Fiktivní Dvoukolejka ČSD

JiříkTK napsal:
............. Moji skuteční "fandové" se dali slyšet, že v MSTS jsem již odepsaný autor a že nemám otravovat svými výmysly současné ovzduší perfektní spolupráce v komunitě MSTS. A tak jim vyhovím a nebudu zaclánět.
Tak to nevím, kteří "fandové" to jsou. Za moji osobu řaknu jen jedno. Nádherné tratě z dob minulých, Jak DVK, JZD 760 mmm, tramvaje Hradec n/L., tak přestavěná Ztracená Old. Pokud má někdo vůči tomu námitky, tak je to buďto superrealista alá koridorovec, neuznávající starší období ;). nebo v horším případě závsitivý a rýpavý element, kterýžto jen kritizuje práci jiných. No a s těmito lidmi se mám tu "čest" setkávat i já v jiném ranku než je MSTS. No a povětšinou, když se těchto kritiků zeptám: "a co děláš ty?" Tak zůstane jen u slov bla bla bla..... Takže se vůbec nemá cenu těmito jedinci zaobírat. Jinak ještě jednu věc musím napsat. Pokud jsem cokoliv při testování DVK s Jiříkem prodiskutovával, vždy jsme dospěli k zdárným cílům ve prospěch testované tratě.
Dan

JiříkTK napsal:
Honzo, nebude třeba. Moji skuteční "fandové" se dali slyšet, že v MSTS jsem již odepsaný autor a že nemám otravovat svými výmysly současné ovzduší perfektní spolupráce v komunitě MSTS. A tak jim vyhovím a nebudu zaclánět.

Tak k tomu se nedá nic dodat, je to Tvé rozhodnutí a jak tě znám tak bohužel nezvratné, ale uvědom si, kolika lidem si udělal radost a to je jistě povzbuzující! Nejsmutnější na tom všem je, že tahouni jako ty odejdou a nastupující generace do toho tak nějak nedává to srdíčko. Sám na sobě vidím, že jsem na modelování půl roku nesáhnul a vlastně mi to tak moc nechybělo, nahradilo ho kolo a skvělý pocit z pohybu a volnosti. Takže Jiříku zajeď si na chalupu a vychutnávej si svobodu a pokud možno hezké počasí už bez nervů a stresu. Díky Jarda

Honzo, nebude třeba. Moji skuteční "fandové" se dali slyšet, že v MSTS jsem již odepsaný autor a že nemám otravovat svými výmysly současné ovzduší perfektní spolupráce v komunitě MSTS. A tak jim vyhovím a nebudu zaclánět.

Jiříku, to bude veliká škoda. Udělal jsi pro fórum MSTS hodně moc a neznám nikoho, kdo by říkal opak. Ty "tlučhuby" kteří říkají opak, neber vážně. Odpočiň si, hoď všechno za hlavu a uvidíš, že se po čase zase s chutí vrhneš do práce. Alespoň to si přeju.

Chlapci, ono je to o něčem jiném. Jdeme krásnou krajinou v hloučku příjemných lidí. Na nohách boty značky MSTS a v nich malý kamínek. Opravdu malý, takový bla, bla, bla, ale díky němu nemám z té chůze ten správný požitek. A chodím přece kvůli tomu požitku. Ne proto, abych si dokázal, že ještě chodit umím. No a doma mám ještě troje boty jiných značek. Které asi zvolím??

Ale nepište mi prosím zase nekrolog, neumírám ani neodcházím. Jak jsem kdysi napsal: Přestávám být upoceným dělníkem, kterého ostatní akorát honí, a užívám si plodů své práce.

To je právě ono. Kdo zde tvoří modely, skiny, tratě z dob ČSD, kdy byla železnice rozmanitější a petřejší co se týká vozového parku. Já osobně když jedu z Ostravy do Pardubic a srovnám to s jízdou před 20 lety, tak krajina kolem trati a nádraží, nebe a dudy. Dneska člověk vidí jen pole a nebo protihlukové stěny. Vozy ty se nám pomalu všechny "Najbrtí" a lokomotivy jakby smet. Vozy v nádražích, tím mám na mysli ty ve šturcech, odstavných kolejích atd., tak ty ve stanicích pomalu nejsou a stanice zejí prázdnotou a tak bych zde mohl pokračovat do nekonečna. Pokud se někomu líbí moderna, nic proti, ale nechte dělat alespoň tu hrstku lidí tvořících ve svém volném čase i jinou odnož MSTS než je současný provoz. Já osobně děkuji všem, kteří do MSTS tvoří a že mohu tvořit aktivity s opravdu kvalitními vozy nna kvalitních tratích. Pokud je někdo nespokojený, očesal bych mu MSTS o všechny ty vymoženosti oprav od Binu až po nové objekty tratí atd. a nechal bych jej projíždět jen ty původní tratě s původními vozy a pak by asi mluvil jinak.:D
Dan

JiříkTK napsal:
Chlapci, ono je to o něčem jiném. Jdeme krásnou krajinou v hloučku příjemných lidí. Na nohách boty značky MSTS a v nich malý kamínek. Opravdu malý, takový bla, bla, bla, ale díky němu nemám z té chůze ten správný požitek. A chodím přece kvůli tomu požitku. Ne proto, abych si dokázal, že ještě chodit umím. ....
Tedy Jiříku, moc pěkně a výstižně napsáno. Bohužel mám podobné požitky, jen těch kamínků mám v botách víc a ne a ne je z nich vyklepat. :D

Dan J. napsal:
To je právě ono. Kdo zde tvoří modely, skiny, tratě z dob ČSD, kdy byla železnice rozmanitější a petřejší co se týká vozového parku. Já osobně když jedu z Ostravy do Pardubic a srovnám to s jízdou před 20 lety, tak krajina kolem trati a nádraží, nebe a dudy. Dneska člověk vidí jen pole a nebo protihlukové stěny. Vozy ty se nám pomalu všechny "Najbrtí" a lokomotivy jakby smet. Vozy v nádražích, tím mám na mysli ty ve šturcech, odstavných kolejích atd., tak ty ve stanicích pomalu nejsou a stanice zejí prázdnotou a tak bych zde mohl pokračovat do nekonečna. Pokud se někomu líbí moderna, nic proti, ale nechte dělat alespoň tu hrstku lidí tvořících ve svém volném čase i jinou odnož MSTS než je současný provoz. Já osobně děkuji všem, kteří do MSTS tvoří a že mohu tvořit aktivity s opravdu kvalitními vozy nna kvalitních tratích. Pokud je někdo nespokojený, očesal bych mu MSTS o všechny ty vymoženosti oprav od Binu až po nové objekty tratí atd. a nechal bych jej projíždět jen ty původní tratě s původními vozy a pak by asi mluvil jinak.:D
Dan

Dane, ty si hotový básník. Ale hovoríš mi z duše. Naprostý súhlas, aspoň v MSTS si môžeme staré časy ako tak priblížiť.

Zdravém všechny diskutující na této stránce. Plně souhlasím s názorem Dana J. - je mi 56, na dráze (od průvodčího po výpravčího) jsem už nějakou řádku let a - když už jsem poznal kouzlo MSTS - obdivuji a s radostí využívám práci lidí jako jsou pánové Jiřík TK, Pikku, Tax, a jim podobní. Z toho dýchá dráha - myslím tu, co odvozila nemožné a ještě při tom byla docela "sranda". Prosím nepřestávat a nenechat si tu práci zošklivit!! Možná i díky Vám je dneska ještě možné ukázat, jak vypadala "pára", když se prala v čele manipuláku s kopcem... Díky za tratě, díky za mašiny a vozy!!!

výpravčí napsal:
Zdravém všechny diskutující na této stránce. Plně souhlasím s názorem Dana J. - je mi 56, na dráze (od průvodčího po výpravčího) jsem už nějakou řádku let a - když už jsem poznal kouzlo MSTS - obdivuji a s radostí využívám práci lidí jako jsou pánové Jiřík TK, Pikku, Tax, a jim podobní. Z toho dýchá dráha - myslím tu, co odvozila nemožné a ještě při tom byla docela "sranda". Prosím nepřestávat a nenechat si tu práci zošklivit!! Možná i díky Vám je dneska ještě možné ukázat, jak vypadala "pára", když se prala v čele manipuláku s kopcem... Díky za tratě, díky za mašiny a vozy!!!

Je mi o 2 roky víc než "výpravčímu", na dráze jsem byl jenom 36 let a pod citovaný příspěvek se s naprostým souhlasem podepisuji.

Obdivuji všechny tvůrce tratí a přeji jim "boty bez kamínků" na jejich nesnadné cestě a pevné nervy. Při potížích a myšlenkách na ukončení tvorby doporučuji si připomenout jedno krásné rčení : "Na světě je mnoho hrozných havárií, ale nejhorší je srážka s blbcem."

Přátelé, jestliže má být něco zábavou, nesmí být v botě ani jeden kamínek. Jinak to pro mne nemá smysl. Proč bych měl chodit po nějaké nesnadné cestě nebo pěstovat pevné nervy? Nejsem masochista. Na světě je spousta jiných zajímavých věcí, kterým se mohu věnovat a také věnuji.

Před pěti lety jsem začínal v MSTS takřka z ničeho, studoval jsem materiály, které jsou stále k dispozici tady na Fóru a hlavně zkoušel jsem a zkoušel a zkoušel. Po padesátce. A naučil jsem se. Následuje otázka pro fandy období ČSD: Co vám brání naučit se taky a tvořit taky? Já už toho udělal docela dost, je čas, aby se do práce pustili i jiní.

Otázka Jirko zní, co by ostatní podle tebe měli dělat. Postavit jinou trať ve stylu ČSD nebo upravit Dvoukolejku? Jirko, máš velmi pěknou trať krajinově, z hlediska provozu již to taková sláva není. Podle délky staničních kolejí by musel být na dvoukolejce normativ délky 250 metrů. S několika úpravami je řešitelný normativ 400 metrů. Například na trati 528 (též 120) byl normativ délky 500 metrů. Trať bych osadil PZZ typů VÚD na lokálky a SSSR na hlavní trať. V celé trati mechanická návěstidla? V reálu to byl už tehdy pěkný mix. Pro příklad již zmíněná trať 528 mezi Prahou a Lužnou :
Praha Bubny: světelné ESP
Praha Dejvice, mechanické vjezdy, skupinové odjezdy, seřaďovačka
Praha Veleslavín: Světelné SSSR
Praha Ruzyně: mechanické vjezdy, skupinové odjezdy
Hostivice: světelné AŽD71
Jeneč: mechanické vjezdy a odjezdy
Unhošť: světelné AŽD65
Kladno: světelné AŽD71 s vloženými návěstidly (původně ESP)
Kamenné Žehrovice: AŽD71
Stochov: AŽD 65
Nové Strašecí: AŽD 71
Řevničov: AŽD 65
Lužná u Rakovníka: AŽD 65
SZZ elektromechanika vše a TZZ telefon.
postupně u AŽD65 náhrada některých návěstidel za AŽD71, hromadné náhrady až na vyjímky až po roce 2000.
Upravit dvoukolejku návěstně je snadné, provést kolejové úpravy také. Při dostatku píle lze ve Dvoukolejce i vyřešit problém jízda vlaku/posun u návěstidel. Na posledním setkání jsem viděl i řešení problému dání PN na návěstidle umístěného u správné koleje při jízdě po nesprávné. I to řešitelné je. Tohle bys chtěl, aby se dělo? Nebo něco úplně jiného?

Já již jen nostalgicky vzpomínám na ty časy,kdy se řešil vozový park JZD,
Pionýrské železnice a dalších tratí.Byly to dny,kdy se člověk doslova těšil,co mu přistane v mailu a co se bude řešit.To mi teď tak chybí,ale respektuji rozhodnutí JiříkaTK a jen ve skrytu duše doufám,že ta práce nebyla poslední. Jirko,díky.

Naposled editoval moderátor:
VáclavS napsal:
Otázka Jirko zní, co by ostatní podle tebe měli dělat. ...
Mohou dělat to, co uznají za vhodné. Já se také před lety nikoho neptal, co mám dělat. Dělal jsem to, co se mi líbilo a co jsem uznal za vhodné a co vyvolávalo nějaké příjemné vzpomínky na staré časy naší železnice.

VáclavS napsal:
... Trať bych ...
Řešitelné je leccoss, ale musí zde být někdo, kdo má chuť řešit. Musí mít motivaci. Ta chybí. Slova jsou snadná a je jich tu dost. Pozitivních činů je ale málo.

Připadám si však, jako bych mluvil cizí řečí. Napsal jsem tu mimo jiné, že přestávám být upoceným dělníkem a užívám si plodů své práce. Ale to je podle reakcí mnohých zásadní chyba. Odpovídáte: Dělej, dělej dál, nenech se znechutit, my po těch tratí jezdíme rádi. Když je kůň unaven nebo si dupne, tak jej poháníte. Ale otázka jako "nepotřebuješ pomoct", tady nepadla.

Abych byl poctivý, dostal jsem mailem otázku, zda za tím není nějaký jiný soukromý problém. Není. Žena mi neutíká, děti po mne nestřílejí, pracoviště mi neruší, neonemocněl jsem, .. dokonce mám i času dost. Ale chybí chuť. A když jsem dal najevo, máte mnozí problém. Čtete dobře, problém s tím máte vy, ne já.

Dělaly se pokusy s potkany. Na konce několika chodeb se dala nějaká dobrota. Třetina těch dobrot byla připojena na 24 V střídavého, takže když se jich potkan čumákem dotkl, dostal ránu. Po třech pokusech již žádný potkan nešel do chodby s elektrických proudem a hledal žrádlo jinde. Ale u člověka se jaksi předpokládá, že je tak "inteligentní", že tam bude chodit stále a bude si donekonečna namlouvat, že tam žádný proud není.

Petr Novák napsal:
.... respektuji rozhodnutí JiříkaTK a jen ve skrytu duše doufám, že ta práce nebyla poslední. ...
Petře, já se jen rozhodl, že se v Dvoukolejce nebude pokračovat. Nic víc ani nic míň. A zírám, co to vyvolalo. Neumírám, neodinstaloval jsem MSTS, nepřerušil styky se spřízněnými dušemi, ..... Jen mne naštvali někteří "skuteční fandové". Nemám v sobě tolik křesťanského uvědomění jako třeba Zbyněk, který snáší kamenování svých příznivců mnohem pokorněji, i když občas také vypění.

JiříkTK: Kdysi jsi napsal "MSTS beru jako inteligentní formu odpočinku" a je fajn, že stále odpočíváš s MSTS. Lhostejno, jestli jako aktivní tvůrce nebo jako uživatel. Sám to mám stejně, jen občas mi prostě něco chybí - tedy myšleno skin nějakého vozidla - a pak si to zrobím. Jinak se mnou nic nehne, abych aktivně tvořil;)

A nemyslím si, že na přechodu z "upoceného dělníka" do občasného uživatele je něco špatného! Je fajn, že evidentně nemáš v úmyslu zcela opustit zdejší komunitu.

Tax napsal:
Dan J. napsal:
.... Já osobně když jedu z Ostravy do Pardubic a srovnám to s jízdou před 20 lety, tak krajina kolem trati a nádraží, nebe a dudy. Dneska člověk vidí jen pole a nebo protihlukové stěny. Vozy ty se nám pomalu všechny "Najbrtí" a lokomotivy jakby smet. Vozy v nádražích, tím mám na mysli ty ve šturcech, odstavných kolejích atd., tak ty ve stanicích pomalu nejsou a stanice zejí prázdnotou a tak bych zde mohl pokračovat do nekonečna.....
Dane, ty si hotový básník. Ale hovoríš mi z duše. Naprostý súhlas, aspoň v MSTS si môžeme staré časy ako tak priblížiť.
No, ať každý posoudí sám, zda by dneska v provozu nafotil něco tak rozmanítého.;)
http://www.youtube.com/watch?v=aQ3jnbqLCN4&feature=fvwrel
Dan

Zdravím.
Tak jsem si začal dělat aktivitu s novými béčky od Juraje a narazil jsem na již dávno zapomenutý problém, o kterém jsem si myslel, že je příčinou mé starší GK. Ovšem opak je pravdou a problém přetrvává. Jde o stejnou věc, jako kdysi u tratě Zvolen - NZ od Janeho. Takže:
Počasí - Podzim a začátek aktivity v 6:25 a aktivitu normálně spustím.
Odjezd z Dolu v Aramově 6:30 a příjezd do Aramova 6:35, během tohoto času se rozednívá a zde už se vzhled rozhraní ze tmy do pološera, kdy je ještě kabina v stavu noc stává podivný, stíny na vozech, které jsou otočeny v CB jsou otočené jako by světlo z rozednívání dopadalo na vůz z opačné strany. Pokud chci v tuto dobu načíst hru (vapnutí celého MSTS a pak load), musím nejprve zadat volnou jízdu a pak load samotný, jinak okamžitě pád MSTS, ale tím to nekončí:
volná jízda den a pak load aktivity:
Aktivita se načte, ale je s tmavoější oblohou a stíny na vozech září jako ve dne.
volná jízda noc a pak load aktivity:
Aktivita se načte, vše je potmě, ale přetrvává problém s dopadem světla na otočené vozy v CB a při postupném rozednívání mi souprava zůstává jakoby potemělá.
Podotýkám tratě BP, 321, 310, 150 mi toto nedělají, nevíte někdo v čem může být problém?
Dan

JiříkTK v roce 2010 napsal:
efd6d43167d9aaf189dec100d1ba4741.jpg
V roce 2011 se možná projedou i fandové ČSD po desítkách kilometrů náspů. Budou-li ovšem dobře fandit, ne-li přímo pomáhat.

Tak v roce 2011 to žial nebolo, fandové ČSD fandili málo, ale možná to bude v roce 2013. Kdyby se však našel někdo, kdo by měl chuť rozpracovanou trať projet, pohledat chyby a opoznámkovat novými náměty, udělal by (z mého pohledu) dobrý skutek a věc možná i urychlil.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře