Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Já tohle právě zkoušel opravit v editoru MSTS. Tam se deaktivují návěstidla hned po označení výhybky. A když jsem dočasně angličana přemístil, tak po save to řvalo, že se tam nachází "značka přejezdu" - smazat objekty. Tak tyto neviditelné zbytky databázových objektů znefunkční případné trasy vlaků v aktivitách. Zřejmě se to tam dostalo při pádu editoru. Na velkých nádražích je riziko pádu velmi vysoké.
Jo tohle by bylo perfektní téma na slezinu. Já toho ještě nevím. Však tratě stavím jenom 18 let. Úplný začátečník. :)

Ahoj, jen mě malinko štvou ty čárky nad stromy, to se tehdy nějak ošéfovavalo na trati 310, ale už nevím jak. Ale to je detail. Ty nové úseky jsou absolutní špica.

Jenom malé info pro aktivitáře. Stanice Znojmo je rarita u ČD. Jako jediná nemá ani 3kV, ani 25kV/50hz, ale má napájecí soustavu 15kV/16 2/3 Hz podle OBB. Tedy tam nemůže jet ani Panter ani běžné elektriky ČD. Jedině Taurusy nebo naše 380. Pendolíno určitě teoreticky také.

Ale zkoušel jsem právě s Railjetem projet ze Znojma do Retzu a díky texturám map na povrchu terénu, které jsou hodně žravé, jsem nedojel dál než za zastávku Znojmo Nový Šandorf. Pak Openrails nekompromisně opakovaně padá. Zkusil jsem to v MSTS, tam jsem projel, ale díky tomu, že MSTS nemá větší viditelnost než 2000m. Tedy otexturovat si okolí fotkami z leteckých map sice vypadá na oko bombasticky, ale na úkor stability hry. Stejně z blízka tyto textury jsou neostré a rušivé. Tedy zůstaneme u ručního zpracování krajiny.

Tady pokus o realitu u znojemského viaduktu. Ještě to víc zakřovinuji a odeberu textury map. Třeba to bude vypadat lépe. Ono není z čeho stavět. Tam jsou samé jednopatrové domky a vlastně díky Mikuldovi, který mi na poslední slezině v Bratislavě dal nějaké své domečky jsem to jakš takš zastavěl. Jestli se to ani potom nebude líbit, tak má pravdu ten tydýt z odpadu, že neumím stavět tratě. :)
241Znojmo2.JPG241Znojmo1.JPG

Existuje fůra staveb v modelovacím programu Sketchup. Ty jdou převést do S souboru. Kdo s tím umí dělat, mohl by to převést. Upravit počet textur pouze na vnější a bylo by to k osazení. Mi ten AZ Tower dělal Lubo M, ale nemůžu ho pořád otravovat. Má taky své práce dost. Díval jsem se tady na fóru, že v Sketchupu někdo modeluje. Tak by to měl umět.
small_thumbnail (5).jpgsmall_thumbnail (7).jpgsmall_thumbnail (6).jpgsmall_thumbnail (3).jpgsmall_thumbnail (2).jpgsmall_thumbnail (1).jpgsmall_thumbnail.jpg

Pokud mám v nějakém rozumném čase dokončit aktualizaci BP94, tak přece nemohu pídit co kde existuje a pokusit se vymodelovat. AZ Tower u mě slepený ze dvou mrakodrapů už rok nikomu nevadí a přitom model do MSTS tady někdo prezentoval. Pak nikomu nemůže vadit, že nemám originály kostelů ve Znojmě. Vlaky kolem stejně nejezdí jako kolem AZ Tower v Brně. A to jsem se tady vyptával, jestli už neexistuje model.
Ale tohle jsou drobnosti, které se dají kdykoli vyměnit. Na přání nikdo nemodeluje. Dříve to fungovalo tak, že nějaký fanda modelář, abych mu postavil koleje tratí jeho zájmů, tak mi vymodeloval sadu zásadních objektů pro tuto trať. Proto vznikla taková pavučina tratí, kterou jsem nikdy neplánoval. Takže když něco bude, tak to bude, když nebude, svět se nezboří. :) Já to zase až tak do hyperdetailů nežeru. Kdysi jsem chtěl i něco modelovat, ale usoudil jsem, že abych dělal ještě tohle, tak na to je lidský život opravdu krátký.

Jak je ctěná libost. Třeba si toho někdo všimne a bude mít chuť to udělat. Já bych to udělal sám, kdybych to uměl. Zkoušel jsem, ovšem zkoušky typu pokus omyl jsou příliš zdlouhavé a neefektivní. Můj čas je také drahý. Nechte tomu volný průběh.

Víš Francku, já už z podobných navnadění, "co by mohlo" dávno vyrostl. Mě to úplně nechává chladným. Buď tedy někdo má hotové modely a nabídne ke zkrášlení projektu nebo v trati budou náhražky, jako je tomu tak u 99% staveb. Tedy ukazovat něco, co do MSTS neexistuje, ale mohlo by, je kontraproduktivní. Třeba někdo dal i zákaz, poskytnout model pro BP. S modeláři je to asi tak. Jsem vděčný Deteriovi, že mi upravil Hrušovany a vyrobil perony do Šakvic a oprášil model Hrušovan nad J, původně pro jiný projekt. A poslal mi i pěkný model stanice Čejč. Někdy na podzim. Ale měl jednu vadu na kráse. U modelu byly asi půlkilometrové perony přesahující stanici. Tak jsem jej požádal, aby je odebral, abych budovu mohl osadit. Dodnes na to nemá čas. Tedy podle tohoto příkladu po nikom nemůžeme chtít, aby cokoli na přání přemodeloval. To zabere mnohem víc času než jenom něco od modelu odříznout.

Potřeboval jsem něčím projet z Břeclavi do Znojma, ale marně přemýšlím, jaké vozidlo nezávislé trakce se rozjede i do kopce na 120. Asi jedině kyklop. Také marně přemýšlím, která neelektrifikovaná trať má vyšší rychlost než 100. Sice jsou motorové vozy 854, ale do kopce ta hydroaulika žádnou hitparádu neudělá.
Ale jo kyklop se 4 byméčky se osvědčil. A potěšilo mne, že trať vypadá ve hře lépe než v reálu. Mám ji asi trochu víc zarostlou vegetací. Už se to blíží do finále. Mapové textury straší ještě mezí obcí Dyje a Znojmo a na stranu do Retzu to už také zarůstá a mapy také brzy odeberu. Ale že to udělám sjízdné až do Retz, kdyby se mne někdo ke konci minulého roku zeptal, odpověď by byla "ani náhodou" :)

Ne, není jediný (z dostupných). O 150 kW jej převyšuje ještě 761 (modifikovaná ER20 pro METRANS) a stejně na tom bude standardní ER20 (alias Hercules). Tedy přenášený výkon na koleje (T499.0 - 1600 kW, 761 - 1750 kW a ER20 - 1600 kW).
Pravdou ovšem zůstává, že staromilec Kyklopovi rovněž rovněž dávám přednost na testovací jízdy.
A kdybych potřeboval opravdu porci hrubé síly, je tu ještě škodovácká TL659.0 od Jardy Skůry. Ta má ale max, rychlost jen 125 km/h. ;). K tomu je ale potřeba vlastnit rafinérii.

A máme tady problém nekompatibility s MSTS. Pokud se použije povlak na texturu transfers na trati v zářezu, tak Openrails deformuje terén do závalu. V MSTS je vše v pořádku. Když povlak na textuře smažu, terén se uklidní a zával zmizí. Objevil jsem to u Litic a ještě někde. Ale v MSTS to je OK. Zkoušel jsem i v openrails klávesu F k zarovnání terénu pod kolejí a skrz transfers nefunkční. Co s tím? Ještě to zkusím projet ve hře, jestli to nedělá jen editor.
Znojmo_transfers.JPG

Znojmo_notransfers.JPG

litice_transfers.JPG

Litice_notransfers.JPG

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře