Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Od Josefa jede vše i elektriky.
Tak Dane. Znovu kolovrátek. :) Pro klid duše jsem si zajel začátek aktivity Topírna noc v nejnovějším ORCZSK. Ano, má to Icik velmi pěkné. Puklík je ladění od Josefa. Minulý týden staženo.
Začátek aktivity, najíždím na odstavený vůz. Rychlost 3 km/h a vůz se ode mne odrazil a zastavil se až o zarážedlo. :) Když jsem do toho praštil víc, tak se zapojil. (netuším jestli to tak má být správně, ale vyšší rychlost je opravdu moc) Přejdu na druhé stanoviště (opačnou stranu) hodím směr, ale A D nereaguje. Zůstal jsem stát a co teď? Tak jsem zkusil Ctrl E přejít zpět a dal jsem pohled dozadu. A už to jede. Tedy jenom v defaultním stanovišti (V klasickém Openrails tato lokomotiva funguje jak má i RV.) Ale stejně mne zajímá, jak se bude chovat peršing, jak se popere s nákladem z Libně do kopce do Horních Počernic. To bych musel vyměnit LC za nějaký naladěný pro ORCZSK, těch tam máte dost. Také mne zajímá, jestli se mi deaktivuje třicítka, když vyjedu na trať a minu rychlostník a návěstidlo.
2506Topirna4.JPG

Dovolím si reagovat dříve, než Dan.

Tvá rychlost při najetí na vůz byla vyšší než 3 km/h, protože 3 km/h je prahová rychlost, kdy se vůz při automatickém napojování sám napojí. Proč to nějaký líný posunovač nezabrzdil ruční brzdou, to je otázka. :) Mimochodem, režim ručního napojování je více reálnější a zábavnější.

OR CZ/SK dovolí u lokomotiv se dvěma stanovišti ale jednou kabinou (typicky 742) přepnout výhled z kabiny i za jízdy pomocí Ctrl + E, ale pult je samozřejmě neaktivní, protože je zamčený. U puklíku je druhé stanoviště nesmysl. Jak je to druhé zavedené jako rv, kód si myslí, že jde o plnohodnotné stanoviště a vyžaduje odemčení pultu.

Zbyňku to není laděním, ale neznalostí ovládání ORCZ.
Musíš se naučit pravidla při přecházení mezi stanovištěma. U jednokabinových loko musiš dodržet stajný postup, jako u mašiny se dvěma stanovištěma. I u parních mašin. Všude stejný postup. A pokud nemá průběžná brzda nadefinovaný závěr. Musíš jej před zamknutím plltu a přechodem (změnou) na stanovišti zapnout kl.: "Shift+Insert". A studený start je taky delší záležitost. Není to o tom sednu a jedu.

Chlapi, já ta pravidla ORCZSK vůbec neznám. Prostě tenkrát jsem ve škole chyběl a nikdo mi nechtěl půjčit sešit s poznámkami, co jste zrovna probírali. :) :) :)
Puklík vyřešen, nebudu přecházet. Tedy pokud se musí najet rychlostí víc než 3km/h, no dokážu s tím žít. :) Ale mě teď zajímá, jak se pojede s tím Peršanem s tím nákladem nad normu. Už jsem si jednoho nachystal do souboru aktivity. Naštěstí to jde měnit jednoduše ve worldpadu. Mám rád porovnání v chování vozidel. Protože jinak to bylo v MSTS, jinak je to v klasickém OR 1.4, jinak se to chová stejně naladění v OR 5.1 a jsem zvědav na ladění v ORCZSK, té samé mašiny.
A dál mne zajímá, jestli mi na TM naskočí traťová rychlost, nebo mi tam zůstane viset 30, jak mi to dělalo v OR 5.1.

Ještě info pro neznalé. V depu na Masaryčce se nikdy vozy ani mašiny nespojovaly na hadice. Například, když se jede s puklíkem pro ten konvoj lokomotiv, tak praxe byla taková, že nejprve vyběhli posunovači a na všech mašinách povolili kliky, když tam byl ještě vzduch, tak odbrzdili. A puklíkář už na mašiny najel a posunovači jen nasadili šroubovky a hned se jelo. Brzdila jen lokomotiva. Pak se to rozpojovalo pajcrem, který se vozil na náraznících puklíka. Tedy v této aktivitě je naprosto zbytečné řešit manuálně povolovat ruční brzdy nebo cokoli jiného. Od toho byli posunovači a ne fíra.

Bez hadic asi nelze. Tk asi neumí ani klasický OR. Jak budu mít čas, vypíšu ti ty zkratky pro pullt a tek. Ale je to myslím vypsané přímo v nápovědě.

Bez hadic asi nelze. Tk asi neumí ani klasický OR. Jak budu mít čas, vypíšu ti ty zkratky pro pullt a tek. Ale je to myslím vypsané přímo v nápovědě.
Dokonca aj v manuáloch sú vypísané kl.skratky, ktoré veľa ľudí tak strašne chcelo ale absolútne si to ani neotvoria :D

Puklík vyřešen, nebudu přecházet. Tedy pokud se musí najet rychlostí víc než 3km/h, no dokážu s tím žít.
Asi jsem to napsal nesrozumitleně. 3 km/h je limitní rychlost. Nad 3 km/h nezabrzděné vozy nebo i sám sebe odrazíš. Posunovač prostě nestihne nahodit šroubovku. POD 3 km/h to posunovač normálně stihne a napojí tě.

Ještě info pro neznalé. V depu na Masaryčce se nikdy vozy ani mašiny nespojovaly na hadice. Například, když se jede s puklíkem pro ten konvoj lokomotiv, tak praxe byla taková, že nejprve vyběhli posunovači a na všech mašinách povolili kliky, když tam byl ještě vzduch, tak odbrzdili. A puklíkář už na mašiny najel a posunovači jen nasadili šroubovky a hned se jelo. Brzdila jen lokomotiva. Pak se to rozpojovalo pajcrem, který se vozil na náraznících puklíka. Tedy v této aktivitě je naprosto zbytečné řešit manuálně povolovat ruční brzdy nebo cokoli jiného. Od toho byli posunovači a ne fíra.
To se samozřejmě dá. Jen pak musíš myslet na zatáhnutí ruční brzdy při odstavení vozu nebo ti na spádu ujede. Tak samo při najetí na vozy, které posunovač zabrzdil ruční brzdou, tak si je musíš ručně odbrzdit. Hadice a kohouty se nemusí řešit.

Tak by to možná chtělo trošku rozšířit obzory... https://msts-ricar.wz.cz/ ;) Ty Rakve už tam jsou od 22. června a ve vlákně Ricarovy tvorby už o nich zmínka samozřejmě byla. Ale jestli jezdíš ORCZ, tak bych základ čerpal spíše z MSTS RW... :)
Znám, ale nestačím to sledovat. Tak díky, načerpal jsem. :D MSTS RW odtud mám už úplně vše, ale právě ta motorová tvorba hlavně na projekt 042 mi chybí. Díky, už to tu nebudu zas***:cool:

3 km/h je limitní rychlost
Ano, díky pod 3 to svěšuje. :) Dojel jsem první fázi aktivity. Puklík je v CZ trochu slabší, ale na hranicích jsem včas v 18:36, přejití na druhou stranu, dát peršinga do provozu, na to mám čas do 18:42.
Popojel jsem do stanice, přejdu na druhou stranu ale když chci zapnout řízení, tak "nemáš u sebe spínač pultu" Co to je? Sice v návodu se píše u řízení, vypnout Shift+Ctrl+K a když to zadám tak je to povel pro poziční světla.
Není nějaká klávesová zkratka, abych jen přešel a nebádal jak se co dělá? Bliká mi tam červeně porucha,
"mašina jen tiše integruje, ale nejede". Jak napsal jeden fíra v té době do předávky, když tyto mašiny přišly a víc stály než jely. A teď to mám i ve hře. :)

Už jsem na to přišel, jak si vzít klíč k řízení. Přejdu, rozjedu se na 30 chci vyhodit výkon, ale přijde zákazník do toho se hra kousla, tak jsem hru shodil do lišty a když zákazník odešel a já znovu otevřel okno hry, tak to dopadlo takto :) Zase jsem rozbil lokomotivu včetně svršku. Je zavedena náhradní autobusová doprava, než ty poorané koleje opraví. Já si z té Topírny noc dělám rovnou den blbec. :)
Však den tak ráno začal. Po špatném vyspání jsem v práci hodinu hledal, proč mi nefunguje modem a jsem bez internetu. Restart modemu, test internetu vzduchem OK, jen Smartbox O2 je bez internetu. Nakonec jsem si domů skočil pro nový hodně dlouhý síťový kabel, jestli není chyba zde a opraveno. A sranda je, že ta chyba podle hlášení nastala dnes v 0:12 hodin. Asi nějaké mikrokrysičky hryzající do kabelu. :)
2606Topirna noc.JPG

Dojel jsem na vlak v Libni a následná jízda do stoupání směr Horní Počernice. Zátěž viz tabulka. V klasickém OR ten krpál vyjedu i když nahoře se už šourám desítkou, v ORCZSK kilometr za stanicí Vysočany mi rychlost začala padat až jsem zastavil, vlak couval a mašina hrabe dopředu. Tedy asi něco bude špatně. Ale už dříve, když jsem si stahoval ladění pro Openrails, mašiny se chovaly, jako by jely jen na jednu motorovou skupinu a pamatuji si, že jsem některým přidával. Není tady něco špatně? Ale když porovnám parametry, tak jsou téměř stejné, proč to tedy v OR klasice s tímto vlakem vyjedu?
2606Topirna noc4.JPG
2606Topirna noc1.JPG
Zkrátka Topírna noc by v ORCZSK byla nehratelná.
Navíc přetrvává chyba viz TM Když vyjíždím z Masaryčky, stále mám rychlostní limit 30. To mi dělalo i u Openrails. Přece následný rychlostník to má změnit.

Deterio mne ukecal, abych v Hrabovce vyměnil návěstidla SSSR za R65, že umí i Péčkovou návěstní soustavu. Je na to zatržítko. Ale něco mám špatně. :)
Takové návěsti neznám. Nebo se musí nějaké zatržítko zrušit?
2606Topirna noc2.JPG
2606Topirna noc3.JPG

Šikulka, já to věděl, že to bylo špatným strojvedoucím. :) Napodruhé jsem dojel mnohem dál a příčina proč nedojedu byla v tom, že mi proti mé vůli zkrokoval kontroler na 0. Až u diagnostiky jsem si toho všiml, že to občas zkrokovalo a tím jsem ztratil na rychlosti. Jinak ta návěstidla v Hrabovce byla o zrušení zatržítka. To mne hned napadlo a Deterio potvrdil.
Jinak se nejen pokazilo počasí ale v diagnostice jsem viděl, že mám nějakou závadu na dvou vozech ve vlaku. To je chyba, protože já je nemohu v aktivitě vyřadit. Nebo co se má v tomto případě dělat? Zkusil jsem pod F9 to projet a docílil jsem jenom vypnutí brzdy.
Ale jinak jedu stále pozdě. Když najíždím na náklad už mám hlášku "odbrzdit" u zkoušky brzdy. Já to říkám pořád, že už neumím jezdit. :) :) :)
2606Topirna noc5.JPG
2606Topirna noc6.JPG

1500 tun, navíc v třídě S, do toho krpálu?
O tom právě je a byla aktivita Topírna noc. Viz hláška, když odjíždíš z Libně.
( "Vozmistr: Brzda vporadku
"Vypravci:
"Jedes jako vlak 65403 do Nymburka
"Mas to mirne nad normu, ale nemam tady postrk. Je vyjednano volno az do Pocernic.
"Jed tak, aby jsi mel ve Vysocanech na odjezdu 40km/h a pak plny vykon, jinak kopec nevyjedes.
"ODJEZD!!!"
A právě tam je v nejhorším místě pastička, jakmile zastavíš, aktivita končí.
Další taková šílenost byla někde před Starou Boleslaví, kde s tím vlakem uvázneš u červené, musíš si vyžádat souhlas k couvání vlaku za most u Otradovic, pořádně se pak rozjet a stoupání pak vyjedeš. (Dnes už to neplatí, jednak Openrails neumí porouchané návěstidlo a za další je trať přepracovaná a takový krpál tam už není. (Tenkrát jsem měl jen hrubé podklady). Tedy nová Topírna noc v této fázi už pojede trochu jinak.

O tom právě je a byla aktivita Topírna noc.
Kdysi jsem to samozřejmě taky jel...
Jen poznamenávám, že 350 tun nad maximální přípustnou hmotnost, která určuje maximální přípustné překročení normy za dodržení dalších podmínek (např. zmíněného průjezdu celým úsekem), a může být překročena jen při zkušebních jízdách, je celkem brutalita.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře