CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Proč zmizel ten "záškub převodovky, cuknutí" po stisku kl. "O"? To bylo blbě?
Při rozjezdu? To jsem právě připomínkoval, že převodovka bouchne, až když zařadí. A když se stiskne O při stojícím vlaku, tak nezařadí, dokud se neposune koule a nesepne mikrospínač pod ní. Nad 15 km/h zařadí i při kouli ve volnoběhu. :cool:

Jojo, v tunelech mi prší a sněží taky. Zvuk motoru 810 občas úplně vypadne, ale teď po aktualizaci už to zase nedělá.

Jasně, malinko se akorát změnilo, že když dám tah na 5%, třeba při popojíždění v depu, tak motorák nezabírá a musím vždy na 10% mrda převodovky a zase dolů. To samé u přibližování na vozy. Ale asi to tak má být. Na aktivity to vliv nemá.

Skúste si stiahnuť aktualizáciu balíčku Diesel Pack a MSV 754 kde Igor ešte asi pred mesiacom upravil nejaké veci aj čo sa týka chladenia. Moja chyba, zabudol som to aktualizovať.
Sice se ohledně tohohle ozývám docela pozdě (neměl jsem moc čas na Open Rails a tuhle opravu jsem musel důkladně otestovat), ale můžu potvrdit, že oprava zabrala. Teď už se Brejlovec nezačne tak rychle "vařit" a to i když má za sebou nečinnou elektriku + 5 osobních vozů.
Ale bacha! To neznamená, že se Brejlovec vůbec nemusí začít "vařit." I po týhle opravě stačí Brejlovci docela naložit, nechat ho funět na plný výkon a už se spalovák "vaří."

Možná si tady někdo z vás vzpomene na případ z reality, kdy se nějakému dieselu (jakémukoliv) "uvařil" spalovák. Nemuselo to být jen kvůli tomu, že by ho fíra nechtíc "uvařil" svým stylem řízení, ale příčinou mohlo být něco jiného např. něco se pokazilo na chladícím okruhu, spalovák samotný na tom nebyl zrovna 2x dobře, nebo něco bylo s olejem.

Zažil som 770 bez vody v chladiči ( otočná bočná lamela nejako vyskočila a prerazila chladič ), na voľnobeh v pohode motor išiel, spravili sme postrk na Lamač ( cca 8km, 10 promile stúpanie ) a návrat domov. Lokomotívy ČKD nemali tendenciu sa prehrievať ani vo výkone. 735 varili pokiaľ neboli vo výkone ( paradoxne), lebo bol slabší obeh vody pri nižších otáčkach. Na prehrievanie trpia napr 812, pre zanesenie chladičov bordelom z trate a následnou slabou údržbou.

Tak 810 přeinstalovány, všechny ostatní 809/810 z trainsetu a stále kvoká, stále kvoká... Tedy - stále houká min. 2 sekundy. Tak nevím, kde je co špatně. Asi bych musel smazat všechny commons apod. A to dělat nebudu. Tak někde je pořád zakopaný pes. :(

Teď už se Brejlovec nezačne tak rychle "vařit" a to i když má za sebou nečinnou elektriku + 5 osobních vozů.
Ale bacha To neznamená, že se Brejlovec vůbec nemusí začít "vařit." I po týhle opravě stačí Brejlovci docela naložit, nechat ho funět na plný výkon a už se spalovák "vaří."
Nevím, proč se tady stále píše o "vaření" dieselů a jako příklad těžkého vlaku se udává elektrika a 5 vozů. ( což odpovídá přibližně hmotnosti vlaku o 7 vozech ). Na rovinatých tratích kdysi tahaly brejlovci i 15ti vozové rychlíky, běžně kolem 12 vozů. V kopcích norma podle velikosti stoupání pochopitelně klesala.
A teď k chlazení - pokud byla lokomotiva bez závad, mohla jet na plný výkon stále, chladící soustava na to byla vyprojektována a ve dlouhém zkušebním provozu prototypů testována. Pokud v té době se ukázal nějaký problém, došlo k dodatečným úpravám.
Je jasné, že pak v provozu docházelo ke zhoršení stavu a záleželo na údržbě jak moc ( čištění chladících článků a pod ). V současné době je stav údržby asi výrazně horší, ale ani to by nemělo vést k uvaření, pokud se ze stanovišť neodstranil teploměr. Protože to jsou základní části práce strojvůdce - kontrola teploty za jízdy a při vhodném zastavení kontrola množství vody v chlad. okruhu. A pokud je tak vážný problém, který může poškodit motor, konečná.

15.vozové rychlíky, ale jen s parním vytápěním, nebo dvojmo? Protože topný alternátor je počítán na krmení snad max. 7 vozů.:rolleyes: Stejně si nedovedu představit, že s tím ta mašina hnula.

Nevím, proč se tady stále píše o "vaření" dieselů a jako příklad těžkého vlaku se udává elektrika a 5 vozů. ( což odpovídá přibližně hmotnosti vlaku o 7 vozech ).
No tou větou "I po týhle opravě stačí Brejlovci docela naložit, nechat ho funět na plný výkon a už se spalovák vaří." jsem nemyslel konkrétně to řazení elektrika + 5 vozů, ale něco úplně jiného, třeba nějaký těžký Pn vlak.
A teď k chlazení - pokud byla lokomotiva bez závad, mohla jet na plný výkon stále, chladící soustava na to byla vyprojektována a ve dlouhém zkušebním provozu prototypů testována. Pokud v té době se ukázal nějaký problém, došlo k dodatečným úpravám.
Tohle jsem samozřejmě bral v potaz, když jsem psal tu zpětnou vazbu ohledně opravy chlazení u dieselů v diesel packu. A i v dotazu, zdali někdo v realitě zažil "uvaření" dieselu jsem dodal, že "uvaření" spalováku nemusel způsobit fíra svým nevhodným stylem řízení, ale že se něco vážně pokazilo na chladícím okruhu spalováku (voda neobíhala, vytekla), spalovák samotný na tom nebyl zrovna 2x dobře, nebo se něco stalo s olejem (byl starý/vyjetý, vytekl, nedostával se, kam měl).
A pokud je tak vážný problém, který může poškodit motor, konečná.
No tak to si přečti ten Nebulusův příběh, jak jel s Čmeldou, kterému vytekla všechna voda z chladícího okruhu. Docela zázrak, že to spalovák ve Čmeldovi ustál bez škod. Upřímně, pokud by se mi u dieselu stalo to, co Nebulusovi a já bych to nějak zjistil třeba za jízdy, hned zastavuju s vlakem na vhodném místě, stopuju spalovák, a nikam s tím dieselem nejedu, dokud ho někdo nedá do kupy.

Ahoj Iciku, poněvač nelze vkládat obrázky do SZ, tak musím zde. Jde o ten revers, jak jsme si psali. U tvorby aktivit, revers nesmí být definovaán do poloviny nástupiště (mezi modré čáry), poněvač ti editor aktivit nenabídne název stanice:
revers001.jpg

Revers musí být umístěn až za celým nástupištěm, minimálně na modré čáře té 2. ve směru jízdy, pak editor aktivit stanici nabídne, jiné varianty jsou velmi nespolehlivé.
revers002.jpg

Kdysi se zatrávala hned první stanice v seznamu.
Ale pal to čert, tak se bude otevírat na druhé straně (co jsme řešili, kvůli jinému bordelu, co pak dělal ORCZ), ale co mne udivuje, je tohle a to dobře není:
revers003.jpgrevers004.jpgrevers005.jpg
Tohle nikdy bordel nedělalo.

Matěj B.: Takže sis třetím odstavcem odpověděl na druhý - pokud obsluha stroje není úplně levá, všimne si dřív, že je problém s chlazením a spalovák stopne. K havárii dieselu tudíž normální obsluhou nedojde.
----------------------------
Ještě dodatečná prosba-nápad Icikovi na 810: "BUCH" převodovky, resp. soustrojí převodovky, kardanu, nápravové reverzační převodovky... se teď po úpravách ozývá při 15 km/h. Takže generování zvuku "BUCH" je v simulátoru vázáno na to přemostění mikrospínače při 15 km/h.
Pro nejkorektnější chování toho zvuku v simulaci - šel by BUCH navázat nejlépe na prvotní rozsvícení kontrolky I. zařazeného stupně? Což je vlastně ten první moment zapnutí přenosu tažné síly z motoru na nápravu. V podstatě by to kopírovalo realitu a když se potom za jízdy přeřadí a kontrolka I. stupně zhasne, zvuk se už neobjeví ani po obsloužení přepínače N-J, ani při přesuvu plynové páky. Je to trochu reálnější. Když se pak soukolí otáčí a znovu se řadí, už to takovou ránu nevydá. Na druhou stranu, v tom 1. stupni ať si to bouchá s kontrolkou - jízda je pomalá, rázy pohonu na soukolí jsou po přidání výkonu z volnoběhu větší.

...nevím, přijde mi to realističtější navázat to na rozsvícení I. stupně, než teď mít BUCH při rozjezdu ve stálém záběru navázaný na 15 km/h... Co myslíte ostatní? ...Teda, když to ovšem zase nerozhodí tu funkci přemostění. :rolleyes:

Matěj B.: Takže sis třetím odstavcem odpověděl na druhý - pokud obsluha stroje není úplně levá, všimne si dřív, že je problém s chlazením a spalovák stopne. K havárii dieselu tudíž normální obsluhou nedojde.
----------------------------
Ještě dodatečná prosba-nápad Icikovi na 810: "BUCH" převodovky, resp. soustrojí převodovky, kardanu, nápravové reverzační převodovky... se teď po úpravách ozývá při 15 km/h. Takže generování zvuku "BUCH" je v simulátoru vázáno na to přemostění mikrospínače při 15 km/h.
Pro nejkorektnější chování toho zvuku v simulaci - šel by BUCH navázat nejlépe na prvotní rozsvícení kontrolky I. zařazeného stupně? Což je vlastně ten první moment zapnutí přenosu tažné síly z motoru na nápravu. V podstatě by to kopírovalo realitu a když se potom za jízdy přeřadí a kontrolka I. stupně zhasne, zvuk se už neobjeví ani po obsloužení přepínače N-J, ani při přesuvu plynové páky. Je to trochu reálnější. Když se pak soukolí otáčí a znovu se řadí, už to takovou ránu nevydá. Na druhou stranu, v tom 1. stupni ať si to bouchá s kontrolkou - jízda je pomalá, rázy pohonu na soukolí jsou po přidání výkonu z volnoběhu větší.

...nevím, přijde mi to realističtější navázat to na rozsvícení I. stupně, než teď mít BUCH při rozjezdu ve stálém záběru navázaný na 15 km/h... Co myslíte ostatní? ...Teda, když to ovšem zase nerozhodí tu funkci přemostění. :rolleyes:
Tohle je v sms ve zvucích. Pokud ti to vadí, sniž si tam tu hlasitost. ;)

Tak 810 přeinstalovány, všechny ostatní 809/810 z trainsetu a stále kvoká, stále kvoká... Tedy - stále houká min. 2 sekundy. Tak nevím, kde je co špatně. Asi bych musel smazat všechny commons apod. A to dělat nebudu. Tak někde je pořád zakopaný pes. :(
Ahoj, asi jsem na zakopaného psa narazil, u různých modelů je různé směrování zvuků ;) Tam, kde je tohle směrování zvuků - Sound ( "../../common.snd/snd810IH/810cab-ORCZ.sms" ), funguje i krátká houkačka - např. CD810/810000. A tam, kde je tohle směrování zvuků -
Sound ( "../../common.snd/snd_M152/810cab_IH-ORCZ.sms" ), tak mi taky krátce nehouká - CD_810/CD/810060 ;)

Ahoj, asi jsem na zakopaného psa narazil, u různých modelů je různé směrování zvuků ;) Tam, kde je tohle směrování zvuků - Sound ( "../../common.snd/snd810IH/810cab-ORCZ.sms" ), funguje i krátká houkačka - např. CD810/810000. A tam, kde je tohle směrování zvuků -
Sound ( "../../common.snd/snd_M152/810cab_IH-ORCZ.sms" ), tak mi taky krátce nehouká - CD_810/CD/810060 ;)
A sakra! Díky za nakopnutí a radu.;) Já to všechno přesměruju, až z toho bude peří lítat. Ta jenomdlouhá houkačka mě totiž děsně sssssss... :D

Jinak na těch videích je jeden z nejzajímavějších provozů 809 Neratovice-Čelákovice, dokonce v Brandýse byl jeden čas (jestli je to ještě teď nevím) zavedený takový srandaproces, že na fírcimře tam měl každý turnusový fíra svou podepsanou postel. A protože si do různých postelí lehali různí fírové letmo, kteří to neznali, tak tam zavedli ještě další postel, kterou nadepsali "postel letmo" a k ní deníček, do kterého se každý zapsal, když tam spal.:D A v Neratovice-město, byl přejezd krytý návěstidlem, které si stavěl fíra dálkovým ovladačem. Ten se někdy rozblikal, jindy trochu stávkoval, mezitím se odbavil nástup, návěstidlo se postavilo a šup do Kostelce a Brandejsa. A které město se taky může pochlubit vlakem de facto uprostřed náměstí. Ale to už je zase OT.

A jó! Dobrý postřeh! Nechápu, jak jsem tohle mohl přehlédnout, když jsem ten post psal?! :D (-‸ლ)

15.vozové rychlíky, ale jen s parním vytápěním, nebo dvojmo? Protože topný alternátor je počítán na krmení snad max. 7 vozů.:rolleyes: Stejně si nedovedu představit, že s tím ta mašina hnula.
Lokomotivy 753 to tahaly celý rok, 754 zvládaly vytopit až 10 vozů a tak se na topnou sezónu při delších vlacích dávaly 2 stroje. Z Bratislavy do Púchova jezdily dvojmo celý rok. 749, které mají nižší výkon topného alternátoru zvládaly 7 vozů. Pokud jste najeli na předtopenou soupravu ( při přepřahu nebo vytopenou stojanem ) pak se topný proud měnil podle toho jak zapínaly termostaty ve vozech. Při běžné zimě se to pohybovalo kolem poloviny vozů ( na jeden vůz byl topný proud kolem 10A ).
Mimo topnou sezónu se topné spojky nepropojovaly. Kolem roku 1987 začaly na ČSD přicházet vozy Amee a Bmee ( se silným žlutým pruhem na bočnicích ), které už měly nabíjení vozové baterie z elekt. vytápění a proto musely být topné spojky na těchto vlacích propojeny celoročně.
Jo a ještě se omlouvám se za znečištění tohoto vlákna nesouvisejícím tématem.

A sakra! Díky za nakopnutí a radu.;) Já to všechno přesměruju, až z toho bude peří lítat. Ta jenomdlouhá houkačka mě totiž děsně sssssss... :D

Jinak na těch videích je jeden z nejzajímavějších provozů 809 Neratovice-Čelákovice, dokonce v Brandýse byl jeden čas (jestli je to ještě teď nevím) zavedený takový srandaproces, že na fírcimře tam měl každý turnusový fíra svou podepsanou postel. A protože si do různých postelí lehali různí fírové letmo, kteří to neznali, tak tam zavedli ještě další postel, kterou nadepsali "postel letmo" a k ní deníček, do kterého se každý zapsal, když tam spal.:D A v Neratovice-město, byl přejezd krytý návěstidlem, které si stavěl fíra dálkovým ovladačem. Ten se někdy rozblikal, jindy trochu stávkoval, mezitím se odbavil nástup, návěstidlo se postavilo a šup do Kostelce a Brandejsa. A které město se taky může pochlubit vlakem de facto uprostřed náměstí. Ale to už je zase OT.
Pokud výpravčí v Nera na JOP postaví od cesťáku až za odjezd postaví se na cesťáku i na odjezdu volno. Pokud se postaví jen od cesťáku k odjezdu na zastávku, na cesťáku se rozsvítí výstraha a odjezd na městě si staví fíra pagerem. Je to kvuli tomu kdyby bylo hodně lidí a prodaval lístky, nedržel dlouho frekventovaný přejezd za zastávkou.

Zdravím. Mám prosbu. Nainstaloval jsem včera pack 810 a mám i OR CZ/SK. A u 810 mám nefunkční rychloměr. Cvakání rychloměru slyším, ale ručička nic. Poraďte prosím v čem by mohla být chyba. Díky

Back
Nahoře