TRAINSET BP, připomínky, návrhy - archív #1

Vyhovuje mi Trainset BP ?

• Ano, vše mi funguje bez problémů

Hlasů: 23 57.5%
  • Souhlasím a jsem ochoten spolupracovat na dalším zdokonalení

Hlasů: 14 35.0%
  • Je mi lhostejný, vše si přeznačuji dle svého systému

Hlasů: 3 7.5%
  • Nevyhovuje, mám připravenu ke zveřejnění svou práci

Hlasů: 0 0.0%

• Hlasovalo členů
    40
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Přece jen musím reagovat ještě na jeden parametr:
Taky jsme si už v testovací skupině probrali, že kvůli Jackovu odhalení problému se zvuky kompresorů je nutné nastavit odlišně od reálu tlaky br.válců na shodnou hodnotu s br.potrubím (bohužel zase nutné kompromisní řešení odlišné od reálu), k tomu se vážou taktéž i tlaky příslušných obslužných jímek ( na 73 ). Zde opět není aplikováno.
EmergencyBrakeResMaxPressure ( 60 )

Přesně na tohle jsem se ptal Ppoolllla na slezině.
Měl jsem všude nastaveno:
EmergencyBrakeResMaxPressure ( 73 )
Tady mi Ppoollll vysvětloval, že u lokomotiv je to jinak než u vozů a takové nastavení by se chovalo nekorektně. Tak jsem vše přepisoval zpět na původní hodnoty.
Tady se pánové znalí v ladění musíte konečně shodnout.
Zatímco Ppoollll říká A, Bob57 říká B. Pravdu z Vás má jen jeden anebo je to každého jen kompromisní pravda a pak je jedno jestli tam mám A nebo B.
Jedná se o odstavec, příklad ze 560:
EmergencyBrakeResMaxPressure( 60 ) původně jsem měl 73
TripleValveRatio( 2.5 )
MaxReleaseRate( 5 )
MaxApplicationRate( 10 )
MaxAuxilaryChargingRate( 5 )
EmergencyResCapacity( 14 )
EmergencyResChargingRate( 10 )
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce( 55 ) původně 35

bob57_cz napsal:
Představ si, že si předáváme soupravy obsazené. Vlaková brzda je odbrzděná, přídavnou nemají vozy metra instalovánu a zajištění je pomocí ventilu1.
Soupravy 8171 se na pravidelných odstavných kolejích včetně depa odstavují zásadně s brzdou vlakovou odbrzděnou a odvětranou parkovačkou na čele (nepodkládá se nikde a nikdy).
U rekonstrukcí s BSE se před odstavením vypustí vše včetně všech parkovaček.
M1 má brzdu EP a tomu odpovídající postupy.
Uvědom si, že metro není klasický vlak, jedná se o dráhu speciální, pokoušíš se tedy srovnávat nesrovnatelné.
Já nic srovnávat nechtěl. Jen jsem ti chtěl přiblížit, o co mi jde. A podle tvého popisu JE souprava zajištěna proti pohybu. Nic víc, nic míň.

Michal napsal:
Já nic srovnávat nechtěl. Jen jsem ti chtěl přiblížit, o co mi jde. A podle tvého popisu JE souprava zajištěna proti pohybu. Nic víc, nic míň.
Jenže pořád podsouváš něco jiného. To, co se snažíš navodit je totiž jiná situace - střídání na ose a to je v msts realizováno takto: jede Petr, zastaví ve stanici, zvedne se ze židle a místo něj si ke klávesnici sedne Pepa a jede dál. To je to, co se ptáš ty k tomu metru. Ani jeden v tu chvíli nenačítá aktivitu. Pokud startuje aktivitu, tak podle výchozích podmínek a ty jsou jiné. Už to konečně pochop, že opravdu se snažíš spojit dvě různé situace. Pokud to chceš mít sladěné z tohohle hlediska, tak si dej jako výchozí zajštěnou přídavnou brzdu. Vlaková bude po startu aktivity volná a přídavná zabrzděná. Pro přeskok do druhé kabiny mírně zabrzdíš vlakovou, přestavíš do neutrálu a povolíš přídavnou, přeskočíš a zde najdeš přídavnou zabrzděnou a vlakovou v zanechané neutrální poloze a tlak nezměněný, pokud ovšem bude nastavena poloha neutrální a ne brzdící.

Zbyňku - s tou 740 máš pravdu. Dělal jsem to narychlo ze staré verze. Je to jedna z věcí (loko) která musí u mne projít důkladnou revizí nastavení. Jakmile se tak stane tak to projde testy a po odsouhlasení až teprve pak ven.
A k těm tvým znalostem parametrů MSTS - netvrdím že neznáš nic. Tvrdím jen že neznáš vše (což asi každý najde něco co neovládá) a v tvém případě toho co neznáš je určitě více než u bob57_cz, já či v poslední době se projevující více na veřejnost i ZSR. Řeč je jen o vozidlech. O stavbě trati toho asi víš několikanásobně více než já.

Ppoollll napsal:
Zbyňku - s tou 740 máš pravdu. Dělal jsem to narychlo ze staré verze. Je to jedna z věcí (loko) která musí u mne projít důkladnou revizí nastavení. Jakmile se tak stane tak to projde testy a po odsouhlasení až teprve pak ven.
A k těm tvým znalostem parametrů MSTS - netvrdím že neznáš nic. Tvrdím jen že neznáš vše (což asi každý najde něco co neovládá) a v tvém případě toho co neznáš je určitě více než u bob57_cz, já či v poslední době se projevující více na veřejnost i ZSR. Řeč je jen o vozidlech. O stavbě trati toho asi víš několikanásobně více než já.
Tak to je pravda, ohledně ladění znám toho jen část z toho co znáš Ty, ŽSR nebo Bob57. Proto lezu jen tam, kde vím co dělám. Ty monitory byla vyjímka. Ty jsem kopíroval a vypočítal, jak jsi mi poradil. Na jednu stranu se toho hodně opravilo, ale na druhou musím tam, kde jsem zrušil, vrátit nadproudy.
Jinak jsem testoval 350 na nastavení překročení rychlosti. Testoval jsem překročení 30km/h a 160km/h. V obou případech byla tolerance 7 km/h což je OK. Takže nic drastického.

bob57_cz:
Já se ale nic podsouvat nesnažím. Možná se jen blbě vyjadřuju. Můžeš mi to vysvětlit polopaticky? Jde mi o to, jestli zastavená souprava musí být zajištěna proti pohybu. A je jedno, jestli se jedná o vlak, lokomotivu, metro a jestli stojí ve stanici, v depu,... Podle selského rozumu musí.

K BSE a tebou prosazovanému nastavení. Bral bych ho za podmínky, že by se dal nastavit počáteční tlak v brzdových válcích, který by se bral v potaz jen a pouze při startu aktivity. V průběhu aktivity a přechodu z kabiny do kabiny by se už respektoval tlak, který si nastavím brzdičem.

Michal napsal:
bob57_cz:
K BSE a tebou prosazovanému nastavení. Bral bych ho za podmínky, že by se dal nastavit počáteční tlak v brzdových válcích, který by se bral v potaz jen a pouze při startu aktivity. V průběhu aktivity a přechodu z kabiny do kabiny by se už respektoval tlak, který si nastavím brzdičem.
Plně se ztotožňuji. Pamatuji si, když jsme přecházeli na druhé stanoviště, muselo se z potrubí trochu odfouknout, aby se vlak zabrzdil a nedal se samovolně během přecházení na druhou stranu do pohybu.

Buď to blbě čtu a nebo to nechápu. Když vezmu peršinga - mám shozeno ve strojovně mi svítí zelená pro bezpečný průchod, zapnut mám pouze spínač řízení. musí být zatažena BP pač se mi to jinak samovolně rozjede. Když vypnu řízení, zkrátim to, nastane režim brždění, povolim BP, jo ještě před tím někdo dává na BSE závěr a někdo nechává v jízdě, a pak přejdu na druhou stranu. Nahodim odbrzdim. Jde nasimulovat situace když při nulové rychlosti shodím smeták aby se mi vozidlo zabrzdilo a tím nastala bezpečná situace pro přechod?

No to asi nie, limit 20 stiahnutí nepustí ... by ste museli byť moc šikovní aby sa vám to podarilo naráz ...

K jak velkým změnám ve složkách s vozidly došlo?.Počítám,že se zvětšila složka cd_363.Díky. :wink:

Michal napsal:
bob57_cz:
Já se ale nic podsouvat nesnažím. Možná se jen blbě vyjadřuju. Můžeš mi to vysvětlit polopaticky? Jde mi o to, jestli zastavená souprava musí být zajištěna proti pohybu. A je jedno, jestli se jedná o vlak, lokomotivu, metro a jestli stojí ve stanici, v depu,... Podle selského rozumu musí.
Nemusí, existují odstavná místa, kde se naopak musí nechávat odstavená vozidla volná a není jich málo ( i na Masaryčce a v dalších depech byla kolej, kde se nebrzdilo a dozorčí výslovně požadoval odcucání brzdy). Na trati taky není striktně nařízeno zabrzdění stojícího vlaku, záleží na znalosti místních poměrů.
Pořád se ale jedná o dvě různé situace: první start/načtení a následné přestupy.
Znovu zopakuji - pro start stačí zabrzděná přídavná, pokud už mermomocí potřebuješ mít vlak zajištěn při startu a neohlídáš si to a je zbytečné nasazovat jako výchozí polohu brzdící a při každém startu i přestupu natvrdo brzdit celý vlak.
Michal napsal:
Ano, i toto lze při přidání polohy navíc do eng (350015) :
( zde náskok na 5% )
Brake_Train ( 0 1 0.05 0.4
NumNotches ( 6
Notch ( 0 0 TrainBrakesControllerFullQuickReleaseStart )
Notch ( 0.3 0 TrainBrakesControllerReleaseStart )
Notch ( 0.4 0 TrainBrakesControllerMinimalReductionStart )
Notch ( 0.5 0 TrainBrakesControllerApplyStart )
Notch ( 0.7 0 TrainBrakesControllerContinuousServiceStart )
Notch ( 0.9 0 TrainBrakesControllerEmergencyStart )
) )
v cvf se nic nemění

Nebojíš se že se ti na síťovém kabelu udělá uzel? Pač já jsem jeden z těch co právě začínají syslit.
Zdenku, nebylo by lepší si stáhnout jen 1upgrade_trainset.rar ? Pokud chceš celý Trainset, tak to ti pošlu kontakt na Zbyňka, rád ti pošle nové DVD :-).
Karel

nad niecim podobnym som uz uvazoval - predsa len udrziavat aktualny a nebordelny trainset, ked posledny baleny mam spolu s tratou na DVD vo verzii podla aktualizacie 54 (rok aj daco stary).

min. raz som ho uz cely stahoval zo slovenska na co som doplatil bannom ip adresy :( (ale ten uz tusim skoncil).

mno tak nejak sa uz dlhu dobu chystam, ze si tam urobim poriadok, ale komu by sa chcelo (a toho casu...). a trebars ze dorozbalujem vsetky tie postahovane vozidla ktore som zabudol rozbalit ked som ich tahal, a vytvorim zalozne dvd-cka (ked ono to moje MSTS ma okolo cez 10 GB) atd...

ok1dnh napsal:
Nebojíš se že se ti na síťovém kabelu udělá uzel? Pač já jsem jeden z těch co právě začínají syslit.
Zdenku, nebylo by lepší si stáhnout jen 1upgrade_trainset.rar ? Pokud chceš celý Trainset, tak to ti pošlu kontakt na Zbyňka, rád ti pošle nové DVD :-).
Karel

Máš pravdu, asi to tak udělám. Domluvím se ze Zbyňkem.

bob57_cz napsal:
Ano, i toto lze při přidání polohy navíc do eng (350015) :
( zde náskok na 5% )
Brake_Train ( 0 1 0.05 0.4
NumNotches ( 6
Notch ( 0 0 TrainBrakesControllerFullQuickReleaseStart )
Notch ( 0.3 0 TrainBrakesControllerReleaseStart )
Notch ( 0.4 0 TrainBrakesControllerMinimalReductionStart )
Notch ( 0.5 0 TrainBrakesControllerApplyStart )
Notch ( 0.7 0 TrainBrakesControllerContinuousServiceStart )
Notch ( 0.9 0 TrainBrakesControllerEmergencyStart )
) )
v cvf se nic nemění
Tak jsem to vyzkoušel a není to ono. Tato nová poloha vadí při přestavováním mezi nastaveno a jízda. Nechal bych to jak to je.
Tohle je spíš zase oříšek pro Džordže aby u BSE udělal polohu mezi švihem a jízdou a aby to ještě brzdilo. Nebo jak píše Michal, aby každý restart kabiny přibrzdil soupravu. Jinak animace pro závěr v kabině je. To je problém závěr dosadit do poloh brzdiče? Nebo tohle konstrukčně, aby BSE fungoval jak má nelze?
Jinak jsem konečně testoval v aktivitě, jak funguje proudové omezení při překročení rychlosti u 350. Na rozjezd by to stačilo, ale to hlavní, kvůli čemu po rychlobrzdě volám je, když pojedu v aktivitě 160 a traťová rychlost se změní například na 120, tak pokud nepřibrzdím, kromě vypnutí trakce se nic neděje a v aktivitách mohu takto švindlovat a nahánět minuty.

Zbyněk Šemora napsal:
Tak jsem to vyzkoušel a není to ono. Tato nová poloha vadí při přestavováním mezi nastaveno a jízda. Nechal bych to jak to je.
Tohle je spíš zase oříšek pro Džordže aby u BSE udělal polohu mezi švihem a jízdou a aby to ještě brzdilo. Nebo jak píše Michal, aby každý restart kabiny přibrzdil soupravu. Jinak animace pro závěr v kabině je. To je problém závěr dosadit do poloh brzdiče? Nebo tohle konstrukčně, aby BSE fungoval jak má nelze?
Jinak jsem konečně testoval v aktivitě, jak funguje proudové omezení při překročení rychlosti u 350. Na rozjezd by to stačilo, ale to hlavní, kvůli čemu po rychlobrzdě volám je, když pojedu v aktivitě 160 a traťová rychlost se změní například na 120, tak pokud nepřibrzdím, kromě vypnutí trakce se nic neděje a v aktivitách mohu takto švindlovat a nahánět minuty.
Tu polohu jsem tam přidal na odzkoušení Michalovi na důkaz, že nastavit primární tlak za určitých podmínek jde.
Nevadí ničemu, stejně jezdíte s brzdičem v O či i Š. NA STARÝCH JSTE JEZDILI TRVALE SE ŠVIHEM.
Co chceš ty po Džordžovi ? Mezi J a Š je O a tu mírně brzdící jsem vám dal mezi ně tou 0.4 ! BSE má polohy Š,P,Z,O,J,B,R a v msts zredukované na Š,O,J,B,R. Závěr tam vložit nejde a je nahrazen neutrální J, kde se tlak ani nezvedá ani naklesá. Co vymýšlíš za další brzdící polohu mezi J a Š !?
Apropo - podívej se, jak se chovají obě polohy závěrné u BS2 v msts, opravdu zavírají ?
Pořád jaksi nerozumím, proč za každou cenu chcete brzdit vlakovou brzdu po přeskoku do druhé kabiny a odčerpávat drahý vzduch namísto přibrzdění před přeskokem.
Pomocnou berličku jsem vám dal polohou 0,4 . Ale BP na to bohatě stačí !

Ptal jsem se jestli je možné do poloh brzdiče BSE doplnit polohu závěr, tam, kde má být. ty jsi ji dal mezi O a B. jenomže závěr je mezi O a Š.
Současně nám brzdič dle reálu přeskakuje mezi Š-O-J-B-R, kde J máme jako "Nastaveno"
zde je nákres:
Brzdič DAKO-BSE ovládaný rukojeťovým ovladačem
Vyobrazení a polohy rukojeťového ovladače DAKO-OBE 1:
Polohy rukojeti:
Š - poloha plnícího švihu
P - poloha nízkotlakého přebití
Z - poloha závěr
O - poloha provozního odbrzdění
J - poloha jízdní
B - poloha provozního brzdění
R - poloha rychločinného brzdění
a7707bac680b70d942e013e3c8e7660a.gif

Pro Džordže je dotaz, zda by bylo možné brzdič takto nadefinovat a poloha závěr, aby se chovala tak, jako současně "nastaveno" a držela tlak, který strojvedoucí odpustí před zavřením brzdy z potrubí. Další věc. při startu MSTS nebo resetu stanoviště klávesou 1, aby se odpustilo trochu vzduchu a souprava byla mírně přibrzděná.
Poslední věc, abychom se naučili správným pojmům. Přepsat v češtině polohu "záchranná brzda" na "rychlobrzda" To by se mohlo udělat hned (Džordž v příštím vydání MSTS BIN).
U BSE dále přejmenovat:
nastaveno=jízda
jízda=odbrzdeno
Říkám to správně? Strojvedoucí, opravte mne.

Naposled editoval moderátor:
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře