Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
A v trati 042 ti to také bliká? Tam to funguje parádně bez bliknutí.
Pro klid duše jsem ještě vyzkoušel to samé v ORCZSK včerejší verze. Pro lepší pochopení problému jsem nahrál krátké video. Bohužel mi v práci nefunguje Game bar ( když jej vynutím, tak to chce aktualizaci na MS a tam se dozvím, že neexistuje. Že by začátek nepodpory W10? ) Tak jsem to nahrál ajfóónem. I tady vidíte tu barevnou hudbu. Nelepší je ten svah vlevo, čas 0:45 Kam se hrabou blikající vánoční ozdoby. Nízké křoviny jsou OK.

Zkoušel jsem různá nastavení graf. karty (vyhlazování, filtrování), vypínal jsem instanci modelu a snižoval detaily stínů a detaily objektů a nikdy mi to nezačalo blikat. :rolleyes:

a nikdy mi to nezačalo blikat.
Asi monituruješ jiný model. Nejedná se o nízkou trávu, ale o křoviny NR_Gras_LN01_01.s s těmi žlutými, červenými i fialovými plody. Ale bliká to i u jen zelené. Tedy všechny varianty tohoto křoví. Já si spíš myslím, že je tam chyba v modelu, kde se překrývají polygony. Pokud udělám takový model s polygony přes sebe, tak to pak problikává. Tedy model rozebrat a zkontrolovat a opravit. Kdo to umí? :) Já s rostlinami nemám zkušenosti.

Asi monituruješ jiný model. Nejedná se o nízkou trávu, ale o křoviny NR_Gras_LN01_01.s s těmi žlutými, červenými i fialovými plody. Ale bliká to i u jen zelené. Tedy všechny varianty tohoto křoví. Já si spíš myslím, že je tam chyba v modelu, kde se překrývají polygony. Pokud udělám takový model s polygony přes sebe, tak to pak problikává. Tedy model rozebrat a zkontrolovat a opravit. Kdo to umí? :) Já s rostlinami nemám zkušenosti.
Je pravda, že jsem nikde v trati tyhle konkrétní modely nepoužil, ale v objektech je mám, tak jsem je zkusil zkušebně osadit a žádné blikání, opravdu jsi použil textury, případně i modely z mé trati?

tak jsem je zkusil zkušebně osadit a žádné blikání, opravdu jsi použil textury, případně i modely z mé trati?
Fakt nebliká.
Tak porovnáme. Textury NR_Gras_LN01.ace z 14.11.2023, ostatní 0a2-6 jsou z 10.12.2011. Modely jsou z 10.12.2011. Tak proč mě to bliká a tobě ne. :) Tohle jsou takové drobnosti na kterých se člověk zasekne a hlavní práce stojí.

Dane, ty máš přístup. Vyzkoušej to u sebe. Je tam včerejší verze. Použij vstup Dresden HBF a proklikni na směr Priestewitz. Začínají na Friedrichstadt. Jinde jsem tyto křoví zatím nedával. Tam jsi za minutu.

Jinak jsem model ještě analyzoval v gmax, ale neviděl jsem tam nic abnormálního. Model bez překrývajících se polygonů a dvě textury. Vyexportoval jsem jej znovu a stále kvoká, stále kvoká. Jen jsem jej omylem udělal o 180°obráceně, ale tento model není symetrický v ose, ale má pivot vedle kolejí. Tedy jsem projížděl místy křovím. :)
Udělal jsem fotku, kde je vidět, co způsobuje to blikání. Dělá to ta tráva. Vlevo je výš, vpravo níž nebo zmizí? Textura NR_Gras_LN01.ace až LN06 je tam nestabilní.
2301problikavani.JPG

Nemůže to být typem graf. karty? Vyskytovalo se v D3D hrách a aplikacích občas mnoho problémů a rozdílů mezi Radeony a nVidia, kdy jedni hlásili problémy různých obrazových anomálií (včetně problikávání, horší aniso filtrací textur, výkon v OpenGL apod., záleželo i na verzích Win a ovladačů GK) a druzí reportovali, že jim vše funguje. Nvidia v tom (většinou) patřila k méně problémovým. Nezávisle na formátu textur objektů.

Zkuste různé mašiny, to může dělat filtrování přes sklo. Mám natočeno z jízd různých lokomotiv v OR, že některé objekty na totožném místě dělají "psí kusy", při pohledu ze stanoviště. Zkuste to taky porovnat s pohledem z kamery mimo lokomotivu při jízdě.

Zkuste různé mašiny, to může dělat filtrování přes sklo. Mám natočeno z jízd různých lokomotiv v OR, že některé objekty na totožném místě dělají "psí kusy", při pohledu ze stanoviště. Zkuste to taky porovnat s pohledem z kamery mimo lokomotivu při jízdě.
Což by znamenalo nějaký problém ve formátu textury skla výhledu (alfa kanál, průhlednost, problem s formátem v material editoru při editaci skla atd.), je to spíš otázka testování. Co je v cajku a co ne.

Zkuste to taky porovnat s pohledem z kamery mimo lokomotivu při jízdě.
Ta porovnávací fotka je právě mimo kabinu lokomotivy. proto jsem tam nechal to okno o pauznutí hry, aby každý věděl o co se jedná. Prostě jedna ze dvou textur vypadává. Ale co tohle v modelu může způsobovat, netuším. Proto jsem zkoušel model načíst v gmax, vypadal normálně bez nějakých šíleností. A vyexportoval znovu, ale nic se nezměnilo. Ta jedna textura jak se pohybuji ve hře s kamerou vypadne/naběhne/vypadne/naběhne.

Tak co blikání? Žádné nápady? Ale jak jezdím testovací jízdy, tak mi na odbočení směr Friedrichstadt problikával štěrk náspu podjezdu s modelem opěrné zdi a už mne to také iritovalo. Tak jsem smazal jak most, tak jeden díl opěrné zdi ze stavebnice, které mi tam dělaly tu barevnou hudbu a k modelu dlouhé šestikolejné obloukové zdi pod tratí jsem přilepil model toho odbočení i s myší dírou pro pěší a cyklisty, jak tam má být a ne silniční podjezd. A už tam nic nebliká. Jinak jsem vyzkoušel ten blikající model křoví znovu vyexportovat a je zajímavé, že tak ztmavl (to vedle myší díry). Ale také bliká. Ještě zkusím odmazat to prostřední křoví a nechám jenom trávu, která právě problikává. A uvidím, jestli bude jen blikat nebo úplně mizet. Ale tohle je opravdu metoda pokus a omyl.
2401Dresden.JPG

Tak pokus a omyl. Zkusil jsem odmazat z modelu křoví ty prostřední keře a nechal jenom tu trávu, která bliká. Zkušební jízda a tráva ani nemrkne. Je stabilní. To už vůbec nechápu. A přitom jsem tam jeden nižší prostřední keřík na kraji odmazat zapomněl. Jinak jsem přidal dolů podstavec, protože kolikrát trávou potřebuji překrýt například štěrk a pomohlo by to identifikovat levitující okraje. Ale to je jen test.
2401Trava.JPG
Rozebraný model křoví komplet i s prostředkem vypadá takto. A nevidím žádné plochy, které by byly plošně na sobě.
2501model.JPG

Tak co blikání? Žádné nápady? Ale jak jezdím testovací jízdy, tak mi na odbočení směr Friedrichstadt problikával štěrk náspu podjezdu s modelem opěrné zdi a už mne to také iritovalo. Tak jsem smazal jak most, tak jeden díl opěrné zdi ze stavebnice, které mi tam dělaly tu barevnou hudbu a k modelu dlouhé šestikolejné obloukové zdi pod tratí jsem přilepil model toho odbočení i s myší dírou pro pěší a cyklisty, jak tam má být a ne silniční podjezd. A už tam nic nebliká. Jinak jsem vyzkoušel ten blikající model křoví znovu vyexportovat a je zajímavé, že tak ztmavl (to vedle myší díry). Ale také bliká. Ještě zkusím odmazat to prostřední křoví a nechám jenom trávu, která právě problikává. A uvidím, jestli bude jen blikat nebo úplně mizet. Ale tohle je opravdu metoda pokus a omyl.
Zobrazit přílohu 41477
Pravděpodobně to nikomu jinému nebliká, nejsem to schopný ani nijak nasimulovat a to na různém hw, jakou máš grafickou kartu?

jakou máš grafickou kartu?
Určitě to musí blikat všem. Jen je nutné se dívat na to správné křoví. Ale je možné, že z nějakého jiného pohledu to problém nedělá. protože jsem si všiml, že ojediněle to nebliká.
V práci, kde jsem to blikání objevil mám W10 a RTX2060 Super. Teď to zkouším doma, kde mi funguje i gamebar a mohu přímo nahrávat video, mám W11 a grafiku RTX 4070 Super. A je to stejné. Stále bliká, stále bliká, stále bliká. Není to grafikou, ale modelem.
Tady jsem to nahrál. Napadlo mne to až když jsem projel Friedrichstadt, tak do Coswig je to až odsud. Ale z HBF tam tyto křoviny vlastně ani nejsou.
Ale jinak si říkám. Takový krátký úsek a dva měsíce práce. Ale tady jsem vše modeloval, tedy žádná stavebnice. Už zbývají jen drobné dodělávky. Že by slezinová aktualizace? :) Ale nejprve vyřešit křoví, takhle se mi to nelíbí.

Já se bohužel Zbyňku obávám, že to nebude modelem, ale graf. kartou. To by se muselo nechávat kvůli kompatibilitě všechny textury v primitivním DXT3 formátu, i s alfou. A to už ty dnešní GK moc právě neberou. (nebo spíš - blbě to zobrazují). Na starších GK ti to pojede, ale na těch novějších už trošku hůře. Zlatá nVidia proti pro vždy problematickým Radeonům..

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře