Hlášení chyb pro trať Bratislava - Praha v Open Rails

že to může až způsobit poškození tratě
Sice si to tady plevelím, ale jeden malý příklad. Včera jsem potřeboval kvůli modelování něco upravit v kolejišti hlavního nádraží v Praze. A došlo to do stavu, kdy mi po save v MSTS editoru tento spadl, ale práce se uložila. Ale pak jsem potřeboval TSRE5 a ten spadl hned při načítání. Tedy game over.
Pak záloha z minulého dne a 3 hodiny práce jsem musel dělat znovu. A večer doma jsem zkusil opravit to kolejiště a tentokrát se mi to podařilo. Ale bylo to o nervy.
Ale jestli máš naladěnou soupravu, tak po zastavení v Malém Beranově, pokud nezatáhneš přídavnou, tak se vlak musí sám začít rozjíždět směrem k mostu. ( je tam u mě sklon 2,5 promile, v reále asi 0,7.) Pokud se ten vlak nehne z místa, tak máš tření naladěné špatně.

prosím rozsvítit Čáslav
To musí modelář, který ji stavěl. Respektive o tomto nepiště, ale rovnou ve Photoshopu vytvořte. Já to sám vše nestihnu, budu rád, když zvládnu asi dvacítku pražských, které jsem vytvářel. Takových nádraží ještě je, které nemají noční, mohl by se tedy snažit i někdo další.

Dnes nemám moc na vláčky času, ale dávám sem narychlo obrázek pro Deteria, autora návěstidel. Při zastavení v aktivitě v Praze Podbaba cesťák do Bubenče na mě blikal jako barevná hudba. Deterio mi odpověděl, že v MSTS to nedělá.
Tak tady jsou fotky z MSTS editoru a panoptikum je tam také. Z každého úhlu jiný nápis. A to ještě vyskakuje pruh na návěstidle.
panoptikum Deterio1.JPG
panoptikum Deterio2.JPG

Jedna věc mě ve videu praštila do očí - výhybkové návěstidlo před peronem v Podbabě, v reálu tam žádné není.

výhybkové návěstidlo
Tato já dávám i tam, kde nejsou do výměn, které nemají jazyky a není poznat, kam je výměna přehozená. Tedy je najdeš i v Německu. Je to takový kompromis, aby se dalo nějak jezdit.

Jedině vymyslet na způsob přestavníku animované jazyky a také v kolejích toto místo nahradit neviditelnými kolejemi. Ale to by bylo tolik pracné, ne děkuji. :)

Při odjezdu z Mas.n., kolej 6, směrem na Bubny je červená na skrytém návěstidle. Prostorově - zhruba pod mostem.
To samé i ze 4. koleje směr Libeň.

To samé i ze 4. koleje směr Libeň.
Ale moje aktivita projede. Asi máš nějakou anomálii s trianglem. Já jsem ve volné jízdě chtěl z Masaryčky projezdit viadukt. Hrabovka - Bubny a když jsem chtěl zpět na Masaryčku, tak z Buben mne to nepustilo ani na TAB. Ale s rovnou trasou od Kralup normálně projedu, opět viz aktivita. S návěstidly se od dob aktivity Topírna noc nehýbalo a tam vše fungovalo. Červenou tam mám proto, že je aktivita ve výchozím bodě, v Drážďanech.
mas.JPG

Ještě bych měl upřesnit: po aktualizaci 102 jsem kontroloval své stávající trasy přes uzel Praha a po odstranění chyb jsem je (i kvůli náhledu na novou podobu okolí) projížděl. Žádnou aktivitu jsem nezkoušel. Když jsem použil soupravu 471+, toto návěstidlo mě zastavilo. Když jsem použil soupravu taženou 163 (v ladění OR-CS), návěstidlo bylo sice na 'stůj', ale průjezd byl umožněn a následná návěstidla se nastavila do poloh, umožňující jízdu. Nevím, jestli je to podstatné. Nejsem ladič, ani traťovák, jen jsem našel jakýsi problém a nahlásil ho na příslušný drážní úřad.
Stanici jsem opouštěl po správné traťové koleji. Co si mám představit pod pojmem "máš nějakou anomálii s trianglem" nevím, a pro odstranění problému mě napadá jen změna trasy v prostoru Mas.n. a trianglu.

A poslední postřeh: použití jiné koleje nikam nevede. Jediný způsob je po zastavení na skrytém návěstidle použití Ctrl+M, stáhnutí výkonu, opětovné nahození hlavního vypínače + zvednutí smetáku a opakovaný rozjezd. Jak psáno, TAB je neúčinný.

Nebude lepší to tady namalovat, o jaké vlakové cesty jde? Protože já jsem ve své aktivitě ze 4. koleje normálně odjel. I když vexle ne do Libně, ale Hrabovka pod zeď. Tedy v Hrabovce kolem jiného návěstidla. Tak jak to posílá Dan. Printscreen z editoru aktivit a popsané o co jde.

Myslím si, že problém je v celku slušně popsán, ale pro větší názornost:
Mas-Lib.jpg

Situace při odjezdu z koleje č.4 na Libeň. V monitoru tratě (vlevo dole) je stav návěstidel. Vlak je od něj cca 75 m.
Scr - PMas-PLib.jpg
Zde screen části stanice s vyznačením zájmového úseku trati, podle předchozího obrázku.
Scr - Pmas-PBub.jpg
A zde detail stanice, tentokrát ve směru Bubny. Nastavení návěstidel zhruba odpovídá tomu, který je na prvním obrázku.
Bude to takto drážnímu úřadu vyhovovat? ;)

Tak jsem si schválně udělal trasu ze 6. koleje na Kralupy. V Openrails opravdu skryté vložené návěstidlo bylo na červenou. projel jsem jej a až potom se rozsvítil odjed na zelenou, ale podle TM gameover, F4 byl už prázdný bez informací.
Jelikož se s návěstidly minimálne 10 let nehýbalo, tak jsem vyzkoušel editor MSTS a tam vytvořil testovací aktivitu.
A když jsem spustil animaci, mám zelenou ulici z 6. koleje až do Kralup.
Test_masarycka.JPG
Takže problém může být v openrails scriptech návěstidlech. Jenomže na návěstidla nemáme žádného programátora. Deterio jede jen podle šablon z MSTS.
Ale je zajímavé, že ta vložená návěstidla, která zlobí jsem dával na popud Dana, který potřeboval udělat čilý traffic na tomto nádraží. Ale to mohlo být ještě v dobách MSTS. A od té doby tady asi trasu směr Kralupy nikdo nedělal. Vyzkoušel jsem i 5. kolej a je to to samé, hodil jsem vexli směr Libeň a také vložené nepustilo.
Já jsem protáhl aktivitu skrz Masaryčku, normálně jsem projel. Sice skryté návěstidlo nevidím, ale kdyby bylo na červenou, tak aktivita končí.
Teď jsem to otestoval 5. koleje. Směr Bubny, červená, směr Libeň červená, ale směr Hrabovka pod zeď, vložené skryté už jízdu dovolí.

Tedy chyba není v těch skrytých vložených návěstidlech, ale těch čtyřznakých odjezdových. Jak směr Bubny, tak směr Libeň, to v Hrabovce. Právě pod zeď jsem nejel kolem tohoto návěstidla, proto mne to pustilo.
Pak jsem zkusil jet z první koleje směr Libeň. Tady je zajímavé, že mne to 4 světelné odjezdové návěstidlo z Hrabovky pustilo. Asi proto, že nejprve jsem projel kolem cestového na Masaryčce, kterému vložená nevadí.
Tedy to čtyřznaké nemá rádo vložená návěstidla.

Ale tohle by měl otestovat nějaký "návěstní mistr". Jestli v Openrails některá návěstidla nemají anomálii. Jen tak ze srandy zkusím ta problémová návěstidla vyměnit za jiná, .... to nepomohlo.... tak namísto skrytých vložených dát klasická cestová.
Jenom tak mimochodem, pokud chci znovu osadit zpět to 4 světelné návěstidlo v Hrabovce, tak editor rovnou spadne (v MSTS ale osadit jde a v Openrail funguje i v editoru TSRE5, jen jej nesmím ani kopírovat/vložit, jinak pád ). Ale když osadím to samé, ale pravé, tak to už jde. Tohle by měl číst Deterio a něco s tím udělat a ne jen to jeho haha a mračoun. :)

Poslední test, namísto vložených klasický trpaslík. A už to funguje. Tady to použít jde, ne v případě průjezdných nádražích, protože tato návěstidla dělají oddíl. Tedy přes víkend opravím finálně a opravím aktualizaci. Do té doby hlaste další anomálie.
mas1.JPG
mas2.JPG

Já jsem do dnešního dopoledne na to vůbec neměl čas. Protože tohle je o dlouhém načítání editoru, pokus změny, uložení a dlouhé načítání hry a tak dokola dokud se nenajde řešení.
Ale když jsem opravoval aktivitu, měl jsem nutkání jízdu do Hrabovky změnit ne pod zeď, ale až za zhlaví v Hrabovce. Pak by mne to nepustilo a mohl jsem nějak upravit rovnou. Jenomže tak jak to mám se jede pěkně cestou posunu na bílou.

Děkuji za řešení problému
7.6. jsem nakopíroval znovu aktualizaci BP102, kde je problém vyřešen. Dal jsem tam i vstupní bod z 5. koleje odkud se dá jet oběma směry. pro vyzkoušení. Tím jsem ještě objevil další chybu v linkování v Hrabovce po nesprávné koleji.
Skryté hlavní návěstidlo k odjezdu sice udělá oddíl, ale to ničemu v tomto případě vadit nebude.
Forum bylo mimo provoz, tak info dávám až teď.

Back
Nahoře