CZSK verze 2.0

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
... A závěr tam v tomto případě chybí. Je tam podržet.
Čekal jsem to. :D

Nejedná se o závěr brzdy v podobě jak ho známe dneska v podobě tlačítka nebo vypínače, kterým se zapíná nebo vypíná obsluha brzdy. Ta poloha se jmenuje Závěr proto, že zcela uzavírá průchod vzduchu skrz brzdič. Totéž polohu má např. i brzdič Knorr (M 131.1 a pod.) ;)

Tak brzdění vlaků je o dost lepší, ale pořád se zpoždění nezlepšilo, tedy alespoň u mě v aktivitě. JŘ je nastavený dobře, Konzisty mají správnou rychlost, přesto ty vlaky nejedou dle JŘ zcela regulérně.
Dnes ráno při testu jsem ještě přidal Os z Masaryčky do Kralup as odjezdem v 6:40h a příjezdem do KnV v 7:16h a přesto mi udělil 4 minuty sekeru, protože se "coural" Courák jeden ( ČD_471.076 )Open Rails 2026-09-26 11-34-32.jpgOpen Rails 2026-09-26 11-34-53.jpg
Momentálně zast. Dolany (před KnV)

Bržděním do zastávek se to tedy jen trochu eliminivalo. V čem tedy je ještě problém? V tom, že vlaky neakcelerují a nedrží maximální rychlost trati? Mám tam úpravu na držení jen 90 % povolené rychlosti. Nebo je zadaná špatná max rychlost v engu? Ta také ovlivní maximální rychlost vlaku. Nebo pomalejší rozjezdy (ne jak raketa v původním OR)? Podle čeho srovnáváš skutečnou jízdní dobu? Měříš to na úseku s přesným sklonovým poměrem a vzdáleností jako v reálu? Jezdilo to někdy v OR a MSTS správně dle reálného jízdního řádu? Nechci lovit duchy a rozbořit současné aktivity. To bych to pěkně schytal od aktivitářů. :)

Rozjezdy za mě OK, brždění už také OK, asi 4 osobáky na testu aktivity a vše dle jízdního řádu. Ale je evidentně rozdíl mezi AE editorem a tim od TSRE. Kdy se to pak ve výsledku chová jinak. Už bych do toho asi nevrtal. A maximálku ti dělá teda vrámci AE maximální rychlost v consistu, tedy pak ji musíš upravit. Upřímě u starších aktivit nehodlám dělat opravu, jak píšeš někde zvednout výkon na 100%, defaultně je v AE nastavená na 75%., aby ti teda vlak jel maximálkou mašiny. Musel bych pak překopat hromadu aktivit. Tohle budu řešit jen u novejch, pokud nějaký budou.

Ano, o dost se to zlepšilo. Hledím na dodržení JŘ jako takového. Teď už např. 452 od Kralup dorazila na Masaryčku sice ne úplně na čas, ale tolerance 2 minuty je skvělá. Měl dojet v 6:53:00h u peronu , dojel v 6:54:40, tím odjel včas rychlík v 6:55:00. Osobák odjíždějící v 6:40:00 před rychlíkem na Kralupy sice nebyl rychlejší, tu sekyru 4 minuty mu opět statečně udělil, ale to nejdříve zkontroluji časy odjezdů ze zastavení, případně mu zkusím zkrátit pobyty a uvidíme.
Ale za mě teď o 100% lepší. Díky.

Víc mě teď drtí fantomy tras. Tím jsem zjistil, že postavím trasu v OR Track Wieveru, trasa řádně ukončena koncovým bodem, zrovna pro Os_9638, ten má poslední zastavení na 13.koleji, potom vyčkávací bod s odjezdem v 7.25h konec trasy na výtažné směr Otvovice a přesto se v servisu objeví zastávka Dolany směr Praha, kam trasa vůbec nevede.
Trasa_Os_9638.jpgServis_Os_9638.jpg
Sem to asi nepatří, to budu muset asi hodit pro M61 a do TSRE5 sekce. Ale pro ostatní, zda něco neví.

Ano, s fantomy zastávek jsem měl tu čest také. Tohle se bude muset pořešit. Ale zkus Trackviewer, co je součástí update. Tam jsem vylepšil češtinu a přidal možnost zadání raw kódu pro WP akce.

Ahoj @Icik
Prosím tě, ORCZ přestal brát vypršění kódu 3XXxx a vlak AI na WP stejně zastaví i když má volno. Tohle totálně odstřelí AI dopravu v aktivitách, kde jede celá PC doprava na "půlminuty" a míň, neboť vlaky nabírájí sekyru.

Tady ukázka, kdy má AI vlak blok WP před vjezdovým návěstidlem a ač se mu postaví vlaková cesta a vyprší WP 31204 takže 12:04, motorák zastaví, chvilku stojí a až pak se rozjede.

Ahoj @Icik
Prosím tě, ORCZ přestal brát vypršění kódu 3XXxx a vlak AI na WP stejně zastaví i když má volno. Tohle totálně odstřelí AI dopravu v aktivitách, kde jede celá PC doprava na "půlminuty" a míň, neboť vlaky nabírájí sekyru.

Tady ukázka, kdy má AI vlak blok WP před vjezdovým návěstidlem a ač se mu postaví vlaková cesta a vyprší WP 31204 takže 12:04, motorák zastaví, chvilku stojí a až pak se rozjede.

Tohle už hlásil Tygy. Já to zkoušel na zkušební trase a odebral ho a AI nezastavilo. Hm, tak to budu muset více prozkoumat.

Tohle už hlásil Tygy. Já to zkoušel na zkušební trase a odebral ho a AI nezastavilo. Hm, tak to budu muset více prozkoumat.
Ano, vím, s Tygym jsme si volali a já to jen odzkoušel, zda to není nějaká anomálie a je to pravidelně a průser. Poněvač třeba Prahou hráč va mých aktivitách neprojede a Hradcem taky. Tam se blkuje na vjezdových, jak ve skutečnosti. Takže do vyřešení tohodle problému, je většiny aktivit nesjízdná, ne li všechny.

Ano, s fantomy zastávek jsem měl tu čest také. Tohle se bude muset pořešit. Ale zkus Trackviewer, co je součástí update. Tam jsem vylepšil češtinu a přidal možnost zadání raw kódu pro WP akce.
Zápisy pro WP body jsem již viděl, aspoň se to nemusí pak hledat v samotných souborech. Bezva nápad. Díkes.

A co se týká Fantomových zastávek, protože ze stanice se to úplně negeneruje, byl nápad můj a po poradě nejspíše zavedu označení zastávek na vícekolejných tratích dle traťové koleje.

Ahoj @Icik

Opraveno. Tohle AI nevidí jako klasický WP 3xxxx, ale ten bod zmizí hned při načítání, protože je pak součástí toho návka, u kterého je posazen. Proto můj kód tento WP neviděl.

Opraveno. Tohle AI nevidí jako klasický WP 3xxxx, ale ten bod zmizí hned při načítání, protože je pak součástí toho návka, u kterého je posazen. Proto můj kód tento WP neviděl.
Tak ne, teď jsem spustil testovací aktivitu a situace je stále stejná. Nevím, co se tedy v trasách předělávalo, ale aktivitám to zřejmě dobře nedělá. :)

Pasáci jsou už dávno doma!!!
Než by se dočkali tvýho zpožděnýho rychlíku, tak to radši vzali autobusem. :p :p :p
Tohle mbe napadlo v pátek při cestě HK - Tábor. Hradečák zpoždění 30 minut, výluka V. Osek a při cestě zpět v sobotu to samé a heště na něm lehla tramvaj, kterou fíra zázrakem opravil sám, jinak jsme čekali na náhradní HDV. :-)

Sorry za OT.

Rád bych nahlásil 3 problémy, na které jsem narazil.
První problém je, že u duálního vlaku se u lokomotivy, která je zrovna nečinná a jen se veze, vůbec netočí kola, když je vlak v pohybu. Např. když jedu po neelektrifikované trati a je tedy aktivní diesel, tak se elektrice, která je přivěšená za dieselem a jen se veze, vůbec netočí kola. Je to ale čistě vizuální problém, protože nedostávám od OR CZ/SK žádné upozornění, že to dané lokomotivě klouže (tj. není ve smyku) a vlak se za jízdy chová normálně, jako když se kola dané loko točí.

Druhý problém je, že potom, co jsem si stáhl update X6X packu z 16.9.2026 ze stránek MSTS-RW, tak jsem si všiml, že ampérmetry tračkních motorů během zrychlování či EDB brždění vůbec nic neukazují, prostě leží na nule. Níže přikládám upravený screenshot kabiny Esa (362) (Eso jsem vybral, protože u něho jsem to zjistil poprvé) kde jsem zvýraznil, jaké ampérmetry zlobí.

Kabina Esa.jpg

Třetím a posledním problémem, kvůli kterému jsem musel dočasně odstavit Brejlovce 754 s MSV kabinou je ten, že když chci přejít do kabiny Brejlovce 754 s MSV kabinou a klinknu na "Přejít na stanoviště lokomotivy," Open Rails po kliknutí okamžitě spadne a vypíše chybu. Níže je screenshot té chyby, která na mě vyskočila.

Open Rails chyba..jpg

Pár poznámek:
1. Instalaci updatu X6X packu jsem provedl řádně, tj. dal jsem pryč staré soubory a nahrál tam nové. Navíc jsem ještě několikrát zkontroloval, zdali jsou všechny soubory z X6X packu na svém místě a zdali jsem omylem nedal pryč jiné soubory které s packem X6X nesouvisí a všechno bylo v pořádku.
2. Třetí problém se týká jen Brejlovců 754 s MSV kabinou. Když vlezu do kabiny Katr Brejlovce (750.7), Brejlovce 754 bez MSV kabiny, Berty (751), Brejlovce 750, nebo do kabiny Bangle (742), Open Rails vůbec nespadne.

Pro Icika:
To je úlovek co?! Hned tři problémy najednou. Ale není to zas tak zlý, jak to vypadá. Ty první dva problémy jsou čistě vizuální a činnost OR CZ/SK nijak nenarušují. Ten třetí problém už je trochu horší, ale jiných dieselů máme dost takže se s tím nějak poperu. I tak bych byl rád, kdybys ses na tyhle problémy podíval, protože ty první dva působí dost divně až nerealisticky a ten třetí ochromil jeden z dieselů, který používáme.

Back
Nahoře