Otázka pro fíru

:-D :-D :-D :-D :-D :-D Co chceš? Necelých 400kW musí bejt protě lenochod. To už bych tu zátěž utáhnul i s Adélou :-D Do těhle reko-strojů člověk nevidí. To si žije vlastním životem. Buďte rádi, že to vůbec jezdí a nestávkuje ;-)

Vzhledem k určení lokomotivy je nízký výkon v podstatě požadovanou vlastností. Cílem je mít lokomotivu pro posun nízkými rychlostmi, kde vysoký výkon není požadován (ale oproti malé, např. dvounápravové lokomotivě stále požadujeme velkou rozjezdovou tažnou sílu, tedy velkou adhezní hmotnost lokomotivy). V provozu se totiž zjistilo, že při posunu na vlečkách s příznivými sklonovými poměry a rychlostech do 30 km/h spalovací motor lokomotivy nejvíc beží na volnoběh nebo používá relativně malý rozsah (původního, vysokého) výkonu (výkon nad 50 % obvykle je obvykle zadán jen na krátkou chvíli při rozjezdu).
"Těžká" lokomotiva s "malým" motorem pak samozřejmě znamená (na volnoběžné spotřebě atd.) poměrně velkou úsporu. Ale samozřejmě při rozjezdu na určitou dobu budeme potřebovat plný výkon SM, takže nelze očekávat, že to na třetí stupeň pojede nějak zázračně. Ostatně ani původní 740/742 rozhodně nemá rovnoměrně rozdělený výkon mezi jednotlivé stupně, na třetí stupeň je to asi 13 % výkonu, na 4. je to asi 30 % (nikoliv 50 %, jak by se mohlo zdát).

Ondro, máš pravdu. U posunu využiješ plný výkon SM jen při traťové obsluze nebo při přetahu těžkého vlaku. Většinou export/import. Na VZD se běžně tahají vlaky o hmotnosti přes 1700 t. I když je fakt, že z Dolního nádraží (předávací kolejiště Ostrava střed) na zhlaví Východního je to celkem stojka. Viz oněch 15‰. Proto se to tahá většinou dvěma až třemi mašinami vč. zavěšeného postrku. Jinak 8., respektive 9. výkonový stupeň (řada 709.5 nebo 729 ) nevyužiješ skoro nikdy. Na svážném pahorku při vážění stačí na rozjezd bohatě 4., odrazy vagonů max 5. Zažil jsem posun a odrážení na 7. stupeň, ale to je moc. Mašina dostává pořádnou bídu, i když je na to stavěna. Překračuješ rozjezdové proudy a rveš motor do otáček. Pamatuji si takovou zajímavou věc, kterou bych si rád nechal vysvětlit; u posunu s 740kou s původním motorem jsme několikrát posunovali z rozjezdu na 8mý stupeň krátkou dobu, ale dosáhli jsme maximálních otáček, odpovídajících 8. výkonovému stupni. Při shození výkonu na volnoběh se pokaždé SM přetočil cca o 100 otáček nahoru, přičemž lehce probliknul prokluz. Čím to je? Stavěč/regulace otáček?
Trochu odbočím a pro potěchu oka přikládám pár hezkých, byť dnes již historických videí, kdy ještě bylo co vozit.

Nejprve tzv. Ostrava - import státních či cizích vozů na vlečku z předávací stanice Ostrava střed/Dolní n.:

Zde ucelená sourava s dvojitým zavěšeným postrekm. Plošinové vozy jsou loženy bramy, kryté vozy pak ocelovými svitky plechu.
Zde jiná Ostrava již na Západním nádraží.
Zde zajímavá Ostrava s nezavěšeným postrkem v podobě lokomotivy VZD 729.504, která obsluhuje Dolní nádraží a kolejiště kovošrotu Trojek. Vypomáhala vlakové mašině do stoupání. Pak se strojně vracela zpět.
A velmi pěkný záběr ze sklonově nejnáročnějšího úseku celé trati.

Dále pak tzv. Východ - export vozů z vlečky na předávací kolejiště. Zde je většinou souprava postrčena nezavěšeným postrkem. Když je hodně těžká, dostane 729ku pro brždění celého vlaku, která je vybavena EDB pro onen sklonově náročný úsek trati:

Překrásné video s tehdy ještě bezporuchovou krasavicí VZD T448.0880 se zátěží 36ti vozů projíždí Západním nádražím.
Dnes se jedná o nejnovější přírustek do tzv. Vítkovického zvěřince v podobě VZD 740.880-8 s překrásným tigrem na kapotách a čelech. Pro zajímavost ještě doplním (jak je na videu patrné), že před GO měla hranaté reflektory, na krátkém představku zkosené talíře obdelníkových nárazníků a překrásný cihlový nátěr - tuším ČKD nátěr pro vlečkové stroje. Což byly hlavní rozlišovací znaky mezi dvěmi nejhezčími stroji vlečky 0660 a 0880.

A nakonec tzv. Švindl - stání, cizí i vlastní vozy VP, posbírané z celého kolejiště VZD. Rozhazování dle potřeby mezi jednotlivými nádražími a provozy:

Dolní nádraží z nadhledu
Dolní nádraží - povšimněte si posledních dvou šedých vysokostěnných vozů.
Zhlaví Východního za a Západního před vyhlášenou ulicí Sirotčí, která dělí a vymezuje obě nádraží. Opět si povšimněte prvního vysokostěnného vozu. Jedná se o vlastní vozy VZD typu Ua. Jsou vybaveny neobržděnými podvozky typu Diamond s průběžným brzdovým potrubím. Za zmínku také stojí jejich maximální rychlost. Stejné vozy můžeme nalézt na nedaleké vlečce ArcelorMittal Ostrava a.s., nebo také jako obržděné podvozky na pojízdných torpédových mísičích surového železa, zvaných Veroniky či na podvozkových vozech s výklopnou pánví pro transport surové strusky, zvané koliby.

A pro zasmátí video z Dolního n. s Ostravou v čele s VZD 740.660 s ucelenou soupravou vozů ložených tzv. špalkovými kulatinami z Ruska pro jejich druhotné zpracování. Výroba a transport na vlečku tehdy byla levnější, než výroba u nás. Celá souprava váží odhadem přes 800t.

Vzhledem k tomu, že kdosi natočil okružní jízdu po vlečkách Ostravska, můžete tedy zhlédnout celou výše uvedenou štreku. Dolní nádraží - zhlaví Východního. Vlastní kolejiště vlečky začíná a končí před závorou či šajbou v čase 1:30. Na konci pak můžete vidět po pravé straně bývalé stavědlo Východního nádraží VZD. Doprava Východního n. je řízena ze stavědla na Západním n. Za zmínku také určitě stojí návěstidla typu WSSB. Nejstrmější úsek začíná v čase 9:30. Kolej vpravo je tzv. Výtažní. Její sklon činí cca 16‰. Fotky okolí jsou u mne na webu a kolegy Zel.am VZD. Pokud byste chtěli, mám video z mašiny se Švindlem z Dolního na Horní a pak cestu do depa.

Tak, vážení přátelé, teď jste opět o něco chytřejší a já jdu zdobit stromek. :D

E499_2002 napsal:
Zažil jsem posun a odrážení na 7. stupeň, ale to je moc. Mašina dostává pořádnou bídu, i když je na to stavěna. Překračuješ rozjezdové proudy a rveš motor do otáček.
Zřejmě proto, že mašiny, které se celou dobu jenom "lechtají" (a nechodí například po určité době na brzdu, když už se výkon nevyužívá v praxi), prostě "zleniví" a pak jim krátkodobé zatížení ani ne na hranici jejich vlastních (z výroby daných) možností nedělá úplně dobře :eek:

E499_2002 napsal:
Pamatuji si takovou zajímavou věc, kterou bych si rád nechal vysvětlit; u posunu s 740kou s původním motorem jsme několikrát posunovali z rozjezdu na 8mý stupeň krátkou dobu, ale dosáhli jsme maximálních otáček, odpovídajících 8. výkonovému stupni. Při shození výkonu na volnoběh se pokaždé SM přetočil cca o 100 otáček nahoru, přičemž lehce probliknul prokluz. Čím to je? Stavěč/regulace otáček?

Já jsem se s tím nesetkal, zřejmě by se tu na odpověď našli povolanější, ale osobně bych si dle průběhu tipnul, že daný strojvedoucí s tím zacházel trochu jako s prominutím prasátko a shodil to z osmého do nuly tak rychle, že trakční proudy (a úměrně tomu odebíraná zátěž spalovacího motoru) spadly rychleji než se s tím stihl srovnat regulátor a odlehčený motor tak vyběhl do otáček...

Naposled editoval moderátor:
Dobrý den,
měl bych otázečku na silnoproudaře/energetiky a dráteníky. Dnes byla jakási mimořádka v Ostravě-Bartovicích. Osobně jsem viděl v předávacím ranžíru ČDC/AMO utrhnuté izolátory s kouskem troleje, před kterou stál MVTV2. Jak probíhá práce na vedení za takto ztížených podmínek (déšť, vlhko)? Vzhledem k velmi zhoršené elektrické pevnosti prostředí. Udrží i mokré izolátory montážní plošinu izolovanou? A co elektromechanici na ní? Měl jsem praxi na zkušebním polygonu VN, odkud vím, že před bouřkou se nesmí s hodně velkým předstihem pracovat na vedení. Ale trolej má 5,55m, takže to není přímo tento případ. Spíše mi jde o rozdílné potenciály.

Děkuji.

E499_2002 napsal:
... jsem viděl v předávacím ranžíru ČDC/AMO utrhnuté izolátory s kouskem troleje, před kterou stál MVTV2. ...
Je vidět, že letošní zima dává železničářům opět zabrat! :D
Něco podobného se stalo 3. ledna ve Vršovicích, kde najednou sama od sebe spadla trolej.

E499_2002 napsal:
Dobrý den,
měl bych otázečku na silnoproudaře/energetiky a dráteníky. Dnes byla jakási mimořádka v Ostravě-Bartovicích. Osobně jsem viděl v předávacím ranžíru ČDC/AMO utrhnuté izolátory s kouskem troleje, před kterou stál MVTV2. Jak probíhá práce na vedení za takto ztížených podmínek (déšť, vlhko)? Vzhledem k velmi zhoršené elektrické pevnosti prostředí. Udrží i mokré izolátory montážní plošinu izolovanou? A co elektromechanici na ní? Měl jsem praxi na zkušebním polygonu VN, odkud vím, že před bouřkou se nesmí s hodně velkým předstihem pracovat na vedení. Ale trolej má 5,55m, takže to není přímo tento případ. Spíše mi jde o rozdílné potenciály.

Děkuji.
V kostce - práce na TV - práce a bezpečnost TNŽ 343109

Práce pod napětím... se provádí pouze při údržbě na stejnosměru ( splněno) kdy nehrozí možnost kontaktu ( ruky, nářadí apod.) s jiným potenciálem ( dělení, snížená výška TV a konstrukce, izolátory u TP apod.), před výstupem na prac plošinu se provádí kontrolní měření izolačního stavu, celkově jsou přísné podmínky, mimojiné povětrnostní. Platí jak pro ss/st, pod napětím bez napětí - práce se musí přerušit při bouřkách, silných mrazech, mrznoucí déštˇ apod.
U přetržené troleje - kdy je na zemi ( elektricky - střecha lokomotivy, kolejiště) to není možné. Pak platí beznapěťový stav, zajištění pracoviště dle TNŽ 343109 čl. 4.9.4.1,2,3 a 7. Navíc dojde při poruše k zaučinkování ochrany ( porušení izolace ) a dojde k výpadku napájení, elektrodispečer vyhledá poruchu ( zaměření poruchy s přesností do 20 - 100m) a pak následuje kolečko vypnutí odpojovačů daného úseku, avízo MVTV zjištění poruchy a oprava .

Odkaz na TNŽ http://files.otv-kvr.webnode.cz/200001001-97c3ea08d4/TNŽ_343109.pdf

E499_2002 napsal:
O Pamatuji si takovou zajímavou věc, kterou bych si rád nechal vysvětlit; u posunu s 740kou s původním motorem jsme několikrát posunovali z rozjezdu na 8mý stupeň krátkou dobu, ale dosáhli jsme maximálních otáček, odpovídajících 8. výkonovému stupni. Při shození výkonu na volnoběh se pokaždé SM přetočil cca o 100 otáček nahoru, přičemž lehce probliknul prokluz. Čím to je? Stavěč/regulace otáček?
Už si moc nepamatuji, kolik sekund sdružeňák potřeboval zvednout otáčky ze 7. na 8. st. a úplně nabudit TD, ale chvíli to trvalo. A ještě problémy se stažením z výkonu, takže na krátkou dobu se 6-8 st. moc nepoužíval ( platilo pro T466.2 ). Teda pokud to nebyl PAN STROJVEDOUCÍ. Pak no cement. To už bylo lepší při odrazu zabrzdit BP, dát 5 st. počkat až naběhnou proudy a pak povolit BP.

Pokud šlo o sdružený regulátor / hydraulický tak to bylo tím. Nevýhoda toho regulátoru byla pomalá doba odezvy - přetěžování SM, přeběhnutí otáček při skluzu, sjetí z výkonu - možná detonace turba, "houpání na volnoběhu" apod.

A prokluz - u staré skluzovky se poměřovaly rozdíly napětí na motorovkách a pokud byla nějaká motorovka už izolačně horší, při odbuzení TD se indukovala napěťová špička, tak hold zareagovala indikace.

Nějak nemohu najít editování příspěvku...chtěl jsem doplnit, že na rozjezdy byl stejně nejlepší Sergej. Když byl volný vlak, neměl přes normu tak se dalo dát do plných ( 15. st. )a regulace najížděla tak pomalu že to ani neurvalo spřáhlo :)

Prosím,když jedu s vlakem EC ze Žiliny do Prahy a dejme tomu někde před Kolínem je dlouhodobá p.j.Tak tuto dostanu v rozkaze ve které stanici?Děkuji.

Back
Nahoře