Projekt MSTS Bin - Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Martensi,to je OK,každý máme nějaké starosti.Takže potom co napsal Džordž je chyba asi přímo v modelu, bude zřejmě potřeba nejdříve vyladit modely a teprve pak hledat chyby v MSTS Bin...Ono s tím vyladěním není vše OK,mám problémy s vyladěnými Uacs od Ppoolllla,prolínají se mi nárazníky.Ještě jsem neměl čas všechny svoje modely v Trainsetu otestovat,navalila se na mě spousta práce jinde.Moje chyba,modely po stažení jsem netestoval,hned jsem vše nainstaloval,teď už je kontroluji,ale to kvantum co mám,nějakou chvíli potrvá.Ale na druhé straně to má zase výhodu,že se mohou najít další chyby...

Honza napsal:
To Alcapone: Ale vždyť ten pohled vzad na jeden z bočních pohledů byl svého času u českých kabin standarden, objevuješ ameriku. Přepínání kabin klávesou 1 se zavedlo až s MSTSBin. Problém je ten, že "boční zadní" pohled není animovaný a neřeší otočení dalších věcí (světla, reverzace, ...).

Mě nejde o boční pohled, ale o pohled přes okénko za tebou. šipka do leva-pohled přes kabinu do leva a šipka do prava nebo dolu-pohled přes okénko za fírou.

Pořád mi vrtá hlavou ta Džordžova úvaha o tom,že chybné chování MSTS Bin by mohlo být způsobeno špatným nastavením engu.Hodně tomu nasvědčuje,že MSTS Bin kontroluje věci,které starý Train.exe nekontroloval.Jedna z možností je i správné nastavení modelů.Chybu v cabech zřejmě vyloučíme,zvuky taky a tak logicky zbývá jen eng.Džordž nahodil možnost chyby v nastavení spřáhel či nesymetrii modelu.Tak jsem to zkusil nějak otestovat,jezdil jsem s různě nastavenými modely (teď se mi ten bordel v Trainsetu náramně hodil...)Default mám nastavený na 80cm,protože tam mám nastavené více než 80% celého trainsetu.Takže mé závěry jsou následující:musí být soulad mezi nastavením spřáhel a velikostí minimum coupling distance v Default.wag.Tedy 30 cm ve spřáhlech a 30cm v Default.Nebo 80cm,jak je libo.Půjdeme dál.V nastavení spřáhel tak moc nezáleží na velikosti sil,ale ty hodnoty musí být ve všech eng naprosto stejné.Doporučil bych nastavení dle p.Frinty s odchylkou v hodnotě r0 buď na 30 či 80cm.Stačí pár modelů s jiným nastavením a MSTS Bin může padat,tak na to pozor.Dále musí být nastavené přesné rozměry v ESD_Bouding_Box a ty musí odpovídat rozměrům v Size.Jinak MSTS Bin to může vyhodnotit jako nesymetrii se známými důsledky.Pokud toto souhlasí a MSTS Bin přesto padá,tak je možné,že některý model je nesymetrický.Chtělo by to se podívat do II.dílu návodu pro úpravu spřáhel,tam jsou ty nesymetrické modely vyjmenovány.Také údaje jsou ve III.dílu,který se týká zahraničních modelů.A také musí být sladěny spřáhla s naprosto stejnými silami i v wag souborech.Čili jednotné nastavení spřáhel všech modelů.A samozřejmě vyladěné brzdy se stejnými tlaky a ne různými,jako u 460.Pak by už neměl být problém s přepínáním cabů.Co tomu říkáš,Džordži?

Po inštalácii najnovšej verzii sa mi objavil starý problém - ak si vyberiem ľubovolný stroj s návestným opakovačom, tak mi po načítaní trate MSTS padá. Kde je chyba ?

K tomu kmitání při zabržděné soupravě - nemá to nic společného s rozměry. Jde o zcela jinou věc a tou jsou síly na spřáhlech. MSTS totiž tyto síly stále počítá i když souprava stojí. A pokud je zabržděno tak na spřáhlech/náraznících působí určité síly. Tohle platí jak v reálu tak i v MSTS. Až když jsou brzdy povolené tak dojde k roztažení (odtlačení) a uvolnění těchto sil a kmitání pomine. MSTS narozdíl od reálu (i když i tam to také teoreticky platí) nedokáže tyto síly stabilizovat do naprostého klidu. U nastavení spřáhel na 80 cm je toto výraznější neboť tam je propružení spřáhel aktivní. U nastavení na 30 cm je propružení blokováno (alespoň u těch vozidel co mám na webu) takže to není tak výrazné. MSTS evidentně pruží ještě i někde jinde - podvozky nebo nápravy? Takže ta podmínka nulové rychlosti musí mít určitou toleranci - odhadem bych tam dal klidně i 0,5.

Malinko snad opravím. Nejde o padání, jde o rychlost vozů, která je vyhodnocována jako nenulová a brání přepnutí kabin. Původně KUJU připravovo dokonalejší model, který počítal s dotykem přes odpružené nárazníky (proto začínám mít ke KUJU respekt a je mi jasné kdo z těch dvou to pomrvil). Nakonec byl uplatněn nějaký kompromis, který vychází ze size a bounding_boxu aby vyšetřil polohu a dotyk vagónů. Při skládání konzistů různé hodnoty způsobují mezery nebo překrytí boundig_boxů a při výpočtu rychlosti se není MSTS schopno dopočítat nuly ( v jednu chvíli je počítána řada rovnic se spoustou proměnných). Múže na to mít i vliv nastavení tlumení a pružnosti spřáhel, nevím, ale četl jsem už spoustu přízpěvků a návodů na webu na toto téma a každý doporučoval něco jiného. Pokud tyto "odchylky" nejsou velké nemusí být nic vidět a stačí třeba vozy popotáhnout a výpočty v MSTS se "chytí", vozy se začnou chovat normálně a po zabrždění se "uklidní" a jejich rychlost klesne na 0. Pokud jsou rozdíly vysoké, vozy se vám neuklidní ani za jízdy a poskakují jako splašené (viděl jsem na vlastní oči vozy poskakující o 1/2 metru dozadu a dopředu). Pokud jste přesvědčeni, že souprava by se neměla hýbat a nejde vám přepnout kabina přepněte do rozšířené diagnostiky a podívejte se na "velocity" co dělá.
Zkusil jsem teď klasickou soupravu od KUJU. Přesto že mám zabržděno, vykazovaná rychlos mi pomalu stoupala až po chvíli stání narostla na 0,009Mph.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.volny.cz/j_vansa/data/2006-09-20_194427.jpg
Nejlepší bude prostě navýšit kontrolovanou hodnotu o jeden řád. Pátrat po příčině ve strojáku je na roky.

Džordž napsal:
No než jsem sesmolil svých pár vět Ppoollll mne předběhl, ale jinými slovy říká totéž a možná přesněji
To jsem tu už psal hodně dříve, že jsou vyvíjeny síly i při stojícím vlaku. Bylo to v souvislosti s laděním kabiny, kde jsem místo Ametru použil měřák síly z důvodu zobrazování hodnot pro jízdu i brzdu.
(Ametr neumí zatím v msts ukázat /absolutní hodnotu/ , umí jen reálnou).
Pokud by se povedlo Džordžovi nějak modifikovat i možnost definování měřidel pro volitelný parametr: absolutní/reálná hodnota v cab, bylo by to opět o krůček blíž k reálu.

IsambardKBrunel napsal:
Poslední noční build.
http://www.volny.cz/j_vansa//data/Patch1.6.091822.zip

Našel jsem a opravil ještě nějaké mouchy v AWS.

Just tried this update and it seems to run ok on my system.

Would like to be an official tester, but not sure who to ask. :D

Cheers,
Mike.

Mike, I haven't official or unofficial testers list. Anybody from this forum can download patch and test it. I don't want to publish Patch for all world community before some lack will be removed. Regards

Naposled editoval moderátor:
To Alcapone: já jsem psal "... pohled vzad na jeden z bočních pohledů ... ", čímž jsem myslel právě to, o čem ty píšeš, tj. že v kabinách byl jeden pohled udělán jako zadní ... do doby než přišel Džordž s "klávesou 1" tak byla skutečně udělána většina českých kabin

vidím, že nikto nereaguje na môj predošlý príspevok, tak to napíšem inak. Má niekto problémy s mašinami s NO ?

Mně taky nikdo neodpověděl (nemusí jenom Džordž, který toho má nad hlavu), tak bych vás všechny chtěl ještě jednou požádat o radu : "Džordži, prosím Tě, nevím, jestli je to zrovna z důvodu MSTS Binu, ale s jeho nainstalováním mi NĚKDY při změně směru loko (většinou těsně za výhybkou) svítí LIMIT 0 km/hod, za návěstidlem naskočí normální traťová rychlost. Nemohla by to být nějaká chybka v Binu ? V předchozí verzi 1.5.7 (u stejné aktivity) bylo vše v pohodě."

Mike, I haven't official or unofficial testers list. Anybody from this forum can download patch and test it. I don't want to publish Patch for all world community before some lack will be removed. Regards

Hi,

and thank you for replying in english. :wink:

MSTS Bedna Do
asná oprava is jeden ve skute
nosti napínavý rozvoj a já am jistý každý oceni celek
len ur
itý práce tebe mít platí a ar jednání s ono.

dbát ,
lelkovat

( i hope that makes sense ). :)

Tomes napsal:
Mně taky nikdo neodpověděl (nemusí jenom Džordž, který toho má nad hlavu), tak bych vás všechny chtěl ještě jednou požádat o radu : "Džordži, prosím Tě, nevím, jestli je to zrovna z důvodu MSTS Binu, ale s jeho nainstalováním mi NĚKDY při změně směru loko (většinou těsně za výhybkou) svítí LIMIT 0 km/hod, za návěstidlem naskočí normální traťová rychlost. Nemohla by to být nějaká chybka v Binu ? V předchozí verzi 1.5.7 (u stejné aktivity) bylo vše v pohodě."

I já jsem se s tím jevem setkal, a to by mohl být asi podle mne problém Binu 1.6. V původním 1.5.7 při změně kabiny se pouze změnil pohled a přehodila se poloha reverseru. A když jsi zařadil směr vpřed ze zadní kabiny tak jsi vlastně couval a bylo to taky vidět na TM. U Bin 1.6 při změně kabiny dojde k přerovnání consistu v paměti a ty vlastně jedeš pořád vpřed (jako bys lokomotivu vzal a posadil ji na stejné místo obráceně) A v tenhle moment MSTS asi občas ztratí informaci o traťovce a neštěstí je hotovo (ono asi záleží v jaké vzdálenosti za výhybkou tu kabinu změníš). Znovu opakuju, že toto je pouze můj názor na příčinu a myslím, že tady někde se o tom Džordž zmiňval, a poslední slovo co a jak se v Binu děje bude mít zase on.
To já jsem se setkal s jiným jevem: při určité kombinaci parametrů v monitorech (OverSpeedMonitor, VigilanceMonitor ..) a pokud má mašina v boudě LVZ tak při přepnutí na Volno alespň u mne se celý MSTS odebral kčertu s nechutnou hláškou o nekorektním přístupu do paměti. Setkal se s tím ještě někdo? Naposled jsem to viděl u 240044 a u 751. Dělala mi to i 451 a tam jsem přišel na to, že zakopanej pes je v monitorech.

Miran napsal:
I já jsem se s tím jevem setkal, a to by mohl být asi podle mne problém Binu 1.6. V původním 1.5.7 při změně kabiny ......

V AWS jsem objevil chybku a ještě jsem ji opravil. Zkuste poslední verzi, snad už jsem odstranil všechny chyby v monitorech. Zkoušel jsem to na 451-ce

Miran napsal:
To já jsem se setkal s jiným jevem: při určité kombinaci parametrů v monitorech (OverSpeedMonitor, VigilanceMonitor ..) a pokud má mašina v boudě LVZ tak při přepnutí na Volno alespň u mne se celý MSTS odebral kčertu s nechutnou hláškou o nekorektním přístupu do paměti. Setkal se s tím ještě někdo? Naposled jsem to viděl u 240044 a u 751. Dělala mi to i 451 a tam jsem přišel na to, že zakopanej pes je v monitorech.
Musím s radostí konstatovat že tento problém zmizel po nainstalování posledního buildu.

Díky Džordži

Tomes napsal:

Tak jsem to ještě v noci testnul, podle mne je to způsobeno nedostatečnou vzdálenosti bodu kde je použito otočení od návěstidla. MSTS tam asi ztratí orientaci a je to. Poučení pro aktivitáře je jasné: Dávejte body obratu nebo místa kde by hráč měl měnit kabinu dostatečně daleko od návěstidel a výhybek. Tolik ode mne, poslední slovo tady bude mít Džordž.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře