RE: Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou
Za celé léto se už dá vytvořit nějaký základ, aby to mělo hlavu a patu. Jinak srovnání pokládky stromečků a kolejiště je asi takové, že pokud budu mít položené jen koleje s vytvarovanou holou loukou, mohu prohlásit, že jsem nad daným úsekem zvítězil a mám z 99% vše hotové. Nějaké zástavba a vegetace je proti řešení kolejiště úplná sranda a taková odpočinková práce, kde se nemusí tolik přemýšlet a jen opisuji podle fotek a leteckých map.
Pokud stavím jen nějakou fikci, tak pokládka kolejí tak těžká není, stačí znát jen nějaké zásady a mít v nabídce kolejiva přehled. Ale pokud mám skutečnou předlohu, to je většinou hlavolam. Ony ty stanice ve většině případů nejsou tak rovné, jak se nám zdá při pohledu z vozu a nějaké malé obloučky a zakřivení na zhlaví nám z řešení takové stanice udělá pěkný rébus, kdy se mozkové závity pěkně zapotí. A je pravda, že každá takové precizně udělaná stanice nám udělá z jízdy větší zážitek.
Těch 99% jsem záměrně zkreslil, protože se dá položit krajina a zástavba rychlým způsobem nebo ala Honza Švec, který co nemá v nabídce modelů, to si domodeloval a jsme s porovnáním úplně jinde a může to být i50 na 50