Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Možná v lomu - tam je taková dlouhá kolej na odstavování vozů - na konci šturc, vpředu do výhybky....Nicméně, ta zábrana je rozhodně efektní. Ale asi bych jí použil jen někde na vlečce odbočující z širé trati. Ve stanici bych nechal (v roce 1935 již běžně používané) výkolejky.
Jo, ty obrázky jsou zžejmě ze stejného chléva....
S tím já naprosto souhlasím, všechno záleželo na místních poměrech. Já jsem to od konce šedesátých viděl živě, tady na trati 26 (dnes 260), v těch stanicích. Černý závaží u výměny znamenalo, že s ní ručně nepohnu. "Visela" na drátovodu. A určitě dobře víte, jak to měli signalisti "rádi". Nemusel jste se ani snažit hýbat s přestavníkem. Stačilo někde na trati kopnout do drátů. A zvlášť dlouhých někam kilometr k předvěsti. Na stavědle to byla taková rana, že by jeden dostal psotník.Ne ne. Je (bylo) úplně jedno, jestli jsou (byly) výměny stavěny mechanicky pomocí drátovodů nebo motory. Rozdíl je v tom, zda jsou (byly) stavěny ručně na místě nebo z obslužného stanoviště. Místně stavěné mají (měly) závaží černobílé, kdy černá polovina k zemi znamená výhybku v základní poloze. Minimálně od druhé sv. války měly ústředně stavěné výhybky bez ohledu na typ přestavníku (mechanický/ elektromotorický) závaží bílé, žlutá se začala používat někdy v devadesátých letech minulého století.
Milej chlapeček...S tím já naprosto souhlasím, všechno záleželo na místních poměrech. Já jsem to od konce šedesátých viděl živě, tady na trati 26 (dnes 260), v těch stanicích. Černý závaží u výměny znamenalo, že s ní ručně nepohnu. "Visela" na drátovodu. A určitě dobře víte, jak to měli signalisti "rádi". Nemusel jste se ani snažit hýbat s přestavníkem. Stačilo někde na trati kopnout do drátů. A zvlášť dlouhých někam kilometr k předvěsti. Na stavědle to byla taková rana, že by jeden dostal psotník.
Myslím spíš ústředně závorovaná, stejně se k ní muselo a tou pákou jí shodit - takovou bestii jsme měli v Záhoří, jen bez návěstidla - to už nebylo v módě.Tak výkolejka asi bude lepší řešení. Jsou tu i dvě varianty, místně a ústředně ovládaná.
Výkolejka 1921 Výkolejka popis Výkolejka foto 1953
U toho posledního odkazu je zajímavá návěstní svítilna výkolejky, je totiž totožná, jako ta výměnová.![]()
Kam s kolejovou zábranouMyslím spíš ústředně závorovaná, stejně se k ní muselo a tou pákou jí shodit - takovou bestii jsme měli v Záhoří, jen bez návěstidla - to už nebylo v módě.

Když už byla řeč o historických reliktech - padla zmínka (Tom) o tom, že by bylo k použití vzdálenostní návěstidlo - to by se perfektně hodilo jako vjezdové do Zapadlé. A nebylo by to nic proti ničemu - ještě v Dodatku k protektorátnímu návěstnímu předpisu (1943) str.42 je vedeno jako Za-501 Krycí terč: Stůj! Další jízda je dovolena až po zrušení návěsti ve službě v obvodech ředitelství Praha, Hradec Králové, Olomouc. Tak proč ne v roce 1935 v Zapadlé?větší fotky z NP D-1 (1939)
Tak jsem tu kisnu trochu předělal, výhybka je animovaná a v noci svítí.
Teď je hokej!Bravo!!!! Teď ještě zábranu a výkolejku a...![]()
7:3 vedem.Teď je hokej!
BRAVO i Vám!!! a díky!!Pane kolego smekám..... Já konečně osadil nové perony od mikuldy a nový přejezd u Dubiny,Zobrazit přílohu 38558Zobrazit přílohu 38559Zobrazit přílohu 38560Zobrazit přílohu 38561 za což mu moc děkuji. Jak se říká " sedlo, jako prdel na hrnec"
Ta Lhota teď vypadá parádně!!Pane kolego smekám..... Já konečně osadil nové perony od mikuldy a nový přejezd u Dubiny,Zobrazit přílohu 38558Zobrazit přílohu 38559Zobrazit přílohu 38560Zobrazit přílohu 38561 za což mu moc děkuji. Jak se říká " sedlo, jako prdel na hrnec"