Aktivity pro OR Dan J.

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dan J.
  • Datum začátku Datum začátku
Proto je tam nastavení režimu postrku (pod F9). Nastavíš tlač, zadáš rychlost a podle toho pak bude postrk tlačit. Jakmile se dostane na nastavenou rychlost, přestane. A před zastavením pokyn zrušíš, aby ti netlačil i při zastavení. ;)
A zase se omlouvají chyby, i když je tam spolupracuj, tohle se dít nesmí, fíra v druhé mašině ví, kolik může, nebo nemůže přidat. Je to špatně a hotovo. Druhá mašina nesmí být závislá na té první, co se těhle věcí týká, každá loko má tu nadproudovku jinak a co dělá fíra v postrku mne nezajímá.

Tak pak když mě Miky učil, tak mi kecal? Nezavíral se prý ani při posunu, tak mi to bylo řečeno. ...
To jste se spíš nějak nepochopili, nevěřím že Miky by tvrdil takovou blbost. To bys přece do té zastávky brzdil pod výkonem, ne? To je jak kdybys u auta při zastavení vykuploval a držel nohu na plynu.

To jste se spíš nějak nepochopili, nevěřím že Miky by tvrdil takovou blbost.
Mluvím o plnění párou. Když stáhneš regulátor W,S na 0%, žádný výkon není. Všimni si, jak třeba dojíždí 422 v nějakém filmu do nádraží, i při brždění odfukuje pára ve válcích. Když stahneš páru, je zcela potichu. I na trati, máš páru stále na 30%, +/- (kl. A, D) a vlak řídíš regulátorem, tou kl. W,S. Před zastávkou, jen stahneš regulátor, právě tu klávesu W, S, na 0% a zabrzdíš vlak. Když budeš v kopci a odbrzdíš, pojedeš zpět. Jako právě Valtice město. To mi právě vysvětloval Miky na slezině, že při posunu, nebo krátkých pobytech v zastávkách fíra pouze stáhl do 0, ten regulátor (W.S) a pára byla stále puštěná, po povolení k posunu, nebo k odjezdu ze zastávka fíra poue přidal regulátor a popřípadě v kopci i páru. Ale zase nesměl to přehnat. Právě, že když mne viděl na slezině jezdit způsobem, že jsem shodil páru a brzil, tak mi hned dal vyx, že je to unreal a dělám to přesně naopak, proto si to velmi dobře pamatuji. Taksamo, jako pomůcka, vždy s párou u začátku perónu maximálně 40 km/h i míň. Jeho poučky fungují v aktivitách donokonale.

A nepleteš si pojmy? ;) Regulátor reguluje přívod páry do válců - klávesy A a D. A směr-plnění na reálné párovce poznáš podle polohy kamene v kulise, buď na stanovišti točíš klikou, nebo nastavuješ směr pákou podobnou regulátoru (např. 475.1, 556.0 apod.) a pomáhá ti s tím pneumatický servomotor. Tam, kde je to pákou, máš stupnici přímo u páky. Kde klikou, tam bývá udělaný ukazatel. ;)

Poznámka pod čarou: Pokud bys měl plnění stále 30%, tak je to jako kdybys rozjížděl auto na čtyřku. :)

Mluvím o plnění párou. Když stáhneš regulátor W,S na 0%, žádný výkon není.
A jsme doma. :D W/S není regulátor, ale plnění - tedy vyložení rozvodu (nastavení šoupátek proti pístům). Regulátor je A/S, tím se reguluje přívod páry do válců.
Takže ty (tím, že máš popletené klávesy) když zastavuješ, tak stahuješ rozvod, ale páru furt pereš do válců. Takže postrk je výkonu, protože když ty vepředu neubereš (A), nemá tím pádem jak poznat že se bude zastavovat, nereaguje na změnu směru klávesou S a ve výkonu je furt i po zastavení, protože nemá z čeho poznat že nemá strkat, a naprosto logicky mu bouchne nadproudovka. ;)
Takže to přirovnání k autu platí v tomto případě tuplem! :D

Ale postrku nesmí, tam fíru nemá co zajímat, co dělám na páře, to je nová funkce v ORCZ a je to prostě chyba, je to, jako bych měl spřaženo do dvojičky. Postrk tě nemusí jako fíru zajímat. Jinak, koukni třeba na Majora Zemana (né že bych to kromě Studny a Mimikrů sledoval :-) ), náhodně jsem měl puštěnou televizi a díl, kde vjíždí pára do nádraží a tam jde vidět, že pára do stroje jede a je i slyšet zvuk, jak se válce zpomalují až do úplného zastavení stroje, pak pokud nebyla zastávka a stálo se dýl fíra páru zavřel. Když sundám výkon, klávesou A, zvuk plnění válců přestane hned a jedu jakoby na volnoběh.

Když sundám výkon, klávesou A, zvuk plnění válců přestane hned a jedu jakoby na volnoběh.
Není to jakoby to hlavní, co zastavení docela pomůže? ;) Jinak čerpat reálie železničního provozu z filmů mi přijde takové... nic moc. Mnohem lepší je YT a kanály zaměřené primárně na železnici, např. MPH Video, Blancam CZ, Renata, Dominik Schön... A jistě jich je mnohem víc. Dají se u nich najít i videa ze stanovišť různých parních lokomotiv a tam můžeš okoukat i ovládání. :) Pokud bys našel právě Šlechtičnu, tak páka plnění je přímo před fírou a k páce regulátoru se musí natáhnout k přednímu okénku. ;)

Jinak čerpat reálie železničního provozu z filmů mi přijde takové... nic moc.
Bycha, ten záznam je dobový, v těch letech byla pára běžně na kolejích, nebyslím, to filmové protáčení kol.
:) O těch párách se přít nebudu, je tady ještě spousta lidí, co se v tom hodně orientují- Postrk je oprave a jdu testovat.

... jak se válce zpomalují až do úplného zastavení stroje, ...
Válce se zpomalují konstantně se zpomalováním lokomotivy, protože jiný pohyb ani neumí. Písty v nich se přestanou pohybovat v okamžiku, kdy jde mašina do smyku, protože jim žádná spojka neumožňuje pohybovat se jindy, než současně s otáčením kol. A to celé je vytuněno otevřením topného potrubí pro kameru!

Jezdíš s párou? Když stáhneš kl A do 0%, tak zvuk parního stroje úplně vypne a slyšíš jen kkapot kol. Když stáhnu do 0% S, tak je to přesně ten zvuk, jak když pára zastavuje ve stanici. I když jsem byl na jízdách hist. vlaků.

Tak mně to tedy vysvětlete proč? Kdysi jsem právě takto jezdil W na 30% a D jsem si přidával a do stanice, když jsem dojížděl, A do 0% a zastavil jsem u perónu a to mi tehdy bylo řečeno, že to dělám blbě a oproti reálu přesně naopak. Po x letech, je to zase přesně naopak. Tak já už nevím. Je tu ještě vůbec nějaký fíra, co s tím fakt jezdí ve skutečnosti?

Jezdíš s párou? Když stáhneš kl A do 0%, tak zvuk parního stroje úplně vypne a slyšíš jen kkapot kol. Když stáhnu do 0% S, tak je to přesně ten zvuk, jak když pára zastavuje ve stanici. I když jsem byl na jízdách hist. vlaků.
Myslíš to zasyčení, co se v případě právě 475.101 ozve i při rozjezdu? To by měl být zvuk odvodňovacích ventilů, které ovládáš kl. C. Bohužel, ten zvuk k nim asi nejde přiřadit a tak je jak Jacek, tak nyní Josef V. přiřazují rovnou k přehrání v určité rychlosti. A třeba u 275.0 jsou k tomu přidané snad i další 2 válce, ne? Že to jede jakoby na 2 a po stisku C na 4? Ale teď si tímhle nejsem jistý... :)

Dane, to co považuješ za zvuk parního stroje, jsou ve skutečnosti výfuky páry z válců do dyšny, kde výfukové pára vytváří tah pro kotel a strhává spaliny do komína. A aby ta pára šla vyfukem z válců ven, musí se nějak dostat dovnitř, což se ovládá právě regulátorem. (A/D). Rozvod, neboli plnění, (W/S) nastavuje rozsah pohybu šoupátek ve válcích který, která potom pouští střídavě z každé strany páru proti pístu. Tímto způsobem se určuje jednak směr pohybu a jednak poměr sila/rychlost. Takže to probíhá tak, že při rozjezdu se rozvod plně vyloží uvažovaným směrem a pomalu se otevírá regulátor tak, aby bylo dosaženo co největšího tlaku v šoupátkové komoře, ale nedošlo k prokluzu kol. Po dosažení cca 10km/h se rozvod stáhne na 75-60% (záleží na traťovém profilu, zátěži, atd.) a v 30km/h se rozvod stáhne na tzv. hospodárné plnění, tedy 50-30%. Na to se potom jede podle profilu trati a rychlost už ovládaš regulátorem. Jezdit stále na 30% je ale totéž jako s autem pořád na čtyřku bez ohledu na to jestli jedeš do kopce nebo do kopce. Takže po rovině optimálně 30% do kopce 50% (ale i 60), a dolaďuješ to regulátorem. Před zastavením jedeš výběhem, tzn. zavřeš regulátor a vyložíš rozvod naplno aby písty kladly co nejmenší odpor. (Topič tuhle chvíli využije a bude tahat vodu do kotle), a pouze dobrzdíš k peronu.
Je to velmi zjednodušeně řečeno, protože je to celé o citu, zkušenostech atd.

Jinak @Icik pokud dám na prdel Barču, která má parní topení a přelezu do ní a chci jej zapnout, ORCZ nereaguje. Zkus to na té Barči z moji sekce u Josefa, Tu T478.1001 mám zatím jen u sebe se stejným eng a 3D kabinou, zatím neveřejně. Ale praní topení zapsané má stejně, jako ty dvě Barče v moji sekci.
Pro parogenerátor PG500 jsme s klukama vytvořili novou logiku a má své podmínky jako například minimální tlak vzduchu v hlavním vzduchojemu. Hořák spotřebovává tento vzduch společně s naftou a pára se objeví od spojek až po ohřátí vody nad 100 °C. Hořák má různý výkon dle nastavení od fíry a to ovlivňuje i rychlost ohřevu vody. Také efekty kouře a páry jsou k tomu podřízeny. Původní, hodně zjednodušená verze klasického OR, to měla příliš přímočaré a prostě nezahrnovala další podmínky.

Jediné, co se musí, je jak psal Dodo. Zapsat PG500 do kabiny, aby bylo simulátoru jasné, že je lokomotiva jím vybavena.
Kód:
Dial (
            Type ( STEAMGENERATOR_TEMP DIAL )            
        )

Bacha, ve filmech jsou blbosti na efekt.
Když jsem začínal na dráze, tak jsem sloužil s jedním fírou, co na párách ještě jezdil. Také mi říkal, že pro filmaře se dělají všelijaké "prasárny", které v reálu nikdo nedělá. Například rozjezd vlaku s parní lokomotivou, kdy je záběr na ojnice, jak mašina nejprve zahrabe aby byl dojem, že se vlak připravuje na první kosmickou rychlost. Ten fíra mi povídá, kdyby to někdo udělal v reálu, tak jej topič umlátí lopatou. Nebo jeli po trati, kde bylo hodně pískáčků a muselo se houkat. Topič si mumlal "vyhouká mi všechnu páru".

Ahoj.
Poněvač bych rád, aby byla aktivita Pálavský okruh co nejreálnější, měl bych prosbu na někoho, kdo ty jízdy vlaku zná. Jde o rok 2012.

1. Do Lednice přijede vlak v čele s T478.1001 a na pistrku 475.1. 474.1 s části vlaku odjíždí po několika hodinách směr Boří Les a Mikulov. Barča pak objede vizy a jede do Břeclavi. Mně zajímá, zda po příjezdu stojí celá souprava u perónu do momentu, než odjede 475.1 s části vlaku, nebo, jestli se celá souprava přešibuje na vedlejší úplně tu posl. kolej od budovy.

2. Břeclav. 475.1 přijede z Mikulova s přední částí vlaku. T478.1001 už tam před nín dojela, musí ubjet soupravu a pak nahet s vozy na prdel vlaku z Mikulova. Jak to tam probíhá?

Předem dík.

Mě spíš zaráží, jestli tak těžké mašiny mají na tuto trať vůbec přechodnost. Když trať postavili, tak tam pustili nanejvýš bejčka. Později motoráček M262. Těma těžkýma mašinami tu trať asi pěkně nakřáply a asi to byl i jeden z důvodů, proč jim tam nedávno vykolejil ten historický motoráček. Když jsem tuto trať všelijak křižoval na bicyklu, vypadala spíš jako klasická zašlá lokálkovka pro provoz lehkých vozidel.
Naopak Břeclav - Znojmo, tam přechodnost bude. Tam jezdily štokry na manipulácích a papoušci na osobácích. To jen tak, že by mne i zajímalo, jestli do Lednice ty velké mašiny vůbec mohou nebo dostaly výjimku.

Mě spíš zaráží, jestli tak těžké mašiny mají na tuto trať vůbec přechodnost. Když trať postavili, tak tam pustili nanejvýš bejčka. Později motoráček M262. Těma těžkýma mašinami tu trať asi pěkně nakřáply a asi to byl i jeden z důvodů, proč jim tam nedávno vykolejil ten historický motoráček. Když jsem tuto trať všelijak křižoval na bicyklu, vypadala spíš jako klasická zašlá lokálkovka pro provoz lehkých vozidel.
Naopak Břeclav - Znojmo, tam přechodnost bude. Tam jezdily štokry na manipulácích a papoušci na osobácích. To jen tak, že by mne i zajímalo, jestli do Lednice ty velké mašiny vůbec mohou nebo dostaly výjimku.
Mohly, nevím, jak teď.

Asi největší mašina, co se tam kdy podívala, bude 498.104. :D Naštěstí tehdy ještě trať vydržela a povolila až nedávno pod malým Hektorem. Nevím, jestli poté proběhly nějaké opravy, ale jestli ne, nevím, nevím, jestli by si to SprŽel ještě troufla... :)

Back
Nahoře