Ten problém s nárazníky mám pro změnu na Bbdgmee, tam mi ale nárazníky jdou naopak do sebe, ne od sebe. Už je to nějakou dobu a začalo to z ničeho nic, nevím proč. Nic jsem s tím nedělal a žádný jiný Bbdgmee, který by mi to mohl přepsat, jsem nestahoval.
K těm 810: (kromě velkých díků, těším se

) na "našich" čerčanských, vždy perfektních motorech ty dveře šly zavírat i ručně, vzduchový válec se po otevření vyprázdnil. Když byly promazané, šlo to dobře, až na to, že na tuhle manipulaci nebyla moc navržena klika, takže to pochopitelně jde, ale člověk to za sebou tak divně tahal.
Ad předmazávání motoru: Tenhle motor nepředmazává. Startuje se rovnou, je to Liaz ML 634 z autobusu Šx11, mají spolu společného i mnoho dalšího. Převodovku s úpravami, hydraulický regulační blok, atd. atd. Vzduchařina, elektřina a samostatný chladič převodovky, jsou pochopitelně u 810 jiné.
Předehřívá se teplovodním bufíkem, později dostaly elektronicky řízený Eberspächer a většina, ne-li už všechny 810, umí i temperovat vodu na 20°C z elektrického externího napájení - nutno navolit v rozvaděči. Taky se při těchto úpravách objevilo dochlazování oběhovým čerpadlem z akumulátorů. Zapíná a vypíná se samočinně, po letním dojezdu vždycky chvilku běží a honí vodu blokem motoru.
Samozřejmě to platí pro klasiky 810. Ty "přeturbené" mají kromě motoru, turba a elektronického ovládání výkonu zase všechno jinak. A klasik už je minimum, ČD mají tuším až na pár výjimek už jen remotorizace. Tak za ně buďme v simu rádi.