Počítačová poradna všeobecně

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Na stolním PC, kde je připojena standardní klávesnice, to funguje (u stejných HV). Na NTB už pak ale ne. :(

Uvítací video údajně způsobuje nefunkčnost celé klávesnice ve hře. Ale je známé, že některé notebooky mají divné klávesnice, jako například nefunkční klávesa u vlakové brzdy a nejde s tím nic jiného dělat než předefinovat (stačí jen znovu potvrdit) Bohužel u elektrických lokomotiv to s binem nejde, pomůže jen nadefinování v souborech, viz postupy někde na fóru nebo vyzkoušet od někoho nějaké alternativní ovládání.

ZS: Jen tě doplním, jedno takové alternativní rozložení klávesnice je u mě na webu a vzniklo právě kvůli problematickému notebooku.

Zdravím,
při výběru základní desky do 3 000,- Kč / http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008M0984YC15LS / jsem zatím vždy narazil jen na kousky,které nemají interní ani externí konektor IEEE 1394 /FireWire/ a coby vlastníka digitální kamery mě to trošku znervózňuje.:(
Chtěl jsem se tedy optat,zda existuje nějaká jiná možnost připojení zařízení s FireWire /nevím,například pomocí nějakého zařízení v konektoru PCI-E x1 apod./.

Předem děkuji za případné tipy a rady.

David

David Hájek napsal:
Zdravím,
při výběru základní desky do 3 000,- Kč / http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008M0984YC15LS / jsem zatím vždy narazil jen na kousky,které nemají interní ani externí konektor IEEE 1394 /FireWire/ a coby vlastníka digitální kamery mě to trošku znervózňuje.:(
Chtěl jsem se tedy optat,zda existuje nějaká jiná možnost připojení zařízení s FireWire /nevím,například pomocí nějakého zařízení v konektoru PCI-E x1 apod./.

Předem děkuji za případné tipy a rady.

David

Omlouvám se,holt neznalost pojmu "řadiče" ... http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400860AF000153Q :roll:

David

Na forech se objevují informace,že desky s revizí 1.0 mohou v některých případech problémy s konektory Sata.Osobně bych do takové desky nešel a vzal bych si tohle: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008M0984YC14NR Je slabě nad požadovaných 3.000,-Kč a umí toho hodně víc než ta před tím uváděná a má požadovaný interní konektor FireWire,čili ušetřím za potřebný řadič do PCI.

Mě se na počítači v práci objevil nepříjemný jev. Vždy když do předního panelu zasunu flešku nebo přenosný disk, přeskočí malá jiskra a shodím si počítač. Po nastartování USB normálně funguje. Dnes jsem zkusil opatrně nejprve se vybít, zasunul jsem nejprve kabel, pak disk a úspěch, dokonce i zvukový signál o novém HW, ale to bylo vše. Myš sice funguje ale žádná ikona ani ctrl alt delete neaktivní a pomohl jen tvrdý reset počítače a poté už vše OK. Přitom zadní USB žádný problém nemají. Je to blbá závada, protože jsem v posledních měsících nedělal žádné změny v HW ani neotevíral skříň, moje zavinění . Neodchází mi něco ? A to jsem si liboval, jak je praktické mít vpředu 5 USB (zadek mám plný a vpředu mám volné 3 )

Je zde několik ajťáků, tak snad někdo bude alespoň tušit možnou příčinu.

RE: Počítačová poradna všeobecně

Zbyněk Šemora napsal:
Mě se na počítači v práci objevil nepříjemný jev. Vždy když do předního panelu zasunu flešku nebo přenosný disk, přeskočí malá jiskra a shodím si počítač. Po nastartování USB normálně funguje. Dnes jsem zkusil opatrně nejprve se vybít, zasunul jsem nejprve kabel, pak disk a úspěch, dokonce i zvukový signál o novém HW, ale to bylo vše. Myš sice funguje ale žádná ikona ani ctrl alt delete neaktivní a pomohl jen tvrdý reset počítače a poté už vše OK. Přitom zadní USB žádný problém nemají. Je to blbá závada, protože jsem v posledních měsících nedělal žádné změny v HW ani neotevíral skříň, moje zavinění . Neodchází mi něco ? A to jsem si liboval, jak je praktické mít vpředu 5 USB (zadek mám plný a vpředu mám volné 3 )

Je zde několik ajťáků, tak snad někdo bude alespoň tušit možnou příčinu.
Zničený konektor USB,to jsem měl taky.Pomůže jedině výměna.:(

A co by se tam mohlo zničit ? Je to relativně nová skříň a to USB bylo použité maximálně 30x. Možná je tam jen nějaké nedokonalé uzemnění. Zatím se mi to nechce rozdělávat, jen mne štve, že na tento jev zapomínám a když po dvou měsících tam cokoli zasunu, tak si udělám problém. :D Raději bych šel na jistotu.

Zbyněk Šemora napsal:
A co by se tam mohlo zničit ? Je to relativně nová skříň a to USB bylo použité maximálně 30x. Možná je tam jen nějaké nedokonalé uzemnění. Zatím se mi to nechce rozdělávat, jen mne štve, že na tento jev zapomínám a když po dvou měsících tam cokoli zasunu, tak si udělám problém. :D Raději bych šel na jistotu.
Stačilo tam narvat USB o něco větší silou či obráceně a je to hotové.Nedokonalé uzemnění u USB -to má být legrace??? Když to shodí celý PC? Aby to jednou neodneslo připojení portů na motheboardu.

Bud spatne zapojeny konektor USB portu na zakladni desce (ale to se mi nezda, to by nechodilo ani po restartu), nebo opravdu spatny port. Ani nemusi byt mechanicky poskozeny. Muze to byt vyrobni zmetek. Pri zasunovani konektoru propoji nejake spatne piny (data+, data- a +5V, zem by nemela udelat nic.) a zakousne pocitac. No rozhodne bych ho nepouzival. Muze to odpalit radic USB. Bud reklamovat, nebo pouzivat zadni porty.

A nebo tam zkusit zapichnout prodluzovak a vyzkouset to pres nej. Kdyztak ho tam nechat napevno...

Asi jsem to špatně napsal. Tohle se neděje při zasunutí USB flešky či disku, ale děje se tak, když se jen dotknu hrany, než zařízení začnu zasunovat. Kolem dokola je kovová zem.
Ale možná je to jen banální závada na vrub současným mrazům, kdy člověk nosí svetr. Protože doma jsem takto dostal ranu od senzorového vypínače na monitoru nebo i od vypínače televize pod obrazovkou. (naštěstí zařízení odolává)
Jsem nabitý jak elektrický mužík a na co sahnu, tam uhodí blesk. Však chudák můj pes co už dostal odemne jisker.

A je možné, když zasunuji USB dozadu, tak se musím otřít o skříň PC a ta mne nejprve vybije. :D

To je mozne, ale zase by se to nestavalo pokazde. A ta jiskra mezi konektorem by skakat nemela. Zkuste se pred zasunutim flesky o neco vybit. Treba se drzet trubky od topeni... A ten prodluzovak bych stejne zkusil ;-)

Teď jsem měl na chvíli počítač bez spuštěných programů, tak jsem zkusil ta USB chvíli provokovat. V jednom bočním mám zasunutý gamepad, tak jsem jej vytáhl a vyzkoušel postupně všechny zbývající, jak ve skříni, tak na panelu čtečky. Vše šlape jak hodiny.
Teď zasunuji stejnou flešku do stejného USB, jak mi skočila jiskra a spadl počítač.
Nejprve jsem flešku položil na skříň počítače a preventivně hliníkovým obalem i přejel po topení. Zasunu a vše šlape jak hodiny.

Závada asi už bude jasná. Svetr, který mám na sobě oblečený. Hold se musím vždy nejprve sám uzemnit a pak teprve sahat na citlivá elektrická zařízení. :D

Dnes jsem nic nezasouval do USB, jen jsem chtěl otevřít dvířka skříně, abych mohl vložit DVD, ale jak jsem se dotkl dvířek, počítač restartoval. Ale žádná jiskra nepřeskočila. Tohle už je nebezpečné. Mít rozpracovanou neuloženou práci v MSTS, tak bych asi hodně nadával. Ale nikdy v historii jsem takové problémy neměl. Jestli tento počítač není nějaký přecitlivělý. Asi si dám za opasek nějaké uzemňovací lano, abych se průběžně vybíjel a neničil počítače. :D

Jestli by nebylo výhodnější zahodit onen svetr. Náhodou si jednou to lano uvážeš kolem krku....;)

Asi by stalo za to premerat bednu a zemnenie. Davnejsie som mal obdobny problem, na skrini sa objavilo asi 18V. Na pricinu som uz nikdy neprisiel, po vyemne skrine bolo vsetko ok. Len doplnim, ze skrina predtym bezala dva roky bez problemov.

Back
Nahoře