Eng, wag - ladění vozidel všeobecně

Aleši, v pohodě ..... kdyby byla možnost toto nějak vyřešit s vazbou na skutečné oživení vozidla a ne jenom vizuálně, tak by to bylo super.

Zdravím, mal by som jednu otázku:
Ako vyladiť vagón na 30 cm keď má na jednom konci vymodelovanú vodorovnú šróbovku a na druhom nie ? Ide len o to aby sa nárazníky "zlehka" dotýkali seba, na šróbovku nehľadiac.
Díky.

Tak, že nezoberieš si udaj pre výpočet s SV, ale si vezmeš priamo rozmery naladeného iného vozu tej istej konštrukcie. No a jemne doladiť aby to na tej normálnej strane sadlo. Samozrejme za predpokladu, že je symetrická aspoň skriňa modelu.
Ale ani to nebude koser, lebo MSTS to bere od praveho stredu a ten je posunuty kvoly tej srobovke. TO je dobre gebuzina modelovat srobovku ako zavesenu........

Naposled editoval moderátor:
dem napsal:
Tak, že nezoberieš si udaj pre výpočet s SV, ale si vezmeš priamo rozmery naladeného iného vozu tej istej konštrukcie. No a jemne doladiť aby to na tej normálnej strane sadlo. Samozrejme za predpokladu, že je symetrická aspoň skriňa modelu.
Ale ani to nebude koser, lebo MSTS to bere od praveho stredu a ten je posunuty kvoly tej srobovke. TO je dobre gebuzina modelovat srobovku ako zavesenu........

Takže sa to v podstate nedá niejako rozumne urobiť aby sa nárazníky dotýkali?

Ivan.ps napsal:
Takže sa to v podstate nedá niejako rozumne urobiť aby sa nárazníky dotýkali?
Záleží od toho ako je model vycentrovaný. Ak je vycentrovaný podľa nárazníkov, tak je dobre. Ale ak je vycentrovaný podľa max. a min. dĺžky tak je to zle.

No ale to by sa malo dať upraviť v ShapeFile manager programe. Tam sa da pivotom hybať, takže by sa to podla nárazníkov na stred malo dať posunúť.

Tak sem si chtěl sjet s rychlíkem 163+A+Bds+Bp+Bp+B do Hradce Králové, ale s tim pikovláčkem fakt odmítám. Všechno vylaďěný a mě to z 60 km/h bezproblemu zastaví za 150 m. Ze 100 km/h pak za 300 m. Schválně se podívejte třeba zde http://www.youtube.com/watch?v=R3Fc2D_HPIA&feature=related okolo 3:20 začíná brzdit z 60 km/h, BSE podrží asi tak 3 vteřiny a pak ještě trochu přibržďuje. Anebo zde http://www.youtube.com/watch?v=zS93UzI0t1Q&feature=related jak vjíždí do Varů. A spuste MSTS a zkuste si navolit stejnou intenzitu EDB ( černou ručičku lehce pod vodorovnou polohu ) + 3 vteřiny pouštět do vozů vzduch. Brzdí to asi tak 2x silněji než v realitě. To sem sám kdo si toho všiml? Proboha jeli jste vůbec někdy ve vlaku? :) Vždyť tohle je jedna z nejdůležitějších věcí! Co je těžšího a hezčího na jízdě s vlakem než brzdění?
Vysvětlí mi někdo nějak rozumě, čím tento závažný problém, vzniká? Co z reality v MSTS chybí, že souprava brzdí takto silně? Přepočítává snad MSTS špatně brzdný váhy, nebo je to způsobený tím, že v MSTS rozvaděče reagují ihned? A prosím nezkoušejte mi namluvit, že je to normální, že v realitě taky každá souprava brzdí jinak a další pohádky, kterýma se vždycky odsouvala do pozadí hromada kravin, na který sem už dávno upozorňoval, ale k jejich odstranění došlo až postupem času na popud někoho "důvěryhodnějšího" ... To video mluví jasně a moje skromný zkušenosti co se řízení esa týče taky.

Navolit černou ručičku můžu jak chci, ale nebude mi to nic platné,
protože její poloha se s rychlostí oproti reálu bude měnit.
Porovnávat délku držení OBE1 v brzdě je také nesmysl, protože pokles tlaku v potrubí je závislý na délce vlaku
a ta je neznámá.
Mně připadá brzdění v pohodě, vzduch a EDB si součinuji rovnou na klávesnici a na černou ručičku nekoukám.
Oproti realitě chybí např. měnící se součinitel tření špalík - kolo, takže ve velkých rychlostech nám to brzdí moc, v nízkých velmi mizerně.

Pajavlaky napsal:
Tak sem si chtěl sjet s rychlíkem 163+A+Bds+Bp+Bp+B do Hradce Králové, ale s tim pikovláčkem fakt odmítám. Všechno vylaďěný a mě to z 60 km/h bezproblemu zastaví za 150 m. Ze 100 km/h pak za 300 m. Schválně se podívejte třeba zde http://www.youtube.com/watch?v=R3Fc2D_HPIA&feature=related okolo 3:20 začíná brzdit z 60 km/h, BSE podrží asi tak 3 vteřiny a pak ještě trochu přibržďuje. Anebo zde http://www.youtube.com/watch?v=zS93UzI0t1Q&feature=related jak vjíždí do Varů. A spuste MSTS a zkuste si navolit stejnou intenzitu EDB ( černou ručičku lehce pod vodorovnou polohu ) + 3 vteřiny pouštět do vozů vzduch. Brzdí to asi tak 2x silněji než v realitě. To sem sám kdo si toho všiml? Proboha jeli jste vůbec někdy ve vlaku? :) Vždyť tohle je jedna z nejdůležitějších věcí! Co je těžšího a hezčího na jízdě s vlakem než brzdění?
Vysvětlí mi někdo nějak rozumě, čím tento závažný problém, vzniká? Co z reality v MSTS chybí, že souprava brzdí takto silně? Přepočítává snad MSTS špatně brzdný váhy, nebo je to způsobený tím, že v MSTS rozvaděče reagují ihned? A prosím nezkoušejte mi namluvit, že je to normální, že v realitě taky každá souprava brzdí jinak a další pohádky, kterýma se vždycky odsouvala do pozadí hromada kravin, na který sem už dávno upozorňoval, ale k jejich odstranění došlo až postupem času na popud někoho "důvěryhodnějšího" ... To video mluví jasně a moje skromný zkušenosti co se řízení esa týče taky.
Podle jednoho videa nemůžeš soudit, když nevíš jaké bylo řazení, kolik činily brzdící procenta, v jakém režimu byl vlak bržděný atd.

Délka vlaku neni až tak neznámá, ty rychlíky co jezdí na 140 jsou pětivozový stejně jako moje souprava. Jak se mění poloha černý ručičky? Mně se nezdá, že by se měnila její poloha při rychlostech pod stovku. A jak souvisí koukání na černou ručičku se součinováním? To se vylučuje? Ono není problém s tím vlakem zastavit normálně jako na tom videu, akorát, že k tomu využiju možná méně než poloviční brzdnej účinek než on. A zastavíme stejně.
Zkrátka jedu šedesát jako on, a jako on nechám 3 vteřiny nabíhat EDB a 3 vteřiny napouštět vzduch ( takže vlastně taky nekoukám na ručičku ). Rychlost páky EDB jsem si předtím zpomalil tak, aby odpovídala reálnýmu náběhu ( kdybych to neudělal, tak by to za ty 3 vteřiny brzdilo ještě víc ). Já bych spíš řekl, že navzdory ostatním mašinkám bez EDB nám to celkově brzdí velmi mizerně, protože nám to brzdí moc.
Ondra.H napsal:
Pajavlaky napsal:
Podle jednoho videa nemůžeš soudit, když nevíš jaké bylo řazení, kolik činily brzdící procenta, v jakém režimu byl vlak bržděný atd.
A ty mě můžeš poučovat jalovejma žvástama?
1) řazení bylo 363+A+Bds+B+B+B
2) brzdící procenta tedy obdobná jako u mojí soupravy, odhaduju něco kolem 170 %
3) jistou dobu se již za normálních okolností brzdící režimy nepřepínají
čili 363 v P, zbytek v R

Máš pravdu, pod stovkou se to nemění.
Tak to je jiná, jak jsi prve psal, že nějak nastavíš ručičku tlaku v převodníku, tak jsem myslel, že nezávisle na vzduchové brzdě.
Takže to vypadá tak, že nám to brzdí dobře, jen nám to rychleji vypouští vzduch, to mě tolik nebolí.
Jakou rychlost máš nastavenou u rajčáku EDB?
Při jakém poklesu tlaku v hlavním potrubí doleze účinek EDB na maximum?

1. Jak víš jaké bylo řazení a co to bylo za vlak ? Nikde u toho videa to není.
2. I kdyby to řazení bylo jaké tvrdíš tak 170 % určitě mít nebudeš, mě to vyšlo kolem 120.
3. OK.

Asi máš pravdu brzdí to možná dobře, ale je to asi tak 2x zrychlený. K původní rychlosti EDB 0,05 je zdá se uzpůsobená i průběžná brzda. Čili když mam maximum EDB tak mam v potrubí něco okolo 4,2 baru. Takže pokud chci dosadit správnou rychlost EDB páky 0,022 musim si pohrát s celýma brzdama. Je mi ale divný, že by to zrovna zsr nastavil takhle zrychleně, spíš jsem předpokládal, že akorát neřešil rychlost tý páky, tak jsem si tam dal s klidem reálnou. A teď koukám, že EDB na maximu, ale v potrubí už míň jak 3,5 baru. Jdu laborovat, s timhle se přece nedá jezdit, kdo v tom má mít cit.
Ondra.H napsal:
1. Jak víš jaké bylo řazení a co to bylo za vlak ? Nikde u toho videa to není.
2. I kdyby to řazení bylo jaké tvrdíš tak 170 % určitě mít nebudeš, mě to vyšlo kolem 120.
3. OK.

1. Jsem standardně vybaven internetem, knižním jízdním řádem a logickým myšlením.
2. Tak počítej (162+61+59+3*57)*100/(84+5*41)=156,7 % -takže zas tak daleko od pravdy můj odhad nebyl, i když byl vyšší

1. Buď trochu konkrétnější.
2. Nevím kde si vzal že eso má brzdící váhu 162 tun. V režimu P je brzdící váha 44 tun, takže těch mý 120 % zhruba vychází.

Pro Pajavlaky:
Odvoláváš se na to video. Na kolika metrech si myslíš, že ten vlak zastavil z té 60tky? Není vidět, zda fíra sahal na EDB, ale spíš bych řekl, že ne. A začal brzdit až skoro na konci vlaku stojícího na koleji bližší staniční budově a zastavil nepříliš daleko za koncem staniční budovy. Určitě brzda v MSTS zareaguje rychleji, ale neřekl bych, že nějak přespříliš nereálně.
A zlatá rada ... když se s tím nedá jezdit, tak s tím nejezdi ... a odpusť si výrazivo typu jalové žvásty, a nepřesvědčuj tu ostatní, že Ty jsi jediný, kdo zná všechnu moudrost světa ... nezlob se, ale z Tvých příspěvků tohle přímo čiší.

Ondra.H:
1. Nebudu řešit ptákoviny, prostě eso, tak rychlík a pak zelpage řazení rychlíků na tý trati.
2. To je pravda, ale EDB esa má brzdnou váhu 162 tun. Normálně se EDB asi nezapočítává, pokud neni na vozidle uvedeno R+E, ale já sem to započítal abych moh v tabulce z V15/1 porovnávat zábrzdný dráhy. De facto máme každej svojí pravdu.

Honza: Možná to z mých příspěvků čiší, což mě najednu stranu mrzí, na druhou stranu, když vidím, že téměř nejpodstatnější věc celýho MSTS nefunguje a zde se vesele vedou debaty o ničem a když už někdo konečně začne řešit ladění, tak zásadně jenom otázku rozjezdu, sem naštvanej. Myslim, že ten vlak zastavil tak na 200 metrech. Jinak teda fíra nemusí na EDB sahat, tam je to spojený, že prostřednictvím BSE brzdíš jak mašinu EDB, tak zároveń pouštíš vzduch do vozů. A automaticky se pak na mašině při 7 km/h, kdy EDB odpadne napustí vzduch do brzdovýho válce v závislosti na tlaku, jaký byl před tím v předvodníku.
Ono s přístupem "smířlivosti" by se člověk nikam nedostal, to by se ještě dneska roštovali původní 363 od Starýho, kterým měli MAxBrakeForce 240 kN... :). No a jalové žvásty- když mě někdo odbyde po rozsáhlým odstavci konkrétních údajů nezaostřenou a nepříliš rozvitou větou ( ještě k tomu zakončenou zkratkou ) ve stylu nemůžeš vědět, nemůžeš soudit, mám z něj zrovna takový dojem jako máš ty teď z mě. Tolik na obranu.
...roštovaly původní 363 od Starýho, který tam měly... sorry, po měsíci marození se mi i/y už nějak plete :)

Honza napsal:
Pro Pajavlaky:
Odvoláváš se na to video. Na kolika metrech si myslíš, že ten vlak zastavil z té 60tky? Není vidět, zda fíra sahal na EDB, ale spíš bych řekl, že ne. A začal brzdit až skoro na konci vlaku stojícího na koleji bližší staniční budově a zastavil nepříliš daleko za koncem staniční budovy.
Brzdil zhruba na 250 m z rychlosti cca 58 km/h. EDB brzdila jen přes převodník, fíra na ní nešahal.
Zkusil jsem si to v MSTS se soupravou 163 a 5 B. Stejně jako Jarda v tom videu jsem na výhybkách hodil výběh, pod lávkou přiškrábl na 2 bary do válců a vyšlo mi to ke stejnému přechodu na konci budovy. Takže vyladění brzd víceméně odpovídá. Akorát jsem tedy brzdič nedržel v brzdící poloze 2,5 vteřiny jako na videu, ale méně (asi 2 vteřiny :-). Ale nic se neděje - každá mašina brzdí v reále jinak.

Pajavlaky: Když brzdíš dynamikou, odbrzďuješ mašinu? Jinak to totiž brzdí poněkud více, než v reálu (mašina brzdí dvakrát tolik).
A porovnávat brzdění podle černé ručičky je dost úlet - důležité je jak brzdí souprava.

Back
Nahoře