Eng, wag - ladění vozidel všeobecně

Mně pomohlo u jednoho "vzpurného" polského modelu osobáku změnit parametry CentreOfGravity všechny na 0 (jinak to nepoužívám) - červený rámeček byl totiž na jedné straně spřáhel víc posunutý než na druhé.

Sice také odbočím od Vladova dotazu, ale:
1) CouplingHasRigidConnection je o tom, zda spojení je pružné (1) nebo tuhé (0), je to tak uvedeno i v popisu p. Frinty. Nerozpojitelné spojení se přeci nastavuje někde jinde (typ spřáhla Bar, ve kterém lze nastavit ještě "unikátní" vozidlo, se kterým jen a pouze bude spřáhlo Bar fungovat). Bohužel dnes víme, že v souvislosti s Binem je použití spřáhla Bar problematické. V době, kdy vznikl návod ke spřáhlům, došlo k "bitvě" mezi 80 a 30. U nás nakonec zvítězilo jako český většinový standard defaultních 30 cm s tím, že je třeba mít spřáhlo jako tuhé, tedy CouplingHasRigidConnection (0).
2) Pokud jde o síly Break v řádu 10 na 8, ještě dnes na některých současných tratích dělá o řád nižší hodnota problémy )občas se tu o tom diskutuje). Pokud trainset JZD na úzkých zlobil, proč ho nenastavit jinak, je to trainset specifický a do specifických podmínek, ale neglobalizovat prosím.
3) Používání rozměrů ze Shape View je spolehlivé, jak už tu bylo mnohokrát napsáno, u symetrických modelů. Což vozidla, na která se ptal Vlado jsou, ale parní mašiny se samostaným tendrem opravdu nejsou. Ale kolik takových vozidel v Trainsetu většina uživatelů má? 15%? Takže ne, že je ošidné. Jen musím zvážit, zda ho na model můžu použít nebo musím korigovat ručně.
4) To, že nesedí vzájemně rozměry v eng/wag a sd je jen lajdáctví autora nastavení, často nesedí v sd ani název s souboru. Ale to je o pečlivosti práce a o lidech. Desetinná místa - v tom mám čisté svědomí, moje tabulky textové řetězce generují s přesností jen na 2 desetinná místa.
5) Korespondující nastavení defaultu a wag/eng nemá sice vliv na ladění, ale má vliv na provoz v aktivitách. Takže zásadně je třeba dodržovat: default 30/ladění 30 nebo default 80/ladění 80. Tím, že si to v trainsetu splácám dohromady si zadělávám na budoucí záhadná vykolejení a další problémy. Volám po tom už dlouho a stále marně, že aktivitáři by měli před zařazením vozidel z cizích stránek ověřit nebo nechat ověřit nastavení těchto vozidel a případné upravené eng/wag/sd přibalit k aktivitě.
6) Je samozřejmé, že ladění vozidel není jen o spřáhlech, ale i brzdách, jízdním odporu apod. Ale Vlado se ptal na spřáhla, resp. proč má mezeru mezi vozidly naladěnými podle návodu.
7) Pro Dema: taky mi to bylo divné, ale problém je odhalen, autor modelu pod něj doplnil model stínu. To třeba Pikku dělá taky, ale stín má dlouhý jako model, v případě polského modelu stín přesahuje model. Bohužel je stín součástí modelu, takže se s tím nedá udělat nic.

Honza napsal:
... autor modelu pod něj doplnil model stínu. To třeba Pikku dělá taky, ale stín má dlouhý jako model, v případě polského modelu stín přesahuje model. Bohužel je stín součástí modelu, takže se s tím nedá udělat nic.

Ten tieň má vplyv len na zobrazenie rozmerov v Svieweri, ale ak sa zadá správne rozmer vozu do Size a InertiaTensor vo *.wag a ESD_Bounding_Box v *.sd súbore, tak by ten tieň nemal mať vplyv na jazdné vlastnosti. Akurát bude piplačka tie správne rozmery zistiť a nastaviť. Môže tam byť drobná nesymetria v rádoch desatín mm až pár mm a tam by nemal byť problém, horšie je, ak je nesymetria väčšia, dva - tri a viac centimetrov je už pekne vidieť.

Teda, to je esej. Ale dozvěděl jsem se z toho všechno podstatné. Děkuji, Honzo. Jen je škoda, že s tím tedy nepůjde nic udělat. Ruská lůžka použitelná budou, aspoň něco.

Taxi, to já vím, psal jsem to už v předchozím příspěvku, že jediný problém je, že nelze použít přímo výpočty z tabulky.

Vlado, co by s tím nešlo nic udělat? Tys nic nepochopil. Pokud je vůz symetrický, a to všechny, o kterých jsi psal jsou, není nastavení spřáhel resp. rozměrů boxu vozu, ze kterých kalkuluje simulátor při vlastní hře, problém. Jen je třeba hodnoty délky vypočtené z tabulek upravit ručně, v tomto případě zmenšit. Ale pozor, ve wagu i sd souboru (tam v každé hodnotě z obou hodnot o polovinu).

Jinak pro všechny: s ohledem na výše uvednou diskuzi jsem k sobě na stránky nahrál upravenou výpočtovou tabulku, kde kromě známého listu počítajícího s rozměrů zjištěných v SV je přidán list, který počítá z hodnot v sd souboru. Proč? Když jsem řešil Vladům problém, objevil jsem tak říkajíc "ameriku". Pokud v SV zvolíte View -> Bounding Box (from SD), nakreslí se vám kolem modelu modrý kvádr, který koresponduje s aktuálními hodnotami v SD souboru. Stačí tedy pro poměrně přesné nastavení skutečné délky (rozhodující pro správné fungování spřáhel a vzhled spojení) pracovat s sd souborem a SV, není nutné průběžné testování v MSTS. Pokud nastavíte změnami v sd modrý kvádr tak, aby lícoval s nárazníky, zadejte následně hondoty z sd do příslušného listu tabulky a získáte konečné hodnoty pro zadání do sd a wag/eng.

Honza napsal:
Taxi, to já vím, psal jsem to už v předchozím příspěvku, že jediný problém je, že nelze použít přímo výpočty z tabulky ...

Honzo, já vím, že ty to víš :D Písal som to pre tých ostatných :cool:

Petr Novák napsal:
ad Vlado - nezlob se,ale používáš něco,čemu pořádně nerozumíš.CouplingHasRigidConnection ( 0 ) tam chybí zcela správně,po zkouškách spřáhel s p.Frintou jsme došli ke zjištění,že tento parametr je vhodný pouze do spřáhel mezi parní mašinou a tendrem.Má za úkol simulovat pevné nerozpojitelné spojení mezi mašinou a tendrem.Musí tam být hodnota 1,nulová hodnota sama o sobě je u vagonů nesmysl.Hodnota v řádku Break ( 1.1e8N 5e8N ) je zbytečně vysoká,stačí o jeden řád míň.Důvod pro nastavení 8 byl ten,že na původní verzi trati Vysočiny se v prudkých zatáčkách trhala spřáhla.Jinak na dnešních tratích bohatě stačí 7.Jenže spousta takyladičů používá 8 a ani neví proč.Podívejte se na nastavení spřáhel u trainsetu JZD.Všude je jen hodnota v řádku Break 7,protože v případě 8 létaly při startu msts modely mimo trať,protože ty síly ve spřáhlech nemohl úzký rozchod prostě přenést.Než jsme na to přišli,bylo řečeno hodně neslušných slov,které by se v tisku nemohly objevit.Používat rozměry ze SV je velice často ošidné,zejména u parních mašin a záleží na tom,zda-li ladím na 30 či 80cm.Pak často nesouhlasí rozměry v wagu a příslušného *sd souboru,na to se často zapomíná.Rovněž tak počet míst za desetinou čárkou v rozměrech modelu se často přehání.Nemá smysl tam mít 5-6 čísel za desetinou čárkou,jen to zpomaluje výpočty v msts.Nastavení defaultu - zde je jedno,zda-li mám v něm 30 či 80cm,to na ladění nemá vůbec žádný vliv.Vliv se projeví až při spojení mašiny a vagonu.Když mám mašinu na 30cm,vagon na 30cm,nic se nemění i když je default na 80cm.Pouze když mašina je na 30 a vagon na 80cm,tak zde zákonitě se musí objevit mezera mezi nárazníky.Ono ladit modely není o tom,že jen přepočítám délkové rozměry,je to o hodně dalších věcech.Ono je to o sladění nastavení brzd na naše zvyklosti,aby se vagon dal vůbec odbrzdit.Často se setkávám s tím,že jsou v sekci brzd hodnoty,které nedávají smysl a tak bych mohl pokračovat dále.

Petře, chválím za výklad sice pár chybiček, které následovně doplnil Honza. ;-) bravo

CouplingHasRigidConnection (0) cpát do vozů je podle mě zbytečné,ať se na mě nikdo nezlobí,k čemu je to vlastně dobré?Mezi vozy potřebujeme spřáhla pružná,ne?Původně se tento parametr používal pro odstranění některých potíží zaviněných nesprávným nastavením rozměrů vozidel a sil ve spřáhlech právě při průjezdu oblouky.CouplingHasRigidConnection (1) se hodí na nepružné spřáhlo mezi tendr a parní loko ve spojení s typen spřáhla Bar,jak Honza správně uvedl.
Break nemá smysl nastavovat na vyšší hodnotu než 8.Pokud se trhají spřáhla,tak je chyba v trati a ne modelu,klasický případ je stará Vysočina.Je to však také o technice jízdy,někdo s vlakem jezdí jako s autem a pak se diví,co to má za paseku.Takovému "fírovi" by nestačil Break ani 12.
Upřímně se přiznám,že mám v trainsetu modely jak na 30 tak i 80cm a ještě se mi nestalo,že by došlo v aktivitě k vykolejení či jiným závadám.Je to o citu jízdy,vlak není auto,o tom to je.V soupravě jsou vidět díry mezi vozy,ale pokud nejedu se zátěží více než 2000 tun,vlak jede v pohodě i 100km/h.Testy štokra se zátěží 4000 tun už musely mít jednotné nastavení,ty síly ve spřáhlech se špatně přenášely.
Co se týče rozměrů,tak SV ukáže sice rozměry modelu,ale pro nastavení spřáhel je to nepřesné kvůli nárazníkům.Modrý kvádr musí být vždy kratší a je dobré vycházet z toho,že nárazníky jsou dlouhé 65cm.A podle mého názoru je chybné nastavení,kdy talíře nárazníků vytvoří spolu jednu placku.Správně se mají talíře nárazníků dotýkat,nikoliv prolínat.A je jedno,jestli mám default na 30 či 80cm.Je to jen o pečlivosti ladiče,aby si s rozměry vyhrál tak,jak je uvedeno výše.

Ke CouplingHasRigidConnection: jde o parametr, který je funkční a má dvě hodnoty 0 a 1, dáš Petře ruku do ohně, že se někdy nemůže stát, že chybějící zaviní někde chybu v nějakém výpočtu simulace? Nedáš, víme, že MSTS je pěkně svéhlavý oslík, do kterého nevidíme. A jeden řádek mne už v odstavci spřáhel nezabije.
Já nepsal, že se Break má nastavovat víc než 10 na 8, jen jsem reagoval na tvou poznámku, že "takyladiči" používají právě tuto hodnotu, když stačí 10 na 7. Zastal jsem se jich proto, že hodnota v řádu 10 na 8 byla několikrát na fóru doporučena!
Ladíme na stejnou hodnotu právě proto, aby nebyly díry mezi vozy. Osobně považuji kombinování vozidel 30 a 80 v trainsetu za špatné a trvám na tom. Co máš Petře ty doma, to je Tvoje věc, ale mi zkušenější bychom měli učit uživatele, aby si vše udržovali co nejlépe. Jen tak poté minimalizujeme dotazy typu "pomóóóc, mně to ...".
Petře, z čeho ty bereš rozměry, když tak zatracuješ SV? A proč 65 cm? Je samozřejmé, že modrý kvádr v SV je kratší než vozidlo, vždyť je to box vypočítaný z sd souboru a jeho délka je délka modelu mínus spřáhla. A proč nárazníky a proč 65 cm? Pro mne jsou přece rozhodující spřáhla. A ty mám buď 2x 15 cm = 30 cm nebo 2x 40 cm = 80 cm. Ano, můžu, když má např. model 24,7 m, nastavit délku spřáhel (r0) na 30 cm ale od délky odečíst méně než 30 cm (např. 24, aby se mi to dobře dělilo do sd souboru), pak mám garanci, že mi na sebe nárazníky nedosednou. Ale tady, v tom máš pravdu, už je to o citlivosti a pečlivosti ladiče.

dem napsal:
To nemyslíš vážne ak myslíš ten šrot....:)
Deme sorry, ale tvé RZD WLABmee a ZSSK WLABmee používám dost dlouho a vždy jsem byl maximálně spokojený. Ale to že už je nemáš, je dost citelná rána pro všechny aktivitáře. Nemůžu například tvořit noční aktivitu R 441 Excelsior, protože jsou použity tvoje vagony a já je sice mám, ale co ostatní uživatelé, ti mě budou kamenovat. A abych je umisťoval na svůj web, to nechci už kvůli tomu, aby mě měkdo nenapadl, že jsem je umístil bez tvého vědomí. A ještě nemám ZSSK WLABee, byl taky na tvých stránkách, jestli ho máš při ruce.

Petře, než tu ostatní označíš za takyladiče, aspoň si ten Frintův manuál pořádně prostuduj. A nejen ten...

Jacek napsal:
Petře, než tu ostatní označíš za takyladiče, aspoň si ten Frintův manuál pořádně prostuduj. A nejen ten...
Jacku,koho jsem označil za takyladiče?Nebyl tam ani náznak něčeho... Mrkni se do Frintova návodu,na první stránku dole,pak by jsi mě nenutil si tento návod prostudovat a nejen to.Za svými názory si stojím,neladím první rok.
Honzo,ten CouplingHasRigidConnection používám jen u páry,nikde jinde.Však jsme s p.Frintou vyzkoušeli dost variant ladění.Upřímně řečeno,na dnešních tratích jsou jiné poměry než na těch prvních,kde se autoři učili za pochodu.Jistě,msts se chová u každého jinak,s tím 100% souhlasím.Co funguje u mě,nemusí fungovat na jiném PC,Jarin by mohl vyprávět,snad se na mě nezlobí,když to zde uvedu.Díry mezi vozy nemají s Breakem nic společného,to se na mě nezlob,ale špatně nastavené rozměry v sd souboru a v engu.Break přenáší pouze síly mezi spřáhly.Zvýšení síly neznamená,že vozy budou více u sebe,to ne,musíš mít nastavené rozměry.Nastavit rozměry u páry je někdy práce na půl dne,vycházím ze skutečných rozměrů mašiny a ty ladím na 30 či 80cm.Co se týče trainsetu,tak je standardem 30cm,zkušenější jezdí na 80cm.Pokud si někdo smíchá nastavení,je to už jeho problém.Nebo použije nevyladěná zahraniční nastavení,nemyslím tím bratry Slováky.
Natavení spřáhel není vždy jen ty čísla,která jsi uvedl.Nárazník je normován na 65cm,ty se musí z délky modelu odečíst.Msts nepočítá délku modelu přes nárazníky,ale délku skříně,to mám odzkoušeno.Nastavení v sd souboru mám podle délky Size v engu,nezáleží na té hodnotě,prostě se vydělí 2 a je vymalováno.Pak sedí talíře nárazníků přesně na sobě.To se týká nastavení na 80cm.U 30cm je to trošku složitější,nelze odečíst 50cm,tam se to musí korigovat a ta korekce je u každého modelu jiná.Pak je to o citlivosti ladění.Tvoje tabulky jsou dobré,také je používám pro přepočet a pak rozměry dolaďuji ručně.Proto se někdo diví,že mé nastavení neodpovídá přepočtu,ale už nehledí na to,že nárazníky sedí talíři přesně na sobě,že se neprolínají.

Ach jo ...

Petře, já nepsal, že mezery mezi vozy souvisí s Break!!! Jen jsem postupně reagoval na Tvůj příspěvek. Takže abych již dál nikoho nemátl: hodnota Break se týká sil, které způsobí desktrukci spřáhla, mezery mezi vozy zase souvisí se správností nastavení rozměrů boxu vozidla a délky spřáhla.

Jaký normovaný nárazník 65 cm??? Jakou délku skříně MSTS počítá??? Abych to tu uvedl na pravou míru a do souladu s Frintovým návodem:
1) v Shape Vieweru zjistím vnější rozměr 3D modelu;
2) při simulaci vzájemný vztah vozidel a případné kolize s objekty určuje MSTS z jakéhosi virtuálního boxu, jehož rozměry jsou nastaveny v eng/wag resp. sd souboru;
3) rozměr tohoto boxu určím právě z hodnot SV s tím, že z délky 3D modelu, kterou dostanu ze SV, musím odečíst spřáhla, tedy hodnotu, kterou mám uvedenu jako první v řádku r0 v eng/wag v odstavci spřáhel, zdůrazňuji, že ať 30 nebo 80 nebo jiné číslo, je to délka obou spřáhel, jedno je pak tedy 15 resp. 40;
4) pokud vnější hranice 3D modelu končí na délku plochou nárazníku, měly by se po dosazení hodnot z mých tabulek nárazníky dotýkat, pokud jsou slepené, mohlo to způsobit zaokrouhlování během výpočtů, ale na to stačí korekce o 1 až 2 cm; pokud se nárazníky prolínají nebo je mezi vozidly velká mezera, byly výchozí hodnoty špatné nebo je model nějak atypický, což může být např. tímto:
a) nárazníky jsou dosazeny jako freightanim a vlastní 3D model vozidla je kratší, pak musím vzít jako hodnotu délku modelu freightanim;
b) nárazníky přesahuje nějaká část modelu (přechodové měchy, stín - to je právě u PKP vozů), pak musím rozměry zkorigovat.

Jinak pochopitelně platí vazba mezi hodnotami v eng/wag a sd. Dále je třeba zdůraznit, že výše uvedená jednoduchá pravidla neplatí u vozidel nesymetrických a u vozidel, kde je sice střed 3D modelu uprostřed, ale vzhledem ke vztahu s navazujícím vozidlem je nutné ho považovat také za nesymetrické (parní loko + tendr, díly jednotky Bpjo, ...). Tady už je třeba si s nastavením spřáhel více pohrát.

A na závěr nevím, proč bych musel být nezkušený, když používám 30 cm?!? ;o))))

Tímto bych považoval tuto diskuzi za ukončenou a já jdu udělat něco, co už jsem chtěl kdysi dávno. Oprášit Frintův návod, udělat jeho revizi a pokud bude souhlas, zveřejnit ho.

K tomu poprosím, ale soukromou zprávou nebo mailem(!!!), někoho zkušeného, aby mi napsal pár řádků k problematice hodnot spřáhel na jednotlivých koncích vozidla (např. na vozidle použít Chain+Bar) versus Bin. Vím, že se na fóru diskutovalo o tom, že v určité situaci Bin hodnoty a typy spřáhel vůči modelu přehodí a pak spousta věcí neplatí (myslím, že s tím byly problémy u jednotek 451/452). Kdy k tomuhle dojde? To je myslím třeba v korigovaném textu vzhledem k rozšíření Binu zohlednit. Předem díky za fundovaný názor.

Naposled editoval moderátor:
K přeskládání dojde, když se změní stanoviště, proto je asi vhodnější všude používat Chain. Z pohledu hráče je to jedno a nevidím důvod, proč by například na ONJ se v aktivitě nemohl vyměňovat vložák u 451. Vždyť se to normálně dělávalo.
Teď se dívám, 451 mají právě kvůli tomuto efektu všude automatic. Takže buď všude chain nebo automatic, ale bar bych kvůli bin nepoužíval.
..................
podpis Takyladič :D

Petr Novák napsal:
Upřímně se přiznám,že mám v trainsetu modely jak na 30 tak i 80cm a ještě se mi nestalo,že by došlo v aktivitě k vykolejení či jiným závadám.Je to o citu jízdy,vlak není auto,o tom to je.V soupravě jsou vidět díry mezi vozy,ale pokud nejedu se zátěží více než 2000 tun,vlak jede v pohodě i 100km/h.Testy štokra se zátěží 4000 tun už musely mít jednotné nastavení,ty síly ve spřáhlech se špatně přenášely.

Petře, mám otázku, jak dlouho jsi ladil pro oba trainsety ? Myslím jak 30cm tak na 80cm.Bylo to pár měsíců nebo roků? Ještě se zeptám, jak jsi uvedl ve svém příspěvku o tak zvaných takyladičích ty si myslíš nebo podle tebe jsi jediný, kdo umí, vyladit spřáhla podle Frintova návodu. To jsi určitě nemyslel vážně. Bylo to myšleno z legrace ne.
...........
dovolím si také podpis Takyladič :D

Jarin napsal:
Petr Novák napsal:

Petře, mám otázku, jak dlouho jsi ladil pro oba trainsety ? Myslím jak 30cm tak na 80cm.Bylo to pár měsíců nebo roků? Ještě se zeptám, jak jsi uvedl ve svém příspěvku o tak zvaných takyladičích ty si myslíš nebo podle tebe jsi jediný, kdo umí, vyladit spřáhla podle Frintova návodu. To jsi určitě nemyslel vážně. Bylo to myšleno z legrace ne.
...........
dovolím si také podpis Takyladič :D
Jardo,pokud chceš mermomocí zase vše vztahovat na sebe,prosím...O délce ladění víš nejlíp sám,proč se v tom pořád rýpat?Nejsem jediný,kdo umí ladit spřáhla a není to jen podle Frintova návodu i když z něj jako spolupracovník Frinty vycházím.Tohle nemá cenu,už jsme se o tom xkrát bavili a jak vše dopadlo?Vždycky jsi se urazil a já byl ten špatný.

Ako nastavím ''medzery medzi vozňami''? Aby keď odbrzdím OL mašinu aby pri zastavení späť narazila do súpravy, teraz sa mi zdá že sú tými spriahlami ako keby k sebe natlačené, nie je tam medzera, ďakujem

Co to je OL mašina? Co myslíš tím "narazila do soupravy"? Mezera mezi spřáhly? Snad mezi nárazníky?
Tu, pokud chceš zvětšit, zvyš nepatrně v engu 3. hodnotu v Size a 3. hodnotu v InertiaTensor (délka "výpočtového boxu" MSTS) a o polovinu přidané hodnoty zvyš 3. a 6. hodnotu v sd souboru (v sd souboru nekoukej na znaménko). Nepatrně myslím tak o 4 cm, tj. na druhém desetinném místě.
Více případně přes sz ...

Naposled editoval moderátor:
Zdravím všechny mistry ladiče. Díky vašim radám a podnětům, dá-li se to tak napsat, jsem si úspěšně nastavil potřebnou délku všech polských vozů, děkuji ještě jednou. Jak ale následné testování ukázalo, jde jen o poloviční úspěch. Když se spřáhnu se soupravou obsahující inkriminované vozy, buďto se souprava “teleportuje“ na úplně jiné místo, nebo se roztrhne a následně se aktivita ukončí z důvodu vykolejení tohoto vlaku. Předpokládám, že se zde určitě najde člověk, který by mi byl schopen a ochoten poradit, co by mohlo být příčinou těchto dvou jevů, případně také, jak na ně vyzrát. Pokud by to bylo možné, prosím o kontakt přes SZ nebo mail. Děkuji vám moc.

Honzo, ja som myslel tak, ako keď Ti posunovať slabo utiahne šrovbovku tak máš medzeru medzi nárazníkmi, aj 20cm, keď zase ideš a v reále zatiahneš BP tak mašina narazí do vozňov, už tam nie je medzera, a zase keď sa rozbiehaš tak sa medzera zväčší. Ja som myslel takto.

Back
Nahoře