Gmax - tipy a triky

pridanie daľších polygónov do modelu
Díky, vyzkouším.
Ale mám ještě jeden dotaz. Chtěl jsem jen vyzkoušet překonvertovat model haly v Drážďanech, abych si zvýšil hrany čelních oblouků, aby podjel vlak a nemusela být hala 2 metry ve vzduchu. Ale vždy mi to vyhodí při exportu z gmax do modelu "s" tuto chybu. Zkoušel jsem i model bez úprav a také jsem smazal celou halu a ponechal jen budovu nádraží, aby ubylo polygonů, ale ta samá chyba. Co dělám špatně? Psal jsem ti problém už před 10 dny, ale email se mi vrátil jako nedoručitelný.
Ale tady je i vidět, proč jsem měl při exportu LOD "0" Zadaná hodnota se musí odentrovat, aby těch 1500 bylo označené. Pak už to funguje. :)
TestDresden.jpg
TestDresden1.jpg

Zbyňku, ak sa jedná o konvertovaný model, ten sa nedá priamo vyexportovať. Musíš spraviť nový objekt, napr. malú kocku alebo štvorec a k tomu pripojiť ( attach ) ten konvertovaný objekt (y).

3- Kliknem tam kde má byť začiatok nového "delenia"
Tady potřebuji radu, protože se mi vytvoří nové vertexy jen na horní ploše, ale já potřebuji vytvořit i dole. Tedy jsem to zkusil tímto postupem obtočit kolem dokola myší a pak ten chaos bodů trochu srovnal do lajny. Ale i tak mi to deformovalo textury, tedy jsem musel opravit v UVW Map. Jen zadání číslic a šikmé zdivo se mi srovnalo. Ale i tak je výsledek jak jsem potřeboval.
2208uprava.JPG
Ohledně spojení vyexportovaného modelu s kostkou, funguje. díky.

Zápasil jsem se skutečností, že se mi při pokusu o natažení textury vždy nabalil celý model. Ale najednou to šlo. Netuším, co jsem udělal jinak. Ale ty polygony jsou tak rozkostičkované, že každou texturu jsem musel natahovat, respektive jen klikat do plochy objektu asi ve 20 malých trojúhelnících, jako když se skládá puzzle. Ale jde to.
Tu kostku asi doplním až nakonec, abych si zase něco nerozhodil.
A tu zadní kolmou stěnu nad kolejemi, jak potřebovala zvednout jsem odebral úplně. Tam by se to muselo nějak přes alfu a to už je další level. Klidně to udělám později udělám extra model.
Nejmenovaný člen fóra, který mi tohle nádraží upravoval do podoby v aktualizaci trati určitě bude mít radost, že dál si už poradím sám. Tohle texturování po malých trojúhelníčcích bych po nikom nechtěl. Až bude natexturováno, roztáhnu ještě tu budovu do stran. Zapomněl jsem, co bylo za texturu na střeše budovy. :) Mám ji asi na jiném počítači. :)
Ale snažím se, ne?
2208Dresden_hala.jpg

Tak mi to nedalo, dokud nebylo tak trochu hotovo. Ten přidaný kvádr k modelu je dlažba za šturcy, ale nějak se mi jej nepodařilo otexturovat dlažbou. Zůstala mi tam šedá plocha.
Jinak, když jsem dělal konstrukci, tedy jako poslední, nějak jsem o něco zakopl, gmax zablikal a mě se tou konstrukcí otexturovalo všech asi 100 ploch najednou. Tedy se nahradila ještě původní textura. Radeberger.
Čím se to dělá? Stejně to mám blbě, chce to natáhnout alfu. Alfu nemám nikde, ale srandovní je, že jak byla původní pracovní textura kolem dokola Radeberger, tak tam kde jsem na tuto zapomněl, tak najednou průhledná byla. :) Poraďte.
Ale uvnitř haly se to texturuje tak blbě. Buď jsem s pohledem za střechou nebo zase moc blízko.
Rozšířil jsem nádražní budovu, ale pravá strana je moc. Je to vidět i z interiéru. Ještě to trochu posunu.
Zadní část je zatím větrací :) Ale vypadá to lépe než ty hranaté plochy.
A další na řadě bude Neustadt. Jednak narovnat ty šikmé stěny a jednak rozšířit o kolej za peronem.
2208DresdenHBF1.JPG
2208DresdenHBF2.JPG
2208DresdenHBF3.JPG

V material editoru nesmíš dát New, ale Get!
Material editor pak ”nasaje“ materiál z objektu, u takovyhohle modelu to bude multi-material a každý sub-material se musí textura natahovat zvlášť.

V material editoru nesmíš dát New, ale Get!
Tohle jsem vůbec do dneška nevěděl, že se nedává jen new, ale pod Get! se dá rozbalit seznam všech "materiálů", co jsem tam cpal dokola pod new. :) Metoda pokus a omyl. :) Mám tam hodně duplicit. Mohu to promazat? Nebo to ničemu nevadí.
Ale stejně mám z tohoto počinu radost. Konečně mohu promazat podezdívky pod halou, protože už konečně sedí na zemi.

Ještě jsem zúžil ten blok nádražní budovy na pravé straně, tak aby hodiny byly kulaté. :) A vypadá to i lépe zevnitř.
Uvnitř jsem konečně položil dlažbu haly. Ale musel jsem nejprve zrušit Group a ten kvádr odsunout mimo halu, abych mohl označit plochu. Koukám, že uvnitř haly na levé straně jsem vynechal texturu na boku střechy. A z pohledu v hale na pravé straně budu muset roztáhnout podezdívku kousek do leva.
A nakonec opravit dlažbu všech peronů.
2208DresdenHBF4.JPG
2208DresdenHBF5.JPG

Když už jsem trochu pokročil v zácviku gmax, nyní když budu upravovat perony, hlavně textury dlažby, chtěl bych na ně doplnit i nějaké drobnosti.
Například bych si vyrobil jednoduchý automat na jízdenky či jinou drobnost. Hotový otexturovaný model, který bych chtěl opakovaně používat všude.
Tedy když si v gmax načtu nějaké nástupiště, šlo by tam načíst i další jiný model? A pak bych jej připojil k peronu.

Kdysi mi Mates slučoval víc modelů v jeden celek, tedy to nějak musí jít. A potřeboval k tomu výpis souřadnic z osazení ve World. Jak se postupuje?

Tedy například bych v TSRE5 na delší peron naskládal na automatiku jako sloupy TV lampy například po 10m, ještě zarovnal na své místo A pak tu skupinu lamp v gmax přilepil k peronům jako jeden objekt. A podobně bych mohl zkompletovat i větší celky.

Jestli někoho zajímá, jak jsem se naučil stavět tratě, tak jsem nejprve začal na editování a vylepšování již tratí postavených. Nejprve default MSTS.
Tedy i to editování hotových modelů mi hodně otevřelo oči v gmax. Ale i tak stále umím jen zlomek toho, co bych měl znát. Nic nejde se naučit hned.

GMAX model přidáš přes File-Merge,
3DS model přes File-Import (stejně jako do prázdný scény).
Možná to na tebe zařve kvůli duplicitním názvům.
Pokud se materiály jmenujou stejně, tak se tě zeptá, jestli použít ty co už jsou ve scéně (radši ne).

Zbyňku, tuším je tam voľba Auto rename merge materiál, to daj keď bude mať rovnaké mená materiálu.
Inak myslím že jednoduchšie je začať s modelovaním vlastných jednoduchých objektov, lebo bez tých základných znalostí sa cudzie objekty ťažko upravujú.

Inak myslím že jednoduchšie je začať s modelovaním vlastných jednoduchých objektov
Michale, vždyť jsem tak přece začínal, ne? A úprava PT modelu Dresden oproti postavení kolejiště tohoto nádraží je opravdu jen procházka růžovou zahradou.
Já tam spíš jen zmatkuji.
Ještě jsem chtěl trochu posunout krajní hrany haly o potřebné desítky centimetrů a mě se to roztáhlo na obou stranách a ohodně. Nechápu. Když označené vertexy svítily červeně jasně a na správné straně. Tak jsem musel znovu a znovu ze záloh. A jak jsem znovu a znovu procvičoval natahování textur znovu a znovu označovat vertexy, znovu promazávat nadbytečné polygony původního modelu, .... To je nejlepší způsob, jak si zafixovat používání nástrojů gmax.
Ale když už, tak poprosím vysvětlení.
Halu jsem si srovnal podle levé strany přesně mezi koleje, pak i sloupy v hale lépe seděly. Ale pravou stranu bylo nutné posunout o metr vpravo.
Tak jsem loadnul model (uložený před Group) A označil vertexy pravé hrany i s obloukovou konstrukcí a dole v příslušné ose změnil hodnotu o jeden metr vpravo. To že jsem zapomněl na střechu a mám tam trochu díru, budiž.
Ale proč se model roztáhne na obě strany ještě o pár desítek centimetrů? Viz obrázky.
DR_L.JPGDR_R.JPG

Zbyňku, to netuším prečo to rozťahuje , mne sa to nedeje, to by potom nič nedalo spraviť, keby pohyb na jednej strane objektu robil neplechu na opačnej strane.

Podařilo se mi narovnat ty nesmyslně šikmé stěny nádraží Dresden Neustadt. A bylo to tam hodně komplikované oproti HBF. Nakonec po několika neúspěších jak spojit s přidanou krychlí se zdařil i export do hry, abych ještě upřesnil rozměry podle kolejí.
Vyjede model, ale je menší než výška nástupiště. :) O co jsem opět zakopl a model zmenšil jak v Ant-manovi. Jak to roztáhnu zpět? Možná to byla i příčina, proč při pokusu natáhnout texturu po put! gmax spadne.
DrNeu.JPG

Zbyňku nemáš náhodou chaos v týchto zelených položkách ( musel som použiť tento obrázok, lebo som v práci ). Hore to naťahovanie v rôznych smeroch musí byť vypnuté a dole tiež pracuj len s pohybom v jednej osi ( x, y, z ) , nie spoločný pohyb v osiach xy a pod.

Přílohy

• xzy.jpg
    xzy.jpg
    278.3 KB · Zobrazeno: 0
Michale, já jsem jen označil potřebnou skupinu vertexů a stiskl křížek se šipkami pro posun a dál jsem pracoval jen dole v souřadnicovém okně, kde jsem zadával přesné hodnoty.
Dotaz teď je, jestli se dá komplet model zvětšit nebo musí znovu od začátku a už o nic nezakopávat?

Ale jinak opět pokrok. Vyplnil jsem z pohledu pravou stranu úzkou stěnou, která se zarovná s perony nahoře, aby zeď šla až nahoru. Tedy už úspěšně spojuji objekty v jeden. A mohu pak pokračovat v doplňování dalších drobností, jako zábradlí, atd. Také bych se mohl konečně naučit alfu, aby ta konstrukce haly nevypadala tak blbě. A také na druhé straně mi už do haly neteče. Pláty se mi podařilo víc natáhnout. :)
2408drHBF.JPG

Podařilo se mi aktivovat alfu a hned hala vypadá lépe.
A vše mám čitelné i v MSTS a už se mi nic nerozmazává. Stačilo opravit nulu na -3 dodatečně.
Jinak ty perony by také bylo vhodné sloučit jako jeden objekt. Ale až budu vědět jak to přesně slepit, respektive, jak využít souřadnice osazeného modelu. To bude další level. A pak se naučit dělat modely dle poloměru.
2408DresdenHBF2.JPG
2408DresdenHBF3.JPG
2408DresdenHBF1.JPG

Je potřeba si uvědomit, že nástupiště nebude mít R500, ale o něco míň / víc. Tedy třeba R492,5 nebo R507,5.
Ohýbání podle modelu koleje jsem dělal dřív a je to hrozná pakárna, lepší je posunout pivot a otočit model. Asi udělám zase video.

Back
Nahoře