Zapadlá 1935

Nicméně, ta zábrana je rozhodně efektní. Ale asi bych jí použil jen někde na vlečce odbočující z širé trati. Ve stanici bych nechal (v roce 1935 již běžně používané) výkolejky.
Možná v lomu - tam je taková dlouhá kolej na odstavování vozů - na konci šturc, vpředu do výhybky....

Ne ne. Je (bylo) úplně jedno, jestli jsou (byly) výměny stavěny mechanicky pomocí drátovodů nebo motory. Rozdíl je v tom, zda jsou (byly) stavěny ručně na místě nebo z obslužného stanoviště. Místně stavěné mají (měly) závaží černobílé, kdy černá polovina k zemi znamená výhybku v základní poloze. Minimálně od druhé sv. války měly ústředně stavěné výhybky bez ohledu na typ přestavníku (mechanický/ elektromotorický) závaží bílé, žlutá se začala používat někdy v devadesátých letech minulého století.
S tím já naprosto souhlasím, všechno záleželo na místních poměrech. Já jsem to od konce šedesátých viděl živě, tady na trati 26 (dnes 260), v těch stanicích. Černý závaží u výměny znamenalo, že s ní ručně nepohnu. "Visela" na drátovodu. A určitě dobře víte, jak to měli signalisti "rádi". Nemusel jste se ani snažit hýbat s přestavníkem. Stačilo někde na trati kopnout do drátů. A zvlášť dlouhých někam kilometr k předvěsti. Na stavědle to byla taková rana, že by jeden dostal psotník.

S tím já naprosto souhlasím, všechno záleželo na místních poměrech. Já jsem to od konce šedesátých viděl živě, tady na trati 26 (dnes 260), v těch stanicích. Černý závaží u výměny znamenalo, že s ní ručně nepohnu. "Visela" na drátovodu. A určitě dobře víte, jak to měli signalisti "rádi". Nemusel jste se ani snažit hýbat s přestavníkem. Stačilo někde na trati kopnout do drátů. A zvlášť dlouhých někam kilometr k předvěsti. Na stavědle to byla taková rana, že by jeden dostal psotník.
Milej chlapeček...:-) Herodes, to byl král! :)

Tak výkolejka asi bude lepší řešení. Jsou tu i dvě varianty, místně a ústředně ovládaná.
Výkolejka 1921 Výkolejka popis Výkolejka foto 1953
U toho posledního odkazu je zajímavá návěstní svítilna výkolejky, je totiž totožná, jako ta výměnová.:)
Myslím spíš ústředně závorovaná, stejně se k ní muselo a tou pákou jí shodit - takovou bestii jsme měli v Záhoří, jen bez návěstidla - to už nebylo v módě.

Myslím spíš ústředně závorovaná, stejně se k ní muselo a tou pákou jí shodit - takovou bestii jsme měli v Záhoří, jen bez návěstidla - to už nebylo v módě.
Kam s kolejovou zábranouTisovec.jpg
Když už si s ní Tom dává práci (a má pravdu, že je efektní) měla by být vidět. Podle mého je Tisovec přesně to místo, kam patří - jezdit (a možná i posunovat) tudy bude každý hráč... Výkolejky bych dal na obě vlečkové koleje (lom i fabrika na benzín) ale hned na hranice stanice. Chodit by měla s tou ranžíršajbou. Stačí vždy jedna - kryje stanici (na vlečce ať si vyvádí co chtějí, tam je to v režii vlečkaře, i když obsluhu provádí náležitosti ČSD...)

Tak jsem trochu prozkoumal návěstní soustavu ze Zlatohorky a vytáhnul z ní ruční výkolejku. Výkolejka se překlápí v závislosti na přestavení výměny. Ve Zlatohorce jsou také použité manuálně přestavované výměny i ten samý typ. Udělám pokus na trati Vlečka OR a uvidím, jestli to bude fungovat.
Zde je zápis výkolejky ze souboru " sigcfg.dat " a " sigscr.dat".
zápis sigscr.dat

SignalShape (
"vykolejkaP.s"
"Výkolejka P-rucní"
SignalSubObjs ( 2
SignalSubObj ( 0
"Vykol" "Výkolejka"
SigSubType ( SIGNAL_HEAD )
SignalFlags ( DEFAULT )
SigSubSType ( "VYKOL" )
)
SignalSubObj ( 1
"Main" "Main"
SigSubType ( DECOR )
SignalFlags ( DEFAULT )
)
)
)
SignalShape (
"vykolejkaL.s"
"Výkolejka L-rucní"
SignalSubObjs ( 2
SignalSubObj ( 0
"Vykol" "Výkolejka"
SignalFlags ( DEFAULT )
SigSubSType ( "VYKOL" )
)
SignalSubObj ( 1
"Main" "Main"
SigSubType ( DECOR )
SignalFlags ( DEFAULT )
)
)
)
)
ScriptFiles (
ScriptFile ( sigscr.dat )
)

zápis sigcfg

SignalType ( "VYKOL"

SignalFnType ( DISTANCE )
SignalLightTex ( "mtex" )
SemaphoreInfo ( 1 )
SignalFlags ( SEMAPHORE )

SignalLights ( 1
SignalLight ( 0 "Cerne svetlo"
Position ( 0 0 0 )
Radius ( 0.001 )
SignalFlags ( SEMAPHORE_CHANGE )
)
)
SignalDrawStates ( 2
SignalDrawState ( 0 "V_Uzavr"
DrawLights ( 1
DrawLight ( 0 )
)
SemaphorePos ( 0 )
)
SignalDrawState ( 1 "V_Otevr"
DrawLights ( 1
DrawLight ( 0 )
)
SemaphorePos ( 2 )
)
)
SignalAspects ( 0 )
)

SignalShape (
"vykolejkaP.s"
"Výkolejka P-rucní"
SignalSubObjs ( 2
SignalSubObj ( 0
"Vykol" "Výkolejka"
SignalFlags ( DEFAULT )
SigSubSType ( "VYKOL" )
)
SignalSubObj ( 1
"Main" "Main"
SigSubType ( DECOR )
SignalFlags ( DEFAULT )
)
)
)
SignalShape (
"vykolejkaL.s"
"Výkolejka L-rucní"
SignalSubObjs ( 2
SignalSubObj ( 0
"Vykol" "Výkolejka"
SignalFlags ( DEFAULT )
SigSubSType ( "VYKOL" )
)
SignalSubObj ( 1
"Main" "Main"
SigSubType ( DECOR )
SignalFlags ( DEFAULT )
)
)
)
)
ScriptFiles (
ScriptFile ( sigscr.dat )
)

výkolejka Kolštýn.jpg

Tak chybička se vloudila. Zápis v sigscr.dat je správně tento :
SCRIPT VYKOL

extern float block_state ();
extern float draw_state;

if ( block_state () ==# 2 )
draw_state = 0;
else draw_state = 1;

větší fotky z NP D-1 (1939)
Když už byla řeč o historických reliktech - padla zmínka (Tom) o tom, že by bylo k použití vzdálenostní návěstidlo - to by se perfektně hodilo jako vjezdové do Zapadlé. A nebylo by to nic proti ničemu - ještě v Dodatku k protektorátnímu návěstnímu předpisu (1943) str.42 je vedeno jako Za-501 Krycí terč: Stůj! Další jízda je dovolena až po zrušení návěsti ve službě v obvodech ředitelství Praha, Hradec Králové, Olomouc. Tak proč ne v roce 1935 v Zapadlé?

Back
Nahoře