Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Prosím, nevíte něco o té poslední položce
Nepochopil jsem souvislosti s touto tratí. Už jednou jsem tady psal, že v TSRE5 se terén moc upravovat nedá. A pokud se používají povlaky terénu z transfers, tak se TSRE5 nedá použít vůbec, protože i po zarovnání klávesou F bude kolej stále v závalu, který je závalem jenom v TSRE5. Jako hlavní nástroj v MSTS E je klávesa F s označením celého pole kopce, kde chci vyhladit hrany. A větší nerovnosti vyhlazuji právě gamepadem, podržením tlačítka naprogramovaném v SW Xpader. Stačí chvíli podržet a z krychle mám nádherný zaoblený kopeček. A jemné doladění bod po bodu, to musí odsejpat. V TSRE5 tímto složitým způsobem než udělám jeden bod, tak v MSTS mám prořezaný za ten čas celý kaňon zářezu tratí. A další nástroj tvorby kopečků je nějaký silniční díl a možnost měnit uhel zarovnávání od ostrého po téměř rovinu. A je nutné dle potřeby stylu krajiny to stále měnit.

Ještě ochutnávka z Břeclav - Znojmo, také je to už komplet na google texturách až do Retz. Pak i ty rovinky vypadají malebně. Teď jsem to projížděl a myslím, že to bude možná i pěkné. I trať 240 prokoukla i když ještě není s vegetací. Jinak připomínám, že plnou velikost textur si stáhněte z ulozto.cz, odkaz je na mých stránkách u aktualizací.
Hodonice202.jpg

Po víkendu asi vydám aktualizaci, protože už nebude tolik času na stavění. Vše je provozně funkční, ještě včera jsem doplňoval pískáčky, možná ještě trochu doplním přechody k peronům a nějaké kosmetické úpravy. Za ty dva měsíce se udělalo hodně práce i když stále ještě není zastavěno a není osázená vegetace. Pokud najdete chyby, tak nějaké dílčí aktualizace udělám. Finál snad zvládnu do vánoc. Je toho k osazování hodně. Mírovka - Jihlava - Brno, 241 a 244. Ale auta už po silnicích jezdit budou. :)

Ještě jsem zasadil do všech oblouků vegetaci, kde se zobrazovaly zkreslené koleje z google map, aby se to překrylo. Doufám, že se to pak i postupně rozroste, až to vysemení. :)
Tohle je jenom příklad. Tak je to všude na 240,241 a 244.
Jinak mne fascinuje, jak je krásně vidět do dálky. Proto jsem generoval terén i dál od kolejí, aby se dalo krajinou i skutečně kochat. :)
oblouky.JPG
Kralice.JPG

Jelikož mi to vychází na padla, než se vše nakopíruje, tak už jsou odkazy ze stránek funkční, pak už by nebyl čas to dnes aktivovat.

K nahrání souborů nyní ještě zbývá čas asi 5 minut. Takže můžete stahovat BP9510. Ať trochu zase popojedeme. Kdyby něco, tak hlaste.

Pane Šemora, při vší úsctě - ty fototextrury se fakt hodí jen na pohledy vzdáleně z výšky (MSTS není FlightSim). Při pohledu zblízka (z kabiny vlaku) je to bohužel rozplizlý hnus. Není nad původní klasickou, poctivě (i když pracně) pokládanou ruční editaci textur krajiny. MSTS není Flightsimulátor.

Pane Šemora, při vší úsctě - ty fototextrury se fakt hodí jen na pohledy vzdáleně z výšky (MSTS není FlightSim). Při pohledu zblízka (z kabiny vlaku) je to bohužel rozplizlý hnus. Není nad původní klasickou, poctivě (i když pracně) pokládanou ruční editaci textur krajiny. MSTS není Flightsimulátor.
Bohužel. Musím souhlasit. Pro jízdu se to jeví prostě rozmazaně a na klasické simulátorové textury to nemá.

To nemusíte psát, že se vám to nelíbí. Mě také ne. :) Však o tom víte víc než rok z dob, kdy se tyto textury použily na Jihlava - HB. A celou dobu sbírám nápady, jak tohle ošetřit. Malovaní na textury, tudy cesta nevedla, překrytí transfers, to celkem funguje a v této aktualizaci máte i s fototexturou úseky už dříve zastavěné pro porovnání, jestli to vegetace překryje. (Ždánice nebo Břeclav - Retz) Ostatně je to zamaskované vegetací už z výjezdu z Hrušovan na Miroslav.
Musíte si uvědomit, že stavění tratí je na několik let a tratě 240,241 a 244 jsou velká kilometrická vzdálenost, aby se zvládla postavit za půl roku.
Zkrátka doporučuji mít i nějakou představivost. Bez fototextur by jste jezdili holou loukou a to by se už nikomu nelíbilo.

Mě osobně se moc líbí pole a louky, vzdálené kopce a nelíbí křoviny a lesy, ale ty právě budou zamaskovány modely stromů a křovin. A průjezdy městem s placatými domy jsou také nic moc, ale také je ve hře varianta, že se do nejbližšího okolí kolejí vystříhají čtverce klasické defaut terrain.ace. Ale zatím na tohle vůbec není čas, respektive musí být posloupnost prací, tedy nejprve osázení objekty a až potom se mohou textury maskovat. To snad po novém roce, jestli tedy ještě nějaký bude. Takže pište raději nějaké normální připomínky. Děkuji.

Na vzdálené kopce atd. to opravdu nemá chybu (viz např. ZSR191193; stačí použít TrackViewer a zapnout zobrazování terénu. To pro názornost, jak a kde byly textury použity, postačuje). Ale chtěl bych vyjádřit přesvědčení, že se určitě nějaké řešení najde. Ono totiž použití vegetace a stavebních objektů, pod nimiž prosvítají šedé a tmavozelené fleky není to pravé ořechové (samozřejmě nám uznání za množství práce a řešení problémů, které s použitím fototextur jsou). :)
Já osobně bych se klonil k variantě výřezů, ovšem nedokážu posoudit, jak moc náročné by to bylo. Muselo by se odzkoušet, zda fototextury pokládat od vzdálenosti 100m, 1km, 10km...

Stáhnul jsem si lepší fototextury z Zbyňkova odkazu na Ulož.to a i v blízkém okolí je to dobré. Rozdíl je opravdu velký.

pro jistotu odkaz: https://ulozto.cz/folder/YPcZ1wSSpe...2AwN3ZGAxLwL1MTMzZzD2ZaEwMKOxo3uEMTSIGzL4MN==
Bohužel. Musím souhlasit. Pro jízdu se to jeví prostě rozmazaně a na klasické simulátorové textury to nemá.

Stáhnul jsem si lepší fototextury z Zbyňkova odkazu na Ulož.to a i v blízkém okolí je to dobré. Rozdíl je opravdu velký.

pro jistotu odkaz: https://ulozto.cz/folder/YPcZ1wSSpe...2AwN3ZGAxLwL1MTMzZzD2ZaEwMKOxo3uEMTSIGzL4MN==

Stáhnul jsem si lepší fototextury
Doufám, že ti dva hnidopichové :) na začátku recenzovali realitu až s těmito texturami.
Já teď řeším mizení odjezdových skupinových mechanických návěstidel na trati Okříšky - Znojmo. A při testování jsem objevil na znojemském zhlaví stanice Stařeč jednu anomálii. Jako by rozbitá vylámaná poslední výhybka, celý vlak po najetí měl tendenci startovat do kosmu a až se vagony přeskládaly vlak pokračoval vesele dál. Stalo se to někomu? V editoru je vše OK, jenom nešlo v MSTS editoru "jezdit" přes zhlaví jehlanem návěstidla, asi v tom byl problém. Ale po vytržení koleje a umístění zpět už OK a testovací jízda také OK. (příští aktualizace) Ale při té příležitosti jsem se soustředil na pohled z lokomotivy na krajinu před sebou. A jedná se o problém jenom asi do 50m na každou stranu od kolejí. Dál je už vše v pohodě. Ale soustředil jsem se i na všechny oblouky, které jsem maskoval křovinami a musím konstatovat, že překrytí je dokonalé. Tedy až to tak bude všude, tudy vede cesta. Protože udělat reálnou krajinu i s políčky je v editorech nemožné. Tedy pokud si nevyrobím terrtex na míru, jako to kdysi zkoušel Trunda. Ale to je pro neznalého grafika nedostupné.
Ale jenom tak mezi námi. Všimli jste si nového modelu peronů v Havlíčkovým Brodě? Vedle depa. Tam je textura naprosto stejně rozmazaná jako ten terén, který kritizujete. A tohle jsem musel zamaskovat bloky jiných peronů. Tím chci říct, že mnoho modelářů rozlišení moc neřešilo, priorita byla, aby to stařičký MSTS i na slabším počítači zvládl a takto je většina modelů, za které jsme i tak rádi.
A co nahlášené chyby, už vám to tam jezdí? A všimli jste si dalších manipulačních kolejích v různých elektrifikovaných nádražích, kde byla odebrána trolej?
Účelem této aktualizace bylo jenom srovnání terénu a zapojení celé trati, aby se daly vytvářet aktivity a měli jste aktuální koleje. Deterio mne přinutil s perony do Havlbrodu opět přeskládat všechny koleje vedle depa, tedy veškeré jízdy k prvnímu peronu a do těch obloukových nástupiští se musí opravit a já narušil nějaké body v Brno Židenice výměnou některých nesprávných výhybek.

Ano. Ve stanici Stařeč je to přesně jak píšete. A ty mizející odjezdová návěstidla jsou i v Hrušovanech směr Břeclav a taky v Hodonicích směr Znojmo. Ale zmizí až při projetí čela lokomotivy.

Já nyní finálně dokončuji úsek Střelice - Brno a jsem zvědavý, až to projedu. Cestou je obrovské sídliště Starý Lískovec, tak to bylo nějakých paneláků i drobných domečků. Střelice už celkem mám také, Troubsko je také nasázené a už jen zbývají Ostopovice. Nejbližší okolí kolejí je zakřovinované, tak jsem zvědavý, jaký bude pohled z lokomotivy.
Ale v každém případě to chce ty velké textury v plném rozlišení, protože ty komprimované jsou takové do šeda, nemá to ten kontrast.

Ale jinak takhle smíšeně (textury + MSTS prostředí, tj. křoviska, stromy, domy apod.) to vůbec nevypadá tak zle.
Ale za jakou cenu? Mnohonásobně vyšší, obrovský diskový objem této verze, plus další nároky na výkon PC. A opět - obrázky jsou prezentovány z výšky. Na dálku to vypadá samozřejmě skutečně pěkně. A zblízka? ;)

Zbyňku, děkuji, to Znojmo je nádherné. A ty mapy se mě, jako přechodné řešení, líbí. Kdyby se to řešilo, jako dřív, jen zelenou plackou, byla by to nuda. A i když používám jen ty zjednodušené mapy, pole kolem tratě jsou různé a na vzdálené kopce je radost pohledět.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře