Fiktivní Dvoukolejka ČSD

Jinde jsem si toho nevšiml. Dělá to pouze při jízdě po správné z Modravy do Újezdu v opačném směru je to OK.

Včera večer jsem si jako relax projel tři jednoduché aktivity od začínajících autorů. A všiml jsem si jedné věci, na kterou bych je chtěl upozornit. A protože jsem v aktivitách nenašel šikovné vlákno, píšu to sem:

Ve dvou aktivitách jsem si všiml stejných názvů některých tras, ačkoli nevedly po stejných kolejích. Kdybych tyto aktivity neinstaloval a neprojížděl každou zvlášť, přepíše se mi trasa "path" a první z nich bude nehratelná. Ale pokud jejich odlišnosti nebudou velké, třeba jen odjedu od jiného nástupiště, nemám snad ani moc šancí zpětně přijít na to, proč mi to nejede.

Moc se přimlouvám pro značení všch souborů aktivity systémem:

zkratka autora_zkratka tratě_název aktivity (_doplňující údaj)

takže u paths pak bude např:

xy_dvk_R1111.pat nebo pro ty důkladnější xy_dvk_R1111_aramov-dvorec.pat

Ahoj Jirko.
To co tu píšeš se před zhruba rokem a něco zde řešilo jako nepsané pravidlo pro tvůrce aktivit. A nejde jen o services, paths, ale i o consists. Potom je i jednoduchší aktivitu z MSTS odstranit.;)
Dan

JiříkTK napsal:
Možná řešilo, ale Ti autoři jsou noví a tak o tom určitě nevědí.
Však proto jsem to doplnil i o ten consists, nicméně, že jsem napsal, že se to řešilo, nebylo myšleno jako výtka, ale jen info, že se to probíralo. A jen mohu zkonstatovat, že to nedodržuje ani takový harcovník v MSTS Zbyňěk a v Topírně a Dni blbec má např cocnsists znašen jen značením vlaku.:D:D:D:D
Dan

Dneska je "slavný den". Ukončil jsem druhou etapu aktualizace Dvoukolejky a poslal ji třem testrům. Na mé zvyklosti je to aktualizace dost velká, má okolo 25 MB. Z viditelnějších věcí je vyměněna řada vozidel za Brzdovy modely. To nejdůležitější méně viditelné je postupná výměna a doplnění skrytých návěstidel. Z tohoto důvodu budou testy trvat velmi dlouho, nezbyde mi nic jiného, než oprášit své straší aktivity a všechny je projet, abych viděl, zda se trať bude chovat přívětivěji. No a závěrem dobrá zpráva pro aktivitáře - na koleje jsem nesáhl.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://jirik-tk.sweb.cz/obr/vykolejka_uzk.jpg

Opět po roce dávám k přetřesu výkolejku na úzkém rozchodu. Nemáme totiž úzkorozchodný model. Otázka, kterou mám na srdci zní takto: Je pro vás přijatelnější osazení úzkorozchodných tratí výkolejkou pro normální rozchod, která je na tomto obrázku, anebo raději úzkorozchodné tratě bez výkolejek?

Dále tu mám návrh zvýšit povolenou rychlost na nejdelším skoro rovném cca 10 km dlouhém úseku na 120 km/h, neb máme řadu dieselových vozidel s touto či vyšší povolenou rychlostí. Fandové DVK, co vy na to?

Výkolejku bych použil, myslím že to nevypadá nijak rušivě. Byly vlastně pro úzký rozchod nějaké speciální velikosti (odvíjející se např. od profilu kolejnic)?
Nějaké fotky z JHMD.
Pokud je ten 10 km úsek dobře udržovaný, zvýšení rychlosti bych se nebál :)

Ahoj všem
Co se tyce vykolejky taa bych v tom ptoblem az tak vevydel.
Na té rovince bych ji klidně zvíšil na tech 120.
Jak to prosím bylo s vyššími rychlostmi 120> , pokud mě paměť nemate, musela být buď trať vybavena kodovanim VZ a nebo 2 clenna posadka na Lok.
Je to tak ? Dík Martin

Jirko já jsem určitě pro výkolejku,myslím že to k tomu patří.A ohledně zvýšení rychlosti - já jsem pro.

mmouka napsal:
... pokud mě paměť nemate, musela být buď trať vybavena kodovanim VZ a nebo 2 clenna posadka na Lok.
Což o to, dvoučlennou posádku v roce 1987 máme, VZ na trati též, ale ne všechna vozidla jsou jím vybavena, pokud mne paměť neklame, tak akorát Kyklop.
Hlavním protiargumntem té 120 totiž je toto: Analogická reálná trať odpovídající Dvoukolejce byla trať 330 Přerov - Břeclav v době před elektrifikací a nepamatuju, že by tam bylo někde povoleno více než 100.

Přeji hezký den.
Takže když se řeší rychlost na DVK, dovolím si zde napsat svůj názor, coby aktivitář, který pro tuto trať pár výtvorů vyrobil. Jedná se o trať ČSD a i když Jiřík hned po vydání oné trati napsal, že je ve velmi dobrém technickém stavu, já jsem toto neakceptoval a beru to tak, že trať je ve stavu, jako většina úseků kolem roku 1987.:D No a poněvač se nejedná o hlavní tah, kde se prohánějí rychlíky jeden za druhým a z dolů do elektrárny v Újezdu jezdí těžké náklady s uhlím, tažené ještě "těžším" Sergejem z SSSR:D, tak podle toho vypadjí i koleje v úseku mezi Aramovem a Kamenným Újezdem. Takže podtrženo a sečteno i 100 km/h je příliš. Nejraději bych nasekal na mosty v opravě 30 km/h. ale to si jako aktivitář ošetřím sám. Ale určitě se nechci po DVK prohánět 120 km/h, takováto rychlost byla na hlavním tahu mezi Prahou a Ostravou pro Rychlíky. Pokud tedy někdo chce jezdit rychle, ať jde na koridor BP.:D:D Mě jako milovníkovi starších dob vyhovují podmínky, jaké na vedlejších tazích byly tehdy. To ještě nesekám v aktivitách omezení 30 přes co druhou výhybku v nádražích.:D
S pozdravem Dan.:cool:

JiříkTK napsal:
Hlavním protiargumntem té 120 totiž je toto: Analogická reálná trať odpovídající Dvoukolejce byla trať 330 Přerov - Břeclav v době před elektrifikací a nepamatuju, že by tam bylo někde povoleno více než 100.

Tož sám si si na to odpovedal, myslím, že tých 100 bude viac než dosť. Nakoniec 100-ku majú ako Vmax rady T478.1/2/3/4, T678.0, T679.0, T679.1, ale kocúre, hektory, karkule, rosničky a podobné živočíchy ju nedosahujú. Pre tie dva prototypy T499.0 a T698.0 sa s tým netreba namáhať :D

Já osobně sice jezdím po DVK s Cargem a dnešními vozidly ale byl bych též pro snížení rychlosti a navrhoval bych nějakou modernizaci typu někde osadit to SSSR návěstidlo a podobně. O elektrifikaci jsme si už psali. Dále bych měl návrh na zavedení pár rychlostníků navíc na trati Křižany-Káčov:
Křižany-Křižay pila přejezd km 0,7 10 km/h, přejezd km 1 10 km/h
Matějov-Nová Lhota přejezd km 4 10 km/h
Nová Lhota-Březiny most km 10,9 30 km/h
Březiny-Káčov přejezd km 12,1 10 km/h
Nevím jak ta kilometráž sedí už je to déle co jsem to odměřoval. Vysledovával jsem to pouze na této lokálce.

Místo odpovědi sem kopíruju názor Dana J. coby aktivitáře na doplňování návěstidel na DVK:

"Píšu ti hlavně proto, že například Lokálka, ale i nová trať 310 totálně kolabují, co se týká křižování vlaků. Mám právě proto obavy, že když překopeš něco co funguje, může vyvstat podobný problém i na DVK a to bych nerad."

Nepoužívám totiž originální sadu návěstidel Jiřího Poláka a tudíž doplňování návěstidel raději ne. Co se týče traťových rychlostí, mnohokrát jsem deklaroval, že trať je fiktivní a tudíž v rámci možností vše funguje tak, jak má. Mosty nejsou na spadnutí, pražce nejsou prohnilé a místní obyvatelé se na přejezdech s křížem dívají, zda náhodou nejede vlak. Takže mosty s desítkou raději ne - to by tam jezdilo už jen pár skalních fandů. A když si uvědomím četnost požadavků na úpravu rychlostí, tak je to 10 : 1 pro zvýšení. Takže kompromisně ponechám stávající stav. A jak píše Dan kousek výš, bude-li potřeba, aktivitáři si ty pomalé jízdy na mosty dodají, nakonec mosty jsou v trati označené, takže se trefí s přesností několika metrů.

A já bláhový si myslel, že největší předností fiktivní trati proti tratím reálným je skutečnost, že nikdo druhý do toho nemůže mluvit, že tam a tam by to mělo být jinak. Tak nějak odůvodňoval kdysi Matějka svou fiktivní Vysočinu, proč nechce stavět reálnou trať.
Ale ruku na srdce, v dobách parní a motorové trakce mosty byly vpořádku a nebylo tolik pomalých míst, že by se muselo jezdit desítkou. Pamatuji si na parní vlaky. Jestli byla inspirací trať Břeclav - Přerov, pamatuji jako malý kluk, když jsem vyhrál okresní soutěž ve hře na violoncello a postoupil do kraje, kde se tohle kolo soutěže konalo v Otrokovicích, tak jsem jízdu vlakem hodně prožíval. Tenkrát tam jezdily šlechtičny. Ale jízda byla rychlá a žádné pomalé jízdy jsem nezaznamenal. A to platilo po celou dobu totality. Na Moravě, když byla pomalá jízda, tak rychle zmizela. Ale v Čechách, hlavně kolem Prahy, tam se držely pomalé jízdy i několik let a rozkaz pro fíry byl velký jako Rudé Právo. Ale to se týkalo hlavně trati Praha - Olomouc

Zbyněk Šemora napsal:
A já bláhový si myslel, že největší předností fiktivní trati proti tratím reálným je skutečnost, že nikdo druhý do toho nemůže mluvit, že tam a tam by to mělo být jinak. Tak nějak odůvodňoval kdysi Matějka svou fiktivní Vysočinu, proč nechce stavět reálnou trať.

No asi největší předností fikce je, že Tě nemůže nikdo honit, že nemáš něco přesně podle skutečnosti. Ovšem na druhé straně jsou tu návrhy a přání na změny, které zase v případě reálné trati nemají žádný smysl. Ale protože si tratě nestavím jen pro sebe, ale pro určitý okruh lidí, tak mne zajímá, jakým směrem by chtěli, aby se trať rozvíjela. Ty návrhy a názory beru pozitivně, ne jako nějakou nepříjemnost.

Jinak potvrzuji Tvá slova, na mé rodné 340 byly v letech 1970-1980 pomalé jízdy nebo neúměrně nízké traťové rychlosti méně četné, než teď.

Když vidím, jak mnozí aktivitáři po změně v tratích aktualizují své aktivity, tak mne napadá otázka, zda mám aktualizovat v rámci přípravy další aktualizace Dvoukolejky i své starší pohodové demonstrační aktivity pro tuto trať, které momentálně nejsou nikde ke stažení. Nebude to zbytečná práce, bude je někdo jezdit?

JiříkTK napsal:
Když vidím, jak mnozí aktivitáři po změně v tratích aktualizují své aktivity, tak mne napadá otázka, zda mám aktualizovat v rámci přípravy další aktualizace Dvoukolejky i své starší pohodové demonstrační aktivity pro tuto trať, které momentálně nejsou nikde ke stažení. Nebude to zbytečná práce, bude je někdo jezdit?
Ahoj Jirko.
Já myslím, že určitě a pokud na opravu nebudeš mít čas, tak se klidně nabízím. Tvé aktivity nebude těžké opravit, tak jako ty moje "trafficárny".:D A je fajn, když si začátečník stáhne trať a už má i s čím jezdit.
Dan

Back
Nahoře