ANKETA - stupňovitě odbrzďovatelná brzda vs. přímočinná brzda

Co je pro vás důležitější?

• Hlasovalo členů
    66
  • Ukončená anketa .
Pajavlaky: Pokud mám soupravu, které věřím a koleje, kterým věřím, tak při dohánění zpoždění brzdím ostře. V Hrádku nad Nisou na začátku peronu 70 (ale s naskočenou brzdou), zastavovalo se před přechodem. Teď jsem se koukal do mapy a je to 170m :-)

Pajavlaky napsal:
Profík to umí bez přímočinky, mám-li reagovat stejným zposobem, jako opozice.
Nejde o to, jestli je někdo profík, ale záleží na dané situaci. Jak řekl nejen Jacek, na manipulačním vlaku se bez přímočinné brzdy neobejdeš.
Pajavlaky napsal:
Jinak mě na přímočince vadí, že hodnota tlaku ve válci je závislá jen na poloze brzdiče, bez omezení rychlosti náběhu, výběhu. To znamená, že pokud během třeba 2 vteřin brzdič zcela utáhnu a povolím, dosáhnu a zbavím se za tu dobu plného brzdného účinku ( válec se za tu dobu stihne napustit a vypusti na/z 3,6 Baru ). To je trochu nefyzikální. V realitě fíra povolí a stejně jako u vlakový chvilku "čeká".
Ano, to je sice pravda, ale tohle by mi nevadilo. MSTS je simulátor a to, co jsme pro něj dokázali vytvořit, je úžasné a nesmíme to brát takhle do detailu, kdybychom to tak měli brát, najdeme určitě víc, než jen účinek přídavné brzdy.

Pajavlaky napsal:
V realitě fíra povolí a stejně jako u vlakový chvilku "čeká".

V realitě fíra udělí BP "facku" a válce se odvětrají zhruba za tu dobu, co v MSTS trvá přetočení BP do polohy "odbrzděno" pomocí kláves.

Zbyněk: To ano, o tom nemluvím. Jde mi o to, že neni možné, aby se brzdový válec apustil a vypustil třeba za 2 vteřiny jako v MSTS.V reále fíra povolí přímočinku, ta sice reaguje ihned, to znamená, že ihned se začne vypouštět vzduch, nicméně vzduch se pak po určitou dobu vypouští; proces odbrzdění není dokonán momentem, kdy fíra dá z páky ruku pryč.

A to ještě nemluvim o tom, že není-li dráha brzdiče DAKO BP omezena v MSTS na 76% procent svého rozsahu, napustí se do válce 5 Baru namísto 3,6 Baru, a maximální brzdná síla vzroste na nereálně vysokou hodnotu. Čili tady je jedno z vysvětlení, proč pro vás ta přímočinka hraje tak významnou roli. Ona prostě všechno zachrání, ale s reálnou maximální brzdnou váhu ( těch 76% ) už tolik platní není. Pakliže je omezena, je zde zase nevýhoda vizuální, kdy je zřejmé že není na konci a obecně tlak v brzdovém válci neodpovídá poloze bzdiče. Mimochodem tento problém s 5 Bary platí i např. pro rychločinné brzdění. V MSTS nemá cenu jej, používat ( ani když jsem do zastávky dlouhej, třeba kvůli tomu, že nemám distributor ), je to těžký unreal. Maximální brzdné váhy vlaku se v tu chvíli navyšují na 132% své reálné hodnoty. Tahle pikovlastnost, se kterou taky nejde hnout, nikomu nevadí?

Absence přímočinné brzdy by snad byla menší pikovlastnost než zvýšený brzdný účinek při rychlobrzdě?
Přímočinka nic nezachrání, brzdí to mizerně tak, jako tak.

Pajavlaky napsal:
Tahle pikovlastnost, se kterou taky nejde hnout, nikomu nevadí?

Zřejmě ne, my rychlobrzdu nepoužíváme :-)
A pokud jedu s tramvají, tak tam to zase simuluje kolejnicovou brzdu. Co s tím?

Je to menší pikovlastnost, protože taková brzda se používala.
Dělej si, co chceš, byly vysloveny názory, tím to končí, můžeš s nimi maximálně nesouhlasit, ale musíš se s nimi smířit.

mikulda: Mluvil bych za sebe, zatím si tady svůj fírovský um předvedl jediný, tomu, co předvádějí někteří uživatelé, jak jsem měl občas možnost nakouknout na slezině někomu přes rameno, se dá říkat opravdu všelijak ( brzda ímrvere ve Švihu, rychlost snižována zásadně utažením přímočinky... ) Co se týče tramvají nevím, jsou mi ukradený a z mého pohledu nemají s vlakem nic společnýho.
Pawlik: Vážně? Ono se někdy používalo třeba něco jako stupňovitě neodbrzďovatelná BSE?

Naposled editoval moderátor:
To, jestli se při zvýšení tlaku v hlavním potrubí zcela nebo částečně vypustí vzduch z brzdových válců není věcí brzdiče (BSE), ale rozvaděče.
Tuším, že brzdu (pod)tlakovou samočinnou vyvinul Westinghouse a rozhodně nebyla částečně odbrzditelná.
Dal jsi demokraticky hlasovat, tak také přijmy výsledky.
Pokud je někdo přesvědčený, že přímočinnou brzdu potřebuje a současný neduh brzdy mu nevadí, tak ho asi nepřesvědčíš o opaku.
Takhle brzdí Pawlik, taky s tím nemám problém 140/70/0:
http://www.youtube.com/watch?v=lhcVU8Kjpi0

Petr Šimral: Zdaleka to tak ale nedělají všichni, si myslím. Škoda, že třeba jarys163 již smazal z youtube svá videa, brzdím přesně jako on ( byl mým vzorem ). Zkušený strojvedoucí už to asi zvládne bez stupňovitýho, ale začátečník nebo "looser" jako třeba já? Nějak se to přece musí naučit a taky mu v reále neřekne fíra, chraň tě ruka páně si zkusit trochu odbrzdit, když budeš krátkej ( což je situace, ve který se teď začátečníci nacházejí, jen je jim to pravděpdobně jedno, protože neřeší jak a vůbec zastaví ).
awlík: Kdy pochopíš, že nikomu nic nevnucuju, ale pouze diskutuju? Vždycky, když přijdu s racionálníma, vás přímočinkaře lehce odzbrojujícíma argumentema, zahráváte věc do autu, že anketa mluví jasně, a proč to řešim ( ačkoliv to řešim zpravidla na cizí popud ).

Ale kde že, co zahrávám do autu?
Já jsem žádný technický argument, který by hovořil pro vyhození přímočinné brzdy nečetl.
Stav je takový, že máme samočinnou brzdu na úrovni 40. let a funguje nám přímočinná.
Ty chceš brzdu podle současného stavu, ale zlikviduješ přímočinnou.
Tak kde je potom ta únosná mez mezi realitou a fikcí, se ptám?
Konstantní součinitel tření, konstantní součinitel adheze, dva stupně brzdění u rychlíkové brzdy také nejsou, nevadí?

Já samozřejmě nikomu nic nevnucuju, jestli chce někdo mít stupňovitě odbrzditelnou brzdu, ať si ji klidně používá.
Je to prima, jak jsem vyzkoušel, ale ta přímočinka mi prostě chybí.

Brzdit se musí naučit a každý začátečník začíná od nuly.Záleží tak na nastavení brzd jako takovém a brzdném režimu.Např.celý trainset JZD je v brzdném režimu G.Některé modely od J.Skůry mají brzdný režim P a R.Pokud si vyladím brzdy na jednotlivé brzdné režimy,tak se bez distributoru celkem obejdu.Jak už tady bylo řečeno,pro jízdy na koridoru vyšší rychlostí se hodí lépe distributor.Jenže,kolik aktivit na tenhle typ jízdy je a kolik je dalších aktivit na různé posuny,manipuláky a jízdy osobákem někde po lokálce?Tohle se také musí zohlednit.Takže neodsuzuji distributor,ale ten bude mít omezené použití,to je můj osobní názor.A co se týče dobrzďování,tak pokud mám za zadkem přes 1000t těžký náklad v režimu G,tak se odbrzďování nevyhnu,pokud budu krátkej a navíc,ta doba odbrzdění je dost dlouhá....Ono jet se dvěma osobáky nebo s 20 náklaďáky je podstatný rozdíl,já mám u nákladu nastaven brzdný režim G.

Pajavlaky napsal:
Petr Šimral: Zdaleka to tak ale nedělají všichni, si myslím. Škoda, že třeba jarys163 již smazal z youtube svá videa, brzdím přesně jako on ( byl mým vzorem ). Zkušený strojvedoucí už to asi zvládne bez stupňovitýho, ale začátečník nebo "looser" jako třeba já? Nějak se to přece musí naučit a taky mu v reále neřekne fíra, chraň tě ruka páně si zkusit trochu odbrzdit, když budeš krátkej ( což je situace, ve který se teď začátečníci nacházejí, jen je jim to pravděpdobně jedno, protože neřeší jak a vůbec zastaví ).
awlík: Kdy pochopíš, že nikomu nic nevnucuju, ale pouze diskutuju? Vždycky, když přijdu s racionálníma, vás přímočinkaře lehce odzbrojujícíma argumentema, zahráváte věc do autu, že anketa mluví jasně, a proč to řešim ( ačkoliv to řešim zpravidla na cizí popud ).
Pokles brzdného účinku při částečném odbrzdění stejně v praxi nezaznamenáš (ani na 3 vozech, protože tohle zase brzdí hodně). Nauč se samostatně ovládat EDB (když pořád řešíš X6X), ta ti soupravu vyrovná a máš svatý klid.
Stačí?

Petr Šimral: Proč bych ho neměl zaznamenat? Proč bych se učil samostatně s EDB, když se to v reálu "nedá" ovládat jinak, než jako to dělám já? Jel jsem s tím, sice pár hodin, ale jel, takže taky trochu vím o čem mluvím. Já se prostě nespokojím třeba s tím jak to má mikulda-brzdič spustavně v poloze pro odbrzdění a brzdit vzduchem, zcela bez EDB, bez jeho odpadu a následným napuštění vzduchu, který je při zastavování v reále směrodatný. Nebo to řeknu ještě jinak- bejt strojvedoucí a nabažit se toho v práci, tak takovýhle kraviny taky neřešim.

Zrovna to vystřídání brzdy při odpadu EDB je u x6y spíš na závadu, protože EDB odpadá v podstatě až poblíž nulové rychlosti, kdy už odbrzďuju soupravu a pak musím čekat, než tam pomalu naleze tlak a může se tím výrazně zvětšit brzdná dráha. V praxi by měl být součtový účinek EDB a vzduchu zachován, když se ty brzdy střídají.
Určitě by se mi to ale líbilo u 150/350. Je to o kompromisech, ale jak říkám, já přímočinnou brzdu nedám :D

Pawlik: V reále to možná tak nějak bude, snad to ví Mikulda. Každopádně je to nepříliš podstatný detail ( to tam naběhne tak rychle, že to ani nepoznáš, zvlášť pokud brzdíš jako mikulda ). Jinak vzhledem k malý brzdný váze lokomotivy to brzdnou dráhu nijak neprodlouží. Samozřejmě i v reále mašinka po "výměňě" trošku míň brzdí, když EDB brzdí cca 4x silněji než vzduch ( 162/44 ). Vzhledem k plnění EDB z brzdovýho rozvaděče, tím pádem závislosti na tlaku v brzdovým potrubí, je zachován jistý poměr okamžitých brzdných sil před a po "výměně".

Dále bych chtěl prezentovat skutečné naměřené hodnoty s přímočinnou brzdou DAKO-BP.

Realita:
Zabrzdění: 7s
Odbrzdění: 4s

MSTS ( 363 )
Zabrzdění: 0,95s
Odbrzdění: 0,95s

Neříkal tady náhodou někdo, že v MSTS je rychlost tohoto brzdiče upravena tak, aby reálnému napustění/vypustění po "facce" odpovídala? A to není rychlost brzdiče u 363 nijak zbytečně rychlá ( 0.75 - průměrná hodnota ). Samozřejmě lze to snadno opravit a rychlost brzdiče adekvátně snížit, ale to se pak trochu ztratí specifická pohodlnost ( zvlášť v těch zastávkách to bude zdržovat :D). Ale kdo chce kam pomozme mu tam :).
*0.075

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře