Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Ještě bude plno práce s komprimováním zbývajících asi 700 fototextur. Ale pokud bych chtěl postupně upravovat cíleně konkrétní textury podle tratí, dá se i jinde než v MSTS editoru světa zjistit, která konkrétní textura terénu kde je? Že bych určité tratě přednostně preferoval. V aktualizaci trati jsem to třídil podle datumu, tedy je upraveno do DXT1 vše vytvořené od začátku roku 2024. Ještě zbývá 2021-2023
textury_teren.JPG
V TrackViewer, tuto hodnotu nikde nevidím. V TSRE5 také vůbec nic.
TrackViewer_textury.JPG

Ještě bude plno práce s komprimováním zbývajících asi 700 fototextur. Ale pokud bych chtěl postupně upravovat cíleně konkrétní textury podle tratí, dá se i jinde než v MSTS editoru světa zjistit, která konkrétní textura terénu kde je?
Dobrý den, v TSRE stačí kliknout na Vybrat / Select a pak kamkoliv na volný terén. Nebo v TrackViewer v záložce Statusbar vybrat druhou položku odspodu (já tam mám Zobrazit informace o terénu).

Přílohy

• world+tiles.jpg
    world+tiles.jpg
    173.8 KB · Zobrazeno: 23
stačí kliknout na Vybrat
Teda, já už jsem slepej. Díky. Teď se mi to zrovna hodilo.

Namátková kontrola terénu a našel jsem ještě dalších asi 10 čtverců fototextur terénu které patří jinam. Naštěstí většinou v Německu a někde je to mimo koleje, tedy to alespoň nekřičí. Například namísto lesa je centrum Berlína. :) Jeden čtverec s nesprávnou fototexturou byl i u Jihlavy.

Mě z toho picne. Jak se to může stát? Přitom některá místa s nesprávnou texturou jsem přesně identifikoval a teleportoval se tam a tam je to v pořádku. Tedy se udělala duplicita. Textury jsem předělával do DXT1 v AceIt. Jednoduchý úkon.
Musel jsem podle názvu nakopírovat ze zálohy nekomprimovaný 50megový a tam je správná textura. A znova v AceIt převedl. A už je to OK.

Sice ještě nemám žádnou odezvu, jestli ty textury převedené do DXT1 se osvědčily, ale když už jsem opravoval ty duplicity, abych sjednotil a zpřehlednil hotové traťové úseky, tak jsem ještě převedl asi 80 textur do DXT1 a tímto mám všechny fototextury od Roztok u Prahy/Dřísy až do Berlína převedené. Tedy plus další úseky už v aktualizaci, Níhov - Sklené a Křižanov - Studenec - Jihlava - Havlbrod.
Ještě vyčkám jestli někdo nenarazí na nějaké chyby a brzy vydám doplňkovou aktualizaci.
Já vím, o víkendu má být hezky, tedy každý raději vyrazí někam do přírody než sedět za počítačem a pařit vlaky. :)

je aktivita Pannonia už funkční
Je jenom s opravenými trasami, protože koleje přes Vlkov až Sklené jsou odsunuté jinde. Tedy v BP105 se normálně načte, ale asi bude problém s jízdními dobami, protože MSTS jezdil trochu rychleji.
Já tu aktivitu chci celou přepracovat, ale zatím jsem veškerou energii a čas dal do modelování a aktualizace trati.

Já jenom nechápu ty reakce na aktualizaci 105, která stála půl roku intenzivní práce. Jak na stavbě tratí, tak na velkém modelování.
Jeden řeší nějakou češtinu ( i když to nesouviselo s tratí), jiný na každý příspěvek po aktualizaci Haha. Hádejte , který to je. :) Ale tohle může opravdu dělat jen týdýt, který vzkazuje, abych se na další práce už vykašlal a měl klid od podobných individuí.

V žádném případě na to nekašlete, nás normálních je většina. Na ty tašky, co se tak chovají, vůbec nemyslete. Kdo nic nevytvořil, nikdy to nepochopí.

Tak nakonec jsem to nevydržel a tu Pannoniu jsem rozjel. Jediný problém byl v Břeclavi, nechtěl skočit odjezd, ale stačilo 100 m dopředu a zase znova zpět a bum, zelená a jel jsem. Čas vychází, zatím bez sekery. Teď Tišnov a zbytek zítra. Ale i tak se těším na přepracování a dám to pak celé znova.

Jelikož jsem po aktualizaci objevil několik fantomových fototextur terénu a opravil je, tak jsem ještě prošel další úseky a udělám vše najednou. Do opravné aktualizace. V začátcích jsem bohužel z nevědomosti používal načtení map v Z17, což je menší rozlišení, ale velikost souboru stejná. Tedy jsem usoudil, že načtu nové textury v Z18 s tím, že v pozadí ponechám ty v menším rozlišení 1024x1024, kde by to nemělo vadit. Takto už mám hotové Brno - Jihlava a Břeclav - Hrušovany nad J. Takto by to šlo zvládnout vše, když se nebudou muset upravovat textury na pozadí.
Není to žádná sranda tohle vše vyřešit. A tam, kde jsou fotomapy v lesích barevně nepřirozené, tam je nutné maskování keříčky. Není to žádná sranda, tohle všude řešit. Ale když se chce, tak to jde.

Chtěl bych napsat jen jednu věc. Protože jsem si to tady celé přečetl, píšu normálně, bez nadávání a urážek. Tato mapa, která je svým rozsahem, kvalitou a hlavně délkou vývoje asi největší, co se týká všech simulátorů (málokdo si to uvědomí), je neskutečné dílo. Jsem kluk ze železničářské rodiny, takže si myslím, že dokážu posoudit, jak kvalitní tento projekt je.
Málokdo na tomto světě by dokázal 20 let pracovat na něčem takovém, a ještě k tomu v takové kvalitě. Myslím, že pan Šemora nejenže udělal prakticky nemožné (ve své době, kdy začal), ale hlavně – a to píšu důrazně – přivedl několik stovek, možná tisíců lidi k lásce k železnici. To je můj názor.
A nakonec dodám, že tuto trasu mám zakoupenou dokonce dvakrát! Jen proto, abych ho podpořil. Záměrně jsem mu to ale při převzetí flešky neřekl…… :-) (před 10 rokama DVD) a pak znova na flešce.

A nakonec dodám, že tuto trasu mám zakoupenou dokonce dvakrát! Jen proto, abych ho podpořil
Samozřejmě děkuji, ale kdo má hodně starou verzi, neuškodí jednou za čas obnovit. Novou instalaci. Mimo jiné při každé nové verzi čistím od starých modelů, které nepoužívám.

Jinak přes víkend a dnes dokončuji zbytky fototextur. Už mi zbývá jen úsek Hrušovany nad Jevišovkou - Znojmo - Okříšky. Účelem je, aby se nemusely stahovat ty obrovské 50mb textury, aby se nejezdilo hrubým rastrem 1024x1024. Nad tímto bádám, jak to vyřešit celou dobu. A ten kompromis, ponechání 4096x4096 ale zmenšený na 10 MB, s poděkováním Ricar_cz ze sleziny s jeho radou, jak na to. A to co je na krajině v pozadí, to nechávám 1024x1024. Nemělo by to vadit. Tím se opět ušetří nejen nekonečný čas s komprimováním, ale i na velikosti tratě. A samozřejmě, nějaké barevné stíny v lesích maskuji těmi křovíčky a travičkami.

Už mám skoro dotexturováno. Ale bude změna krajiny, jinak jak jí znáte. Tam kde bylo obilí, tam se to zelená a obráceně. Tady jsou porovnání u Šatova. Ale bohužel jen po hranice. Dál jsou mapy z Mapbox rozmazané. Tedy do Retz zpracuji původní textury Google. Ještě mi zbývá Čejč - Mutěnice. To až zase zítra. A poté krásně vše vejde do jedné instalačky a nemusí se už stahovat full 4096x4096. Jinak na pozadí kilometr a dál ponechávám 1024x1024. Bude nutné to projet a zkontrolovat ve hře. Současně i sem tam doplňuji nějaké to křovíčko.
Před:
Satov1.JPG
Po.
Satov2.JPG

Nastala historická chvíle, podařilo se mi převést do DXT1 všechny fototextury terénu.
Na obrázku je převod poslední z nich.
prevodDXT1.JPG
Z těch 1100 zůstane zbývajících 407 souborů v 1024 (ty červeně označené v TCMD). To jsou ty, co jsou za horizontem a tak daleko by to nemělo vadit.
Tímto se vše krásně vejde do instalačky a nebude nutné nic dalšího stahovat. Stejně ty 50mb nebyly tak čisté, tak bylo kontraproduktivní je mít tak veliké.
To bude aktualizace BP105.1. Ještě chci projít ty zbývající tratě Brno/Břeclav - Okříšky/Znojmo - Retz a Čejč - Ždánice a doplnit ty své nové travičky a keříčky, aby zamaskovaly hlavně nějaké rušivé stíny. Tedy týden, deset dní. Uvidím. Dám vědět.

Back
Nahoře