Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
až si budu chtít zajezdit v zimě
Viděl jsi někdy zimu u nás v CZ? :) Většinou je to jako na podzim a když se stane nějaký zázrak, tak je na pár hodin i sníh. :)
Nějaká Ladovská zima, na to je nutné se přesunout do minulého století. Tak co řešíš :) Ale upřímně. Tohle mne vůbec netrápí. I kdyby tady byly v zimě závěje jak na Aljašce. Víš co to je, stavět tratě single bez spolupracovníků? Buďte rádi za to co je. Ostatní kořenoví stavitelé tratí to už dávno vzdali. Jak má Pikku ve svém zápatí. "Važte si každého nového modelu, nikdy nevíte jestli není už poslední". Tak to platí i nových tratích. Nějaké zimní textury zvládne kdejaký šikula na koleně. :) Takže se můžete činit, pokud to někoho trápí. :)

Nechci ti Zbyňku kazit tvé iluze, ale nejsi tu jedinny stavitel, je nas tu vic. To, že tu nepresentujeme pokračování stavby neznamená že se na nich nepokračuje. Pokud mohu mluvit za sebe tak na svích projektech ( Ztracena_2006 a (Tram_Hradec_Jablone - se souhlasem původních tvůrcu) se pokračuje dál a ano dělám je sám.
Ano přiznávám, že při náročné prácí a věnování se rodině je to náročné ale jako druh relaxace se to da brat taky.
S tvím tvrzením o tom že se jen v TSRE nedá stavět, taktéž nesouhlasím. Nezlobte se na mě, ale abych si kvuli práci v MSTS editoru musel kupovat grafiku s NVIDIA čipem se mi nechce. Skoro celou dobu co tu je TSRE tak stavím jen na něm. Ano, nepopírám že to nemá svoje úskalí ale dá se to zvládat.

Viděl jsi někdy zimu u nás v CZ? :) Většinou je to jako na podzim a když se stane nějaký zázrak, tak je na pár hodin i sníh. :)
Nějaká Ladovská zima, na to je nutné se přesunout do minulého století. Tak co řešíš :) Ale upřímně. Tohle mne vůbec netrápí. I kdyby tady byly v zimě závěje jak na Aljašce. Víš co to je, stavět tratě single bez spolupracovníků? Buďte rádi za to co je. Ostatní kořenoví stavitelé tratí to už dávno vzdali. Jak má Pikku ve svém zápatí. "Važte si každého nového modelu, nikdy nevíte jestli není už poslední". Tak to platí i nových tratích. Nějaké zimní textury zvládne kdejaký šikula na koleně. :) Takže se můžete činit, pokud to někoho trápí. :)
Ok ok. Už mlčim :).

ale nejsi tu jedinny stavitel,
Trochu jsem to bagatelizoval, omlouvám se, vím, že se byť pomalu staví i jinde, jak čas dovolí, ale zase musíš uznat, že pravidelné velké aktualizace tady dával jenom Martin s 321. Ale jak píšeš, je to o tom mít na to čas. Každý kdo má rodinu a děti, tak vláčky musí bohužel stranou. Ale já tak psal proto, že opravdu není s kým práce v editoru konzultovat. Ano, tobě vděčím, že jsi mne tenkrát při návštěvě zaškolil do TSRE5, řekl pár tipů, něco mne pak graficky vysvětlil m61, ale to je vše.
Tedy kde byly ti ostatní stavitelé tratí, když.....
Když jsem se začátkem léta ptal na práce s Dynatraxem, tak se tady nenašel žádný stavitel tratí, který by mi poradil, proč mi SW Dynatrax zamrzá a moje trať nejde načíst. Nula reakcí a nechali jste mne 4 měsíce se nad tímto problémem trápit. Nejprve pomohlo zapsání parametru jako v MSTS, aby si Dynatrax vzal ze systému víc paměti, ale takto se trať načítala 4dny a 4 noci. :) Pak nepřímo pomohl Icik, který mi převedl koleje způsobem, kdy Dynatrax vyhazoval chybu. Ale tím se ukončil Processing a já mohl zbývající čtverce převádět na koleje Dynatrax. (řešení- nechal jsem v trati jeden soubor s nečitelnými zápisy, který má nejméně odklikávání chyb)
Ale nedávno se ozval Regedit v sz a udělal mi kompatibilní náspy s BP do profilu v Dynatrax. Tedy patří mu velké díky.

Ohledně jen TSRE5 editoru. Mnoho dotazů a žádné odpovědi. I proto povzdech, že jsem tady jako stavitel zůstal sám.
Například. Jak opravíš jeden bod v terénu, který potřebuješ trochu snížit/zvýšit bez klávesy F ? A když použiji klávesu F, jak mohu měnit uhel zarovnání terénu? A pokud jsou pod kolejemi potahy trávy z Transfers, jak odstraním optické závaly v TSRE5, které ve skutečnosti nejsou. Tedy jemné doladění terénu hlavně v zářezech trati v TSRE5 není možné. Proto je nutné se přepínat do editoru MSTS, kde se dá vše doladit.
Další věc. Pokud v Dynatrax vyrobím převedené koleje s náspem a chci kontrolu, v MSTS stačí odskočit a skočit zpět a násep je tam. V TSRE5 to nejde, je nutné ukončit editor a znovu načíst. Ale zase obráceně, TSRE5 umí ihned zobrazovat přebarvené pražce, atd. Tedy oba editory jsou v symbióze. Potřebujete tedy vždy oba. Jen TSRE5 nestačí. MSTS, pokud neděláte chyby, které jdou opravit jen v TSRE5, to by si mohlo vystačit, ale přece jen, mnohé úkony jsou v TSRE5 mnohem rychlejší. Proto doporučuji pracovat v obou.

Zbyňku jen pro info. Ozval se mi tvůrce TSRE a napsal, že nemá v plánu zobrazovat MSTS trolej ve svém editoru. Tak bohužel tady posun nebude. :(

Ozval se mi tvůrce TSRE
Proč nenapsal ? Nelíbí se mu, že jde někde trolej nezobrazovat? Nebo by to přineslo nějaké jiné komplikace ? Jedna věc je vidět na kterých kolejích se trolej nebude zobrazovat, tam by stačilo jen nějaké zvýraznění nebo jen číslice 2, například :) Ale to hlavní, že by šlo podle troleje jak se v oblouku láme přizpůsobit sloupy TV. Škoda.

Posílám jednoduchý popis úpravy terénu
Ahoj, díky, jo, funguje. Ale pak je nutné dohladit terén. V MSTS editoru označím pole a pak klávesou F vše zahladím jako dřevo pilníkem. Jak to dokončit zde? Ale hlavně. Když v TSRE5 chci zarovnat terén pod kolejí klávesou F, jak mohu měnit uhel? Někdy potřebuji ostrý násep a někdy to celé potřebuji vyrovnat do roviny. Někdy mírný zářez, jindy větší, atd.

Proč nenapsal ? Nelíbí se mu, že jde někde trolej nezobrazovat? Nebo by to přineslo nějaké jiné komplikace ? Jedna věc je vidět na kterých kolejích se trolej nebude zobrazovat, tam by stačilo jen nějaké zvýraznění nebo jen číslice 2, například :) Ale to hlavní, že by šlo podle troleje jak se v oblouku láme přizpůsobit sloupy TV. Škoda.
Mně připadá, že je plně zaměstnán něčím jiným a TSRE je na vedlejší koleji. Bohužel.

Jelikož trať 241 objíždí celé město, je nutné vybudovat skoro celé Znojmo. V práci se mi TSRE5 hrozně škube i s komprimovanými texturami. Naštěstí MSTS editor i zde jede plynule. Potřeboval jsem jenom něco zarovnat a zkusit zahustit první bloky lesů. Tady do zářezu budou nutné ty potahy trávou transfers, aby se překryly ty garáže ve svahu. I ta lávka přes údolí by se hodila. :)
251Znojmo1.JPG
251Znojmo2.JPG

Dal jsem na své stránky k aktualizacím odkaz na komplet textury do Terrtex v plném rozlišení 4096x4096. Kdo chce vyzkoušet, už je odkaz aktivní. Má to dohromady přes 12 giga a raději jsem to rozdělil do 5 archivů. Já to na ulozto kopíroval celou noc. Kdyby to někdo stahoval bez kreditu, tak to takto bude po těch třech giga přijatelnější. Jsou tam úplně všechny textury i ty, které budete mít v trati aktivní až po příští aktualizaci. Tedy si poté ty 1024x1024 budete muset znovu přepsat. Jestli jsem správně pochopil, tak na ulozto do té složky mohu přidávat další soubory a odkaz zůstane stejný. Tedy je možné, že tam ještě v budoucnu nějaká složka přibude. Ale jen s kusovkami se vzdálenými kopci.

Musím poděkovat "vláčkař Jenda" za video ze Znojma. Popojel jsem kousek dál za Nemocnici a spadla mi brada. On je tam tunel. A já tam měl jenom mostový nadjezd. Viz minulé fotky a nikdo neupozornil. :) Ale nad tím tunelem bylo i hodně hlíny, tedy jsem musel zvednout o hodně celou silnici i přilehlou plochu města. No žádná legrace. Uvidíme jak dlouho mne to bude bavit. :) Dál se trať pěkně klikatí až jsem se ztratil, kde proti videu jsem. Bude to ještě na dlouho. Svítící světlezelené náspy zatím ignoruji, až bude nálada, pokusím se trochu sladit ten terrain.ace. Nebo možná udělat dvě varianty. Ještě nechávám otevřené.
2701Znojmo1.JPG

2701Znojmo2.JPG

Jsem ve fázi dolaďování terénu, ale není to žádná legrace, i když by si jeden myslel, že se mi to přece vygenerovalo. :)
Například úsek mezi Moravským Krumlovem a Mor. Bránicemi mi vyšel celý v zářezu. Viz poslední veřejná aktualizace. Ale omyl. je to tam v reálu prostřídáno i s náspy. Tak bylo nutné bagrovat a hodně bagrovat. A pak to pěkně zase vyhladit, aby to vypadalo jako vygenerované. :) 241 a 244 mám už téměř takto hotovo, ještě zbývá Střelice - Jihlava, ale asi jenom několik úseků. Už jsem to dříve na hodně místech srovnával. A pak čas asi pokročí, začne mi cyklosezona, tak ještě vydám aktualizaci. Protože dokončení bude asi až na podzim před vánocemi. Však i tak to bude rychlé, protože původní projekt 240 stavěli kluci několik let.
První obrázek mezi tunely, tam jsem musel také vydlabat trať do náspu. Druhý obrázek, za obloukem je zrušená zastávka Budkovice. Vše vlevo se muselo snížit a opět vydlabat několik náspů, původně v zářezu.
meziTunely.JPG
budkovice.JPG

Mimo jiné mi stále vadily ty světlé fototextury terénu na Jihlavsku. Za Beranovem směr Luka je vše tmavší. Tak jsem vygeneroval znovu a ejhle, už to ladí a jsou pěknější a aktuálnější. I pole jsou jinak pooraná a přibyla i zástavba.
Jeden poslední, kde je ještě původní textura vpravo. A pak po načtení aktuální dnešní textury.
Ale to jen tak bokem. Dnes jsem zápasil s terénem mezi Zastávkou a Vysokými Popovicemi. A pak následují silnice, přejezdy, šraňky. Už zbývá jenom trať 240. 241 a 244 tohle už mají celkem hotové. Jinak jsem vygeneroval terén i daleko od trati, tak například můžete někde v Radosticích vystoupit z vlaku a projít se krásným údolím Bobravy až do Modřic. Například. Ale to si pak budete muset stáhnout textury v plném rozlišení. :)
textury.JPG
texturynew.JPG

Nějaké novinky z rovnání terénu a budování silniční sítě. Obrázky jsou od Omic do Třebíče. Třebíč bude ještě chuťovka. Dál do Jihlavy naštěstí už není taková divočina, kde už nebude tolik bagrování. 241 a 244 už jsou srovnané. Až tahle fáze bude dokončená, tak vydám aktualizaci, ať můžete jezdit v přirozenější krajině. Na takové ploše osadit vegetaci a zástavbu bude zase až další kapitola.
Tetcice182.JPGZastavka182.JPGVladislav182.JPGTrebic1182.JPGTrebic2182.JPGTrebic3182.JPG

Přílohy

• Tetcice182.JPG
    Tetcice182.JPG
    125.5 KB · Zobrazeno: 0
  • Zastavka182.JPG
    Zastavka182.JPG
    153.2 KB · Zobrazeno: 0
  • Vladislav182.JPG
    Vladislav182.JPG
    154.5 KB · Zobrazeno: 0
  • Trebic1182.JPG
    Trebic1182.JPG
    115.3 KB · Zobrazeno: 0
Posílám jednoduchý popis úpravy terénu (menu F2). Nechat si zobrazit v editoru mřížku (View/Terrain Grid). Chybný krok lze vrátit Ctrl+Z.
Zobrazit přílohu 30843
Velké Díky za návod (i s obrázkem !). Zkusil jsem to - funguje to !

Ta položka:
Fixed Height 0
by měla ukončit nárůst/snížení terénu do předem zadané výšky (0 se nahradí číslem).
Ale nevím zda-li se jedná o nadmořskou výšku nebo o výšku relativní (tedy výškový rozdíl od okolního terénu).
Také mi není jasné v jakých jednotkách to je ...

Prosím, nevíte něco o té poslední položce:
Embankement settings ... ?
Předem díky za odpověď !

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře