Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
O víkendu jsem si pohrál s donáspování komplet 240,241 a 244. Většinou bylo nutné i vyměnit přegenerovat už osazené koleje s náspy na ty mé, co od začátků používám, aby to bylo kompatibilní s mými modely náspů a mostů. Ale také jsem mnohé klasické koleje nahrazoval dynamickými a znovu převedl, aby se to v těch prudších esíčkách tolik nelámalo a v 25 promilích se také moc dobře náspy pod obloukové koleje moc dobře neosazují. Jednalo se především o úsek ze Zastávky nahoru k Vysokým Popovicím. Tak bylo téměř vše z klasických kolejí. Vybuchlo mi to naštěstí jenom jednou, kdy zmizely koleje v celém čtverci. Bk se také rozbilo a já marně hledal nějakou zálohu a nakonec našel na druhém počítači. Také jsem zpevnil pilíře všech originálních mostů.
A za poslední, všechny tratě postavené podle GPS souřadnic jsem opatřil fototexturou. Jedná se mi hlavně o tu rozmanitost políček na pozadí. Fotky jsou už z komprimovanou texturou, no ona i ta v původním vysokém rozlišení není z blízka moc ostrá, tedy budu muset vše v blízkosti kolejí nějak přebarvit, překrýt. Regedit mi dal odkaz na návod a vypadá to celkem slušně. Ale těší mne, že pásy křovin jsem tehdy osazoval přesně na obrázek mapy a nyní po změně na foto to všude lícuje.
Zastavka171.JPGValtice171.JPGValtice1171.JPG

Vyzkoušel jsem Malování v TSRE5. Poblíž kolejí nechávám původní texturu Terrain.ace a dál zůstává fotomapa. Takto by to už šlo.
Ale otázka je, jak by celkově nabobtnala velikost složky celé trati, když to tak udělám všude. Vzniknou na jeden čtverec další desítky souborů do terrtex. Ale kdyby se někomu podařilo základní terrain.ace pěkně ztmavit do sytější zelené, podobné na mapách a tak aby to bylo pěkné i na ostatních částech trati bez fototextur, byla by to paráda.
malovaniHrusovany.JPGsoubory.JPG

Já to jednoho času zkoušel přes ReShade a jeho filtry. No, bylo mi pak taktně naznačeno, že tráva vypadá u mě jako mech. A tak bylo smeteno ze stolu.

A pak je ještě varianta poskládat pod koleje podloží z transfers. To už se nic nenafukuje. Ostatně tak to bylo už původně z Retz do Znojma.
Jinak ty závaly na kolejích nejsou závaly, ale to takto zkresluje v TSRE5 skrz textury Transfers. Ve hře je to OK a v MSTS také. I tohle je důvod, že se jen v TSRE5 tratě stavět nedají. Tady jste bez šance dotvarovat terén. Nepomůže ani klávesa F Koleje jsou stále zavalené.

Vidím to takto. Nejprve osázím silniční díly a všechny objekty kolem kolejí, jak je to namalováno. Až bude finál, tak bych malé čtverce terénu u kolejí vyměnil za klasické a fotomapy nechal jenom na pozadí. Jen vymyslet plynulý přechod mezi klasickým terénem a fotomapou. Jako to umí ty textury transfers. Pokud na textury maluji, tak konce mám jako podle pravítka, jen mohu regulovat průsvitnost. Ale možná když to bude navazovat do krajiny, tak to vadit nemusí. Zatím chybí praxe a zkušenosti.

Strelice171.JPG

Já jsem si myslel, že ty čtverečky na textuře jsou způsobené velkou komprimací, ale kdepak. Mozaika se udělá jenom tam, kde maluji po terénu. Tak tudy cesta opravdu nevede. Škoda, že tady nemá nikdo žádné zkušenosti, které se nepředávají. Takto vše dělám metodou pokus a omyl, čas plyne a žádný krok vpřed. Fototextury jsou sice krásné, ale editovat už je problém.
mozaika.JPG

Tak vyzkoušeno, žádné malůvky na textury, ale stačí koleje podložit trávou Transfers, jak to dělávám odjakživa. Neproblikává a pak pohled na pozadí krajinky nemá chybu. Ještě udělám jednu věc. Textury default budou ty komprimované a textury v plném rozlišení 4092x4092 dám někam na ulozto.cz ke stažení. Pro ty, kdo nemají slabý počítač. 10 giga to bude určitě. :) Právě ty obrázky, které sem dávám jsou v plném rozlišení. Ale bohužel, některé jsem neměl zálohované, tak musím vytvořit znovu. Té stořtyřicítky si nevšímat, potřeboval jsem to rychle projet až do Okříšek pro kontrolu, protože jsem vyměnil hodně kolejí v oblouku za dynamické a samozřejmě jsem našel tři místa, kde jsem u nové pokládky neodmazal trolej. :)
240_1.jpg

240_2.jpg
240_3.jpg

Ta vzdálenost fototextur od kolejí už takhle zůstane? Nebudou vidět placaté domy? Jinak na vzdálenějších kopcích to vypadá dost dobře.

Přesně tak... Vzdálené pozadí z fototextur vypadá náramně, něco bylo již použito na jiné trati. Je ovšem otázka, do jaké vzdálenosti od kolejí je možné textury trávy prokreslit. Nějakých 100m většinou nestačí. Tam kde již byla použita vegetace (stromy, keře) v běžném provedení světle zelená s případnými odstíny žluté a umístěna na povrch fotomapy brčálově zelený s černými a šedými fleky, to opravdu nevypadá dobře (mám dojem, že jde o okolí Znojma. Vkládání silnic a vodních toků na podklad z fotomap zřejmě problémy činit nebude.

Ta vzdálenost fototextur od kolejí už takhle zůstane?
Tohle byl jenom test. V editoru TSRE5, kde jsem ten travnatý povlak pod koleje dával to problikávalo s původní fototexturou. Když jsem to projel ve hře, je to OK a stabilní, nic nebliká, což je dobré. Placaté domy se musí zastavět skutečnými a podklad také něčím přeplácnout. Ty textury nejdou roztahovat do nekonečna, protože by se zvětšovalo zrno a bylo by to pak škaredé. Ve hře je, že v husté zástavbě malé čtverce kolem kolejí v MSTS editoru změním na default terén. Tím zmizí placaté domy u trati. Ale co pak s těmi přechody do fotomapy. To pak vzniknou zubaté rovné hrany. Ale možná to půjde zastavět. Ale mezi poli ve volné přírodě bude pod kolejemi jenom ten podklad jak je na obrázcích. A jelikož kolem bude křoví, tak to snad nebude tak hrozné.
Včera jsem se díval, kolik mají textury s originál rozlišením velikost a dělá to něco málo přes 20 giga :) Asi to dám po částech na ulozto. A v případě zájmu si prostředí každý může vylepšit. Kdo má slabší PC, tak bude rád za ty komprimované, které budou v instalaci a aktualizacích.

A co se zimními texturami? Buď budou také letní jen se zasněženými objekty, jak to už máte nebo všechny nahradit, bílou plochou trochu poďobanou stíny a nadělat klony se stejným názvem jako fototextury. Šlo by to nějak hromadně? Označit všechny textury a dát zkopírovat způsobem, že všechny budou mít stejnou zimní texturu. Pokud bude krajina zastavěná a zalesněná, tak ty výhledy na krajinky chybět nebudou a za vánice bude fíra rád, že dohlédne na koleje před sebou. Tohle vše je nutné dořešit.

Tak mám dofototexturováno. Kromě celé trati od Retz až do Bořího Lesa ještě trať od Terezína do Ždánic. V práci nemám počítač moc vhodný na TSRE5, tak je obraz trochu méně kontrastní a s menší dohledností a navíc jsou to komprimované fototextury 1024x1024. Ale pro fajnšmekry mám už připravené na ulozto komplet všech asi 450 textur 4096x4096. Má to dohromady 12 giga. Po dílčí aktualizaci pak přidám odkazy. Jestli máte nějaké připomínky, že něco někde nefunguje, tak připomínkujte.
Na Ždánické trati jsem zástavbu a vegetaci také osazoval přímo na mapu jako v omalovánkách, tedy po načtení fototextur je vše na svém místě.
201Zdanice.JPG201Zdanice1.JPG201Uhrice.JPG

Zbyňku, budeš ještě podkládat (v případě, že to editory dovolí) koleje texturami běžného trávníku dál od trati? Viz poslední obrázek - např. až k hraně pole a kolem cesty vpravo ke stromořadí. Podobně i podle obrázku 1 - pod stavební objekty a vegetaci blízko tratí?

budeš ještě podkládat
Nemám tušení, co míníš. Vše jsou jenom aktuální nápady a bude tam všude ještě hodně práce.

Ale jinak mi to stále nedalo, válkou zničený most za Hevlínem jsem obnovil už v minulých aktualizacích, ale dnes jsem postavil i nádraží Laa an der Thaya. Když už umím natahovat ty fototextury. :) Škoda zrušených tratí.
Hevlinka1.JPG
Hevlinka2.JPG

Je to v podstatě o tom, do jaké vzdálenosti je únosné a možné povrch fotomap nahradit / prokreslit / podložit / překrýt texturami běžně používaného trávníku - viz příspěvek 3444 ze středy. Snažím se používat tvou terminologii, ale ta se mění podle vývoje prací. Toť vše.
Přeji úspěch a dostatek invence.

Když se přebarví základní textura Terrain.ace, která se vyskytuje ve všech modelech s trávou i vegetací, tak se takto změní vše. Otázkou ale je, jak to bude vypadat i všude jinde, kde není fototextura. Jeden pokus jsem už dělal se dvěma variantami a vypadalo to příšerně. Ale tenkrát byl jiný problém. Někdo mi posílal nějaké modely a já omylem přepsal terrain.ace u toho modelu a tedy vše v mé trati včetně náspů dostalo odstín, který se k fototexturám už vůbec nehodil, ani se mi moc nelíbil. Musím si na to dávat pozor. Až to bude aktuální, zkusím si s tím terrain.ace pohrát. Tedy respektive s terrain.bmp, který se pak převede do ace. To bude ještě na dlouho. Protože za chvíli mi začne cyklosezona a už čas zase nebude. Už aby začala. :)

Opět další info. Řeším přechody mezi klasickou MSTS krajinou a krajinou s fototexturami. Jsou vlastně tři přechodové body. Brno, tam je to OK, nikdo nic nepozná. Za Bořím Lesem, tam je to také plynulé, viz foto. Do půlky je to klasika a vlevo, jak začíná ten muničák, tak tam začíná vodorovná čára, kde je dál už jen foto.
bori211.JPG
Zatím nejkřiklavější je to za Havlbrodem směr Jihlava. Postupně to zalesňuji a z pohledu mašiny asi také nebude žádný šok. Zatím je to rozpracované, ještě nemám ani obec Mírovka, ale myslím, že až to ještě víc zastavím a zakřovinuji, tak přechod ani zde nikdo nezaregistruje.
havlbrod211.JPG
mirovka211.JPG

V OpenRails CZ/SK se snažíme, aby vzdálený horizont byl částečně zakryt oparem stejně jako je to často ve skutečnosti. To klasické OR neumí, pokud není nastavena přímo mlha, ale to pak působí už divně.
Ten opar tomu určitě pomůže a zakryje ostré přechody.

Právě v MSTS toho oparu zase bylo až moc. Pak přišel Openrails a začalo být vidět až do zákulisí. Tak od té doby generuji krajinu do vzdálenějších končin. Ale jinak bych to nijak nepřeháněl. Někdy máme smog, ale někdy je vidět z rozhleden od nás až do Vídně. Tedy bych opar nechal jako volitelnou funkci. A já právě díky té daleké viditelnosti natahuji ty fototextury i na vzdálené kopce a líbí se mi to.
Jenom pro srovnání. Když jsem jezdíval pravidelně lokálkou od nás do Šakvic, tak Pálava je vidět vždy. Někdy krásně jasná někdy jak sopka s oblakem na vrcholu, někdy v mlze, ale vidět je vždy. Ale abych jí viděl i ve hře, tak musím mít nastavenou dohlednost asi 8 kilometrů, ale s tímto když chceš jet v Praze, tak hra spadne. Tedy optimální jsou ty 4 kilometry. Ale to už Pálavu z trati nevidíš, jen fototexturu model, který je mnohem blíž než je skutečná Pálava. Původní šidítko do MSTS. Z tohoto důvodu bych nějaký opar blíž než 10km neřešil. V Openrails to bez toho oparu tedy mají správně. Jen jim to moc zoomuje v pohledu z lokomotivy. Tedy jestli už to neopravili.

Ještě jeden styčný bod mezi klasikou a fototexturou je u Čejče. Ale když se to tam domaluje všelijakými texturami, tak to nijak do očí nebije. Alespoň doufám. A právě z trati od Čejče až do Brumovic se jede kolem přechodu na fototexturu. A vypadá to jako na posledním obrázku, což se mi zdá dobré.
Uhrice231.jpg
krumvir231.jpg
Terezin231.jpg

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře