asi o 40 až 50 minut poskočí čas a tím veškerý traffic, který se po tomto čase má načítat, tak už bude dávno pryč a hráč žádný vlak nepotká.
Nemačkáš klávesovu zkratku platnou pro posun času? Tohle slyším poprvé, že by to někomu dělalo. :)

A jaká je to zkratka ?
Ctrl+Alt+PageUp, zrychlení, Ctrl+Alt+PageDown, zpomalení a Ctrl+Alt+Home, hned návrat na reálný čas.

Pak co se hodně využívá v aktivitě a posuneh:
Shift+Podtržítko, tzv. reset brzd a spojí ti hadice a odbrzdí ruční brzdy, neodbrzdí lokomotivní na to baha.
Pak F9 a každý vůz v této tabulce lze rozkilknout a pokud jede více mašin, musíš u druhé mašiny zkontrolovat, popřpadě zadat "připojit postrk" pokud svítí bíle není připojen. Dále tam máš vlastnosti postrku, kde je defultně zadáno "následuj", což je spolupráce, ale lze zadat třeba "tlač" a postrk pomáhá více, ale před zastavením nu nusíš dát "následuj", nebo jej vypnout, jinak bude tlačit.

Prostě se člověk musí naučit využívat nové vychytávky a někdy to deptá i mně. :)

Dane, tohle nebude ten problém, protože to přeskočení času má vliv na traffic a v ten čas máš být úplně jinde. Když čas zrychlíš, tak zrychlíš i jízdu hráče, ne?
Zkrátka, kdybych dělal aktivitu vázanou na jízdní řád a hráči by přeskočilo :) , tedy jen hodiny, tak je po hře. Tady je nutné najít příčinu, jinak nemá smysl takovou nestabilní aktivitu vydávat. Tato konkrétní naštěstí není vázaná na jízdní řád a nemám tam žádné časové události, tedy se nemá co rozhodit, kromě traffic.
Zkusím to příště jet jak se má a kromě kliky vlakovou brzdu dám do závěru (ve hře je to bohužel rychlobrzda), ale mám jistotu, že lokomotiva na sklonu nepopojede. (pokud je příčina tohle) Přídavné nechám odbrzděné, tedy z procedury vynechám, jak se to dělalo v reálu. Po přejití musím počkat, až se potrubí opět naplní, ale ten čas je správný, protože v reálu nepřecházím do druhé kabiny rychlostí světla, jak je to po ctrl E. :)

Víte jak se střídávaly v Pardubicích lokomotivní čety na žabotlamách, co pendlovaly od Hradce? Na stahovačce v Pardubicích před zhlavím, fíra přestavil směr do U (to je zamykací poloha pultu za polohou Z ) a vyndal směrovou páku, mechanik na ní ještě pověsil druhé klíče od lokomotivy a vyhodil oknem na začátku peronu, kde už stála střídající lokomotivní četa. Ale dalo se to i chytit. :) Vlak pak dojel jen setrvačností. Fíra jen zavřel brzdu a mechanik otevřel dveře a jakmile nová četa nastoupila, tak navolila dveře na zadním stanovišti a tím se mohly dveře vpředu také zrušit. Nový mechanik pak šel dozadu a přinesl rychloměrný proužek pro končící směnu ze zadní kabiny a pak si tam jenom zamkl a my jsme bez zbytečného chození sem tam se mohli odebrat domů. Tedy buď se chodilo na nocležnu nebo na nějaký rychlík do Prahy, dle turnusového rozpisu. A tak se to dělalo celé roky.

Ve hře to nepůjde, protože nelze hýbat za jízdy směrovou pákou. Tuto podmínku bych tedy zrušil, ale naopak přidal podmínku, že musí být vlaková v závěru nebo alespoň v rychlobrzdě a přídavná v poloze odbrzděno. A směrová klika se přestaví do toho U a musela se vzít na druhé stanoviště. Pokud se vzadu zapomene, tak pomůže čtrnáctka stranový klíč. Tím se dá směr přestavit také. :) Tak je to správně. Tedy alespoň na starých lokomotivách, kde je tato mechanická reverzní páka. Jinak by to nemohlo fungovat, protože nemohou být současně otevřené vlakové brzdy na obou stanovištích. To by vzduch letěl ven. Někdy se to stalo. Velký sykot při otevření dakovky. Aha vzadu není zavřená vlaková. Tak poklusem 400m na zadní stanoviště :) Ale ten poklus platil, když se vzadu zapomněla přídavná nebo zapomenuté navolené otevřené dveře. To se zjistilo, až výpravčí dával odjezd. :) Ale já si vozíval ve strojovně skládací bicykl (Eska turbo - přepracované kolo na 10 převodů), tak jsem jej využíval i k tomuto. Po peroně 30 a smykem do posledních dveří pantografu. :) :) To byly tenkrát časy.

Ahoj. Nahraj video. Há jsem se s ničím takovým setkal naposledy v MSTS. Ale to jsem se neposunul v čase, ale v prostoru ve Vršovicích, kdy jsem před mostem najel na vozy a najednou jsem bul s celou soupravou kus za ním. Nestíhal comp.

Čas se ve hře posouvá taky pomocí Shift+Ctrl+= a Shift+Ctrl+' (vedle backspace), kdy se pak právě pouze změní hodnota, aniž by se hnulo s vlaky.

Dane, zkusil jsem tedy, jak říkáš, že u parních mašin musí být vše ve složce lokomotivy, žádná složka Openrails s engy.
Tak jsem to zkusil přepsat a.....
výsledek je naprosto stejný, páry se nenačtou.
Jinak vlastní rozběh hry je na tomto PC doma dobrý, rozjezd plynulý, ale nejdou zvuky, když točím kolem kontroleru, ostatní zvuky OK, jen proti klasickému OR tam chvíli dejchá brzda sem tam. A když pak jedu k výpravní budově, tak se hra oproti plynulé v klasickém OR trochu škube. Po kliknutí na hlášku od výpravčího hra spadla a tím jsem dojel.
Tady musíš mít úplně jiné nastavení vozidel než je v OR klasickém a hapruje tam něco dalšího. Já si třeba nějak poradím, ale co obyčejný user, který si aktivitu stáhne a už chce jenom jezdit.
zmizele_pary.JPG
Ale jinak se mi v klasickém OR líbí, když čekám, až si šlápne osobák přede mnou, že jej vidím v dáli, jak si to mašíruje. A tady jsou i vidět ty páry v depu.
cekani_na_blok.JPG

Zbyňku, doporučuji aby sis tu páru stáhl znova ze stránek. Protože ta normálně jede a funguje.
Tady jsem si vytvořil aktivitu a zde také jako AI normálně funguje.
1.jpg

Back
Nahoře