Návod k tvorbě aktivit - PPoollll (komentáře a diskuse)

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna MirekM
  • Datum začátku Datum začátku
Lucas

K dvojici reverzních bodů na projížděné trase mám tyto poznámky:
1) + Jednoduchá konstrukce fungující docela dobře.
2) - Záleží na správném umístění těchto bodů.
3) - Souprava, která má hráče předjíždět, musí jet HNED za hráčem. V případě dřívějšího příjezdu hráče do stanice dojde k vybavení těch reverzních bodů dříve než si ta počítačová souprava jedoucí podle svého jízdního řádu obsadí úseky před sebou.

Davidus

Jak jsi si nadefinoval consist pro ten servis2 ? Při definici consistu v editoru soupravy to mám správně bez těch nul popsaných v Bobově příspěvku.

Nevím jak Davidus, ale já jsem ty consisty tvořil normálně v editoru úkolů a dělalo mi to tohle. Ale jen u některých. Na nějakou logiku, proč tento jo a další ne, jsem nepřišel.

Bob

Ten o něco výše zmiňovaný parametr maximální rychlosti je závislý na konkrétních vozidlech - používaném trainsetu a nastavení použitých vozidel. Takže přesné vysvětlení, proč u některých souprav se ti to chová jinak než u jiných, takto na dálku je dost těžké sdělit. Já takovéto problémy nemám takže k tomu nic víc nemohu sdělit. Pokud se s tímto problémem setkal někdo jiný a vyřešil to jinak než zásahem do consistu tak se rád přiučím.

traffic

Tak jsem postupoval podle výše uvedených rad a došel jsem k tomuto závěru. MaxVelocity byla v pořádku, tak jsem to nechal tak. Přidal jsem traffic z defaultních vozů a ten mi fungoval, dokonce jsem i po nějaké době dotal i volno. Když jsem pak vyměnil traffic za řadu 809, tak mi ani nevyjel. Pak jsem mrknul do conu a zjistil, že MaxVelocity byla -3.......... a dál strašně dlouhý číslo. Opravil jsem to na normální hodnotu těchto vozů (80/3,6 tj. 22,22222) a vlak mi i vyjel, ale servis nic. Víc jsem nezkoušel, protože na to teď není tolik času (má zkouškový....) Pokud někdo víte co dál, dejte vědět.

Dotaz na editor aktivit

Zdravím. Jsem začínající tvůrce aktivit a prostudoval jsem si návod od Ppoolllla. Docela dost věcí z toho člověk pochopil. Chtěl jsem se ale zeptat jestli se dá v editoru do jízdního řádu vlaku hráče nějak zasahovat a nejet podle časů co mi vypočítá PC. Myslím třeba to aby ve velké stanici vlak stál třeba 1-2 min a na zastávkách třeba 10-30 s. Prostě jak do editoru vložit skutečný jízdní řád (když už máme ty skutečné tratě). Dík za odpovědi.

Re: Dotaz na editor aktivit

Blackwolf napsal:
Zdravím. Jsem začínající tvůrce aktivit a prostudoval jsem si návod od Ppoolllla. Docela dost věcí z toho člověk pochopil. Chtěl jsem se ale zeptat jestli se dá v editoru do jízdního řádu vlaku hráče nějak zasahovat a nejet podle časů co mi vypočítá PC. Myslím třeba to aby ve velké stanici vlak stál třeba 1-2 min a na zastávkách třeba 10-30 s. Prostě jak do editoru vložit skutečný jízdní řád (když už máme ty skutečné tratě). Dík za odpovědi.
Dá se tam napsat jakýkoli čas.Klikni dvakrát na příjezd v danné stanici a napiš čas odjezdu tím se ti přepíše i odjezd a pak znovu klikni na příjezd napiš čas a odjezd už zůstane ten předchozí.Dá se změnit i počet cestujících na nástupišti klikem na stanici.

Re: Dotaz na editor aktivit

Blackwolf napsal:

K pobytu ve stanicích a zastávkách: Editor ti např. pro 5-ti vozový vlak a 20 lidí na peroně vypočte pobyt 50 s. Z toho nám vychází, že na jednoho cestujícího pro daný vlak je třeba pobyt 2,5s. Chci-li stát 30s, dám 12 cestujících, chci-li stát 2 min, dám 48 cestujících.

Samozřejmě pro každý vlak je tato hodnota jiná a je třeba ji vypočítat. Obecně lze říci, že čím více vozů v soupravě, tím kratší je doba potřebná pro nástup a výstup.

traffic

Tak jsem byl nucen přeinstalovat komp a po novým nainstalování MSTS je už všechno v poho. Jen aněkdy musím upravit rychlost u consistů.... naposledy jsem tam měl něco takovýho: -324154875654125.2 Nevím proč to dělá. Když jsem s takovým consistem chtěl jet, tak jsem se ocitl někde ve vzduchu a nic se s tím nedalo dělat. Po chvilce to napsalo, že vlak vykolejil a byl konec.... Nevíte co by to mohlo způsobovat?

V MSTS Editoru úkolů jsou vpravo dole dva kurzory na četnost ohrožení zvířat a lidí, ale nejde mi s těma kurzorama hýbat. Může mi někdo poradit, jak na to? Díky.

Stavitelxx

Nepíšeš u jaké tratě ti to nejde. Zkus toto u defaultní tratě. Může být že to zkoušíš na trati kde její autor tyto "rizikové" faktory nepoužil a pak tato nastavení nemají smysl.

Ppoollll:

Já stavím trať a chci tam ty ryzikové faktory použít, jenomže nevím jak na to. Jestli víš jak, tak prosím poraď, dík.

Stavitelxx

Z Japan1 si nakopíruj soubory s koncovkou HAZ. Ty určují chování těch rizikových objektů. V nich si zjistíš S soubory které zkopíruješ také. A v dekomprimovaných S souborech si zjistíš odpovídající ACE soubory s texturama toho jelena a panáka. Dále do REF souboru zapíšeš tyto údaje
Hazard (
FileName ( deer.haz )
Class ( Hazards )
Align ( None )
Description ( Deer_on_track )
)
Hazard (
FileName ( spotter.haz )
Class ( Hazards )
Align ( None )
Description ( Person )
)
Po správném nakopírování příslušných souborů a doplnění ref souboru by se ti měly objevit v nabídce objektů.
Toť ve stručnosti vše. Snad to stačí.
Pokud by se nad tím HAZ souborem k panďulákovi někdo zamyslel tak by přišel na to že s jeho pomocí jde rozpohybovat lidičky. Bylo by to pak určité obohacení. Modelů lidí je již povícero.

Ppoollll:

Otevřel jsem SPOTTER.HAZ a DERR.HAZ, tam jsem zjistil názvy *.s souborů (jsou ve složce GLOBAL, ale kam je mám nakopírovat?

křížení vlaků

Zdravím.
Křížení vlaků se tady asi už řešilo, ale já s ním mám pořád problém. Tvořím aktivitu, kdy přijedu do stanice z hlavní koleje na vedlejší, návěstidlo blokuji servisem. Z protisměru by měl přijet druhý vlak a z hlavní koleje přejet na druhou vedlejší a projet stanicí bez zastavení. Problém je, že zůstane na červené. rozjede se pouze tehdy, když pomocí TAB dostanu souhlas, přejedu návěstidlo a vrátím se zpátky. Pak jede jak má. Jak to vyřešit, aby to šlo "normálně"?

Re: křížení vlaků

Davidus napsal:
Zdravím.
Křížení vlaků se tady asi už řešilo, ale já s ním mám pořád problém. Tvořím aktivitu, kdy přijedu do stanice z hlavní koleje na vedlejší, návěstidlo blokuji servisem. Z protisměru by měl přijet druhý vlak a z hlavní koleje přejet na druhou vedlejší a projet stanicí bez zastavení. Problém je, že zůstane na červené. rozjede se pouze tehdy, když pomocí TAB dostanu souhlas, přejedu návěstidlo a vrátím se zpátky. Pak jede jak má. Jak to vyřešit, aby to šlo "normálně"?

A ten protijedoucí vlak zůstane stát na červené ve stanici? Nebo už před stanicí?
Bude asi problém v načasování kdy se Ti objevuje vlak hráče, kdy servis a kdy traffic vlak. Asi Ti ten servis nebo vlak hráče chybně zablokuje cestu pro trafic vlak. Zkus aby trafic vyjel dřív a trasu obsadil první.
Těžko se to radí, těch možností jak to udělat je moc a musí se to zkoušet a zkoušet.
Prostě záleží na časech, ale také na poloze počátečních a koncových bodů jednotlivých paths vůči návěstem.

Pozor na ten servis. Jede v opačném směru než trafic a může blokovat jeho průjezd stanicí, přestože se jejich trasy nikde nestýkají. Já to v poslední aktivitě radši vyřešil bez servisu a šlo to taky. Použil jsem dva reverzní body blízko sebe pro vlak hráče. A hráč kupodivu ani nemusí couvnout aby dostal zelenou a jel dál.

Křížování

Zdravím, už sem vyzkoušel všechno a hledal sem všude možně (možná špatně) ale sem bezradnej... Stáhnul sem si trať 346/341 a pustil se do tvorby aktivity, aby bylo jak se povozit... Ale řeším stále stejný problém - křižování... Přijedu do stanice, stojím u nástupiště a traffic, který jede proti mě, přijede také, zastaví, tam kde má, ale už NEODJEDE... MSTS mu prostě nepostaví cestu... Zkouším tam dávat servisy, všechno možný a stále nic... Není nějaká jednoduchá rada, jak na to... Případně odkaz, pokud už se to tu řešilo... Nestíhám sledovat celé fórum...
Předem moooc děkuji...

Naposled editoval moderátor:
Uwe:
Skús potiahnuť cestu traffic vlaku až k odjazdovému návestidlu v ďaľšej stanici.

Back
Nahoře