Návod k tvorbě aktivit - PPoollll (komentáře a diskuse)

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna MirekM
  • Datum začátku Datum začátku
Hextall napsal:
No a čo poviete na dĺžku aktivít ? Akú maximálnu dĺžku odporúčate (z hľadiska stability počas jej hrania) ? Alebo je to jedno a môže to ísť v rámci jednej aktivity kľudne aj z Prahy do Košíc ?
Čím delší aktivita, tím je náročnější na zkušenosti a trpělivost aktivitáře. Já jsem zkoušel udělat noční šichtu strojvedoucího od 18.00 do asi 6.00 v aktivitě Topírna noc. Bylo to hodně náročné, protože se tam hodně šibuje a vymění se x souprav a lokomotiv, ale funguje to. Taková trasa z A do B jako expres Praha - Košice by měla být proti tomu brnkačka. Jen se musí při hraní dodržet jedna podmínka. Nejet to na jeden zátah, ale hru v nějaké uzlové stanici uložit a pokračovat například jiný den. Jinak by mohla nastat potíž s hláškami o selhání sms objektů, začaly by mizet objekty a nakonec se hráč utopí v chybových hláškách. Sice je jednodušší dlouhou aktivitu rozdělit na několik dílů, ale to už není ono. Když si loadnu uloženou pozici, tak je dobrý pocit, že vstupuji na svůj vlak v takovém stavu, jak jsem s ním zastavil a se stejným zpožděním či náskokem.

Jo ještě jsem zapoměl napsat, tam jde o to, že když ze soupravy hráče odeberu dva vozy, vše funguje, když je přidám, křižující vlaky se zaseknou.

Ak sa už rozhodneš pre dlhšiu aktivitu, tak ju určite nasekaj na časti. Je to lepšie pre teba aj pre hráča. Výhodné je to najmä keď ideš cez polnoc. Ak to hráčovi počas hrania niekde spadne a nebude sa vedieť dostať ďalej, tak môže jednoducho pokračovať v ďalšom diele, alebo ak mu nevyhovuje prechádzajúci úsek trate, či zvolené HDV môže si vybrať diel, ktorý mu vyhovuje. Lepšie je to aj pre teba, pretože takéto aktivity sú jednoduchšie na testovanie a aj sa rýchlejšie spúšťajú.

Inak, ja ako hráč na dĺžku aktivít nehľadím. Hral som 30 minútové a hral som aj niekoľkohodinové. Ide len o to či ma daná aktivita zaujme. A myslím, že dĺžka nemá nijaký významný vplyv na stabilitu hry.

Zdarec páni.Mám v aktivite určenú max. rýchlosť 30km/h pri posune a chcel by som vediet ako ju deaktivujem ked už má súprava odíst mimo stanicu.

Na odjezdu vložíš událost, která té rychlosti sníží aktivační úroveň o jedna, nebo ta událost může být i časová, takže v té události bude Akce; Snížit aktivační uroveň o 1, Spouští; tu akci s rychlostí 30 km/h.

Zdravím, mám dotaz: Jde nějak udělat, aby mi aktivita končila na koleji bez nástupiště? konkrétně chci, aby rychlík, který jedu, po příjezdu do Prahy hl.n. pokračoval jako Sv do Vršovic. Tam bych zastavil a aktivita by se ukončila.

Ano lze, v Úkolovém okně smažeš úlohu Zastavit na konci trasy a na tu kolej, kde chceš, aby aktivita končila vytvoříš událost na místě s ukončením úkolu.

Zdravím, mohl bych Vás poprosit o radu? Tvořím R "Vysočina" 80. léta z Masaryčky (zatím jsem před Kolínem) a narazil jsem na nezvyklý problém. v žst. Pečky jsem začínal počítačový provoz (panťák 451-5) směr Kolín, aby po 1. tk zdržoval hráčovu Vysočinu (R1) s uhnutím ve Velimi. Původně jsem měl počáteční bod někde u perónu na 1. sk, ale později jsem ho posunul před vjezd od Poříčan, ale abych neztratil trasu 451-5, posunul jsem počáteční bod mechanickým posuvem zpět ku Praze (před ono vjezdové návěstidlo) a ne tedy zrušením bodu a znova-nadefinováním trasy. Od té chvíle mi R1 přes toto návěstidlo neprojede. Svítí na stůj, ikdyž tam žádný vlak nevidím, resp. při potížích jsem onen 451-5 z pc provozu smazal. Podle testovacího okna se mi tam ale v určitý čas šajba postaví, ale něco tam rychle projede a do minuty to zhasne na stůj a pak už se to vlaku R1 nerožne na volno. Objel bych to po 2. tk, ale udělal jsem si v Poříčanech pěknou souběžku/předjížděčku poštovního R post a nechci to předělávat. Můžete mi pls někdo poradit, kde a jak najít tu vešku, která mi tam shodí v čase, kdy R1 je někde zasekaný v Č.Brodě vjezdové a proč se za tím už cesta nepostaví? Podle testeru se šajby dále na Kolín barvěj jakoby pro ten 451-5, ale já ho v pc dopravě zrušil.

a ještě krátký dotaz: Jak se prosím nastavuje rychlost u pomalé jízdy? Zkoušel jsem a dává mi to 30 km/h a navíc předvěstník je nesmyslně blízko "Z"etka.

Děkuji za případné rady.

V editoru musíš vidět, zda ten žabák jede do Velimi, či zůstane stát na klacku třeba do Peček. Tyhle bloky jsou někdy nevyzpytatelný a proto je dávám na vyčkávací bod ještě přes startem úlohy samotné a držím jej potřebný čas na místě jeho startu. Pokud ho dáš na scénu až při hráčově jízdě, může si hráč zabrat trať a ten traffic pak blokuje právě hráč a stojí nakonec oba.
Pomalá jízda je daná v trati, včetně návěstění.

...Tyhle bloky jsou někdy nevyzpytatelný a proto je dávám na vyčkávací bod ještě přes startem úlohy samotné a držím jej potřebný čas na místě jeho startu. Pokud ho dáš na scénu až při hráčově jízdě, může si hráč zabrat trať a ten traffic pak blokuje právě hráč a stojí nakonec oba.
...
Nezabírá si náhodou hráčova souprava úsek tří návěstidel před sebou?

Z mého pohledu je to pokaždé a u každé trati jinak, proto předcházím těmto nepříjemnostem tím co jsem popsal.

Tím to asi nebylo. Při pokusu nahrát náhradu za zrušeného 451-5 mi při shodném pojmenovávání souborů sám editor nahlásil, že stopa je už pod tímto názvem použita, takže stačilo jen tuto chybu smazat a pak se to rozjezdilo. Nedostatečně jsem při prozatímní nezkušenosti mazal, co bylo potřeba. Dojel jsem ale stejně jen do Velimi :-), kde jsem zkoušel výluku 1. tk. a někde tam mám zase smetí, bo mně nechce pustit ze stanice. Začínám si tu nějak nebezpečně zamrskávat složky trasami a vlaky. Sbírám zkušenosti. Díky za reakce.

Ahoj,
po letech jsem se pustil do stavby své druhé aktivity a dovolil jsem si pro vás připravit počátek 90. let a 11-vozového Košičana. Jde o Ex 124 Košice - Žilina po sněhové nadílce a mrazivě větrné noci s řadou zavátých traťových úseků, zpoždění vlaků lichého směru a vozidly ČSD. Už jsem konečně při dokončování provozu v Žilině a ona je tu aktualizace 27:-/ Samozřejmě Martine mnohokráte díky za ni, leč já nevím jak tu aktivitu stavěnou na 26 překopat na 27. Můžete mi prosím někdo poradit, kde to přibližně hledat, či jak to přetvořit na aktualizaci 27? Děkuji za radu.

A nechtěl by mi to někdo prosím pak testnout, než to vyvěsím? Přecijen nemám zkušenosti, jak to pojede na jiném železe. Díky.

Zde dvojka náhledů.

Ex124-11.jpg
Ex124.jpg

Opravoval jsem několik svých úloh z 26 na 27 a díky změně v Ústí nad Orlicí se mi nepovedlo opravit trasu hráče přetaháním chybných bodů, takže bych doporučil otevřít aktivitu na verzi 27, opsat si jízdní řád, pokud byl již vytvořen a nemáš jej někde poznamenán a natáhl komplet trasu hráče od startu až do cíle. Totéž se bude týkat i traffic vedoucích přes ÚnO, zbytek chybných tras mezi Úvaly a Běchovicemi lze opravit přetaháním chybných (červených) bodů a uložit.

Aha! přetahování chybných bodů...už si vzpomínám, že jsem to někde četl, a ten JŘ dobrá rada. Děkuji.

Zdravím všetkých. Ako aktivitár-amatér sa obraciam s prosbou o radu u profíkov. Ide o toto: Chcem si spraviť jednoduchú aktivitu keď poveziem nákladný vlak bez zastavenia trebárs z bodu A do bodu B v trase dlhej napr.100km. Akým spôsobom načasujem traffic keď nikde nestojím, teda okrem počiatočného a koncového času nemám žiadny cestovný poriadok podľa ktorého by som traffic mohol načasovať ? Díky vopred.

Môžeš to urobiť tak že spraviš aktivitu kde budeš len ty a celé si to prejdeš pozapisuješ niekde bokom na papier stanicu a čas prechodu cez nu.....a potom už len podla toho si urobiš traffic (čo je však na dlho :D ) alebo ak je to reálny náklad tak podla ZCP ale je pravda že ani Cargo sa neriadi ZCPčkom :D takže asi len prvá možnosť. Neviem možno niekto iný má lepší nápad.

Back
Nahoře