Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Dane, už modeluješ Zlín a další? :) Pak to tam rád protáhnu. Ale času dost. Než dokončím, co jsem aktuálně rozdrbal, budu rád, když to bude do vánoc. :)

Čau, to už bych fakt dělal vše, aktivity, testovla tratě, dělal skiny a ještě modelovat domečky, to už bych mohl být zaměstnancem OR. :-) Ne vážně, nadhodil jsem to tady, protože jsme o tom kdyi doskutovali a kdyby chtěl někdo vymodelovat Lihovar Jelínka ve Vizovicích, tak v létě i spódiem a lidma na place pro simulaci Msters of Rock. Zvukovou kulisu v aktivitě není problém vytvořit.:p:D:p:D:p:D Někde ve vlákně s tvoji tratí jsem ti dokonce dával i video z celé tratě. Ale ta trať do Znojma je super. Už se těším jak budu dělat nějakou aktivitu na vinobraní.

Takže Zlínka po stavbě této trati je v plánu ? To by bylo opravdu super, protože tato trať mi hodně chybí v simulátoru.

Vy jste fakt blázni mimo realitu. Nemáte ponětí, kolik odříkání stálo to co už se vybudovalo. Já stavím jen tam, kde mi to něco říká. Ale Zlínka to nikdy nebyla. Udělám výjimku, když někdo vymodeluje všechny budovy kolem trati včetně všech dominant Zlína :) Asi tak je to reálné.
Právě proto většina projektů stavění tratí dříve skončila než začala. Zlínka není žádný vyšší level. Klidně si to někdo postavte i s městskou dopravou. Je vhodná i pro začátečníky. Tak do toho. Nebo nestavěl to už někdo a nevzdal to?
Dane už podobné návrhy nepiš, protože pak se toho lidé chytají a myslí to smrtelně vážně, že to brzy bude. :)
Jestli někoho zajímá, co plánuji, tak jsem plánoval dotáhnout koleje z Břeclavi do Prahy. Nic víc. Tedy už mám dávno splněno. Zbytek mne jen nasměrovali modeláři již hotovými modely. Nyní mne zase nadchla modernizace tratí u mého bydliště. A také, že na mapách, které mám na textuře jsou koleje ve stanicích podle aktuálního stavu. Tedy i proto trať do Znojma je modernizovaná. Ale je tímto mnohem zajímavější než když se tam kdysi jezdilo jen max 60km/h

Odpovím krátce. U všech oblouků dávám na začátek přechodnice a u protisměrných oblouků jsou všude krátké rovné koleje. Tak to dělám posledních 15 let :) Jenomže pak přišel Openrails, který pohled z kabiny hodně zoomuje a vypadá to opravdu strašně, asi jako popisuješ. Zajeď si to samé v MSTS a uvidíš, že je to plynulé. Jinak všechny poloměry jsou dle reálné předlohy, tedy zaokrouhlené na možnosti MSTS, ale u jednokolejných tratí jsou přesně na metr podle plánů (kde má být například R475, najdeš 475, kde má být R196 najdeš 196 a na koncích z obou stran kolej s mnohem větším poloměrem jako přechodnice), tedy ani není možné tam přechodnice nepoužít, jinak by vznikla jiná délka oblouků. Výjimky jsou v úsecích, kdy bylo nutné trať natáhnout či stlačit, abych se vešel mezi dva dané body. Ale zrovna trať 260 až na trochu deformovaný úsek Brno - Blansko vychází po opravách naprosto přesně. Tedy za poloměry oblouků u Svitav dám ruce do ohně. Klidně si je přeměř a podívej se, že rovné koleje mezi protisměrnými oblouky jsou. Tedy zjistíš, že veškerá zkreslení dělá ve hře Openrails. Raději někdo napište, jak ten pohled z kabiny "dalekohled" změnit na normální realitu. Mě tohle také vadí a už jsem se tady ptal, jestli se s tím dá něco dělat.

1: Odpovím krátce. U všech oblouků dávám na začátek přechodnice a u protisměrných oblouků jsou všude krátké rovné koleje. Tak to dělám posledních 15 let :)
2: Raději někdo napište, jak ten pohled z kabiny "dalekohled" změnit na normální realitu. Mě tohle také vadí a už jsem se tady ptal, jestli se s tím dá něco dělat.
ad 1: Tato info mi bohatě stačí. Díky za vysvětlení i toho zoomefektu. To jsem si dosud neuvědomil.
ad 2: To bych nedělal. Nerad bych zase seděl "30 cm" od monitoru.

Dane už podobné návrhy nepiš, protože pak se toho lidé chytají a myslí to smrtelně vážně, že to brzy bude.
Ahoj. Co ty víš, třeba ti na HOD za chvíli přibydou modely pro trať od nových mladých perspetkivních modelářů a ty jen pojedeš podle toho videa, co jsem ti poslal.:p:D

Dane, podívej. Rozdvojit se opravdu neumím.
Jak jsem navrhoval, postavte si to sami, když to chcete. :) Není to tolik technicky náročné. Jen na čas. A já jej tolik nemám a ostatně ty jsi reagoval úplně stejně, že nevíš co v MSTS dělat napřed, takže je naprosto bezpředmětné na tohle téma dál diskutovat. Ano, nechejme prostor mladším a nadějným. :)

Čau Zbyňku, říká ti něco nadsázka a odlehčení, přesně tak byly tyto příspěvky se stavbou tratě do Vizovic myšleny a poslední příspěvek už vůbec, kolik je modelářů? Myslím těch nových mladých a perspektivních, takže než ti někdo vymodeluje objekty pro zlínku, tak už bude OR v pozici dnešního MSTS.:p

Ale ten pohled je naprosto nereálný. Je nutné se alespoň na Den železnice podívat jak štreka z kabiny lokomotivy vypadá. A pak si to porovnat s hrou v OR.
Když si tak uvědomuji, tak zas až tak nereálný není. Na mašině jsem v práci denně, takže potíže nevidím ani tak v nedostatku neznalosti prostředí jako v uvědomění si, že je potřeba zohlednit rozdíly spektra vidění lidského oka a kamery, protože ve hře nám realitu může suplovat pouze ona kamera. Stejně jako u fotografie/videa nedocílíme u ohniska 50 mm (které je nejvíce přiblíženo spektru vidění lidského oka), aby toto ohnisko mělo shodný periferní přehled, jako lidské oko, tak i těžko vyřešíme, aby se nám pevný pohled z cabu natáčel za objektem (třeba obloukem), jako oko fíry.
A tady je ten rozdíl, který v reálu nepoznáme, pakliže nebudeme měřit stejným metrem. Sednout si na různých "Dnech" na loko nám nic neukáže, dokud tam nedáme kameru. Když natáčím video z lokomotivy, snažím se o co nejvěrnější ohnisko, tedy (jakoby foto) 50 mm. Jelikož se mi při tomto ohnisku v obloucích ztrácí v zorném poli daného ohniska kamery předmět (trať v oblouku, podobně jako v OR), snažím se to vyřešit natočením kamery (v OR nelze) nebo úpravou zoomu (snížením hodnoty ohniska). A v tomto zoomování se dostáváme k tomu, k čemu bych se nerad dostal v OR, a to ke zmenšení (zkreslení) objektů v dálce úpravou zoomu směrem k nižším hodnotám pomyslné ohniskové vzdálenosti. Tuto podstatu pohledu v OR jsem si uvědomil pozdě a teď toho lituji, že jsem do toho hrabal, byť původně dotazem na protisměrné oblouky.
Co se týče protisměrných oblouků, myslím si, že je úplně jedno, kolik mám nazoomováno. Poznat to lze i podle pohybu osy řízeného vozidla. Jestliže se osa natáčí doleva a bez uklidnění směrového pohybu přejde ihned do natáčení vpravo, či naopak, nic na tom nezmění ani MSTS zoom. Prosím o pochopení, že to byl jen poznatek z trati, převedený na zdvořilý dotaz v podobě prosby současně. Žádný útok, kritika.

....Prosím o pochopení, že to byl jen poznatek z trati, převedený na zdvořilý dotaz v podobě prosby současně. Žádný útok, kritika.
Výkresy kolejového profilu jsou dány a podle nich to mám postavené, tedy nechápu co pořád řešíš. Už jsem psal výše. Podívej se do editoru tratí a zkontroluj hodnoty a zjistíš, že to mám položené správně. Pokud najdeš nějakou nesrovnalost, tak napiš konkrétní místo a já se podívám a překontroluji. Od toho máme vlákno hlášení chyb a ne to psát sem a plevelit zde info o stavebních novinkách. Tedy ten obecný dotaz byl naprosto bezpředmětný. Ach jo. S takovými hloupostmi musíte při neděli otravovat.

Dodatečně jsem si v tom zarostlém houští všiml, že trať do Hevlína byla projektovaná jako dvoukolejná. Náspy jsou pro dvě koleje i koncové pilíře pro mosty jsou vyzděné dvoukolejně. I proto ty telegrafní sloupy jsou tak daleko. Dál do Znojma trať na náspu téměř není, proto to si toho člověk nevšiml, když těleso pro druhou kolej zarostlo za století křovím. Viadukt do Znojma dvoukolejný je. I to napovídá kromě vzdálených telegrafních sloupů. Člověk se dozví tolik nových věcí. :) Alespoň i poučné to budování tratí je.
Hevlin84.JPG

V té oblasti jihu Moravy byla většina traťového tělesa projektovaná jako dvojkolejná. Byl to pak i úsek Hrušovany nad Jevišovkou - Střelice. Je to vidět hlavně na těch tunelech. Tam by projel vedle vlaku ještě žebřiňák s koňma. Jak u Radostic, tak u Budkovic.

Myslím, že ne.
První a jediné efektivní spojení Brna a Vídně představovala privátní KFNB. Protože vznikla jako první, byla logicky trasována tím nejvýhodnějším terénem přes Břeclav. Trať z Brna (Střelic) do Hrušovan byla trať státní StEG určená k propojení Děčína, Prahy, Brna a Vídně. Protože se nepřipouštělo stavět zcela paralelní trasy s již existujícími, museli stavitelé StEG vést tuto trať velmi nepříhodným terénem západně od KFNB. Stala se tak z hlediska nákladů na stavbu i provoz nekonkurenceschopnou a to jí vydrželo dodnes.
Podobně je na tom třeba Buštěhradka. Jistě by bylo vhodné tahat nákladní vlaky Praha - Chomutov nejkratší cestou přes Lužnou, ale kdo by platil tu energii, kterou je potřeba vynaložit na překonání mnohých stoupání a zvýšené náklady na údržbu obloukovité trati, když tu dopravu lze realizovat přes ÚnL? ÖNWB v úseku (Vídeň) - Znojmo - Jihlava - HB to samé. ;)
Nicméně ty široké náspy připravené na budoucí výkony, které se nikdy nedostavily, mě fascinují taky.

Ovšem jsou i tratě, které byly dvoukolejné už za R-U (v rámci území ČSR celkem vzácnost) jako třeba Miškolc - Slovenské Nové Město - Medzilaborce a dál směr Halič, kde se proháněl jeden uhelný vlak za druhým a dneska to jsou lokálky na zavření, protože jejich geopolitický i hospodářský význam se zcela vytratil s rozpadem monarchie. Pohled na trať
Sorry za spam, třeba to bude někoho zajímat.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře