CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Fíra dveře odblokuje, cestující je otevře, fíra je centrálně zavře. Cestující je teoreticky může zavřít, ale jde to ztuha, dveře na to nejsou navrženy. Na jedné 810 jsem viděl tlačítko na zavření, ale to jsou samo-domo úpravy jednoho depa.
Pokud nejsou dveře zavřené, nejde zařadit rychlost (relé B6), ale z výroby to tak nebylo, takže dřív se mohly vlaky rozjíždět s otevřenými dveřmi (krásně je to vidět třeba ve filmu Trhák).

Fíra dveře odblokuje, cestující je otevře, fíra je centrálně zavře. Cestující je teoreticky může zavřít, ale jde to ztuha, dveře na to nejsou navrženy. Na jedné 810 jsem viděl tlačítko na zavření, ale to jsou samo-domo úpravy jednoho depa.
Pokud nejsou dveře zavřené, nejde zařadit rychlost (relé B6), ale z výroby to tak nebylo, takže dřív se mohly vlaky rozjíždět s otevřenými dveřmi (krásně je to vidět třeba ve filmu Trhák).
Mikuldo dík, přesně tak si to pamatuju, právě, že vím, že ty dveře moc zavřít nešly, jako když jsem jezdil jako děcko, vlastně vůbec. Zatím jsem mechaniku u nového ladění nezkusil, teď opravuji aktivitu z Břeclavi do Lednice a zpět. Tak uvidím.

Jetsli jsem ale správně pochopil, tak při dojezdu k perónu stisknu kl.: "Q", tím odblokuji a paxové nastupují (asi sám ORCZ ví, kde je perón). Pak je zatím paxové zavřou a já zajistím "Shift+Q", takže už není rozlišeno na fírovi, zda pravé, či levé. Ale nevím, teď se učím. Takže, aby to bylo správně, dle reálnosti provozu, mělo by se nastavit, že odblokuji, paxové otevřou, ale už nezavřou a zavřu je já klávesou bloku dveří. Tedy "Shift+Q". Takhle by to bylo dokonalé.

Pak je zatím paxové zavřou a já zajistím "Shift+Q", takže už není rozlišeno na fírovi, zda pravé, či levé. Ale nevím, teď se učím.
Právě strany rozlišovat musíš, je to i v ReadMe. ;) Při Q levá strana, při shiftu zablokuješ a při dalším shift Q odblokuješ pravou stranu. Nebo naopak, ještě jsem si to nezapamatoval... :) Máš to vlastně jako nová světla nebo nové ovládání sběračů. Kdyžtak zkus při zkoušení všech funkcí sledovat i přepínače přímo na pultu a uvidíš, co který dělá a jak to funguje. ;)

Tak a daleko závažnější věc a to je chyba v include a opravit neumím. Aktivita v manual coupling a po najetí na vozy:
Prolínají se nárazníky, takže je špatně rozměr v include:
prolinani001.jpgprolinani002.jpg

A tohle je asi něco v ORCZ, po najetí na vozy není zatažena ani u jednoho ruční brzda?!
prolinani003.jpg

A světla nesedí taky a co je nejhorčí, máme tak krásně udělané žárovky a je tam jakási bílá placka:
Pack ORCZ
svetla.jpg
Vozy RicarCZ
svetla2.jpg

Tohle je 100 a 1. Opět Include pro všechny 810+010. Ty světla to chce spravit taky. Přeci kvalita ORCZ je jinde, ta nesdící placka je MSTSácká jako prase. :) Kruci, to to nikdo neměl na testech...

Include soubory jsou vlastně jako společné sekce engu. Takže když otevřeš include "810_udaje.inc" (jen příklad, názvy include souborů pro 810 jsem ještě nezkoumal) tak se dostaneš do sekce, kde je uvedena i délka vozu. "810_svetla.inc" zase bude sekce světel. A pokud se vyznáš v ENG-u, tak include soubory zvládneš taky. ;)

No, do tohodle se mi vrtat fakt nechce. :) Ale abych jen nekritizoval, jízda fakt parádní. Tuhle aktivitu asi hned pošlu k vydání, jakmile ji opravím:
akt.jpg

Ten problém s nárazníky mám pro změnu na Bbdgmee, tam mi ale nárazníky jdou naopak do sebe, ne od sebe. Už je to nějakou dobu a začalo to z ničeho nic, nevím proč. Nic jsem s tím nedělal a žádný jiný Bbdgmee, který by mi to mohl přepsat, jsem nestahoval. :rolleyes:

K těm 810: (kromě velkých díků, těším se :p) na "našich" čerčanských, vždy perfektních motorech ty dveře šly zavírat i ručně, vzduchový válec se po otevření vyprázdnil. Když byly promazané, šlo to dobře, až na to, že na tuhle manipulaci nebyla moc navržena klika, takže to pochopitelně jde, ale člověk to za sebou tak divně tahal.
Ad předmazávání motoru: Tenhle motor nepředmazává. Startuje se rovnou, je to Liaz ML 634 z autobusu Šx11, mají spolu společného i mnoho dalšího. Převodovku s úpravami, hydraulický regulační blok, atd. atd. Vzduchařina, elektřina a samostatný chladič převodovky, jsou pochopitelně u 810 jiné.
Předehřívá se teplovodním bufíkem, později dostaly elektronicky řízený Eberspächer a většina, ne-li už všechny 810, umí i temperovat vodu na 20°C z elektrického externího napájení - nutno navolit v rozvaděči. Taky se při těchto úpravách objevilo dochlazování oběhovým čerpadlem z akumulátorů. Zapíná a vypíná se samočinně, po letním dojezdu vždycky chvilku běží a honí vodu blokem motoru.
Samozřejmě to platí pro klasiky 810. Ty "přeturbené" mají kromě motoru, turba a elektronického ovládání výkonu zase všechno jinak. A klasik už je minimum, ČD mají tuším až na pár výjimek už jen remotorizace. Tak za ně buďme v simu rádi.:)

Ten problém s nárazníky mám pro změnu na Bbdgmee, tam mi ale nárazníky jdou naopak do sebe, ne od sebe. Už je to nějakou dobu a začalo to z ničeho nic, nevím proč. Nic jsem s tím nedělal a žádný jiný Bbdgmee, který by mi to mohl přepsat, jsem nestahoval. :rolleyes:
Je potřeba přepsat v inc "Bbdgmee_udaje.wag" délku vozu. Z aktuální na tu, co má psanou i na rámu. Tuším, že 26,4 metru?

Vozy už řešíme s Dodem, dále se k tomu vracet zde už nebudu a více strojvedoucích mi potvrdilo, dveře zavírat z kabiny. Takže pokud to časem půjde nějak udělat, tak:
1. Odjistit a oaxové otevřou.
2. Až při zajištění se dveře zavřou.

Ahoj, tak jsem to rozjel. Ale stejně, je to zase přesně obráceně, vidí podsložku "OpenrailsCZSK", ale pokud je tam pouze "Openrails", tak tu podsložku nevidí. Já měl za to, nekde jsem četl, že:
1. hledá podložku OpenrailsCZSK
2. pokud ji nevidí, jledá podložku Openrails
3. pokud nevidí ani tu, jde do koženového aresáře modelu

A ještě dotaz, k čemu slouží to 2. okno?
tsre2.jpg

A ve složce "BP" už máš složky "Routes, Trains,..."?
Ne ty cesty tam jsou odněkud zadané, já jedu s klasickým MSTS, takže cesta k MSTS a vozy mám v trainsetu, to už jsem rozjel, spíš mne udivilo, že pokud má model jen složku Openrails, tak ji Con Editor nevidí. Nevím.

k čemu slouží to 2. okno?
To okno si vieš vypnúť tak že dáš "View" a zvolíš "Consist Units" To okno je fajn ja to používam stále pri tvorbe súprav lebo tam vidíš napísané vozne čo máš v consiste. A keď ti nejaký vozeň v súprave chýba tak ho máš označený ako BROKEN a vieš že ho treba vymeniť.

Ne ty cesty tam jsou odněkud zadané, já jedu s klasickým MSTS, takže cesta k MSTS a vozy mám v trainsetu, to už jsem rozjel, spíš mne udivilo, že pokud má model jen složku Openrails, tak ji Con Editor nevidí. Nevím.
Cesta se snad nastavuje v settings.txt, ne?

Back
Nahoře