Počítačová poradna všeobecně

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
CANDY napsal:
zdravím chcem sa spýtať rozmýšlal som nad OS bud XP x64 alebo W7 x64 ktorý odporúčate? dakujem
Na W7 64 bit nemusí správně běžet všechny doprovodné programy pro msts,např.EngMexx CZ a další.Pokud chceš jen msts,tak tam není problém

Dobrý večer. Před jistou dobou se zde řešilo (ostatně ve vlákně k trati 321 se řeší i dnes) vliv rychlosti HDD na sekání, padání a podobné chování tratí. Chtěl bych se proto zeptat, zda-li by se dalo očekávat znatelné zlepšení tohoto stavu instalací novější varianty SSD disku do PCI-Express slotu, či SATA 6Gb/s, kde je teoretická rychlost čtení kolem 500 MB/s i více. Samozřejmě ve spojení s výkonným procesorem, patřičnou grafickou kartou a paměťmi RAM. A je vůbec rychlost čtení HDD oním limitujícím faktorem, nebo je ono sekání, ztrácení se krajiny a podobné prostě "vinou" samotného msts a podobný upgrade by přinesl jen kosmetické změny?
Děkuji za odpověď.

Tu je také malé porovnanie SSD a HDD diskov, už len podľa toho je jasné, že to pomôže aj MSTS. Ja mam jeden z najlepších HDD na trhu a fakt sekaniu sa ani ja nevyhnem, jediné čo my teraz naposledy pomohlo bola inštalácia nového grafického ovládača, poprípade prečistenie registrov, pretože odvtedy mi ide MSTS lepšie. Neviem ako ostatným, ale predtým mi vždy pri vjazde alebo výjazde z tunela na sekundu zaseklo hru kým načítalo nočnú kabínu, teraz mi to ani necekne.

Stavitelxx napsal:
Zdravím, k danému tématu jen malý poznatek.
Minulý týden jsem jel testovací jízdu z Ústí nad Labem do Prahy.
Ještě než jsem dojel k Praze, tak jsem musel třikrát restartovat MSTS (v Lovosicích, před Vraňany a v Kralupech), jízda se prostě z ničeho nic sekla...
A pak jsem ještě musel restartovat 5x v Praze mezi Holešovicemi a hlavním nádražím (2x kvůli hlášce SMS a 3x kvůli nenačtení krajiny), takže na zhruba 100 km 8 restartů.
Po skončení jízdy jsem měl chuť vyhodit počítač z okna z třetího patra, pak po schodech sejít dolů a ještě po něm poskákat!!!
Místo toho jsem si ale řekl, že zkusím přeinstalovat Windows, protože už jsem ho nejméně rok neinstaloval, bylo tu docela dost bordelu, tak si alespoň udělám v počítači pořádek.
Po instalaci Windowsu jsem schválně znovu jel tu samou aktivitu Ústí - Praha a tentokrát to byl pouze jeden restart v Praze, před Holešovickým tunelem.

Takže na základně této zkušenosti bych chtěl říct, že i když někteří máte "šupu počítač", tak se Vám MSTS může sekat, protože prostě máte v počítači bordel.:D
Teď vím, že Windows budu alespoň každého půl roku preventivně obnovovat.

Přesouvám debatu na správné místo z vlákna trati 321.
Martine, také mám pocit, že výkonný počítač zpomaluje. Ale zatím nemohu s jistotou tvrdit, jestli se mi to jen zdá nebo to je skutečnost.
Kdysi jsem XPéčka preventivně reinstaloval asi po 4 letech a očekával, jak vše poběží. Byl jsem zklamán, všechny aplikace včetně MSTS běžely stejně jako před reinstalací.
Spíš si myslím, že výrazně PC zpomaluje fragmentovaný disk, spuštěných milion aplikací na pozadí, atd. Zkrátka je nutné se o systém starat a občas uklízet.
Ty jsi se kdysi podřekl, že máš systém na SSD disku. Jelikož Windows je živý, tak to zrovna není to pravé ořechové pro SSD disky. Ty se hodí pro aplikace, kde se minimálně kopíruje a maže. Kdybych už si pořídil SSD disk, tak bych jej použil jako disk pro MSTS. Pro systém, když už něco rychlého, tak nějakého Raptora. Ale jinak věřím, že technologie se zdokonalují a jednou tyto disky budou vhodné i pro systém bez rizika, že po několika letech disk bude na vyhození.

Ale mám jeden obecný poznatek. Jak se zvětšuje plocha tratí, tak klesá FPS. Kdysi (2006) jsem měl hlavní počítač na Pentium D a na něm vytvořil aktivitu Topírna noc a úplně v pohodě se daly stíhat jízdní doby. Loni na podzim před aktualizací ta samá aktivita a v žádném případě nešlo dodržet jízdní doby na tomto počítači. (mám Visty i XP a obojí se stejným výsledkem) Topírna noc, FPS na vstupu v dobách jejího vzniku 17, loni 11 a nepomohla ani reinstalace systému. Až nový moderní počítač udělal mou trať opět na slušné úrovni hratelnou.
Hold dějí se to věci v počítačích.

Já mám v počítači 2 SSD. Jeden mám pro systém a druhý pro MSTS a hlavně pro MSTS to byl skvělý kauf. Hra se nějak neseká, nepadá, zvuky jsou slyšet všechny i v husté zástavbě - můžu jedině doporučit.

Zbyňku a proč myslíš, že SSD nejsou vhodné pro systém a aplikace, kde se hodně pracuje s diskem? Tím přeci zabiješ jejich největší výhodu - extrémně rychlou dobu zápisú a čtení díky tomu, že tam není žádná pohyblivá část.

Martens napsal:
Zbyňku a proč myslíš, že SSD nejsou vhodné pro systém a aplikace, kde se hodně pracuje s diskem? Tím přeci zabiješ jejich největší výhodu - extrémně rychlou dobu zápisú a čtení díky tomu, že tam není žádná pohyblivá část.
Já si to nemyslel, to mi odpověděli odborníci. I bob57. Jakmile se ukládá a maže tak se v disku tvoří mrtvé body a když se nainstaloval systém na takový disk, tak po dvou letech provozu se může vyhodit. To platilo u těch prvních, současně se životnost údajně zvýšila až na 5 let. Možná déle. Pak je to opravdu drahý špás. Ale dát na tento disk MSTS, to by možná stálo za hřích a Kuba jen potvrzuje.

CANDY napsal:
Zbynku: a aké ma parametre nový počítač?
Cituji z vlákna Windows7, kdy jsem se koncem října pochlubil.
Deska ASUS P7P55D, procesor Intel Core i5-760 BOX
WD Caviar Black 3.5" 1TB WD1002FAEX

V době poslední jsem ještě dokoupil pořádnější grafiku. Když má desku ASUS, tak jsem šel také do ASUS ATI Radeon HD 6950/2 giga
Tak tak se sice vešla do skříně, ale spokojenost. Vyřešila problémy s jinými aplikacemi než MSTS. Tenkrát na podzim už došly peníze, tak jsem šlapal na HD 5770. Na MSTS určitě dostačuje. Tuto mám teď v práci, kde jsem měl už nevyhovující na dva monitory muzeum a pravěk ATI Radeon X1900. Tady jedu na AMD dvoujádru 3,2 giga, také jsem se někde na fóru poclubil a MSTS také šlape jak hodiny. Počet jader není pro tyto účely důležitý, ale je to o moderních technologiích. Asi tolik mé postřehy.

Zbyněk Šemora napsal:
Ale dát na tento disk MSTS, to by možná stálo za hřích a Kuba jen potvrzuje.

Opravdu můžu jenom doporučit.

Zbyněk Šemora napsal:
V době poslední jsem ještě dokoupil pořádnější grafiku. Když má desku ASUS, tak jsem šel také do ASUS ATI Radeon HD 6950/2 giga

Taky jsem uvažoval o nějaké pořádné grafice, ale mám strach si nějakou pořádnou koupit, abych nedopadl tak, že MSTS nebude fungovat.

Zdravím všechny PC experty,
měl bych dotaz týkající se pamětí. Pořídíl jsem novou základní desku http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008M0000001121 a k ní i paměť http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400821Y5000ZS0 .Systém "startuje" v pohodě,všechny programy "běží" bez problémů,ale zaujalo mě,že systém indikuje velikost paměti jen 768 MB /přitom jde o paměť 1 GB/ a to jak při nabíhání systému,tak posléze i v informacích o hardwaru.V BIOSU je také zatržena automatická volba kmitočtu paměti a uvádí se 1066 MHz. Přitom by paměť měla "šlapat" až na 1333 MHz.

Kdepak tedy může být zádrhel ?:rolleyes:

Předem děkuji za tipy a rady.

David

PS. PC je pro kolegu.MSTS "kuřim" na jiném stroji.;)

David Hájek napsal:
... velikost paměti jen 768 MB /přitom jde o paměť 1 GB/ ...

1. Deska má integrovanou grafiku se sdílenou pamětí. Tedy gk využívá 256 MB a zbytek tedy 768 MB je pro systém. Pokud má PC externí grafiku lze v biosu integrovanou vypnout.

2. Paměti mají zřejmě konzervativně nastaven SPD. V biosu přepnout automatiku na manuál, zkusit přestavit hodnotu na 1333. Deska by to měla podporovat.

Zdravím a děkuji za informace,
při nastavení frekvence na 1333 MHz se z krabice nekouří,takže to zřejmě fungovat bude.:)
To,že si integrovaná grafická karta "uzme" část systémové paměti je pro mě novinka,tak si z toho pro příště vezmu ponaučení.;)

Ještě jednou děkuji.

David

Fajn. Důležitá je ale stabilita systému. Ano, int. GK si uzmou část paměti, ale dá se opět omezit v biosu.

David Hájek napsal:
Zdravím a děkuji za informace,
při nastavení frekvence na 1333 MHz se z krabice nekouří,takže to zřejmě fungovat bude.:)
To,že si integrovaná grafická karta "uzme" část systémové paměti je pro mě novinka,tak si z toho pro příště vezmu ponaučení.;)

Ještě jednou děkuji.

David
Chtělo by to ještě vyzkoušet jiné časování pamětí.Pozor však na stabilitu systému.Integrovanou GK je nejlepší rovnou v biosu zakázat,povolit ji při poruše hlavní GK jde vždy.Rovněž tak v biosu zakázat různé fičurky,které jen brzdí systém.

Tohle také závisí na procesoru, jakou podporuje frekvenci paměti. Já mám například čtyřjádro i5, které podporuje ramky max 1333 a divil jsem se, že moje ramky na 1600Mhz na této frekvenci neběží. Toho se dá dosáhnout jen přetaktováním. Pak to funguje. Jsou to vlastně možnosti konfigurace v biosu.

ked už je tu debata o Inteegrovaných grafickych kartách ... chcem sa spýtať ked ju mám v notebooku kde sa to vypína a nastavuje? posielam konfiguráciu notebooku...http://www.materiel.net/ordinateur-portable/toshiba-satellite-l300-2cz-49596.html (dole)...

Back
Nahoře